Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
За 50% от българите втората пенсия няма да надхвърли 30 лв.
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:43 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
Stern
10 Апр 2018 20:18
Мнения: 10,462
От: Bulgaria
А 80% от българите вярваха, че втората пенсия от фондовете ще е по-висока от държавната и честните частници сън няма да спят за да осигурят светли старини на клиентите си.
Да, същите онези 80%.
проф. Боян Дуранкев
10 Апр 2018 20:42
Мнения: 113
От: Bulgaria
Преди доста време се доказа, че две пенсии са по-малко от една в държавния фонд....
dobadoba
10 Апр 2018 20:44
Мнения: 5,891
От: Bulgaria
'Всички тези хора са осигурявани на доходи между минималната заплата и средния осигурителен доход в периода 2002-2017 г. Голяма част от тях имат и неритмични постъпления на вноските, а за някои дори липсват такива.'
Като се има впредвид, че в момента пенсията се дотира на 100%, излиза че минималната с участието на пенсионните фондове ще е към 200лв(30% от фондовете + дотацията = 60лв ++ още двойно от НОИ). Не че съм им първи привърженик, но кой колкото внесъл - толкова ще получи.
При тях ми харесва унаследяването, т.е. ти си се трепал на млади години и напускаш по-рано този свят, знаеш че внесеното от теб ще отиде при децата ти, не при индо-роми и други такива...
kаily
10 Апр 2018 21:56
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
но кой колкото внесъл - толкова ще получи.

Повече от 50% няма да получат нищо, щото ще се споминат преди да стигнат пенсия. Преходът, стресът, недоимъкът изяде здравето на хората, отделно безработицата, отделно едни десетина години без осигуровки, когато държавата се правеше на три и половина. Отделно в западните държави над 55-57 години хората, ако са без работа, им се плащат някакви помощи, за да оцеляват. Тук над 50 останеш ли без работа, си свършен, ако нямаш сили да излезеш навън. А на 60? А как ще докреташ до 67 без работа и без доходи и с куп заболявания?
Та парите на преждевременно отиващите си къде са?
Някой знае ли статистика по татово време колко хора са измирали преди да се пенсионират и колко сега?
Knight Лонгин
10 Апр 2018 23:59
Мнения: 746
От: 0
В западните държави обаче нямат комунизъм и не са разграбвали частната собственост ( а и съдебната система)

А и имат и Колт тук там , демек ваксина срещу ЧК...
Бай Драган
11 Апр 2018 07:51
Мнения: 12,047
От: Bulgaria
А колко ли вземат тези които управляват фондовете. / крадливо племе сме , доказано/
komar1
11 Апр 2018 08:32
Мнения: 7,007
От: Bulgaria
За 50% от българите няма да доживеят до втора пенсия
Дежурния
11 Апр 2018 08:47
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Това с доживяването се мрънка от много години. Само дето сухата статистика показва средна продължителност на живота по "татово време" (накрая около 1988 - най-високата) около 71.5 години а сега след толкова глад и бедност - около 76 години (5% повече, а като се отчете увеличената сега детска смъртност - около 10% повече). Черешката на тортата е продължителността на получаване на пенсия. За осигурителен стаж и възраст, трета категория, в онези златни времена средно цели 16 години се е получавало пенсия, а сега само около 26 (само около 63% увеличение). Повечето от мрънкалата криещи осигуровки се оправдават с "няма да доживея" и като доживеят започват да реват колко били работили (но никога - колко и на какво са се осигурявали), колко били заслужили и как гадовете от които са крили данъци и осигуровки не им дават заслуженото.
Апропо, институтчета по пазарни икономики, други фондацийки и стипендианти университетски преподаватели смятаха как частните пенсионни фондове ще дават няколко пъти по-високи пенсии от държавното осигуряване при по-малки вноски. Тарикатите смятаха с 8-12% годишна лихва за десетилетия и сравняваха с текущи нива. Ще е доста забавно ако медийните труженици издирят и публикуват онези прогнози.
hamer
11 Апр 2018 09:01
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
но кой колкото внесъл - толкова ще получи


А въобще възможно ли е да внасяш върху повече от максималния осигурителен доход? С този таван на максималния осигурителен доход всъщност няма възможност човек да се осигурява върху реалните си доходи /става дума за тези, които получавт доходи над него/
Гербераст Герберастов
11 Апр 2018 09:33
Мнения: 2,018
От: Bulgaria
Бедността и ниските работни заплати у нас могат да означават две неща.
Първото е онова, което биха ни обяснили например ултралибералните пазарници. Според тяхната логика заплатите са ниски, защото производителността на труда е ниска. Само че, ако направим едно сравнение с производителността на труда и размера на работните заплати у нас и в останалите европейски страни, ще видим че това далеч не е така и при настоящата производителност на труда работните заплати трябва да са поне два пъти по-високи. Че това не е така ще видим и от факта, че у нас съществуват паралелно огромни богатства, които са съсредоточени в малък брой хора и ужасяваща бедност за огромната маса от населението, в това число и за един огромен процент работещи бедни. Само днес от 7,30 до 8 ч. сутринта няколко клошари ровиха по кофите пред блока, докато някои други псевдо-капиталисти сигурно си пазаруват бентлита и поршета. Следователно няма как да свържем производителността на труда с размера на работните заплати, а ако го свържем то ще видим, че такава връзка чисто и просто липсва.
Това повдига въпроса и за второто възможно и много по-логично обяснение за ниското заплащане. А то е, че работещите произвеждат много повече, отколкото получават като възнаграждение за труда си, като останалата част се присвоява от капиталистите и олигарсите под формата на печалба, които пък в голямата си част нищо не работят, а само прибират изработеното от другите, възползвайки се от това че са притежатели на капитал. С други думи, печалбата на капиталистите не е нищо повече от присвояване на плодовете на чуждия труд, което пък с трети думи и ако трябва да се позова на жирондистите или Прудон означава, че „собствеността е кражба“, или поне едрата капиталистическа собственост. Но като имаме предвид процеса на първоначалното натрупване на капитала у нас, то това така или иначе си беше един пладнешки грабеж. Кражба, унищожаване и богатеене на гърба на построеното с труда на няколко поколения и на милиони хора по времето на социализма, обогатяващо един пренебрежителен процент хора, превърнали се неслучайно в най-големите критици на социализма. Което в крайна сметка е донякъде разбираемо, тъй като ако не успеят да обяснят какво голямо зло е социализмът, то може би и някой ще се сети да им потърси сметка за ограбването на построеното от него.
kаily
11 Апр 2018 10:34
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
Само дето сухата статистика

Увеличаването на продължителността на живота се дължи на пенсионерите, които са пенсионери още от татово време и скоро ще си заминат, щото вече са на по 80-90 години. И тогава продължителността рязко ще падне, щото следващото поколение няма да стигне тая възраст, а няма да стигне и до пенсия. Сега умират колкото възрастни на по 80-90 години, толкова и млади на по 50 до 60. Масово некролози на такива относително млади хора.
Та само след няколко години продължителността ще спадне рязко, но разбира се дежурните статистици ще измислят друг похват за мерене, за да го прикрият.
Ама то от андрешковщина няма време за мислене.
Архангел
11 Апр 2018 12:32
Мнения: 1,869
От: Bulgaria
Ай стига бе!
Нали има банани вече?
Кво пак сте недоволни?
Патагонец
11 Апр 2018 14:44
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
А въобще възможно ли е да внасяш върху повече от максималния осигурителен доход? С този таван на максималния осигурителен доход всъщност няма възможност човек да се осигурява върху реалните си доходи /става дума за тези, които получавт доходи над него/

И защо? За тези с по-високи доходи има и по-добри начини да си осигурят по-добри доходи след като се пенсионират.
Могат да внасят в частен пенсионен фонд и по-големи суми.
Могат да си купят акции, които да им носят дивиденти.
Могат да си купят земя и да я дават под аренда.
Могат да си купят имоти, които да ги дават под наем.
AngelDimitrov
11 Апр 2018 15:34
Мнения: 4
От: Qatar
*
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sybil
mick
11 Апр 2018 16:26
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Следващата криза се задава зад хълма и тогава частните фондове пак ще започнат да генерират отрицателна доходност.. Все пак не сме САЩ, Германия или "развитите" държави дето печатат пари на корем и крадат от останалия свят. Взимат кредити от себе си които никога не връщат.. грешка.. рефинансират...
mick
11 Апр 2018 16:29
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
А що се отнася до пенсионната система.. тя е една от причините за демографската криза. В развитите страни, че и в България. Едно време са отглеждали деца.. за да има кой да им помага. Сега държавата помага.. по-лесно е да се гледат кучета и котки.
Solace
11 Апр 2018 16:35
Мнения: 4,394
От: Bulgaria
Е хубаво де. Аз сега имам в УПФ насъбрани 14 хиляди, ДПФ още 4, доброволен 1. Вярно, бая години ми остават до пенсия, но съгласно калкулаторите по сайтовете, при запазване на доходност и брутно възнаграждение, месечна пожизнена пенсия - над 600 лева.
Вярно, осигурен съм на макс, не като повечето възрастни хора, които завариха ниски заплати. Пък и дали аз ще се доредя до пенсия - друга история...
mick
11 Апр 2018 16:40
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Solace
11 Април 2018 16:35

Стискай палци следващите кризи да не съкратят значително събраните ти средства. Освен това - досега частен фонд не е изплащал пенсии.. т.е. трябваше да изплащат професионални пенсии, обаче държавата ги пое. Щото частниците до никъде не бяха стигнали.

Интересно колко частни фонда ще фалират докато дойде време за плащане на пенсии?
сандос
11 Апр 2018 16:51
Мнения: 1,068
От: Bulgaria
Аз имам позната която от доста години живее в чужбина, но има вноски(на реална заплата) за 12.5 години. По сегашните закони тя не може да взима пенсия(вдигнаха прага от 10 на 15 год.). Не че разчита на нея, но не е справедливо да си давал пари толкова време и да не вземеш нищо, нали?
И това не са единици, а десетки хиляди (доколкото познавам демографията на българския емигрант).
И при това че - ето - емигрантите внасят на 1 млрд. евро.

Освен това по соц-а се поддържаше редовна армия и - ооо-да, прословутата ДС.
Е, като сме такива демократи сега (преливащи от прозрачност) къде са тези спестени от държавата пари?

Плюс фактора преждевременна смъртност.

Така че не ми говорете че храните пенсионерите и тем подобни заклинания.
Патагонец
11 Апр 2018 16:59
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Едно време са отглеждали деца.. за да има кой да им помага.

Предлагаш да висим на вратовете на децата си като се пенсионираме?
Дежурния
11 Апр 2018 17:06
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Аз сега имам в УПФ насъбрани 14 хиляди, ДПФ още 4, доброволен 1. Вярно, бая години ми остават до пенсия, но съгласно калкулаторите по сайтовете, при запазване на доходност и брутно възнаграждение, месечна пожизнена пенсия - над 600 лева.

Към момента си на 19 к. При условие, че ще получаваш пенсия от тях да кажем 26 години (дано и много повече), към момента си си осигурил по 30 сегашни лева месечно, без да смятаме разходите на фондовете по изплащане. Споменавал си в кой бранш си, та и риск може да се сметне.
Може и по друг начин, само за УПФ. За около 200 месеца си внесъл около 10 максимални осигурителни месечни дохода (или около 25 максимални пенсии от новите, по 1040лв), тоест трябва да имаш към 26 к ако фондовете запазваха стойност. Имаше един хубав виц какво имаме на теория и какво на практика.
Добави мнение   Мнения:43 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща