Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Само шопи със сопи могат да въведат електронното гласуване
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:60 Предишна Страница 3 от 3 1 2 3
onzi
19 Фев 2018 00:09
Мнения: 9,528
От: Bulgaria
всъщност тормозчиянът си е играл на копи-пейст от "становището" на христоивановата дабългария. винаги съм знаел, че дабългарите са леко алтернативно интелигентни и тези цитатченца от тормозчиянът великолепно го потвърждават.

Натисни тук
Д-р Тормозчиян
19 Фев 2018 00:18
Мнения: 8,152
От: Botswana
второ: тогава сменям задачата, плащаш на сто човека, получаваш 15 гласа.


Доколкото съм чел, плащането става след обявяване на резултатите. При само 15 гласа не бих платил на никого. Но как точно постъпват тарторите, които контролират вота, не знам. Известно е обаче, че те постигат висока ефективност. На предишните местни избори резултатите се следяха в реално време и само при необходимост се викаха платени групи избиратели. така се снижават разходите.
А при дистанционнно електронно гласуване тези разходи ще бъдат много по-високи.
ОБЛАК
19 Фев 2018 00:22
Мнения: 1,029
От: Bulgaria
Ами да питаме Големия брат. Там, където имало електронно гласуване, спечелила Хилари. Където гласували с бюлетини - спечелил Тръмп!
Та ако бяха въвели електронното гласуване докато бяха на власт, сега нямаше да се надлайват с Тръмп.
И затова наш Бойко бърза!
Hateras
19 Фев 2018 05:40
Мнения: 1,777
От: Bulgaria
Тайната на вота е измислена, пакет в пакет, подобно на гласуването по пощата в някои дъжави. Опазването на тайната на вота няма да реши проблема с купения вот.
Патагонец
19 Фев 2018 07:33
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Аз потърсих из нета къде е въведено електронното гласуване и ето какво намерих:
http://www.moreto.net/novini.php?n=304481
Както се вижда държавите, които са го въвели се броят на пръсти.
Електронното гласуване, особено през интернет, не е добра идея с технологията, която е възможна в момента. Защото едни обвързващи избори трябва да бъдат сигурни, тайни и потвърдими. Това са всички изисквания за едни свободни и честни избори според Съвета на Европа и ООН.
"Сигурни" означава, че резултатите не могат да се променят, че гласуващите и кандидатите могат да са сигурни, че гласовете се съхраняват правилно и се броят без намеса. "Тайни" означава, че никой не може да разбере как да речем аз съм гласувал. Това е за да се избегне купуването на гласове, злоупотребата, продажата на гласове и нападенията над хора, гласували „погрешно“.

http://clubz.bg/25254-e_glasuvaneto_lesno_se_falshificira_hartiqta_e_po_sigurna
Тука трябва да се добави и опасността от хакерски атаки, които могат да подменят тотално резултатите от изборите. Примерно, една партия наема хакери за тази цел. След като ми е известен моралът на нашите политици едно такова развитие на нещата не само не е невъзможно, но и твърде вероятно.
onzi
19 Фев 2018 07:56
Мнения: 9,528
От: Bulgaria
айната на вота е измислена, пакет в пакет
не, това е анонимността - да не могат тези от комисията да разберат как си гласувал. тайната на вота е никой друг освен теб да не знае какъв точно избор си направил. затова е тъмната стаичка.
jorro22
19 Фев 2018 08:47
Мнения: 1,250
От: Bulgaria
Професор Алекс Халдерман за електронното гласуване в Естония:

https://www.youtube.com/watch?v=uYmGeA4AxRM
Melhior
19 Фев 2018 08:51
Мнения: 33
От: Bulgaria
Да попитам знаещите. Защо вече изборите ги "произвеждат", а едно време май просто ги провеждаха? Нек'ъф качествен скок неусетно се е "случил " тук.
KaraKoliu
19 Фев 2018 09:23
Мнения: 2,142
От: Bulgaria
Петьо Цеков И аз мисля, че никой никога не е имал намерение да въвежда електронно или машинно гласуване. Тези приказки на разни държавни и партийни представители са само за отклоняване на обществения натиск и поводи за харчене на пари. Всички партии и власти са доволни от сегашната система, защото са разработени схемите и механизмите за контролиран вот и фалшификации на изборните резултати. Всички промени ще доведат до главоболия и допълнителни разходи, затова ще се отлагат до второ пришествие. Както и електронното управление, електронните здравни досиета и много други неща.
sim4o
19 Фев 2018 09:37
Мнения: 8,463
От: Bulgaria
Hateras
19 Фев 2018 05:40

Тайната на вота е измислена, пакет в пакет, подобно на гласуването по пощата в някои дъжави. Опазването на тайната на вота няма да реши проблема с купения вот.
Двете неща имат съвсем малко допирни точки!

Ако имаме Е-гласуване, и ти , да речем си повикан да се явиш в заличката на Ковачки или в съответното компютъризирано хай-тек помещение на ДПС , барабар със всичките твои идентификационни такъми - то ти гласуваш пред присъстващите !

И не повече от 4-5 човека, ще видят как си гласувал ..
Тоест - тайната ти е почти опазена!

Друго нещо е купения вот ... за да го има, трябва преди всичко да има хора с пари - дето да са решили примерно, че кмет на Несебър на всяка цена .. ще е техен човек !
Тогава вече, ще се прави дизайн за дистационно електронно гласуване - затворено с мрежа нейде из ромската махала , вързване с тел, куче .. вътре в стаята компютърджии ..

А улеснението за всички нас при такива конфигурации ще е, че изборният ден може да приключи до обяд, няма вечерта да се вълнуваме и да има следизборни студиа по телевизията, а ще си гледаме спокойни мача!
Законите са за това - да улесняват!
sim4o
19 Фев 2018 09:39
Мнения: 8,463
От: Bulgaria
Д-р Тормозчиян
19 Фев 2018 00:18
Доколкото съм чел, плащането става след обявяване на резултатите. При само 15 гласа не бих платил на никого. Но как точно постъпват тарторите, които контролират вота, не знам. Известно е обаче, че те постигат висока ефективност
С въвеждането на Интернет гласуването ефективността ще е вече 100% !

Качество и ефективност, ефективност и качество!
Животът днес върви напред, а не назад!
noooo
19 Фев 2018 09:42
Мнения: 5,158
От: Bulgaria
Защо вече изборите ги "произвеждат", а едно време май просто ги провеждаха?
Защото така е записано в Изборния кодекс.
Дежурния
19 Фев 2018 10:09
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Както се вижда държавите, които са го въвели се броят на пръсти.

При това на много малко пръсти, евентуално - на пръст.
Имаше решение на конституционния съд на Германия, което макар и да не отхвърля теоретично дистанционното електронно гласуване, поставя условията на които да отговаря, за да е конституционно съвместимо. След това решение, дистанционно електронно гласуване не се прилага в Германия. До скоро другият ентусиаст от нашата цивилизационна група беше Холандия (всъщност производителят на машините за гласуване е от там), но от 2 години и там вече няма такова нещо.
Единствената държава за която има увереност, че се гласува по интернет е Естония, като и там се водят дискусии и съмненията за коректно гласуване не са опровергани. Остава Венецуела, за която е имало такива опити и не е съвсем ясно дали са в сила понастоящем.
Та при един или два пръста, евентуално ние да сме третият пръст изглежда някак неприлично.
Тук има друга специфика. Налични са групи, които искат с малко гласове и доста пари да вземат много власт. И мажоритарните избори по специфична система и интернет гласуване миришат здраво точно на такова нещо. Технологията за овладяване на съдебната система, приложена към законодателната система - зад паравана, с привидно читави намерения да се стигне до резултати които никак не са безобидни. Е, ако успеят, просто не са предвидили някои закони за действие и противодействие, а там наистина могат да се появят и сопите.
Minderbinder
19 Фев 2018 10:09
Мнения: 5,159
От: Bulgaria
Една изключително важна подробност, спомената бегло в материала от клубZ, цитиран от патагонеца:

винаги ще има огромни рискове, а твърде много доверие отива в малка група хора, които да конфигурират системата и да поддържат сървърите. При хартиеното гласуване тази отговорност се разпределя сред много повече хора.


Това е по-важно от всички други аргументи, защото всички сме наясно как ще бъдат подбрани хората от тази 'малка група'. А, както казва интервюираният

Невъзможно е за гласоподавателите да знаят какво става с гласа им, веднъж щом влезе в "черната кутия" на централната брояща система.


Неверния Тома
19 Фев 2018 10:40
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
Купувачът винаги има право. Има право да разгледа стоката и да заплати само ако я хареса. При електронно пазаруване също. Тези права на купувача се гарантират от електронното гласуване.
Йори
19 Фев 2018 13:04
Мнения: 2,656
От: Bulgaria
Честит Юбилей на Автора!
aldycrown
19 Фев 2018 13:51
Мнения: 7,421
От: Bulgaria
Е-вотът ще промени всичко..
Технологията на гласуване ще е следната - едни хора /един човек/ ще стои в някакво помещение с компютри, при него, в индианска нишка, ще се точат роми или работници във фирмата на Ковачки, или хора взели кредит

Това не е задължително, но с оглед на потягане на дисциплината е желателно. Иначе при електронно гласуване, при липсваща или по-точно, зависима от Мафията съдебна система и всичко останало, резултатът е ясен. Какво стана с КГБ? Смениха сървърите и дядо Господ вече не може да докаже нищо за началното състояние. А както вчера Ренета Инджова се изрази картинно, ония в НДК гледат като от друг свят и не искат да разбират нищо от ставащото тук...
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: aldycrown
Nafarr
23 Фев 2018 16:53
Мнения: 2,780
От: 0
При хартиеното гласуване тази отговорност се разпределя сред много повече хора.


И това е заблуда.

Още при първите т. нар. демократични избори през 1990 г. резултатите след или над тези за СИК - секционните комисии - се манипулираха като за световно.

И тогава, и сега не се допускат наблюдатели на ниво над СИК.

Колега бе снимал резултатите в някакво габровско село, след като ги изнесли на вратата на местната СИК, после ги потърсил във вестниците - официално - и били разменени, като разбира се, червените бюлетини били изкарани повече от сините.
Беше установено на много места в страната, писахме до НС, отговор така и не получихме, а комисията, която трябваше да даде отговор и оглавявана от един свещеник, никога не се произнесе...

Навсякъде, където има компютри, може да се бръкне. Уви. И явно се е бъркало, нищо че още нямаше интернет.Nafarr
23 Фев 2018 16:53
Мнения: 2,780
От: 0
При хартиеното гласуване тази отговорност се разпределя сред много повече хора.


И това е заблуда.

Още при първите т. нар. демократични избори през 1990 г. резултатите след или над тези за СИК - секционните комисии - се манипулираха като за световно.

И тогава, и сега не се допускат наблюдатели на ниво над СИК.

Колега бе снимал резултатите в някакво габровско село, след като ги изнесли на вратата на местната СИК, после ги потърсил във вестниците - официално - и били разменени, като разбира се, червените бюлетини били изкарани повече от сините.
Беше установено на много места в страната, писахме до НС, отговор така и не получихме, а комисията, която трябваше да даде отговор и оглавявана от един свещеник, никога не се произнесе...

Навсякъде, където има компютри, може да се бръкне. Уви. И явно се е бъркало, нищо че още нямаше интернет.Добави мнение   Мнения:60 Предишна Страница 3 от 3 1 2 3