Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Българите вече плащат, за да държат парите си в банка
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:54 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
komar1
23 Юни 2017 19:25
Мнения: 7,007
От: Bulgaria
амиии..тооо....такованият такован
bratiamargini
23 Юни 2017 19:31
Мнения: 143
От: Bulgaria
Парадоксално е, че въпреки безпрецедентно ниските лихви спестяванията в банките продължават да се увеличат, става ясно от статистиката на БНБ.
Нищо "парадоксално" няма в това. В държавата на Мафията всеки си стиска кесията и никой не иска да инвестира , ни в мандра , ни в цех , ни в нещо друго... Хората ги е страх. От властта само рекет и искане на рушвети...
щурчо
23 Юни 2017 19:56
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
В края на май фирми и граждани държат малко над 69 млрд. лв. в банките, което е увеличение със 7.6% отпреди година.

Беднио български народ...
тупан темно
23 Юни 2017 20:40
Мнения: 2,797
От: Bulgaria
Народът плаща, за да държи парите си в банка, не от вчера. А от няколко години насам. Странно е, че чак сега го забелязвате.
При лихва от 0.05%, срещу 50 ст. печалба за едногодишен влог от 1000 лв. първо се плащат 2.50 лв. за откриване на сметката, а за обслужването й - по 2 лв. месечно. Отделно се начислява и данък "лихва".

Данък "лихва" на 50 стотинки вие си го смятайте колко е. Ваша си работа. Колкото до другите примери, авторът уж открива сметка, а после го сравнява с депозит... Гламава работа. В повечето банки влоговете са без такса за откриване и поддръжка. Брадвата идва, когато искаш да си изтеглиш парите в брой след края на срока. Ама то на българина да му обясниш, че "банка"ДСК не е това, което беше, а си начисляват по 2,50 на месец и за сметка, и за депозит, си е чиста загуба на време.
Maximus II
23 Юни 2017 20:54
Мнения: 9,741
От: Bulgaria
Е да, ама насила ни карат да плащаме през банки, а можеше поне държавните такси да се плащат с гербови марки. Ето сега гласуваха закон, разплащане в брой, само до 1000 лева, егаси подаръка за банките!

А уж пазарът регулирал всичко? Трънки, евро-атлантически дъвки за балами, капитализмът си е комунизъм, но без грижата за човека!
Han
23 Юни 2017 21:19
Мнения: 18,932
От: Bulgaria
Българите вече плащат, за да държат парите си в банка
Ся, да изясним една масова заблуда.

Когато отнесете парите си в банка и ги "оставите на депозит", те вече не са ваши, а на банката.

Тя само поема задължението да ви ги върне на тая и тая дата, с някоя стотинка отгоре. И едното не е равносилно на другото, както лесно можем да се заблудим, защото ако банката просто съхраняваше вашите пари, те щяха да си бъдат винаги в нейната каса. Но първата работа на банката след като й дадете парите си (което за нея е пасив) е да ги превърне в актив, т.е. да ги вложи в доходоносни инструменти, да ги използва многократно на капиталови и валутни пазари, или да отпусне кредит на някой.

Отгоре на всичкото за поетите от банката задължения към вас отговаря Гаранционния фонд. Досадна подробност е, че поради мизерните суми, които се изисква по закон банките да внасят в него, там никога няма събрани нужните суми (както показа случката с КТБ), затова се налага да доплаща държавата, т.е. и вие. И понеже в бюджета на държавата също никога няма предвидени такива пари, се налага тя да вземе назаем от..., да - от банките!Така че искането на пари за поемане на задължението, че евентуално ще ви ги върнат, като за това време могат да правят с тях каквото си поискат и да спечелят много повече, отколкото можете да си представите, без да се носи сериозна отговорност за това, е доста нагло.

Да не говорим, че спешно се налага да се измисля нова икономическа теория, защото вече определението "Лихвата е цената на парите!" става трудно продаваемо...

Редактирано: 4 пъти. Последна промяна от: Han
ОБЛАК
23 Юни 2017 21:49
Мнения: 1,029
От: Bulgaria
Ех,братя българи! Я сега се подигравайте с лихвата от 1 (един) процент който плащаше шантавият социализъм! Имаше детски, работнически и други влогове с по-висока лихва. Инвестиционната Банка даваше жилищни кредити с 4%. Нямаше такси за обслужване!
На входа на капитализма имало надпис: "Добре дошли в джунглата"!
Solace
23 Юни 2017 22:56
Мнения: 4,394
От: Bulgaria
Сега банките дават лихви по жилищни кредити и около 3%. Обичайно - около 4%. Това е за целеви кредит за покупка, с обезпечение жилищен имот. Бизнес кредитите са с още по-ниски лихвени нива - днес през мен мина на 1,8%. Конкуренцията е жестока, пари за раздаване има, това допълнително снижава лихвите. Това би трябвало да развие икономиката (по-ниски лихви не помня, пък вече доста време с това се занимавам), но уви, по други причини дърпат само някои отрасли (земеделие, износ на селскостопанска продукция, предимно зърно, строителство) - все такива, където има доста неофициални приходи, отчитат се малки печалби, но се кредират на база реална дейност... Разбира се, за това вина носят самите банки, но балонът ще се спука рано или късно.
bankomanev
23 Юни 2017 23:13
Мнения: 1,101
От: Bahrain
Никой не кара никого насила да си държи парите в банка. Защото е демокрация.
Можеш да си съхраняваш в буркани. Няма смисъл да ги криеш - имат метализирана лента за целите на радиочестотния филтър на металотърсачите.
Разбира се, когато поискаш да откриеш сметка е много лесно. После обаче не можеш да я закриеш. Искат предизвестия, плащаш за периода на предизвестието таксите за поддръжка на сметката, защото можело да има висящи плащания по картите по сметката, макар че картите си ги върнал на банката с молбата за закриване на сметката. Е защо банката те обявява за престъпник? Можело да си ползвал сметката за покупка, за която още да не били преведени парите и ако ти закрият сметката оня нямало да може да си получи парите, затуй плащай още един месец предизвестието и после точно на секундата след точно трийсет дни трябва да се явиш отново в банката, за да потвърдиш, че вече ти е писнало да си им спонсор. Ама защо твоята банка защитава интересите на възможен някой, който можело да ти е продал нещо...
тупан темно
23 Юни 2017 23:29
Мнения: 2,797
От: Bulgaria
Maximus II 23 Юни 2017 20:54
Е да, ама насила ни карат да плащаме през банки

А сега, като отидеш с парите си в брой в КАТ, какво става? Плащаш без такса ли?
Engels
24 Юни 2017 00:31
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Въпреки че официално у нас няма отрицателни лихви, за да държиш пари в банка, в крайна сметка се налага да си плащаш. При лихва от 0.05%, срещу 50 ст. печалба за едногодишен влог от 1000 лв. първо се плащат 2.50 лв. за откриване на сметката, а за обслужването й - по 2 лв. месечно. Отделно се начислява и данък "лихва".

Споко!
Европечатницата на ЕЦБ е на пълни обороти.
Рано или късно еврото ще се обезцени, а с него и лева и лихвите пак ще се вдигнат.
щурчо
24 Юни 2017 00:35
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Те лихвите по времето на Жан беха стигнале къде 300%...
Engels
24 Юни 2017 00:38
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
БСП ще подкрепи предложението на ГЕРБ задълженията на физическите лица да се заличават 10 г. след изтичането на срока, в който е трябвало да бъдат разплатени. Това стана ясно на кръгла маса под наслова "Край на вечния длъжник", организирана от парламентарната правна комисия и евродепутата Емил Радев.

Така че гребете пари от банките и чакайте да минат 10 години.
suhar
24 Юни 2017 04:18
Мнения: 6,222
От: Bulgaria
Българинът е свикнал, и при турско е било така. Влиза кърджалията вкъщи, храниш го, поиш то, и накрая иска пари, че ядейки си е износвал зъбите.
Angel Kandiloto
24 Юни 2017 04:34
Мнения: 3,829
От: Burkina Faso
В Швейцария лихвите са отрицателни отпреди 3 години и никой не казва гък !
И там има инфлация .
Angel Kandiloto
24 Юни 2017 04:36
Мнения: 3,829
От: Burkina Faso
В такива времена , колекционирайте спомени не пари !
Наздраве !
Пенчо бре
24 Юни 2017 07:46
Мнения: 20,364
От: Bulgaria
Ами няма как - ще се инвестира, ще се играе на фондовата борса...
Защо ли тук, в България, икономическите теории не действат?
Apolitichen
24 Юни 2017 09:42
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Защо ли тук, в България, икономическите теории не действат?
А имали поне една теория, която да е действаща някъде? Сиреч, да е вярна?
"Лихвата е цената на парите!"
Тия измишльотина на Хърсев беше прескочена и от Дянков, и от Горанов - с данък-лихва не се облагат купувачите на държавен дълг. Рискът, чийто измерител е лихвата, трудно може да се търгува на борсата след като последна дума има някой "наш" човек - прокурор, съд или ... Баце.
Tiamat
24 Юни 2017 09:48
Мнения: 1,349
От: Bulgaria
Какви спестявания са се увеличили, за балъци ни имат...
Това не са спестявания, а пари, създадени в самите банки от въздуха, кухи, виртуални, кредитни "пари". Квазипари, паричен мултипликатор, както щете го наречете. Все едно си остава алабалистика и кабала. За същността на процеса, тези, които не се имат за балъци да попрочетат тук - http://www.courtfool.info/bg_The_magic_of_bankers.htm#right-column

А за по-напреднали препоръчвам Катасонов, тук - https://chitanka.info/text/32076-politicheski-razsledvanija
Tiamat
24 Юни 2017 09:56
Мнения: 1,349
От: Bulgaria
Han
23 Юни 2017 21:19Само дето теорията много добре си върви сред студентите по икономика, които гледат чертежи и формули на дъската както теле гледа в календар... А пък възрастните баби и дядовци, и масовия бачкатор каквато и теория да му обясняваш, все не е в час. Та няма смисъл, брато, светът и без това се върти на пръста на лихварите, ами така ще си продължава още бая дълго време...
Добави мнение   Мнения:54 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща