Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Свободата е в единствено число
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:31 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
mick
15 Мар 2018 20:46
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Войници подчиняващи се на заповед.. ако я нямаше заповедта.. щяха да са живи а ние турци.
провинциалист
15 Мар 2018 21:18
Мнения: 1,055
От: 0
провинциалист
15 Мар 2018 21:27
Мнения: 1,055
От: 0
„Това зрееше отдавна, откакто фигуранти на българската политическа сцена започнаха да формират държави победителки, в епоха, когато тези държави не са съществували„

Европейщина, какво да правиш!
Тя и цялата история на Европа е формирана по този начин, който сега стана известен и на нас.
D4D5
15 Мар 2018 21:27
Мнения: 7,438
От: Bulgaria
Предците ни са направили каквото трябва, може би и защото са се опасявали, че ние ще излезем такива, каквито излязохме.


Излязохме едни ***, на които не може да се разчита. Винаги със силния на деня. Кой ли би искал такива *** за съюзник днес? Затова е тъпо да вярваме, че сме изпотрябвали на Щатите. Само територията им е нужна.
Приятел4е
15 Мар 2018 21:31
Мнения: 3,021
От: Bulgaria
Преди двайсетина година трябваше да участвам в акция за спасяването на военноисторическите музеи в Плевен, които главното музейно началство в културното министерство бе обявило за "музеи на чужда държава

Трябва да му се припомня на "новия Стамболов" и сектаъа му !
К.Донков

Andante
16 Мар 2018 10:52
Мнения: 408
От: Bulgaria
mick 15 Март 2018 20:46

За предишните 500 години не сме станали турци и без заповедта пак нямаше да станем.
По същата логика всички войници от армиите на чичката с тесния мустак просто са изпълнявали заповеди.
BuboLechka
16 Мар 2018 11:55
Мнения: 4,484
От: Bulgaria
Това е най- смисленото четиво, което съм прочела по въпроса. Поздравления за автора.
А за някого нещата са черно-бели и нюанси няма. Или си с нас, или си против нас. Средно положение няма.
venstar
16 Мар 2018 14:52
Мнения: 1,954
От: Germany
Интересно ми е да разбера, дали подобни геройства са били извършвани и в други войни?
Предполагам, че във всяка армия има подобни примери на саможертва, която граничи с безумство. Например, атаката на леката кавалерия при Балаклава. За чия свобода са тръгнали тези англичани срещу пушки и оръдия на 3-4 хиляди километра от дома си?

Редовите войници от всяка армия често биват вдъхновени от някакви висши идеали за да проявяват усърдие и издръжливост. Дали ще е защита на собствената страна (дори и на хиляди километра от дома), дали за освобождение на някой подтиснат народ (понякога, дори от собственото му правителство) или за неговото демократизиране, или просто за демонстрация на цивилизационни и рицарски качества (разбирай, превъзходство над туземците, варварите, хуните и пр.).

Интересно ми е дали всички войници от руската армия, независимо от народността и вярата, са споделяли тези идеали или просто са изпълнявали заповед. Силно се съмнявам, че румънските, още повече, сръбските войници са напирали да освобождават България. Знаем, че Румъния и Сърбия са възнаградени териториално за участието си във войната от 1877-78. Самата Русия присъединява земи в Бесарабия и Кавказ.

Тук вече преминаваме към причините за войната. Причини, които са водили тези, които са взимали решения, облечени с полагащата им се власт. Преди да се прехвърля на тази вълна бих изкал да кажа ясно, че се прекланям към жертвата на всички обикновени войници, които са участвали в тази война от състрадание към нас или подчинявайки се на заповеди.

Как са си представяли освобождението на България руските генерали, дипломати, царедворци и самият император, при условие че Русия е империя, която владее над множество народи и потушава техните стремежи за свобода с огън и кръв?! Подобно и за останалите "Велики" сили, чието величие се изразява в силата на оръжието, а не на хуманността и културата.

Ако някой си прави илюзията, че Александър Втори ще пожертва хиляди човешки и материални ресурси за да даде живот на една нова държава и да я остави да води самостоятелна политика, трябва да знае, че живее в някакъв въображаем идеалистичен свят. Московска Русия драпа за достъп до топло море. Това е причината да "освободят" населения с татари Крим от Османската империя. Това е причината да търсят излаз от затвореното Черно море или достъп до Индийския океан. Геополитически погледнато, съвсем разбираеми амбиции. Но не трябва да си правим илюзии, че подобни политики имат за цел подобряване на състоянието на народите, които обитават бленуваните райони. Русия крепи като крехко яйце целостта на Османската империя за да я предпази от разпад и хаос, при който някоя друга Велика сила би застанала на пътя на руските амбиции. На Русия е изгодно да има цяла, но слаба Турция, която да се бои от нея и да е готова на отстъпки. До момента, в който Русия би овладяла Цариград и Проливите.

Русия или не знае или нехае за съществуването на български народ. Поради тази причина Русия подпомага и покровителства гръцкото освободително движение. Идеята е да се възстанови Византия на Балканския полуостров (вкл. румънските земи и делтата на Дунав) и новата Гърция да е приятелска, а дори и подчинена, към Русия. Русия се противи на нашите опити за църковна независимост. Благодарение на Русия нашата църква се сдобива със схизма, от която се оттърваваме при социалистическо време. Русия не желае ние сами (слабо вероятно) или с друга помощ да се освободим. Русия желае да е основният фактор на Балканите.

След Кримската война Русия губи позиции пред Великите сили, но се опитва да поддържа влиянието си сред балканските народи. След Априлското въстание и всеобщото негодуване в Европа от жестокостите при потушаването му е свикана Цариградската конференция, на която Русия се изявява като защитник на поробеното християнско население. На Турция е поставен ултиматум, който тя подтиквана от Англия, отхвърля. Русия е изправена пред дилема. Или да наложи със сила волята на Великите сили (Англия не се обявява открито против, но действа подмолно чрез Турция) за свобода на българите, или да загуби авторитета си на техен покровител. Русия не е готова за тази война, но е принудена да я води заради собствените си интереси, които в момента съвпадат с нашите. Русия плаща голяма цена и това не трябва да се отрича. Но да се твърди, че го е направила за милите ни очи е повече от наивно.

Като потвърждение на думите си мога да покажа руската политика към новата държава. Русия демонизира българското правителство и княз, когато не играят по свирката ѝ, приканва Турция да ни окупира, самата тя заплашва с окупация, организира атентати върху членове на правителството и принуждава князът да абдикира.

Като хора трябва да се чувстваме приятно в обстановка с други руснаци, да отчитаме общото минало и т.н. Но като държавна политика трябва да се държим като независима държава без комплекси.

Само няколко щриха още.
Войната от 1877-78 води до освобождаването на България, но и до независимостта на Сърбия, Румъния и Черна гора. По-рано Гърция е получила своята свобода и независимост с активна руска подкрепа и военни жертви. Могат ли руските политици, които ни обвиняват в неблагодарност, да кажат колко паметника на признателност има в тези страни? Убеден съм, че общият им брой ще е по-малък отколкото в България. Не съм забелязал нито толкова изявено русофилство там, нито претенции на Русия за благодарност.

В резултат на Балканската война, в която ние дадохме изключително много жертви, се създава Албания. Някой да да очаква или изисква благодарност от албанците към нас и балканската коалиция?

Благодарност у нас има. Желание за подчинение - не.
Andante
16 Мар 2018 15:06
Мнения: 408
От: Bulgaria
venstar 16 Март 2018 14:52

ЗЛАТИЯ
16 Мар 2018 16:04
Мнения: 7,057
От: Bulgaria
Venstar
D4D5
16 Мар 2018 16:17
Мнения: 7,438
От: Bulgaria
Русия не е готова за тази война, но е принудена да я води заради собствените си интереси, които в момента съвпадат с нашите. Русия плаща голяма цена и това не трябва да се отрича. Но да се твърди, че го е направила за милите ни очи е повече от наивно.


А да се премълчават факти е недостойно.

«На всички наши любезни верноподаници е известно онова живо участие, което Ние винаги сме вземали в съдбата на угнетеното християнско население в Турция. Желанието да се подобри и осигури неговото положение е споделял с Нас и целият руски народ, който изразява сега своята готовност за нови жертви за облекчаване участта на християните на Балканския полуостров… Ние първоначално си поставихме за цел да постигнем подобрение на положението на източните християни по пътя на мирни преговори и съглашения със съюзните и приятелски Нам велики европейски държави… Нашите усилия, поддържани от съвкупните дипломатически настоявания на другите правителства, не доведоха обаче до желаната цел. Изчерпвайки докрай Нашето миролюбие, Ние сме принудени от високомерното упорство на Портата да пристъпим към по-решителни действия. Това го изисква и чувството ни на справедливост, и чувството на нашето собствено достойнство. Турция със своя отказ Ни принуди да се обърнем към силата на оръжието. Дълбоко проникнати от убеждението в правотата на Нашето дело, Ние в смирено упование за помощ и милосърдие от всевишния обявяваме на всички Наши верноподаници, че настъпи времето, предвидено в тези Наши думи, на които единодушно се отзова цяла Русия. Ние изразихме намерението си да действаме самостоятелно, когато ние счетем това за нужно и когато честта на Русия изисква това.
Александър ІІ, император всерусийски»


Четеш ли? Русия тръгва на религиозна и освободителна война. И да, това също са нейните интереси, както и нашите. Изобщо няма да влизам в полемика, само исках да заявя, че с метрови коментари няма да изтриеш историята. Както щеш си я тълкувай, но ТИ ще бъдеш забравен, а не Александър II.
Andante
16 Мар 2018 16:37
Мнения: 408
От: Bulgaria
D4D5 16 Март 2018 16:17

И Ердоган нападна Сирия, "за да се защити от терористите"...
Александър Втори нападна Турция, за да освободи българите, а после в договора им няма и думичка за българска държава...
С благодарности към всички загинали български опълченци...

Благодарим за забвението!
venstar
16 Мар 2018 17:07
Мнения: 1,954
От: Germany
D4D5 16 Март 2018 16:17

А да се премълчават факти е недостойно.

Четеш ли? Русия тръгва на религиозна и освободителна война. И да, това също са нейните интереси, както и нашите. Изобщо няма да влизам в полемика, само исках да заявя, че с метрови коментари няма да изтриеш историята. Както щеш си я тълкувай, но ТИ ще бъдеш забравен, а не Александър II.


Надявам се да правиш разлика между официална прокламация и същински цели. В противен случай трябва да повярваме в мотивите на Хитлер, когато напада СССР, и услужливо пропуснем какво точно е правила Германия в окупираните земи. Или пък на Колин Пауъл с неговата епруветка и анимация? Определено много немски войници през 1941 и американски 60 години по-късно, са вярвали в официалните изказвания на собствените си ръководители.

Нали не очакваш американецът да заяви в ООН, че искат да разпертушинят Ирак и да го направят жива рана в сърцето на Близкия Изток? Или че Хитлер ще обяви, че изка да избива недочовеците на Изток? Да допуснем, че мотивите на Александър II са били както ги е обявил в прокламацията. Какво според теб щеше да каже, ако бяха такива, каквито аз ги показвам?

Ще дам един куриозен пример за двуличието на политиката. През 1914 английските политици и военни са планирали при една война на континента да окупират Ротердам за да си осигурят транспортен възел. С цената на нарушаване на белгийския неутралитет. Немците ги изпреварват, окупират Белгия за нула време (вкл. града и пристанището на Ротердам) и оттам навлизат във Франция. Английските политици създават кампания против варварския акт и успяват да склонят представителите на Парламента да обяви война на хуните.

Понеже аз не се бутам за място в историята, пък и едва ли ще ми повярваш, ще ти препоръчам да прочетеш какво пишат признати авторитети като Тончо Жечев ("Българският Великден" и Симеон Радев ("Строители на съвременна България" и "Дипломатическата история на българското освобождение"
дундуль
16 Мар 2018 17:53
Мнения: 254
От: United States
venstar
16 Мар 2018 14:52
D4D5
16 Мар 2018 18:02
Мнения: 7,438
От: Bulgaria
Нали не очакваш американецът да заяви в ООН, че искат да разпертушинят Ирак и да го направят жива рана в сърцето на Близкия Изток?


Бе аз не очаквах и някой да сравни Александър II с "американеца в ООН", ама ето ^^.

Всичко си има граници.

А аз казах, че в полемика няма да влизам.
Н16
16 Мар 2018 18:18
Мнения: 8,441
От: 0
venstar: Войната от 1877-78 води до освобождаването на България, но и до независимостта на Сърбия, Румъния и Черна гора.
Не е така. Ако не ме лъже паметта - Белград е бил свободен още преди това, и там са ходели и българи. Както и Румъния. Нещо или не си запознат с историята, или умишлено "бъркаш". Или искаш да кажеш, че Освобождението е породило Балканските войни?

venstar: Гърция.. колко паметника на признателност има в тези страни? Убеден съм, че общият им брой ще е по-малък отколкото в България. Не съм забелязал нито толкова изявено русофилство там, нито претенции на Русия за благодарност.

А теб или мен какво ме интересуват Гърция или Румъния? Или искаш да бутнеш и Шипка - за да се изравниш с Румъния, Полша или Прибалтика?

venstar: В резултат на Балканската война, в която ние дадохме изключително много жертви, се създава Албания. Някой да да очаква или изисква благодарност от албанците към нас и балканската коалиция? Благодарност у нас има. Желание за подчинение - не.

Къде набута сега и Албания тука, не ми е ясно. Не съм запознат, кога са дошли албанците тука, от Кавказ ли са дошли - или са си били там на мястото, още от време оно..

И какво подчинение те е подгонило - при положение че извърташ историческите факти?
venstar
16 Мар 2018 19:08
Мнения: 1,954
От: Germany
Н1616 Март 2018 18:18
venstar: Войната от 1877-78 води до освобождаването на България, но и до независимостта на Сърбия, Румъния и Черна гора.
Не е така. Ако не ме лъже паметта - Белград е бил свободен още преди това, и там са ходели и българи. Както и Румъния. Нещо или не си запознат с историята, или умишлено "бъркаш". Или искаш да кажеш, че Освобождението е породило Балканските войни?

venstar: Гърция.. колко паметника на признателност има в тези страни? Убеден съм, че общият им брой ще е по-малък отколкото в България. Не съм забелязал нито толкова изявено русофилство там, нито претенции на Русия за благодарност.

А теб или мен какво ме интересуват Гърция или Румъния? Или искаш да бутнеш и Шипка - за да се изравниш с Румъния, Полша или Прибалтика?

venstar: В резултат на Балканската война, в която ние дадохме изключително много жертви, се създава Албания. Някой да да очаква или изисква благодарност от албанците към нас и балканската коалиция? Благодарност у нас има. Желание за подчинение - не.

Къде набута сега и Албания тука, не ми е ясно. Не съм запознат, кога са дошли албанците тука, от Кавказ ли са дошли - или са си били там на мястото, още от време оно..

И какво подчинение те е подгонило - при положение че извърташ историческите факти?


Човек се учи, докато е жив.
Преди тази война Сърбия, Румъния и Черна гора са били в положение на България до 22.9.1908.

* The formal independence of the country was internationally recognized at the Congress of Berlin in 1878, which formally ended the Russo-Turkish War
* During the 1877–1878 Russo-Turkish War Romania fought on the Russian side, and in the aftermath, it was recognized as an independent state both by the Ottoman Empire and the Great Powers by the Treaty of San Stefano and the Treaty of Berlin.

От Уикипедия, съответно от страниците за Сърбия и Румъния.

Или искаш да кажеш, че Освобождението е породило Балканските войни?

Не разбирам въпроса, но такова нещо не съм казвал.
За сведение, първата Балканска война идва от това, че след Берлинския конгрес Турция продължава да владее огромни територии, които останалите балкански народи желаят да освободят и присъединят към държавите си.
Втората Балканска (или Междусъюзническа) е друга тема.

А теб или мен какво ме интересуват Гърция или Румъния? Или искаш да бутнеш и Шипка - за да се изравниш с Румъния, Полша или Прибалтика?

Аз се чувствам обиден, когат обвиняват мен и народа ми в неблагодарност, при условие че земята ни е осеяна с паметници (и с право). За разлика от съседните страни, които никой не натиска, а имат по-малко паметници.
Не знам от какво вадиш това грешно твърдение за Шипка.

Къде набута сега и Албания тука, не ми е ясно. Не съм запознат, кога са дошли албанците тука, от Кавказ ли са дошли - или са си били там на мястото, още от време оно..

Добре е, че си признаваш, че не си запознат по темата. По-добре да се беше ограничил до там и да беше потърсил материали преди да коментираш.

Надявам се да потвърдиш твърдението си, че извъртам историческите факти и ми посочи кой точно факт съм извъртял и каква точно е истината.

За информация, преди 1877 Русия води няколко войни с Турция на наша територия без да има за цел да ни освобождава. През 1829 стига до Одрин даже. Ние оставаме с надеждите и на милостта на ядосаните турци. Много българи се изселват. В същото време в земите ни се заселват черкези.
Неверния Тома
16 Мар 2018 20:37
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
Хайде да говорим за една конкретна война. Освободителната война с усилията и кръвта на Русия и други държави и народи доведе до раждането на конкретна държава - България. По друго време, при друг Государ, Русия е играла друга роля. Това че Киевската Рус (подкупена от Византия) е разгромила България, или Руската империя при Александър трети е оспорвала съществуването на България. не променя подвигът на Русия при Александър Николаевич и нашата благодарност.
провинциалист
16 Мар 2018 21:33
Мнения: 1,055
От: 0
Интересна ситуацийка!
Коя статия се обсъжда тук?
И не е ли нарушение на ПРАВИЛАТА НА ФОРУМА, да публикуваш своя статия, под статията на титуляра.
Разбирам неудържимият талант на уважаемият venstar, но с неговите способности едва ли е останал без поле на изява във немските вестници.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: провинциалист
Andante
17 Мар 2018 00:19
Мнения: 408
От: Bulgaria
Неверния Тома 16 Март 2018 20:37

...не го променя изцяло или изведнъж, а полека, постепенно, докато не стане ясно, че една добрина не оправдава сто злини.
traikokitan4ev
17 Мар 2018 08:06
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
Тоя път авторът, когото уважавам и с удоволствие чета, е попресолил "за да стане манджата"
Кой въобще е отварял въпрос за държави, несъществуващи през XIX век?
Ченгето с расо "се възмути" че споменаваме, освен загиналите руси, още румънци, фини, поляци и литовци. Което е самата истина и се гордея, че отдаваме почит на всички тях пролели кръвта си на наша земя, независимо от геополитическите цели.
Никой не твърди за държави, Авторе!
Добави мнение   Мнения:31 Страница 1 от 2 1 2 Следваща