Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Алтернатива има! "Не подкрепям никого"!
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:78 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »
Stirlic
19 Мар 2017 19:49
Мнения: 2,275
От: Cape Verde
Слава Богу, а и самото гласуване не е задължително.
Manrico
19 Мар 2017 19:50
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Мъка интелектуална! Не му харесва на интелектуалеца, обаче може да изинтелектуалничи като идея как да го промени само да пусне бюлетина "против всички". Подкрепям и препоръчвам освен това активно писане по форуми, медии, социални мрежи и псуване в кръчмите! С такива идеи вероятно наистина нищо няма да се промени, но удоволствието от псуване по всички канали ще е много интелектуално.
Теофил_Харизанов
19 Мар 2017 20:07
Мнения: 252
От: Bulgaria
Мощно другарско рамо за ГЕРБ от другаря Цеков.
някакви много лоши хора - фашисти, либерали, комунисти, Путин

Ама как се бореше само с комунетата на Орешарски преди три години, как се бореше ...
Неверния Тома
19 Мар 2017 20:28
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
"Не подкрепям никого"
"Не гласувам за по-малкото зло"
и т.н. "протести", белким "се засрамят"?
А не е ли по-рационално да изберем нещо от изложеното на пазара. Пък ако наистина нищо не ни харесва, да си създадем нещо добро - някаква партийка? Или да си издигнем независима личност.
Не, ние разсъждаваме в стил "Васисуалий Лоханкин и трагедията на руската интелигенция".
q357
19 Мар 2017 20:42
Мнения: 557
От: Bulgaria
Отново заблуда!! "Не подкрепям никого" директно обслужва големите партии! Ако не ти харесва никой, НЕ ГЛАСУВАЙ! Гласуването не е задължително,тъй като няма санкции за не гласувалите!
Su38
19 Мар 2017 20:53
Мнения: 13,718
От: Bulgaria
Идеята за отпор посредством негласуване я споделям отдавна и съм търпял много обиди, че не съм гражданин, а поданик.
Но сам стигнах до извода, на собствен гръб, че тя е неприложима в нашите условия. Защото не сме единни. А само така негласуването има смисъл - в нейната масовост.
Но както се вижда и тук - всеки се смята за вожд и никога няма да те последва. А от това печелят шушумигите. Но нищо, продължавайте да се дърлята и да не мислите с главите, а като папагали да повтарят разни мантри, които самите вие не разбирате.
Свежарков
19 Мар 2017 21:05
Мнения: 2,583
От: Bulgaria
автора
Във форума на "Сега" съм от появата му, оттогава мнократно съм писал за лъжедемокрацията у нас, за цинично измамната периодична практика за привикване на хората до урните, където никакъв избор не се предлага и много други неща, написани днес от ПЦ. Той е талантлив журналист и го е направил по-убедително и подредено, разбира се. Мисля, че би било уместно да спомене, че тази тукашната "демокрация" е насадена отвън, поддържана отвън заедно със "системните" партии и "правилните" според Вашингтан и Брюксел лидери и техни екипи.
"Не подкрепям никого" е протест на хората, които харесват демокрацията
- може да е знак на протест на харесващи демокрацията, но може и други знаци да означава, хората са различни, мотивите им също, включително и на не-харесващи демокрацията в идейно чистия й вид субекти. Като допуснем, че голям брой гласуващи ще пуснат с "Не подкрепям никого", нима очакваме Ония Гаднярите да се засрамят, да се смутят, да се оттеглят в манастир? Няма, според мен. Аз просто никога не гласоподавам и така ми се струва, че не съдействам на измамата и не нося отговорност за предателствата и престъпленията на колониалните администрации, убеден съм, че негласуването също е политически акт..
Minderbinder
19 Мар 2017 22:12
Мнения: 5,159
От: Bulgaria
Много слаба статия. Наивна една такава. Или манипулативна ?

При всяко положение квадратчето от заглавието не е алтернатива. Никаква. Можете спокойно да отидете за гъби.
Engels
19 Мар 2017 22:15
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Doziris1
19 Мар 2017 22:15
Мнения: 8,837
От: Bulgaria
Още можете. Само няколко пъти повторихте мантрата за вълшебното квадратче, но до неделя има време.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Doziris1
Engels
19 Мар 2017 22:22
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
При всяко положение квадратчето от заглавието не е алтернатива.

Aлтернативата ще се появи, но след още поне 10 вота.
Всяко поколение си има своя алтернатива.
Calina Malina
19 Мар 2017 22:29
Мнения: 6,931
От: Bulgaria
За лъжедемокрацията намирам това четиво за много по-смело и по истинско от ... "тихия бунт".
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/2013/06/19/2085656_poimenno_koi_suzdade_peevski/
aldycrown
19 Мар 2017 23:30
Мнения: 7,421
От: Bulgaria
Квадратчето "Не подкрепям никого" има смисъл само ако води до някакви последствия за валидността на вота при достигането на определен процент, особено при задължителен вот.
Другото са непочтени алабализми в стил "БайХой приказва пред публика". Усилното им налагане на публиката само затвърждава убедеността ми в преследваните недотам чисти цели..
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: aldycrown
rorik
20 Мар 2017 00:33
Мнения: 15,950
От: Bulgaria
Уф , до сега гласувах , все с надеждата че поне някой ще ме преброи някъде.В началото мислих че нещата ще станат не изведнъж но поне по бързо.После че с гласуването поне нещо ще се промени към по добро.

Но и малкото добро вече не ми се вижда добро Явно с добро не се се постига добро. До сега я карахме со кротце и со благо. Иде време и на малко кютек. .
Требе си тояжка.
Тази тояжка е Европа на скорости. Но пак не зависи от мен.
Дали единната граница , единната финансова система, единната съдебна система в Европа ще изиграе ролята на тази тояжка не зная.
Щом не броят 2 500 000 за референдума , независимо какво се иска в него , как ще ме преброят в тия 200 и кусур хиляди в квадратчето не избирам никого.

Зная че повече няма да ида на избори.

За статията
.


Редактирано: 1 път. Последна промяна от: rorik
wreckage
20 Мар 2017 00:45
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Точно системата, против която вопие авторът, произведе неконституционния законоф урод "задължително гласуване".
Така че, квадратчето - гласуването не е задължително.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: wreckage
kuper505
20 Мар 2017 01:04
Мнения: 989
От: Bolivia
Гласуваите за мажоритарните кандидати независимо,че не ги познавате.важното е да разберат,че и за магаре ще гласувате но не и за тези крадци в момента.
Neopol
20 Мар 2017 01:12
Мнения: 5,944
От: Bulgaria
Политиката е борба на реални осъзнати обществени сили. Борба, чиято максимална цел е налагане на интересите на една или едни обществени сили, като всеобщи за цялото общество.

Каква е ситуацията в България ? Много ниска политическа култура, т.е. почти пълно отсъствие на привиждането на личния успех през успеха на обществото. Отсъствие и на класова култура т.е. отсъствие на привиждането на личният успех и през успеха на своята социална група (класа).

Какво следва от това ? Пълното отсъствие на политика (в собственият смисъл на тази дума) и на партии ( в собственият политически смисъл на думата).

Кое се явява, като заместител на това ? Средството се превръща в цел. Не е важно да се упражнява властта за да се провежда определена политика, а е достатъчно да се упражнява властта за да се черпят блага от самото й упражняване.

И от там имаме замяната на партиите с прости котерии и групировки за упражняване на властта и присвояване на обществен, най-вече финансов ресурс. Имаме борба между групировка А и групировка Б за това кой да разпределя порциите и на чии обръчи от хора и фирми. Лепене на етикети "леви", "десни", "центристи", "националисти", са просто имитиращи украшения без значение. Просто щото това са атрибути на нормалните партии в нормалните политически (граждански, буржоазни) общества.

И все пак политики се провеждат, но те не зависят от конкретните "партии" и техните етикети. Провеждат се стихийно и инстинктивно. И това са единствено десни политики. Просто щото тези групировки (партии) за да имитират политика им трябват пари, а и защото в тази имитация могат да се включат само хора с пари, а те имат осъзнати или не десни класови интереси.
Neopol
20 Мар 2017 01:22
Мнения: 5,944
От: Bulgaria
Що се отнася до реална промяна, то първата и единствената обща, която е нужна е превръщането на обществото в политическо (гражданско, буржоазно), а това няма как да стане, след като 139 години не е успяло да стане.

Остава боравенето на някакво чисто техническо ниво, което може да осигури преотстъпването от "елита" на по-голям или по-малък дял от обществените блага за популуса, заради осигурявяне на обществена подкрепа. Колкото повече популизъм, но реално изпълняван, а не само обещаван, колкото по-малко елитаризъм - толкова по добре.

Реалистичното полезно гласуване на масовият човек, който няма досег до упражняването на властта и благата от това, е да гласува за най-популистката формация. Че няма да го оправят - няма, но вместо елита да присвои всичките обществени пари, то може да се лиши от част от тях и например да санира жилищата на популуса, да му вдигне пенсиите и заплатите, да му построи още някоя магистрала или детска градина, да му облекчи бюрокрацията и т.н. реални решения за България.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Neopol
Neopol
20 Мар 2017 01:31
Мнения: 5,944
От: Bulgaria
И последно - "Не подкрепям никого" не само, че не е никаква алтернатива на нищо, а е напълно еднакво с отказ от гласуване. Гласуващият с "Не подкрепям никого", дори не го броят за гласувал при изчисляване на гласовете за преминаване на 4% бариера.

Винаги има избор, когато те питат за изборът ти за кажеш и "Не знам, както вие си го решите", т.е. да гласуваш с "Не подкрепям никого", но това е на-голямото зло. Всяко друго гласуване е по-добро. Най-малкото защото показва, че за да получиш народният вот трябва да дадеш нещо - било от общественият ресурс, било дори 20 лв. за "фъргане" на гласа.
Чок觧
20 Мар 2017 07:09
Мнения: 7,337
От: Israel
kuper505
20 Март 2017 01:04

Веднъж и ти да кажеш нещо умно !
Лошото е , че на доста добри мажоритарни кандидати не се дава трибуна , а от екрана гледаме пак старите мутри като се надлъгват !
Чок觧
20 Мар 2017 07:12
Мнения: 7,337
От: Israel
Пламен Пасков пускали ли са го по БНТ ? Колко минути ? За Възраждане нещо чували ли сте ?
Добави мнение   Мнения:78 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »