Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Трети март е междата между робското вчера и свободното днес
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:82 Предишна Страница 3 от 5 1 2 3 4 5 Следваща
Дорис
03 Мар 2018 13:29
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
През 1878 г. двама търговци от Казанлъшко направиха почти идентични записи в търговските си бележници. Единият записа в графа печалби: "Тая година спичелих само Освобожденiе от турскiя Тиранизам". А другият: "Благодаря на Бога дето се освободихме от турското иго".

Бедните заблудени от пропагандата души!


Каква руска пропаганда в онова столетие?! По-скоро това есе с 50 нюанса на бялото е надменно пропагандно. Унижаващо и унищожаващо възторга от Освобождението.

ИВАН ВАЗОВ

I
Всякой моралист и книга
хвалят благодарността,
като чувство, що въздига,
человека на света.
Ний, кат хора с здрав разсъдък
и със по-практичен възгляд,
пред тоз глупав предразсъдък
рабски не клониме врат.
II
Ний желаеме да станем
людье с нрав солиден, строг,
със утопий се не храним,
нито с телешки възторг.
На признателността твара
не минува в наший търг,
ний оставяме на звяра
да познава тоя дълг.
III
Има поговорка проста:
чорту митан направи,
дор успейш да минеш моста,
па подир го остави!
Туй прекрасното изкуство
ний чудесно го владейм;
на глупците дайте чувство,
ние с вятър не живейм.
IV
Като хора реалисти,
ний не гледаме назад,
и в мухлясалите листи
за нас няма благодат.
Що е било, то било веч…
Вместо китки днес да вийм,
нека се старайме повеч
лирки да си придобийм.
V
Да, кат люди на прогреса,
фанатизъма не щем,
над прошедшето завеса
ние спущаме съвсем;
и кат гледаме назади,
мъчно можем различи
тоя, що хамот ни даде,
от тоз, дето го строши.

VI
Пред велики идеали
не треперим кат деца
ние можем се похвали,
че веч нямаме сърца.
Колкото за тез, що страстно,
жертвуваха се за нас,
ний се стискаме ужасно
да не се изсмеем с глас.

Изтъкахме си платното —
ритаме кросното.

дренски
03 Мар 2018 15:53
Мнения: 210
От: Bulgaria
Тази лирика не е лоша,но професорът трябва да помни, че не е поет, а учен. Историята няма да му прости мерзостта, която писа за народния съд.
върлаков
03 Мар 2018 19:00
Мнения: 387
От: Bulgaria
Г-н Памфуций, естествено, че арменците също са добри земеделци, но техните търговци заемат много голяма част от търговския оборот в Турци. Нещо, което младотурците решават радикално. Впрочем - България заема 5% от територията на ОИ, но плаща 20% от данъците в хазната.
п.п. Г-жа Ванче, благодаря за добрите думи....
BobCatty
03 Мар 2018 19:27
Мнения: 110
От: Bulgaria
И за тази статия на проф. Илчев

А що се отнася до
Дали кубинците се отнасят към САЩ така коренопреклонно, както някои хора у нас? Да не би защото САЩ след това почти ги заробиха (както Русия искаше да направи с нас)?


Що, руснаците са довели Лъки Лучано и са напълнили България с казина и вертепи?
Sine_metu
03 Мар 2018 20:04
Мнения: 2,158
От: Bulgaria
Прекрасно написано. Сцени, богат и образен език, поздравления!
Друг и верен поглед към войната.

"Радостни от победата във войната, забравяме, че за нея даваме повече жертви, отколкото в Априлското въстание, повече са съсипаните села, градове, училища, църкви. А за теглилата на мюсюлманите и не понечваме да си спомним."
Факт.
Загубите са:
Руски: 15 567 убити (от тях 11 905 на Балканския фронт, останалите – на Кавказкия фронт), 56 652 ранени (от тях 6 824 починали от раните си), 82 636 починали от болести
Румънски: 7 618 убити, ранени, починали и изчезнали (1 350 убити)
Сръбски: 718 убити, 1 534 починали от рани и болести, 2 999 ранени
Български: 1 347 души от Българското опълчение, значителни загуби сред цивилното население (така, уви, казва уикипедията).
Турски: 17 000 убити, 60 000 починали от рани и болести, 153 000 ранени и изчезнали.

За мен е много показателно, че загубите от наша страна са близо половината от руските загуби през 1812 година.
Освободителната война е наистина алтруистична.

Чест ни прави, че не сме се отдали на отмъщение и изстъпления над турците, въпреки зверствата на Сулейман Безумний.




Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Sine_metu
Sine_metu
04 Мар 2018 10:58
Мнения: 2,158
От: Bulgaria
Памфуций
02 Март 2018 23:13
Яворов в предоговора си към "Гоце Делчев" пише:
Делото на Каравелова, Ботева и Левски, освобождението на целокупната българска родина чрез революция, беше осуетено, ако не случайно, поне твърде неочаквано. То се знае, апостолите на българската свобода не мислеха, че петвековния роб ще види боева сполука. Но те имаха пред вид сигурен политически успех.
Българското движение, оставено да се развива в еднъж усвоената посока, рано или късно би достигнало целта си. Мизия, Тракия и Македония в неразривно единство стъпка по стъпка напред биха получили самоуправление.

Яворов е велик поет, патриот и революционер, но като повечето български (и руски, да вземем само цитирания княз Черкаски) общественици от онова време е жертва на съдбоносната заблуда, че Турция е главният враг на българското обединение.
Не казвайте, че е лесно да се съди със задна дата. Още тогава всички са разбирали, че дните на турското владичество над християнските народи са преброени. Доказателство са възгледите на самите "еволюционисти", че рано или късно българското движение би достигнало целта си. Възможно е, но само ако Турция е единственият ни противник и щеше да бъде вярно, ако се мисли само за Турция като противник. Само тогава е могъл да бъде "сигурен" политическият ни успех.
Трагизмът на българското обединение не е в това, че Освобождението ни е осуетило някакво въображемо съединяване чрез целокупна еволюция, а че то, Освобождението, идва трагично по-късно от това на истинските главни противници на целокупна България - Сърбия и Гърция.

Разходете се до Пирот. От Калотина са 15 минути по магистрала и с която впрочем сърбите ни изпревариха, нищо че не са в ЕС и не се тупаха по гърдите колко европари са откраднали. До пазара има скромен паметник; внимателно го огледайте. Паметникът е на сръбски капитан, Занчевич ли, Пенчевич ли, не си спомням, а и не е интересно. Важното е защо са го поставили: през декември 1876 храбрият капитан е освобождавал от турците "сръбските земи в Горното Поморавие", чак до Белоградчик. По онова време Пирот е център на българската Нишка епархия; цялата Нишка област е българска, фактически и съгласно Цариградската конференция, а по-късно и съгласно Сан-Стефанския договор.
Никакъв договор с турците обаче не пречи и не може да попречи на освободената преди нас Сърбия да завладява български земи. През 1876 сърбите отстъпват от българската Нишка област, за да се върнат след година и стигнат до София. Българската Нишка област остава завинаги сръбска.
Ето това е трагичната реалност на десетилетията в края на XIX и началото на XX век, а не сънищата за целокупно българско обединение без съществуването на българска държава.

Ако нашето Освобождение се е забавило още малко, със сигурност християнските земи на Балканите са щели да бъдат свободни от турци, както са искали Яворов и другите великани, но с абсолютна сигурност - "свободни" и от българи.
spanopolski
04 Мар 2018 11:57
Мнения: 552
От: Bulgaria
Памфуций
04 Мар 2018 14:51
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
Трагизмът на българското обединение не е в това, че Освобождението ни е осуетило някакво въображемо съединяване чрез целокупна еволюция, а че то, Освобождението, идва трагично по-късно от това на истинските главни противници на целокупна България - Сърбия и Гърция.

Именно затова, както и поради закъснялото развитие на българския национализъм - някои от българските национално-совободителни дейци тогава , са виждали именно в оставането на земите, населени преимуществено с българи, в тамките на Османската империя възможност да се съхранят като българи и в един удобен момент да решат въпроса за "Освободжението".
Нарочно дадох пространно цитата от Черкаски, защото и той е осъзнавал рисковете от разпокъсването на българите. Що се отнася до "освобождението" на Ниш и Пирот от страна на сърбите, така си е. За жалост Ниш е определен за Сърбия още преди войната, а Пирот е даден като "допълнителна награда". Но предвид, че войната избухва не само заради българите, но и заради сърбите (дори повече заради сърбите) , това не е никак изненадващо. За жалост тази линия на "компенсиране на Сърбия" с населени с българи територии ще продължи и през следващите десетилетия .
Sine_metu
04 Мар 2018 17:37
Мнения: 2,158
От: Bulgaria
Памфуций
04 Март 2018 14:51
Именно затова, както и поради закъснялото развитие на българския национализъм - някои от българските национално-совободителни дейци тогава , са виждали именно в оставането на земите, населени преимуществено с българи, в тамките на Османската империя възможност да се съхранят като българи и в един удобен момент да решат въпроса за "Освободжението".

Нещо не си съсредоточен.
Така или иначе, виждането им е ясно, както е ясна и крайната цел на гигантите* - първо автономия на българските области, после обединение. Ако има с кого, но те не са поставяли "Освободжението" в кавички; считали са го за "преждевременно", но не и че никога няма да го има. Нещо повече, имали са примерите на обединяването на Италия и Германия по същия горе-долу начин - първо откъсване отдолу, а после обединяване отгоре. Е, нямали сме Савойска династия и Пиемонт, нито Прусия и Хохенквиимбешеимето, ама не е фатално. Фаталното е, че нищо от автономистките възгледи или чуждите примери не прави по-възможни Освобождението или националното ни обединение.

Реалистичната и единствено печеливша политика, според мен, я скицирах като писахме "под" статията на уважемия д-р Илчев за Ньойския договор:
осигуряване на доброжелателния неутралитет на Русия, ако не на подкрепата й; марш-наскок в земите между Марица и Вардар, но без атаки към Солун и най-паче към Одрин! и отбрана, отбрана, ако ще и хиляда години.

* Много моля, не споменавайте Стамболов редом до светлите имена на Яворов, Гоце, Яне, Тодор Александров, ...
На "отеца-основател" на българската клептокрация му стига да бъде върху една от банкнотите в сегашната
Mars11
04 Мар 2018 17:38
Мнения: 320
От: Virgin Islands, British
При срещата си с президента Радев, патриарх Кирил е осъдил опитите на българското правителство за пренаписване на историята и
принизяване ролята на Русия в освобождението на България.
"Болгарию освободила Россия. Не Польша, не Литва, не другие страны — Россия. Откровенно скажу, что для меня трудно было слышать
ссылки на участие других стран. Ни польский сейм, ни литовский сейм не принимали решения о начале войны с Османской Турцией",
— сказал патриарх.
"Я прошу СМИ передать разочарование патриарха, который услышал неправильную историческую интерпретацию событий, связанных с
освобождением Болгарии. Мы за историческую правду, господин президент, мы ее завоевали своей кровью. И не может быть никаких причин
ее замалчивать или ложно интерпретировать", — отметил предстоятель РПЦ.

РИА Новости https://ria.ru/religion/20180304/1515714172.html
Памфуций
05 Мар 2018 12:31
Мнения: 4,328
От: Bulgaria

* Много моля, не споменавайте Стамболов редом до светлите имена на Яворов, Гоце, Яне, Тодор Александров, ...
На "отеца-основател" на българската клептокрация му стига да бъде върху една от банкнотите в сегашната


Прочетох излияниятията по повод "страхливостта" и бяхството през Априлското въстание - те са толкова пристрастни и неверни, колкото и обвиненията към доктор Желев в лъжа за броя на избитите от нацистите до до 1939 г.
Както и тази измукана от пръстите оостановка:
Така или иначе, виждането им е ясно, както е ясна и крайната цел на гигантите* - първо автономия на българските области, после обединение.

Никой от дейците на българското националосвободително движение не си е представял , че на българите ще се налага "обединение". Този въпрос се налага от Освободителната война, чиито резултати описва Яворов така сполучливо.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Памфуций
Banshee
05 Мар 2018 13:12
Мнения: 8,236
От: Bulgaria
Прочетох излияниятията по повод "страхливостта" и бяхството през Априлското въстание - те са толкова пристрастни и неверни, колкото и обвиненията към доктор Желев в лъжа за броя на избитите от нацистите до до 1939 г.

Аз и срещу слагането на Стамболов до доктор Желев възразявам.
Стамболов е противоречива личност, но велика. Заместник на Левски на двадесетгодишна възраст. Омаловажаваме се като народ, ако омаловажаваме заслугите на националните си герои си по политически съображения.
Sine_metu
05 Мар 2018 13:17
Мнения: 2,158
От: Bulgaria
Памфуций
05 Март 2018 12:31

* Много моля, не споменавайте Стамболов редом до светлите имена на Яворов, Гоце, Яне, Тодор Александров, ...
На "отеца-основател" на българската клептокрация му стига да бъде върху една от банкнотите в сегашната


Прочетох излияниятията по повод "страхливостта" и бяхството през Априлското въстание - те са толкова пристрастни и неверни, колкото и обвиненията към доктор Желев в лъжа за броя на избитите от нацистите до до 1939 г.
Както и тази измукана от пръстите оостановка:
Така или иначе, виждането им е ясно, както е ясна и крайната цел на гигантите* - първо автономия на българските области, после обединение.

Никой от дейците на българското националосвободително движение не си е представял , че на българите ще се налага "обединение". Този въпрос се налага от Освободителната война, чиито резултати описва Яворов така сполучливо.

Конфабулираш.
Стамболов е крадец, както и ти самият срамежливичко не отричаш.
Нито съм казал нещо друго, нито имам предвид.
А това, че загиналите преди Освобождението дейци не си били си представяли, че ще има Освободителна война е хем невярно - защо, според тебе, са вдигали Априлското въстание? - хем клевета
Sine_metu
05 Мар 2018 13:30
Мнения: 2,158
От: Bulgaria
Banshee
05 Март 2018 13:12
Прочетох излияниятията по повод "страхливостта" и бяхството през Априлското въстание - те са толкова пристрастни и неверни, колкото и обвиненията към доктор Желев в лъжа за броя на избитите от нацистите до до 1939 г.

Банши,
Памфуций се опитва да опровергае следния факт:
В изданието на "Фашизмът" от 1982 Желев определя избитите от Хитлер до началото на Втората световна война - десетки хиляди и многократно повече репресирани, повечето от които така и не оцеляват.
В предговора от 1989 Желев пише, черно на бяло, неоспоримо:
До началото на Втората световна война — 1 септември 1939 г. — Хитлер е избил по-малко от 10 хиляди души.
https://chitanka.info/text/16259-fashizmyt

За 10-ти път колегата се опитва да опровергае факта и за 11-ти,
кой знае защо? не му се получава
Памфуций
05 Мар 2018 13:32
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
Стамболов е крадец, както и ти самият срамежливичко не отричаш.
Нито съм казал нещо друго, нито имам предвид.
А това, че загиналите преди Освобождението дейци не си били си представяли, че ще има Освободителна война е хем невярно - защо, според тебе, са вдигали Априлското въстание? - хем клевета

Бих казал - "спекулант". Излиянията за "страхливост" по време на Априлското въстание пък се дължат на "спомените" на Атанас Бендерев и Историята на Априлското въстание, която публикува след завръщането си в България.
И моля те да не ми влагаш мнения, които не съм изразявал - казах, че дейците на националноосвободителното движение не са си представяли, точно такъв сценарий на Освобождение, при който да се наложи последвала борба за обединение.
Бих добавил, че и Раковски, и Левски , и Ботев , до изврестна степен и Каравелов, са били наясно със стремежите на съседните държави - преди всичко Сърбия, Гърция към населени с българи области и поставят въпроса в контекста на българското освобождение как това да бъде избегнато.
Памфуций
05 Мар 2018 13:36
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
До началото на Втората световна война — 1 септември 1939 г. — Хитлер е избил по-малко от 10 хиляди души.
https://chitanka.info/text/16259-fashizmyt

За 10-ти път колегата се опитва да опровергае факта и за 11-ти,
кой знае защо? не му се получава


http://www.segabg.com/replies.php?id=309815&p=11
sim4o
28 Фев 2018 15:57
Sine_metu
05 Мар 2018 15:39
Мнения: 2,158
От: Bulgaria
Памфуций
05 Март 2018 13:32
дейците на националноосвободителното движение не са си представяли, точно такъв сценарий на Освобождение, при който да се наложи последвала борба за обединение.

Молим те, спри се.
Организираш въстание само в Мизия и Тракия. Прекрасно знаеш, че с 10-на хиляди практически невъоръжени доброволци нямаш никакъв шанс срещу Турция.
Какъв друг сценарий можеш да си представяш, освен предизвикването на Освободителна война и последваща борба за обединение?
Наистина се спри.
Твоите оправдания са като в приказката дето един плеснал шаха по задника, докато миришел розичките и се "оправдал", че го взел за жена му
Banshee
05 Мар 2018 16:30
Мнения: 8,236
От: Bulgaria
Sine_metu 05 Мар 2018 13:30

Аз за Стамболов се включих, във връзка с темата, иначе Желев и на мен не ми вдъхва безусловно доверие. Но съм съгласна с Памфуций, че спекулант и крадец не е едно и също, още повече, че политическите врагове на Стамболов са били не по-малко безогледни от него и са му приписвали и нечувани злодеяния.
А и на мирни хора, като нас (предполага се ), някак не им прилича да критикуват за страхливост един от малкото участници в Априлското въстание.
Дори и Петко Каравелов, с неговото минало на мирен поданик на султана, не е бил в много благоприятна позиция спрямо Стамболов, в това отношение.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Banshee
Sine_metu
05 Мар 2018 17:15
Мнения: 2,158
От: Bulgaria
Banshee
05 Март 2018 16:30
Но съм съгласна с Памфуций, че спекулант и крадец не е едно и също, още повече, че политическите врагове на Стамболов са били не по-малко безогледни от него

И къде е "спекулирал", Банши, че не мога да се сетя? На Чикагската борса, невям
И другите, да... но
Харесвам идеалистите, нямам нищо против материалистите, но не понасям лицемерите. Тия, дето с едната ръка грабят - само чифлиците му са били 16 000 декара, по документи, а с другата пеят "Не щеме ний богатства"
Banshee
05 Мар 2018 17:23
Мнения: 8,236
От: Bulgaria
Sine_metu, има една мисъл на Ницше или на някого, свързана с Ницше, че ако не можеш да бъдеш непочтен, не можеш да бъдеш почтен - по свой избор. Съдейки по нещата, написани за Стамболов от негови съвременници, изглежда повече го е вълнувала властта и неговото разбиране за справедливост, "вътрешното убеждение" по негови думи, отколкото парите сами по себе си.
Добави мнение   Мнения:82 Предишна Страница 3 от 5 1 2 3 4 5 Следваща