Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Като си толкова умен, защо си беден? Икономистите вече знаят отговора
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:72 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »
Архангел
25 Мар 2018 21:02
Мнения: 1,869
От: Bulgaria
Пак ще има революции.
Apolitichen
26 Мар 2018 00:24
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Състоянието на свръхбогатите хора продължава да расте и при подем на икономиката, и при спад

Сиреч, или свръхбогатите нямат нищо общо с късмета, или късметът няма нищо общо с икономиката!?
Но едно е сигурно, че италианските изследователи нямат нищо общо с науката, дори и с логиката. Или и те са разчитали на късмета някоя заблудена редакция да ги публикува!?
Apolitichen
26 Мар 2018 00:43
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
През последните десетилетия неравенството в доходите се увеличава в почти всички страни с различни темпове, казват икономистите.

И Кашпировски казва различни “истини” от последна истанция, но в науката трябва да се доказва. Иначе ще излезе, че късметът се усмихва на тия с по-високия доход, а не на по-щастливите както твърдят тия пишман учени. Отделно че не е ясно дали “неравенството в доходите” или “преразпределениео на доходите” е причина за разслояване в обществото. Защото едно е да се получи енергийна помощ или обезщетение за безработица и съвсем друго е държавна субсидия или отстъпени данъци за милиарди.
Откровение Варухово
26 Мар 2018 02:10
Мнения: 736
От: Bulgaria
Няма нужда от компютърни модели. Има една елелементарна теротетична постановка която обяснява много.
Накратко:
Имаме петчленен пиратски екипаж. Начело е капитан, който държи и разпределя плячка от 100 златни гулдена. Понеже на кораба има демокрация, екипажът има право да гласува разпределение различно от капитанското с 50% от гласовете, при което капитанът бива обесен на мачтата и следващия по старшинство става капитан. Процесът може да се повтори докато остане един участник. Освен това приемаме че пиратите си нямат никакво доверие и са убедени, че всеки иска да прецака останалите.
Въпросът е как трябва да разпредели капитанът парите за да си запази главата (т.е. устойчиво решение на задачата в което всички учстници са доволни).
Парадоксалният отговор е че при липса на доверие между участниците устойчивото решение е 98 гулдена за капитана и само 2 за останалите участници. Мързи ме да описвам доказателството, но е така.
Излиза, че мнозинството е съгласно на малко или даже нищо, ако може да загуби малкото постигнато до този момент.
Съвременните елити са напълно наясно с това активно промива мозъците на масите в тази посока. Средностатистическият жител на 'златния милиард' е всекидневно е облъчван с послания как 'може много по-зле', как може да си загуби работата, жилището, пенсията, достъп до здравеопазване и т.н. докато чичковците с парите системно понижават жизненият му стандарт. За последните 50г трудовият ден си остава същия, даже по-дълъг, за де-факто по ниско заплащане при повишаване на производителнстта с 260% (цитирам по спомени).
Всичко си има край обаче. Чакат ни интересни времена.
MichaelL
26 Мар 2018 06:27
Мнения: 1,765
От: 0
@
MichaelL
26 Мар 2018 07:26
Мнения: 1,765
От: 0

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: MichaelL
Село_
26 Мар 2018 08:19
Мнения: 5,494
От: Bulgaria
само аз ли имам проблеми със зареждането на форума?
Delius
26 Мар 2018 08:36
Мнения: 2,089
От: Bulgaria
само аз ли имам проблеми със зареждането на форума?


Не.
wreckage
26 Мар 2018 11:42
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Имаме петчленен пиратски екипаж. Начело е капитан, който държи и разпределя плячка от 100 златни гулдена.


тц, ултиматум(ultimatum game) е релевантната игра ф случая. Данните от контролни двойки по цял свят показват, че хората(и маймуните, щото играта е играна и от шимпанзета) определено предпочитат да делят по-равно.
Ако играта не ти е известна, виш ф уикито.
wreckage
26 Мар 2018 11:43
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
нейсе, темата не е за тва, а че RNG rulz.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: wreckage
deaf
26 Мар 2018 12:54
Мнения: 647
От: Bulgaria
"Разликата в човешките съдби се дължи на обстоятелството,че едни желаят да притежават повече,а други да не загубят и това,което притежават." - Николо Макиавели
Sine_metu
26 Мар 2018 13:22
Мнения: 2,158
От: Bulgaria
Богатството е въпрос на късмет

Само в държавите с правораздаване.
Там
късмет = да ти се размине кражбата
В България
късмет = да докопаш общо благо
Кражбата му се разминава по закон, късметът не играе
mick
26 Мар 2018 13:31
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Просто богатите не плащат данъци пропорционално на богатството си.. данъци плащат работещите, щото се плаща на база доход. Това какво означава? Ами, че на работещите им е трудно, дори невъзможно да наваксат разликата, щото това им се явява доход, който се изземва от държавата.

Просто частната собственост + наследяването ѝ е нещо което прави богатите все по-богати. А пък държавите се грижат данъците да идват от бедните и работещите, а не от богатите. От друга страна човек получава услуги от държавата на база богатство, а не на доходи. Т.е. държавата е измислила хубавият принцип - един плаща/бедният/, друг получава/богатият/.
wreckage
26 Мар 2018 13:36
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Само в държавите с правораздаване.
Там
късмет = да ти се размине кражбата

фсъщност, стаа дума за ноо по-интересни неща. Твърдението ти не отхвърля неолибералния модел/американската мечта/калвинисткия булшит постулиращ, че който си скъсва трътката от бачкане, ще стане богат, а бедните са некадърни и мързеливи. То имплицира, че моделът е ок, но не дава желания резултат, щото законите били нам кви си.

Тва наблюдение на "икономистите" казва друго, а именно, че моделът е пожелателно-магически скам, функциониращ на лотариен принцип и рекламиран както се рекламира лотарията, а именно, печелифшите единици получават гигантска медийна експозиция, под въздействието на която губещите милиарди трескаво търкат талончета.
Патагонец
26 Мар 2018 13:41
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
"Нашият модел ясно показва, че основният фактор на неравномерното разпределение на богатството не е талантът, а просто късмет", констатират авторите на изследването. За да подкрепят изводите си, те сортират хората по броя щастливи и нещастни събития, случили се в 40-годишния им кариерен път. Оказва се, че най-успешните хора са тези, които са имали най-много щастливи събития, а най-бедните са тези, които са с най-малко късмет.

Така, де! Едни играят на какви ли не игри на късмета с години и нищо не печелят, а други само от няколко пъти уцелват джакпота!
Това ако не е късмет, здраве му кажи!

Съгласен съм, че късмет има: да попаднеш в правилното време на правилното място. Обаче трябва да се възползваш от възможностите, които животът ти предлага и активно да ги търсиш.
Нещастията в живота, на които не може да се повлияе са болести и смърт.
хикса
26 Мар 2018 13:45
Мнения: 5,046
От: Bulgaria
За последните 50г трудовият ден си остава същия, даже по-дълъг, за де-факто по ниско заплащане при повишаване на производителнстта с 260% (цитирам по спомен
Всичко си има край обаче. Чакат ни интересни времена.


Трудовият ден е достигнал някакъв оптимум, при 12 часа ти остава време колкото да се наспиш, при повече и за това не стига, заплатите нямат нищо общо с производителността, тя не се е увеличила, щото хората работят повече, а и изобщо, удовлетворението зависи от това, как живее човекът спрямо другите, сума народ са убедени, че са живели по-добре при социализма, само защото имаше по-малко неща за купуване. Та, надай се...
Sine_metu
26 Мар 2018 13:46
Мнения: 2,158
От: Bulgaria
mick
26 Март 2018 13:31
А пък държавите се грижат данъците да идват от бедните и работещите, а не от богатите.

Има некои разлики, все още.
Максималната ставка в еврозоната е 54%
Не 75%, както докато бяха цивилизовани, но и не са окончателно подивели.
Все още са далеч от българското варварство.
kаily
26 Мар 2018 13:49
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
Въртележката така е направена, че който има, още да му се даде, а който няма, и това да му се вземе.
Правилата на въртележката са такива.
Някъде из Библията имало текст, че веднъж на 25 ли, на 50 години ли всичко трябва да се занули и да се почне отначало. Даже навремето го имах тоя текст - не е казан, естествено, със същите думи, но това беше смисълът.
Затова се занулява - щото въртележката избива маслото от млякото, избива, докато остане само масло и суроватка и процесът трябва да почне отначало.
Ама едни еврейски хитреци решили да преработят принципите, да ги обърнат в закони и така да остават само в маслото...
Дежурния
26 Мар 2018 13:50
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
И писанието неиздържано и "икономистите" правили халтура...
Умните, образовани и работливи (в повечето случаи) не са бедни. Огромната част от "горната" класа са именно такива хора. Свръхбогатите са единици на фона на световното население и там наистина може да става въпрос за късмет, но не че е свръхбогат, а че точно този човек е такъв а друг не е. Друга заблуда е сравняването едно към едно с модели преди век-два. Тогава голямата част от богатството са били материални неща, практически конвертируеми едно в друго - земя, стомана, добитък, жито, петрол... Сега едва ли акциите на Майкрософт и Гугъл ще могат да се заменят за 500 милиарда хляба например. От другастрана, няма и как да се преразпределят. Ако държавата изземе 1 тон жито, на 1000 човека може да раздаде по килограм. Ако изземе Майкрософт и Гугъл, след това ще може да преразпредели хартийка без никаква стойност зад нея. Освен това, данните от последните десетилетия недвусмислено показват, че крайната бедност намалява в световен мащаб и то при увеличаващо се население. Това че свръхбогатите се увеличават (с хартийки които имат стойност сега и в техните ръце) не е същото като да се увеличават бедните. Апропо, размерите на най-големите лични богатства от края на 19 и началото на 20 век като реална стойност са били няколко пъти по-големи от сегашните челници при свръхбогатите. а надниците на работниците - много пъти по-малки.
Sine_metu
26 Мар 2018 13:51
Мнения: 2,158
От: Bulgaria
wreckage
26 Март 2018 13:36

Къде видя "бачкане" в думите ми?
Последното нещо, което бих отнесъл към забогатяването
wreckage
26 Мар 2018 13:54
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Обаче трябва да се възползваш от възможностите, които животът ти предлага и активно да ги търсиш.

Ако животът ти е предложил възможността да те направят подходящи родители, да те изпратят да учиш ф подходящи училища, да ти намерят работа на подходящо място и въобще да бъдеш ф контакт с подобни на тебе от люлката до гроба, тогава няма никаква необходимост от активно търсене, квото и да било усилие или знание защо е така.

Тва е същото като рекордьорите по дълголетие. Когато журналистката пита некой сточетиресеишесгодишен дедо или баба как така си откарал/а толкова дълго, кво ядеш, кво пиеш, интервюираните дават напълно ирелевантни отговори. Отчасти щото не чуват, но най-вече щото не знаят и не им дреме.

Добави мнение   Мнения:72 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »