Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Популистите бъркат - и за данъците, и за моторите на икономиката
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:30 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Кайзер Созе
19 Сеп 2017 19:49
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
http://www.segabg.com/article.php?id=873040

вътрешните също колабираха. Реинвестиция на печалбите не се прави и заради данъчното законодателство.Износът ни прилича на ликвидационна разпродажба
wreckage
19 Сеп 2017 19:57
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Докато потреблението на домакинствата формира близо 66% от БВП през 2000 г., а износът - малко над 36%, то през 2008 г. това съотношение е 65% спрямо 52%, а през 2016 г. - 61% спрямо близо 64%.

БВП-то що е над 100%?
kаily
19 Сеп 2017 20:13
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
Потреблението на домакинствата отдавна не е основната движеща сила на растежа
Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика*

Е не е, гусине, не е. Ама рз е движеща сила за кадрите, а кадрите решават всичко, пък Сталин никога не е бил популист.
Пазарът решава всичко, ама кадрите решават още по-сичко.
Forza NATO
19 Сеп 2017 20:15
Мнения: 11,582
От: Bulgaria
wreckage

БВП-то що е над 100%?

Свободен пазар - неведоми са пътищата и процентите му.

Имам чувството, че в ИПИ им потичат лигите, всеки път кога чуят за ръст било на доходите, било на потреблението на домакинствата.
Кучетата на Павлов, пардон на С..., абе - оня-дето-напълно-незаслужено-го-мразели-по-света.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Forza NATO
Кайзер Созе
19 Сеп 2017 20:15
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
щото домакинствата потребяват основно храна, дрехи и комунални услуги. ЕРП-тата "внасят" външни услуги след дивашката приватизация и тая финансова помпа намалява бвп, изнасяме зърно, а внасяме брашно, месо и зарзават-хем износът нараства, хем домакинствата ядат по-малко, хем нетният им принос към бвп спада, същото е и за дрехите.

изнасяме собствената си мизерия за да пудрим макрорамката на непопулисти
wreckage
19 Сеп 2017 20:17
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Свободен пазар - неведоми са пътищата и проценти му.

свободен най-вече от смисъл.
Фсеки знае, че процентът е най-малката градивна частица на материята и фсеко нещо се състои от точно сто такива частици.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: wreckage
Кайзер Созе
19 Сеп 2017 20:24
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
икономиста-непопулист взема потреблението на домакинствата за илюстрация, не че има хабер колко е внос в микса, и го съотнася към бвп че да му излезе тезата. като суджук от славееви езици-смес. една крава на кайма и един славеев език при него дават деликатес фифти-фифти. свинско със зеле-средностатистически.
Неверния Тома
19 Сеп 2017 20:24
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
Мога да се изкажа само като лаик и потърпевш от икономиката.
Преди всчичко какво цели икономиката. Извинете, ако ви звучи по комунистически. Ако целта е печалба (политикономия на капитализма) естествено разходите трябва да лягат върху непечелещите. Разходите на домакинствата трябва да се ограничават - те не генерират печалба. Ако целта "максимално задоволяване на непрекъснато нарастващите нужди на хората" (да, да, закона на соца) това има смисъл. За съжаление никога не е реализирано, но трябва да се стремим към това. Съвременната капиталистическа икономика на практика се откъсва от обществото, работи сама за себе си. А всяка машина на празен ход повишава обороти докато не се саморазруши.
А "осигурителната тежест" не е данък, част от доходите заделена за старост, застраховка за болест или безработица. Точно осигуровките са "пари за домакинството". Естествено те са тежест за "стопаните на икономиката" и затова те постоянно настройват срещу тях. Както и срещу ненужното харчене за пенсии (с което се връщат осигуровките).
kаily
19 Сеп 2017 20:33
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
Ако целта е печалба (политикономия на капитализма) естествено разходите трябва да лягат върху непечелещите. Разходите на домакинствата трябва да се ограничават - те не генерират печалба.

Не е така. Ама на теб ти е простено, щото не си икономист.
Ама на автора няма как да му бъде простено, той даже претендира да е такъв.

Ако целта е печалбата, потреблението трябва да се увеличи. Щото без реализиране на крайния продукт, няма как да се реализира печалба. Ако произведеш милион единици нещо си и не го продадеш, нямаш печалба.
Така че и по социалистически, и по капиталистически потреблението трябва да се увеличи. В САЩ отвреме навреме даже дават безвъзмездно на всеки по няколкостотин долара да ги харчат и така да въртят колелото.
Ама другарете очевидно от института не са ни капиталисти, ни социалисти, ни комунисти. Какви са - не знам.
Неверния Тома
19 Сеп 2017 20:42
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
Ако целта е печалбата, потреблението трябва да се увеличи. Щото без реализиране на крайния продукт, няма как да се реализира печалба. Ако произведеш милион единици нещо си и не го продадеш, нямаш печалба.
КАЙЛИ, намерили са му цаката. Просто не произвеждат това което няма купувач. Е, в името на екологията, здравето, забрана на ГМО, чистотата на въздуха...
kаily
19 Сеп 2017 20:53
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
е да, ама това не е цака, крайният купувач винаги е един и същ с работника, ако не платят на работника, купувачите няма да им купят стоката.
Кайзер Созе
19 Сеп 2017 21:06
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
ако изнесеш обяда на работника то потреблението ще спадне, но дколкото имаш износ-той автоматично увеличава бвп и печалбата. след това плащаш десет процента корпоративен данък и ги слагаш на влог щото глупаци да бачкат без обяд вече трудно се намират. в карайна сметка се получава парадокса на срив в инвестициите, мъртъв капитал в банките, висок износ и непопулистите ти казват че всичко е супер, особено макрорамката, ама неизвестно що всички бягат, а ако българска корпорация реши да разширява производство се регистрира в Холандия при прогресивен данък.
Кайзер Созе
19 Сеп 2017 21:14
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
всично е толкова перфектно че при милион и половина избягали да бачкат в чужбина последата идея е да се васят бачкери отвън-непопулистите са убедени че чуждоземците не само от обяд, ами и от вечеря нямат нужда и след като ще бачкат на фотосинтеза сигурно и вместо да им плащат за труда те ще плащат за да се трудят.
Sine_metu
19 Сеп 2017 21:43
Мнения: 2,158
От: Bulgaria
той е възможно най-справедливият данък, тъй като облага всички трудови доходи с една и съща ставка и без възможност за изключения... Още повече че данъкът върху доходите на физическите лица е 10%, но реалната му тежест е около 9%... А осигурителното бреме е около 32%, като се изкривява от наличието на минимални и максимални осигурителни доходи.

Чудно ми е незнанието ли е повече или желанието да се излъже?
Не знам какво значи "изкривяване на осигурителното бреме", вероятно е някакъв термин от съпромата, нито защо само плоският данък не може да се заобикаля, а прогресивният може, но максималният осигурителен доход е именно онази възможност за изключения, която уж я няма при плоския данък.

Всяко дете знае, че задължителните отчисления от дохода са данък + осигуровки и че като сложиш таван на осигуровките, моментално превръщаш привидно "плоското" облагане в такова, което облагодетелства богатите.

Осигурителната вноска за фонд „Пенсии” е 18,8 % за родените преди 1 януари 1960 г., при съотношение - 10,46 % за сметка на работодателя и 8,34 % за сметка на работника и 13,8 % за лицата родени след 31 декември 1959 г., при съотношение - 7,66 % за сметка на работодателя и 6,14 % за сметка на работника.

Всеки може лесно да се убеди, че заплатата до 2 600 лева се облага с 28,8% = 10% + 18,8% (приемаме, че човекът е роден преди 1960), а заплатата от 10 000 - с 14,8% = 10% + 18,8% х 2 600 = 1 000 лева + 488 лева

В тази връзка отдавна се каня да питам:
Абе вие в ИПИ за икономика говорите ли си?

А това как да го разбираме?
Хем "При такова съотношение логично е да се мисли за намаляване на осигурителната, а не на данъчната тежест", хем трябва да се одрави пенсионната система, която наистина е "фалирала" заради ниската осигурителна тежест?
Впрочем цитирам цялото изречение
Ниските доходи не са следствие на плоския данък върху доходите на физическите лица, а са резултат от фалиралата разходопокривна пенсионна система,
поради фундаментално-непреходното му значение

Немам време да коментирам другите бисери, като:
историческият опит
бързо догонване (конвергенция) на богатите страни в ЕС.
генериране на инвестиции
То цялата статийка е един голям наниз


Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Sine_metu
Sine_metu
19 Сеп 2017 22:16
Мнения: 2,158
От: Bulgaria
Кайзер Созе
19 Септември 2017 21:06
ако изнесеш обяда на работника то потреблението ще спадне, но доколкото имаш износ-той автоматично увеличава бвп и печалбата. след това плащаш десет процента корпоративен данък и ги слагаш на влог щото глупаци да бачкат без обяд вече трудно се намират. в крайна сметка се получава парадоксът на срив в инвестициите, мъртъв капитал в банките, висок износ и непопулистите ти казват че всичко е супер, особено макрорамката, ама неизвестно що всички бягат, а ако българска корпорация реши да разширява производство се регистрира в Холандия при прогресивен данък.

Напълно съгласен

с двете уточнения:
Не е "парадокс", а закономерна катастрофа, която става все по-видима.
"Популисти" не трябва да се подминава или да се иронизира дори заради очевидния сарказъм, като в мнението ти.


SgtTroy
19 Сеп 2017 22:17
Мнения: 6,667
От: Mauritius
избягали да бачкат


Не е баш по темата, но емиграцията рядко е само заради работа. По-скоро става дума за начин на живот някъде, където поне що годе има некви правила.
БатВаню
20 Сеп 2017 09:56
Мнения: 3,463
От: France
Лично аз "избягах" защото мразя комшиите ми да хвърлят боклука си през терасата.
Хак ми е - сега плащам данък върху дохода 42%.
Sine_metu
20 Сеп 2017 10:14
Мнения: 2,158
От: Bulgaria
Калояне, а що за картинка сияе отдоле?
Пак сте се объркали в ИПИ.
Индекс 300, тоест трикратно нарастване на БВП, имат Китай и Русия.

За България, мачкай тука
http://www.nsi.bg/bg/content/11472/%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%B2%D0%BF-%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B8-%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BF-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82

Верижни обеми, евро (2010 г.) на глава от населението и темп на прираст,%

Години: 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008
БВП: 3000 3200 3400 3600 3900 4200 4500 4900 5200
Прираст: 5.5 5.9 8.3 6.0 7.2 7.9 7.7 8.1 6.8

Години: 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
БВП: 5100 5200 5300 5300 5400 5500 5700 6000p
Прираст: -3.0 2.0 2.6 0.6 1.4 1.9 4.0 4.1p

Виждаш ли какво пишат НСИ и Евростат?
Реален БВП per capita 2000 г. - 3 000 евро, 2008 г. - 5 200 евро
Реален индекс per capita = 5 200 / 3 000 = 173%
Като отчетем, че населението е намаляло с поне 5% (не ми се рови)
Реален индекс БВП 2000-2008 - 165%,
реално, близо 3 пъти по-малък, отколкото на непопулистката ви картинка
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Sine_metu
Патагонец
20 Сеп 2017 10:33
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Всяко дете знае, че задължителните отчисления от дохода са данък + осигуровки и че като сложиш таван на осигуровките, моментално превръщаш привидно "плоското" облагане в такова, което облагодетелства богатите.

И по какъв начин ги облагодетелства?
Първо, пенсионните и всички други видове осигуровки са свързани със задължението на държавата да изплаща пенсии, болнични, майчинство, обезщетение при безработица и др. които зависят от техния размер и годините на плащане. Ако няма ограничение за размера им би трябвало няма ограничение и в изплащането на пенсиите и др. обезщетения. Тогава сиромахомилите ще ревнат, че не било справедливо някои да получават по няколко хиляди лева пенсии, а другите - 200 и от държавните фондове. То и сега се чуват гласове, че разликите в пенсиите би трябвало да са по-малки.
Второ, не виждам какво точно печелят богатите след като получават същия достъп до държавно здравеопазване както и тези, които се осигуряват на минимума или пък тези, които държавата осигурява и то независимо, че плащат много по-високи осигуровки. Пък и по-богатите обикновено не се редят за направления, а ходят в частни болници, което освобождава ресурс за по-бедните. Освен това НЗОК плаща само най-евтините консумативи, а който може да си позволи по-скъпи си ги плаща от джоба.
Sine_metu
20 Сеп 2017 10:42
Мнения: 2,158
От: Bulgaria
Пояснявам, защо индекс 165% е три пъти по-малък от 300%, а не 2 пъти.
Налага се, понеже подозирам, че освен очевидната сериозна, много сериозна липса на базови икономически знания, има и известно неразбиране на аритметиката за отделенията.
На пръв поглед, "грешката" трябва да е 2 пъти, защото 165 е два пъти по-малко число (извинете популисткия ми староговор, така и не можах да свикна, че 165 е цифра) от 300.
Но само на пръв и само ако човек не е внимавал в четвърто отделение.
Ако е внимавал, ще се досети, че нарастване с 65% е приблизително три пъти по-малко от нарастване с 200%.
Иначе казано, ако картинката, която коментирам, не бе копирана от данни за Китай или Русия, а наистина ставаше въпрос за България, то през 2008 г. нашият БВП per capita трябваше да е бил 9 000 евро, сиреч нараснал с 6 000 евро спрямо 2000 г.
Но той е 5 200, а нарастването е само 2 200 евро.
Е, 2 200 е приблизително 3 пъти по-малко число от 6 000, а не 2 пъти.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Sine_metu
Sine_metu
20 Сеп 2017 11:28
Мнения: 2,158
От: Bulgaria
И по какъв начин ги облагодетелства?
Първо, пенсионните и всички други видове осигуровки са свързани със задължението на държавата да изплаща пенсии, болнични, майчинство, обезщетение при безработица и др. които зависят от техния размер и годините на плащане. Ако няма ограничение за размера им би трябвало няма ограничение и в изплащането на пенсиите и др. обезщетения.

Обезсърчаваш ме, Патагонец
Как да коментирам на по-високо равнище, като на всяка дума трябва да соча или неразбирането на основни понятия (не се отнася за тебе), или непознаването на аритметиката?

"Непопулистите" ни надуха главите с очевидно невярната теза, че облагането с една и съща ставка е най-справедливото. При това свенливо премълчават, че задължителното облагане включва поне две ставки - данък върху доходите на физическите лица (ДДФЛ) и осигуровки*.
Е, с ограничението на размера на плащаните от най-богатите осигуровки, за което сам си писал, макар и в условно наклонение - защо "ако" и "би трябвало", когато е "като"? - привидно еднаквата, "плоска" обща ставка на удръжките, става регресна, намаляваща с увеличаването на доходите над максималния осигурителен.

По-горе съм дал конкретен пример как от 10 000 лева заплата се удържат само 14,8% при положение, че удръжките върху заплатите до 2 600 лева са 28,8%.
Ако почти двойно по-ниските удръжки от високите доходи не са облагодетелстване на богатите, оставам да видя твоята представа за облагодетелстване.

*Осигурителните коефициенти ги наричам една ставка само за краткост, всъщност са десетки, има си таблици в нета. Независимо, че са много, осигурителните ставки имат общ икономически смисъл и той е, най-просто казано, каква част от дохода ни удържат, задължително и в допълнение на ДДФЛ.
Добави мнение   Мнения:30 Страница 1 от 2 1 2 Следваща