Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Не дали, не защо, а как трябва да се изучава Соцът
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:217 « Предишна Страница 11 от 11 9 10 11
Dax
28 Яну 2018 18:11
Мнения: 4,462
От: Norway
Тексим биде закрита от савецките дрогаре.


Това, че беше закрита беше глупост.
Но не отменя факта, че е съществувала и процъфтявала в условията на соца и под управлението на един "каскет".
Впрочем има много такива примери от онова време : "Балканкар", "Родопа", "Булгартабак"....
Знаеш ли ти, Щурчо всекритичний , че България беше по това време вторият най-голям износител на цигари след САЩ ?
И, че "Балканкар" беше вторият най-голям производител на електро- и мотокари в света.
Че българската "Елка" / станала нарицателно за електронен калкулатор у нас / беше най-малкият по-размери и най-надеждният калкулатор в края на 70-те?
Японците му се звереха.
Пустите му каскети........
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Dax
щурчо
28 Яну 2018 18:21
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Бе не знам на кво са се зверили японците при положение, че техните калкулатори беха с чипове, светотодиоди и свързани с принтери. Та по също време бае Тодор откриваше полу проводниците. Преди да открие целите проводници...
JollyRoger
28 Яну 2018 18:31
Мнения: 12,108
От: Belize
*
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sybil
дундуль
28 Яну 2018 20:08
Мнения: 254
От: United States
Зануда
27 Яну 2018 12:26
Deqerven
28 Яну 2018 20:15
Мнения: 2,161
От: Bulgaria
Щурав, зае@и полупроводниците и миньорите, кажи нещо за лекарствата, оръжията, къде бяхме по продажби, а?
Dax
29 Яну 2018 10:23
Мнения: 4,462
От: Norway
Бе не знам на кво са се зверили японците при положение, че техните калкулатори беха с чипове, светотодиоди и свързани с принтери


Щурчо, чети с разбиране. Говорим за края на 70-те години. Ти вероятно още не си бил роден. Което не ти пречи да коментираш.
За това, че работата след това се за....ба има много и най-различни причини, но това е друга тема по която ти очевидно не си подготвен да дискутираш.
Nafarr
29 Яну 2018 16:03
Мнения: 2,780
От: 0
Вчера минавахме по магистралата край Правец... и за пръв път някак "по новому" обсъдихме и името на Първите Български Компютри...

Защо не са ги кръстили София, примерно, на мъдростта Божия, а Правец? Не е ли било прекалено?

За да не ги объркат със Sophia Antipolis ли?

Впрочем от смога и Правец не се виждаше, също като и София...

***

Иначе баща ни, инженер, освен смет. си линийка, имаше в джобчето на ризата си съвсем тъничко японско джобно калкулаторче с течнокристален дисплей и литиева батерийка с големината на сегашните еднолевки, което през 1978 г. показах на един от преподавателите ми във ФРЕ (дали не бе онзи по специалността, която му бе спечелила анекдота, че бил отгледан от Римската вълчица...), който, разбира се, поиска веднага да го разглоби...

Както и да е.

Когато по-късно пристигнах в Ленинград и не ме допуснаха като чужденец в едноименния факултет, колегите ми в този, където ме допуснаха, освен на Mac, на който играеха Deja-Vu, работеха и на едни техни си компютри с касетки, копие от този на HP, "ембаргов", който имахме тук, в София...
Дорис
29 Яну 2018 23:16
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Канарчета не се използват у рудниците.


Не бой се, те не ядат щурци!
Дорис
30 Яну 2018 10:47
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Та по също време бае Тодор откриваше полу проводниците. Преди да открие целите проводници...


Ех, скворчок, това беше една от шегите на бай Тошо. Той ги имаше цяла торба. И печелеше успех сред народа, не по-малък от този на Баце I Простий и Международний. Даже на един прием не помня по какъв повод беше разказвал, как при визитата си в Париж по покана на дьо Гол французойките казвали при запознанство с него "Oh, mon Dieu!"
"Мислеха ме за бог, ха-ха-ха!" Прихнал целият прием, майка ми бе свидетел и сред смеещите се.

Виж, за честит осми март на студентите не знам. Но и то ми влиза в неговия стил. Макар че джендърно някак! Ами предчувствал е. Или Ванга го е предупредила.
dementor
30 Яну 2018 23:13
Мнения: 3,992
От: Bulgaria
За жалост глупаците се множат, дори и под формата на блогъри де били са по света и у нас.
Nafarr
02 Фев 2018 14:08
Мнения: 2,780
От: 0
Да, честитил ни е 8 март на 8 декември; студенти бяхме между 1977 и 1982 г., значи е било някъде по средата, вероятно 1981 г., понеже преди това пък НДК го нямаше още... Пращали са ни да чистим в зала 1 преди откриването, комбинацията от цветове ми бе харесала, но не помня някаква особена реакция на смях, въпреки че бяхме там (сигурно е било задължително, залата е голяма, преди месец и нещо на прожекцията на "Въртележка" една жена силно удари крака си във висящ в края на реда указател, ремонт на тая зала явно не се е предвиждал).

Иначе помня като дете - бяхме на басейна във Враца - как бай Тошо откриваше Химкомбината, предаваха го по радиоточката, и как, понеже бе адски горещо, бе казал нещо като "чакайте да си туря капата, да не ми напече слънцето глупавата (или тъпата) глава" и че много се смяхме, до припадък. Признавал си го е публично.

И на снимките от ония години се вижда как дълго е бил с бели коси, а после изведнъж става с тъмни - боядисвали са го?

Как да се изучава соца? Например с розова карта за хляб в ръка, с дупки от шило в квадратчетата за всеки ден... един хляб. И това го помня на опашка в Дружба, а не е било твърде отдавна - всеки случай, малко след Фестивала през 1968 г., преместихме се през 1970 г.



Гладиатор
02 Фев 2018 22:56
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
Проблемът бил този, че комунистическият режим бил описан (незаслужено) в най-черните краски от цялата история на България. "Кои са тези корифеи - казва се в декларацията,... - които представят социалистическия период... като по-ужасен едва ли не и от османското владичество?
Точно казано. По-точно -- истински мазохизъм. Поредното ни самооплюване от редови плювачи и вечни критикар-мазохисти.
Недоволството е породено от въвеждането в учебния материал на някои понятия като: съветизация, комунизъм, диктатура на пролетариата, Народен съд, репресивен апарат, концлагери, горяни, експроприация, социалистическа индустриализация, насилствено коопериране, изселване и др
Оръжия и боеприпаси от студената война -- с тези неща промиваха мозъците. Ударите на западняците явно са били доста яки, та 30 години след Студената война пораженията в умовете на някои хора са безнадежни за излечение.
Иначе, нужно е малко здрав разум за да се види, че по във всички времена и навсякъде има такива неща -- и при царизма, капитализма и при комунизма и при макартизма в САЩ -- бой по инакомислещите.
Другото, което се знае от знаещите историци е обстоятелството, че едно събитие за да се оцени от Историята, трябва да минат най-малко 50 години, за да може "вятърът на Историята да продуха умовете на хората от Духът на времето" и полит-пристрастията. Именно полит-пристрастия, а не наука и история лъха от тези самооплюващи полит-внушения в учебници за ... деца. Това е и най-смайващото -- децата се зомбират с неистинни, айде съмнителни, полит-пристрастия и клишета в Духът на времето от Студената война и отенъците й, и на светлинни години от истинността.
Историята е разказ, който се пише от победителите или поне от хората, които определят гледната точка
Тука ли говориш истината или когато нежно внушаваш че в оня учебник е "истината"
лошо е, че присъства определен вид очерняне, но не по-малко лошо е, че отсъства друг вид очерняне
И защо трябва да има "очерняне". Царство България, Народна Република България, Република България -- това е все нашата България, с предците и дедите , с грешките им и постиженията им. Ако се взираш все в лошото ще сееш лошото и лошо ще жънеш. И да вменяваш, че е възможно което и да е дадено да е само добро или само лошо ... това си е истинско невежество и мракобесие.... и за жалост, вменявано в умовете на децата ни. Истинска образователна низост и невежество на "образователни интелектуалци" заразяващи със своеволническото си невежество и мракобесие цяло едно младо поколение.
Книгата завършва именно с думите "Не всичко беше лошо", но отнесени към Третия райх
Напълно вярно. До тогава докато Хитлер не взе да се води по Западните ценности. Сам той разправяше наляво и надясно, в т.ч. и в последното си интервю, че целия Запад желаеше Кръстоносен поход на Изток и решаване на еврейския въпрос. Именно тези Западни желания вдъхновиха Хитлер за "подвизи", особено след като Западът му подари Чехословакия (която, между другото бе нападната и от Полша, която завзе част от Чехословашките земи). Чехословакия бе подарена от Запада на Хитлер за да му се отвори пътят на Изток.
Соцът иска да подмени съборността с колективизъм, да превърне естеството "човечество" от организъм в мравуняк, за да стъпче и обезличи отделния човек
Пълни глупости. Държавата на обществото (Соцът), Народната Република, нямаше време да се занимава и да измисля такива неща, тъй като живееше в условията на Студена война, в условията на отбрана от безспирната Западна пропаганда. И почти всички действия на Обществените държави бяха действия на отговор срещу Западната враждебност -- същата враждебност която Запада проявяваше при колониализма -- колониалния западен манталитет го има и сега, въпреки че "Сульо и Пульо" не го виждат. Обществената държава сляпо отвръщаше със сходна, но нескопосана пропаганда. Запада бе в пъти по-голям майстор на пропагандата, затова и спечели Студената (Пропагандна) война.
Соцът учи, че при капитализма човек за човека е вълк, докато при социализма е "брат, приятел и другар", което няма абсолютно нищо общо с действителността
По отделни самодейни мероприятия не е редно да се съди за цялото. Сходни мероприятия има и в историята на капитализма.
Всичко на Света начева от Мисъл, мисъл начената в главата на човек, един човек. Ако тая мисъл е читава, тя може да направи силна държава независимо от наложения обществен ред -- бил той царизъм капитализъм, комунизъм, фашизъм. И обратно. Пример -- от над 200 капиталистически страни, я има, я няма 10-тина които могат да се оприличат като такива в които има народовластие (демокрация) В останалите има див капитализъм, частничество, Частна република, монархия, частен парламентаризъм -- при капитализма страните се овладяват от свръхбогати частнци, които овладяват банките, парите и средствата за производство, т.е. обществата, и налагат дневния ред на обществата.
за Соца Бог не съществува.
А за частната държава (капитализма) съществува -- бог са Парите и Печалбата е неговия пророк -- Печалбата е над всичко.
За Соца човекът е маймуна, която е била принудена от тежките обективни условия да се труди и трудът я е облагородил
Така е, когато се кълве от Западния дарвинизъм. На Запад, в дивия капитализъм, Дарвин също е в култ, Недей, Сула, да лъжеш, че такова е само в Обществената държава. В Частната държава учат същото.
Соцът си има даже своите пророци и светци Маркс и Енгелс
И Западът си има своя религия -- либертаризъм, ако и да не го вдявате. Либертаризмът и догнатичната му постановка << Печалбата над всичко >> е в пъти по мкракобесническа от учението на Маркс и Енгелс.
Ленин е месията .... Мао Дзедун ..еретици. ..... апостоли или епископи.... възсияват като светци - Фидел Кастро, Уго Чавес, Хо Ши Мин, Ким Ир Сен, Джошуа Мкубуке Ньонголо Нкомо и др.
Същите неща ги има и на Запад. И в тамошната религия има месии, еретици светци и светици ... Ще споменем само една от издигнатите за светци и светици от Западните Частници -- Маргарет Тачър, наречена от народа Кървавата Лейди и възсияна от Частниците като Желязната Лейди. Тая кръволачка удави в кръв народните протести срещу раздържавяването и овладяването от Частниците на възловите стопански отрасли. Кървавата Лейди служеше на Частниците, а не Народа. И Частниците я възсияха.
Соцът иска да разруши обществото
Пълна нелепост. Соцът е общество. Обществото се руши пред очите ни -- виж Западните общества и нашето, виж идеите на либерастката религия -- геьове, джендъри, многополови, права на престъпници, семейни съжителства, овладяване на възловите стопански отрасли от чужди частници, овладяване на обществените блага -- полезни изкопаеми, в т.ч. златото, земята, водите, от чужди частници -- има ли по рушителни неща за едно общество, заеднои с това въоръжената сила да се праща за завладяване и разсипия на чужди страни -- това е нравствена разсипия на обществата в които владеят Частници.
Редактирано: 9 пъти. Последна промяна от: Гладиатор
dementor
03 Фев 2018 00:01
Мнения: 3,992
От: Bulgaria
Хула, мула, фула,
кой ми взе фасула.
Как да се изсула,
че да е без була.
Гладиатор
03 Фев 2018 01:14
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
Може би защото след толкова години все още не е наясно дали е "модерна лява партия от европейски тип" или Столетница.
Това какво значение има ? Важното е истинния извод, а кой го е направил, какъв цвят е, от коя раса, клошар или професор, е от значение за невежите, невдяващи Втора Божия " Не си прави кумир .... " не си правете кумир от Субекта. Нека кумир да бъде Истината. В случая, дали ви се иска или не, изводите на "модерната лява ... Столетница", каквото и да означава това, са по скоро истинни, в сравнение с Вашите, Сула.
Ако е първото, Русия може да се цупи
Тука вече, са изкъртени всички видове мифки. И комикът Митрча Кришан, с краставицата си, трева да пасе пред някои "наши" комици интелектуалци с Русия -- където и да ги почукаш, все Русия, руснаци и Путин им се привиждат. Скучно, девушки
Затова мнозина наричат Соца "религия на сатаната".
Някой си изказал нещо, и Сула ни го вменява като мяра....Майко мила... колко низко може да падне човек наумил си на всяка цена да докаже нечии пропагандни нелепости, обзели умът му.
Патриотизмът. Социалистическият човек е интернационалист (или глобалист, както сега е модерно)
Глобализмът е демократично, капиталистическо и либерастко творение. Значи не само "социалистическия човек е интернационалист. И е Сульова лъжа, айде свободно съчинение, че обществената държава унищожавала патриотизма. В казармата на люковете на машините пишеше "Нито крачка назад, зад нас е Родината". Да не говорим че именно птриотизмът -- За Родину, Родина мать завьот и прочие птриотични повели, бяха най- въодушевляващите неща на Съветската армия, която спаси Света от фашизма.

Освен това мисля, че либерастката религия ще разруши Западът
Западът яко се е наатлантачил, налиберастчил, нагейчил, наджендърастчил, напорнографчил, намюсулманчил, наафриканчил, наемигрантчил, надрусал, напечелбарчил, обезморалчил -- гнилоч и разруха отвсякъде, почти безнадежни и неспасяеми.
Бог да пази България, Източна Европа и Русия от Западните зарази
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Гладиатор
Гладиатор
03 Фев 2018 01:41
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
Nafarr02 Февруари 2018 14:08
Как да се изучава соца? Например с розова карта за хляб в ръка, с дупки от шило в квадратчетата за всеки ден... един хляб. И това го помня на опашка в Дружба, а не е било твърде отдавна - всеки случай, малко след Фестивала през 1968 г., преместихме се през 1970 г.
И това не става. Купонна система е имало в почти всяка страна, в трудни времена. Купонна система имаше и на Запад.
Но другаде, това се има за редно, а тука, поради невежество, някои правите от това Пропагандно шоу и самооплюване.
Право ви каза преди време царя, по подобен повод: "Такива неща ги има по цял свят" . Но някой не проумяхте тази чиста истина и продължавате да се давите в плюнки плюейки срещу си. Чипът -- и за него ви каза царя -- за чипът ви.
Butch
03 Фев 2018 04:40
Мнения: 6,934
От: United States
Как да се изучава соца? Например с розова карта за хляб в ръка, с дупки от шило в квадратчетата за всеки ден... един хляб. И това го помня на опашка в Дружба, а не е било твърде отдавна - всеки случай, малко след Фестивала през 1968 г., преместихме се през 1970

Nafar-e,
Бъркаш годините. В годините които пишеш нямаше такива купони. Не и в Стара Загора. Купоните за хляб, олио, маслини бяха някъде докъм 1961 година. Докато плащахме на Гърция репарациите с които ни уреди "елита" преди 1944г.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Butch
Добави мнение   Мнения:217 « Предишна Страница 11 от 11 9 10 11