Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Жена избра улицата пред руините на общински апартамент
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:30 Предишна Страница 2 от 2 1 2
Здравка
11 Май 2018 16:39
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
В България ОБЩИНАТА НЕ ДАВА ПУКНАТА ПАРА ЗА ПОДДРЪЖКА НА ОБЩИТЕ ЧАСТИ.

В България проблемът с поддръжката на каквото и да е е повсеместен. Строи се на ангро, никой не мисли как ще се поддържа построеното напред във времето. Преди две-три години изградиха из цяла Варна нови детски площадки - не лоши впрочем. Строиха ги като цяло на голи полянки, на метри от останките на старите и занемарени съоръжения за игра из кварталите. Писах, ядосвах се, настоявах да се разчистят останките от старите площадки. Отговор . От години липсват капаци на шахти из квартала, звъних преди месец в съответния отдел на районното ни метство - любезен мъжки глас ме увери, че знае за проблема и своевременно е уведомена и община Варна. Капаци до днес - нанай.

Скъпи сме на трици, на брашно евтини, не пазим и не поддържаме, нямаме уважение към труда на другия, нито култура на обитаване. Подблоковите пространства често са сметища, повече боклуци около контейнерите, отколкото в тях...
*****
Преди години сменихме всички пощенски кутии във фоайето на сградата в която живеем. Месец след това осъмнахме с една счупена с ритник вратичка на кутия. Да, ама имаме видеонаблюдение. Домоуправителят накара келешчето да плати в троен размер. От тогава и до ден днешен няма и една драскотина по пощенски кутии и стени на общи коридори и асансьори. Всеки месец плащаме символична сума в общата каса на блока. И ремонтите се случват, бавничко но постоянно, нова входна врата, нови дограми на стълбищните прозорци, боядисване на общи части, парапети, рампа за детски и инвалидни колички, пейки отвън, градинката я поддържат пенсионерите, дето имат време да ни клюкарят на седянка по същите тия пейки...Сумата се събира и от собственици, и от наематели. Всички ползваме общи части, всеки иска да му е чисто. Ни държава, ни община са ни дали и стотинка. И не са длъжни.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Здравка
kаily
11 Май 2018 23:06
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
Не ми отговори на двата въпроса, пак се разсея.
Здравка
12 Май 2018 12:00
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
1. Основен ремонт на общи части - задължение на собственика
2. Поддръжка на общи части - задължение на наемателя. Поддръжка за мен включва текущите ремонти - повредило се кранче - поправяш, или сменяш с ново. Олющила се боята на дограмата - свяляш олющеното и удряш едни две ръце нова боя, в наетия от теб апартамент и заедно със съседите - дограмите в общите части. Децата ритат пощенските кутии - подмяната е грижа на родителите. Счупи се дограма - идва общинския дърводелец. Счупил си я ти на пияна глава - ремонтираш за своя сметка. И така.
3. В Германия поддържа навсякъде собственикът на сградата. На никого, бил той и социално слаб няма да му дойде на ум да троши , да рисува по стените вътре в сградата, да хвърли хартия в контейнер за пластмаса, или органични битови отпадъци. Ако все пак го направи, първо за него съседите ще уведомят хаусмайстера, или директно управляващия собствеността, така, че дори живеещите в Германия негра и арабели се съобразяват с тези правила. Има, разбира се и система за полагане на обществено полезен труд. Кайли, немецът и българинът са коренно различни по манталитет. Това, което за нас е пъхане на носа в чужди работи и донос, за немеца е проява на будна гражданска съвест. Да не говорим за това, че етнически немец сравнително рядко е на социални помощи, ако е на 18-60 и е с добро здраве. Повечето социално слаби са германски граждани с други корени, или чужденци ( не включвам ''новите'' мигранти'' ).

4. Не знам как е в мигрантските общежития. Но не става дума за тях.
***
В Германия, там, където живеят немци, прозорците и пердетата са чисти, независимо от това дали обитателите на жилището са на социал, или са си наели хигиенист.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Здравка
kаily
12 Май 2018 12:18
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
Здравче, пак упорито ми заобикаляш въпросите, които са само два:

В Германия кой поддържа общите части на блоковете, в които наематели са социално слаби?
В България общината дава ли пари за поддръжка на общите части в блокове, в които има нейни жилища?


Понеже се изсулваш, ще те питам по друг начин:

В Германия кой поддържа общите части на блоковете, в които наематели са социално слаби?
В Германия кой дава пари за основен ремонт на общите части, в които наемателите са социално слаби?

В България общината дава ли пари за поддръжка на общите части в блокове, в които има нейни жилища?
В България кой дава пари за основен ремонт на общите части, в които наемателите са социално слаби?


Въпросите би трябвало да са лесни за човек, който знае колко са хубави блоковете там и тук, но не знае причината защо.
Здравка
12 Май 2018 12:33
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
Кайли, виж по-горе. Писали сме едновременно. Пак да допълня - ме може да обитаваш едно жилище и една сграда на принципа ''след мен потоп'' и да имаш непрекъснати ппретенции относно поддръжката. Да сменям душове, които утре ще бъдат изтръгнати и продадени за скраб за да има за ракия ли? Е, няма.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Здравка
kаily
12 Май 2018 16:18
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
В Германия поддържа навсякъде собственикът на сградата.


Там блоковете са хубави, щото държавата или общината се грижат.
Тук са лоши, щото нашите собственици са абдикирали отвсякъде и не се грижат.

За пердета сега няма да говоря.

Говоря за това, че собственикът на апартаментите не дава пет пари не само за апартаментите, но и за сградата и за задълженията си по закон за поддържане и основен ремонт на тия общи части.

Разликата не е в манталитета на населението, разликата е в манталитета на държавата. А за нея циганите не са виновни.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: kаily
Здравка
12 Май 2018 16:38
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
Държавният ( и общински тоже ) чиновник, Кайли не е паднал от небето, ни тук ни на запад от Калотина. Държавата я правят хората, калпавата - калпави хора, добрата...
Хубав ден.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Здравка
kаily
12 Май 2018 18:20
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
Държавата я правят хората

не, държавата я правят ония на власт, а ония на власт са избрани от една кошница, за която няма да казвам истинската дефиниция
ама
от една кошница с тикви пъпеш не можеш даже ти да извадиш...
А кой слага в кошницата тиквите - бизнесмените и досегашните политици
това е сложно, предполагам, за разбиране, така че - вярвай в каквото искаш
За всичко са виновни циганити
ойларипи
Здравка
13 Май 2018 15:35
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
от една кошница с тикви пъпеш не можеш даже ти да извадиш...
А кой слага в кошницата тиквите - бизнесмените и досегашните политици

Не аз, Господ не може да извади пъпеш от кошница с тикви. Държавата на кратунковците ражда само това. Бизнесмените и политиците ни не са внос от чужбина, нашенски са си, толкова българи по дух и манталитет, колкото ти и аз. Само дето ония на върха крадат милиони, а кака Мара чистачката чопва на дребно от почистващите препарати и маа през куп за грош по коридорите с един и същи мърляв парцал. Щото те я лъжат, че и плащат, тя ги лъже, че им работи.
Добави мнение   Мнения:30 Предишна Страница 2 от 2 1 2