Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Спешно е нужна “Пенсионна реформа за младите”
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:25 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
МВФ
19 Мар 2018 21:53
Мнения: 51
От: Bulgaria
Такива недорасло псевдоикономистче да не ръси акъл, а да порасне малко и ако поумнее, тогава да се изявява по разни медии.
mick
19 Мар 2018 22:22
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
просто не тряба да има пенсии.. децата тряба да се грижат за родителите си.


така хората ще имат повече пари.. ще имат и деца.. щото на рях ще разчитат. а не на кучета и котки..

може и ергенски данък да се въведе..

fbr65
19 Мар 2018 22:34
Мнения: 229
От: Bulgaria
И какво ново, което не знам, сте ми написали господин Георги.
"Осигуровките" на практика не са осигуровки.
А здравните осигуровки да не би да са осигуровки. Направете така, още 1 млн да изтекат навън и сегашното състояние ще Ви се стори песничка.
9101
19 Мар 2018 22:42
Мнения: 5,952
От: Bulgaria
Автора не е лошо първо да научи различните пенсионни системи, и след това да пише. Защото така се излага.
Neopol
20 Мар 2018 05:39
Мнения: 5,944
От: Bulgaria
Първо, можеш да спестяваш само реални неща със собствена потребителна стойост и то можеш да ги държиш само толкова време, колкото им е срока на годност. Това се отнася и до инвестициите в реални производствени активи, които и се амортизират и морално остаряват, поради промяна на технологиите. Да спестяваш пари пък, означава, че реално нищо не спестяваш, защото реалните стоки и потенциални услуги, които стоят зад тях просто си остават на пазара и се развалят или просто остават непроизведени. Да спестяваш пари, означава единствено да изтегляш парична маса от обращението и да свиваш търсенето.

Затова и фондонабиращите пенсионни фондове нищо не набират, а с оглед периода в който това трябва да се случва, то поне няколко пъти през него ще бъдат занулени от икономическите цикли.

Но, че фондонабиращата пенсионна система не става е видно и без всякаква теория. Достатъчно е да се види как навсякъде по света се провали или състоянието на българските частни пенсионни фондове, които са на минус, при това още само набират пари, а нищо не изплащат.

Затова и няма друг работещ пенсионен модел, освен разходопокривния - набират се средства сега, които се разходват също сега, в реално време и в реалната конюнктура.

Второ, проблема на сегашната пенсионна система е в това, че при положение, че делът на труда в продуктите все повече пада, то се разчита на облагането само на труда, но не и на останалите фактори за производство имащи дял в продуктите. При това е въведено регресивно облагане на труда, като са поставени осигурителни минимуми и осигурителен максимум.

Пенсионната система трябва да се върне към добре познатият и работещ модел до реформата от 2000 г. - перо в държавния бюджет финансирано от общите данъци. Може и да се въведе специален косвен пенсионен данък от 10% върху продажбите.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Neopol
Дежурния
20 Мар 2018 08:18
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Изпадам в ужас какъв погром е преживяло българското образование и до какво дъно е стигнало.
vse_oshte_jiv
20 Мар 2018 08:21
Мнения: 346
От: Bulgaria
Най-ми харесва датската система. Увеличен е ДДС и с парите от увеличението се плащат държавни пенсии, от които не съм чувал датчаните да се оплакват. За тези, които искат повече - има застрахователни дружества. От работещи удръжки за пенсионноосигуряване не се правят.
Иначе статията ми изглежда като реклама на частните пенсионни дружества.
Kanavaro
20 Мар 2018 08:46
Мнения: 1,079
От: Bulgaria
vse_oshte_jiv

А това долнопробно джендърче/соросоидче - авторът, много искам да го срещна тет-а-тет. Може би ще се сети защо!
NVSt
20 Мар 2018 08:57
Мнения: 354
От: Bulgaria
От ЕКИП и БЛО предлагаме пълна приватизация и либерализация на пенсионната система в дългосрочен план.

Ако това стане, ще има як мор на пенсионери. Частник да плаща пенсии - това тук не може да се случи...
tatyana1
20 Мар 2018 11:04
Мнения: 4,668
От: Bulgaria
А пък частните пенсионни фондове, дето толкоз ги хвалят, натрупаха едни суми и реализираха една доходност- направо ум да ти зайде! Докога ще повтарят тая приказка, която изобщо не отговаря на истината?
ИлияНиколов
20 Мар 2018 11:18
Мнения: 4,180
От: Bulgaria
"Да спестяваш пари, означава единствено да изтегляш парична маса от обращението и да свиваш търсенето. "

И аз така мисля. Парите трябва да се въртят и да обслужват стоките иначе губят функционалността си.

ИлияНиколов
20 Мар 2018 11:22
Мнения: 4,180
От: Bulgaria
"Затова и няма друг работещ пенсионен модел, освен разходопокривния - набират се средства сега, които се разходват също сега, в реално време и в реалната конюнктура."

Точно, кратко и ясно.

За какво му трябваше на автора Георги Вулджев да изпише толкоз думи, вместо да каже с две приказки, че разходопокривния модел просто не му изнася.
КотВасилий
20 Мар 2018 11:36
Мнения: 315
От: Bulgaria
Да спестяваш пари пък, означава, че реално нищо не спестяваш, защото реалните стоки и потенциални услуги, които стоят зад тях просто си остават на пазара и се развалят или просто остават непроизведени. Да спестяваш пари, означава единствено да изтегляш парична маса от обращението и да свиваш търсенето.

Твърде необмислено изказване. Може би е било валидно в началото на 19-и век, когато под 'спестяване' се е разбирало трупане на жълтици в гърне. Но само донякъде, защото и тогава хората са инвестирали спестените пари в земя и стока.

В съвременния свят спестяването означава преди всичко инвестиция в различни акции, ценни книжа и други подобни инструменти, които финансират и стимулират бизнесите. В агресивния случай - директно на борсата или чрез инвестиционни фондове; в пасивния - като си даваме парите на банка, която ги инвестира вместо нас и ни дава малък лихвен процент.

При всяко положение спестените пари 'работят', стига да не са скътани под дюшека.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: КотВасилий
КотВасилий
20 Мар 2018 11:46
Мнения: 315
От: Bulgaria
атова и няма друг работещ пенсионен модел, освен разходопокривния - набират се средства сега, които се разходват също сега, в реално време и в реалната конюнктура

Също необмислено.
Пенсионните фондове вършат точно това, което писах по-горе - инвестират отделените за старост пари в различни бизнеси и така увеличават парите ни и ги защитават от инфлация. Това, естествено, е в идеалния случай, от който нашенските пенсионни фондове са далеч. Трябва, все пак, да им се признае, че от началото на дейността им световната икономика преживя спукването на два балона - дот.ком и имотния.

При сравняването на пенсиите, отпускани от НОИ и от ЧПФ трябва да се има предвид и още една подробност - начинът, формулата, по която се определя 'държавната' пенсия дава завишена сума, т.е. сума, която по никакъв начин не поже да бъде постигната от ЧПФ при сегашните 5% отчисления.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: КотВасилий
ИлияНиколов
20 Мар 2018 12:02
Мнения: 4,180
От: Bulgaria
Пенсионните фондове вършат точно това, което писах по-горе - инвестират отделените за старост пари в различни бизнеси и така увеличават парите ни и ги защитават от инфлация.


Напротив, водят точно до инфлация защото акцията е просто парче хартия без стойност; стойността им е измислена и раздута. Произведеният продукт, необходимата за човек стоки (храни, дрехи, кибрит, нож и др.), без които не може да се справи в живота имат реална стойност и парите в обръщение обслужват именно тези стоки. Влагането им в акции просто ги отделя от оборота на стоките и ги изолира, а не това е функцията на парите.
КотВасилий
20 Мар 2018 12:21
Мнения: 315
От: Bulgaria
защото акцията е просто парче хартия без стойност;

Е, то и банкнотите също са парчета хартия без стойност, които не могат да те нахранят. Златната монета също не може да утоли нито глада, нито жаждата.
Нали така ?
NVSt
20 Мар 2018 12:21
Мнения: 354
От: Bulgaria
Ако едно общество не е в състояние да подпомага най-незащитимата си част - децата и възрастните си хора, не заслужава съществуване. Пък Вие каквито щете лични партиди си въвеждайте. Това е !
Неверния Тома
20 Мар 2018 12:38
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
Бе нещо ни будалкат тия синковци.
Единственото качество на парите е тяхното количество.
Ще направя (приблизителна) количествена оценка:
В продължение на 40 години някой е влагал 1/3 от заплатата си в осигуровка. (Частта на работодателя е също част от заплатата.)
След пенсиониране човек живее средно, приблизително още 10 години.
От тук - парите от осигуровки с излишък стигат за пенсия равна на средната заплата за 40 години труд.
Ама НОИ вика "Нема пАри".
Пък аз викам ЗАЩО? Кой ги взе, открадна?
Утринен зов
20 Мар 2018 14:59
Мнения: 1,538
От: Bulgaria
Поредният манипулатор, говорител на алчни кръгове, зейнали да налапат парите за осигуряване от първия стълб.
ИлияНиколов
20 Мар 2018 15:02
Мнения: 4,180
От: Bulgaria
Е, то и банкнотите също са парчета хартия без стойност, които не могат да те нахранят.


Именно и затова функцията им да обслужват стоките, които могат да те нахранят. Отдлят ли се парите от стоките, започне ли се с тях да се "търгува" за да се печелят още парчета хартии се получава криза - първо финансова, после икономическа.
Neopol
20 Мар 2018 15:56
Мнения: 5,944
От: Bulgaria
В съвременния свят спестяването означава преди всичко инвестиция в различни акции, ценни книжа и други подобни инструменти, които финансират и стимулират бизнесите.

С други думи надуване на виртуални балони без връзка са реалната икономика, без връзка с производството на реални стоки и услути, които също така се пукат и "спестяванията" изчезват.

И понеже никой не е отменил и няма как да отмени икономическите цикли, то означава, че за един 40 годишен период, колкото трябва да "се спестява" за пенсия, "спестяванията" ще бъдат занулени няколко пъти. Затова и фондонатрупващата система никъде не заработи, освен че позволи на едни мошеници да откраднат едни пари "за обслужване".
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Neopol
Добави мнение   Мнения:25 Страница 1 от 2 1 2 Следваща