Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Евтаназията: още се правим, че няма такова нещо
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:32 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Mi_8_17
14 Май 2018 21:49
Мнения: 708
От: United States
Aвторе - минах през това, помагайки на моя роднина - с швейцарска фондация, пак. Научих много неща и за себе си, и за смъртта. Да не дава Г-д такова премеждие (атеист съм, ама няма фраза-заместител, май), но ако даде - горещо одобрявам достойния изход, докато човек е все още човек. Правилно си ги усетил нещата, ако ми е позволено.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Mi_8_17
PopPaskal
14 Май 2018 23:32
Мнения: 39
От: Bulgaria
Да, не е незабелязано и го одобрявам, макар че да се чака до 104 години е отегчително. Ако мога, ще го направя по-рано за да има кой да си спомни за мен с добро или лошо преди да си е отишъл
ЗЛАТИЯ
15 Май 2018 01:14
Мнения: 7,057
От: Bulgaria
Ламбовски
кифла
15 Май 2018 02:40
Мнения: 1,807
От: Bulgaria
Пък идеята за достоен живот и достоен край на индивида е сред най-привлекателните идеи не само в ЕС, но и за всички велики умове в историята.


Много ще се радвам, г-н Ламбовски, ако дефинирате в следваща статия "достоен живот и достоен край на индивида", според Вас.
Много ще се радвам, г-н Ламбовски, ако (след това) дефинирате и "институционална недостатъчност".
Моля.


генек
15 Май 2018 08:16
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Интересен материал... Заслужава си замисляне... Но лично, обществените обсъждания са някак си канализирани и контролирани...
---
Блогът на Генек
Bradatko
15 Май 2018 08:42
Мнения: 4,273
От: Bulgaria
Съгласен съм със статията!
Душата човешка трябва да има право на самостоятелно решение!
............
Кифло,

Бих посъветвал да не се чакат от Ламбовски дефиниции.
Пълно е с литература по въпроса.
Трябва, просто, да се търси и чете.
Мога да помогна в избора.
Eisblock
15 Май 2018 09:48
Мнения: 9,157
От: Iceland
Животът и смъртта в някои общества са божествен и диктаторски преоргатив и личните решения на обикновените граждани относно дори собствения живот дразнят авторитетите.

- Демократската преса тъдява изпусна, надявам се не умишлено, един скандален случай (казват разтърсил Албиона) където държавата със съдебно решение убива 2 годишно (или там някъде) дете. Става дума за болно дете, за които лекарите там казват, че не можели да го излекуват и трябвало да изключат поддържащите системи (явно местната микробританска здравна каса не е искала да плаща) . Родителите се възпротивяват, завеждат дело - губят го. Законът бил такъв (?!). Междувременно те пишат на Папата в Рим, който пък отговаря, че са осигурени средства и да пренесели детето в Италия, където ще го оперират и излекуват. Да, ама НЕ.

- Властите отказват да дадат детето на родителите... Съдебното решение с помощта на полицията се привежда в действие. Откачат животоподдържащите системи и детето след 5 дневна борба за живота си и в агония умира!!! По-точно бива убито.

Тук се сблъскваме с другият полюс където държавата се е превърнала в ЕКЗЕКУТОР. Което, според моите разбирания, е престъпно и е отричане на Божественият принцип - святостта на всеки един живот. Особено детски, невинен по дефолт. За жалост "светостта" съдържа обикновено огромна доза страдания и не рядко животът става АД. И от ограниченият кръгозор на Dasein-а ни ние нямаме поглед върху по-голямата картина на Съзиданието. Казва се още, че никой не получава повече страдания отколкото би могъл да понесе. Може и да е спорно, но мерки и теглилки по въпросът не са налични. Така, че преждевременната, насилствена или собственоволна кончина е намеса в един по-висш порядък.

И в описваният Казус тук - в този опус, се съдържа елемента на самоуправство. Не бих го нарекъл "грях", макар че е. Още повече, на този биолог, образован човек, са били спестени от съдбата основните гадости съпътстващи старостта чак до смъртта. Било му е скучно, бил на количка?! Не е ли можел да чете, да прави нещо с времето си, ако щете да твори - рисува, пише...? Явно е изгубил всякакъв интерес и вече е бил вътрешно мъртъв?...

Не знам и не мога да съдя.

- Въпросът за ефтаназията е спорен, а достатъчно и меродавни, действително достоверни количества информации липсват. Така не може да има еднозначно мнение. Остава интуицията. За мен този казус си остава много спорен и приравнен със самоубийството. Ако действително имаме Души и те преминават един безкраен дълъг път на извисяване към Логоса, самоволното прекъсване на един епизод в една поредица земни "спектакли" със захвърляне на костюма (тялото) и напускане на сцената води принудително към ново, по-тежко повторение на същият сценарии и объркване на постановката в това "представление". Никой не може ей така да напусне една сцена, ролята си, ако щете - финалната си реплика, без последствия... Най-малкото е безотговорно.

Има и още квалификации, но какво от туй? След Вавилонската кула, така или иначе, не можем да се разбираме истински, каквото и да (си) говорим. Всеки е самотен в себе си.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Eisblock
циникЪтхедонист
15 Май 2018 10:19
Мнения: 1,483
От: Bulgaria
Има един чудесен филм на Аменабар по темата - "Морето в мен".
И аз като колегата Mi_8_17
горещо одобрявам достойния изход, докато човек е все още човек

Както и не смятам самоубийството за грях, а за израз на свободна воля.
Но споделям напълно мнението на автора за институционалната недостатъчност.
Заиграчка
15 Май 2018 10:35
Мнения: 691
От: Bulgaria
Лмабовски
Eisblock
15 Май 2018 09:48 - потресаваща история, чак ми е трудно да повярвам че се е случило
Въпросът дали искаш да те има в следващия ден и дали обществото/държавата трябва да тe подкрепят, ако си избрал да те няма е толкова индивидуален, че наистина е висше изпитание за институциите. Мисля, че всичко е дотолкова лично, че не е възможно да се изработят общи правила, без да е налице риск злонамерени хора или зле работещи институции да злоупотребят
rorik
15 Май 2018 11:25
Мнения: 15,950
От: Bulgaria
Душата човешка трябва да има право на самостоятелно решение!


Значи сте съгласни че има душа човешка която е избрала да се всели в материално тяло?
Някъде четох че това се прави с цел да научи нещо и отнася със себе си само познанието за материалния свят. И знае че ще и е трудно и затова има помощници от нематериалния свят от други души които и помагат в пребиваването тук. Също че и тук на Земята си избира кой да и помага , роднини , лекари , ...
Когато тук на Земята тя не е нужна на избралата си подръжници може да реши да смени материалния свят със света на душите. . .
Ако е научила достатъчно за материалния свят , ако е живяла достатъчно , може да не се връща пак да научи още поне с векове, ако не е живяла достатъчно , ще се връща пак да си доучи.

Само не ми е ясно защо някои се наричат атеисти. Не ми е ясна и позицията на Кайли , за идването на не знам коя си раса.Ами Кайли смъртта не е ли твоето вярване за вибрациите.
Смъртта не е ли минаване от една вибрация в друга??,
rorik
15 Май 2018 11:40
Мнения: 15,950
От: Bulgaria
Така, че преждевременната, насилствена или собственоволна кончина е намеса в един по-висш порядък.
Тук сме точно за да страдаме. И чрез страданията си да изпитваме избраните от нас да ни помагат. Дали животът на Земята не е Ада?
Душата на това дете е избрало да страда в болестта си и да изпитва околните за цивилизоваността им. Няма я .За това душата му не се е справила , ще опита пак . Ще се прероди на друго място, където има цивилизация която да му помогне . .
Има нещо сбъркано в живота на Земята . Не може това да струва пари, толкова много пари че да работиш цял живот за да си здрав и душата ти да се справи с това което е избрала.
Този биолог точно не се е справил. . .И ще си носи последствията.
tatyana1
15 Май 2018 12:28
Мнения: 4,668
От: Bulgaria
За България въпросът за евтаназията е категорично неуместен. 1) Както е доброволна, може по някое време да стане задължителна или желателна от някоя възраст нататък. Не че намирам живота за кой знае колко ценен, ама всеки трябва да има право да решава сам. 2) Условията са такива, че един болен, а още повече възрастен и болен, е бреме за близките си. За самоиздръжка не може да става и дума, разходите по хоспис са сериозни даже за семейство със средни доходи, а пък варианта младите да не работят за да гледат възрастните изобщо не ми се коментира. Дали няма близките да решават вместо болния?
kаily
15 Май 2018 13:23
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
Така, че преждевременната, насилствена или собственоволна кончина е намеса в един по-висш порядък.


А лекарите, като спасяват неизлечимо болен или му удължават живота, не се ли намесват?
А пушачите не се ли самоубиват бавно?
А каращите с несъобразена скорост?
А неспортуващите?
А спортуващите?


Не ми е ясна и позицията на Кайли , за идването на не знам коя си раса.Ами Кайли смъртта не е ли твоето вярване за вибрациите.
Смъртта не е ли минаване от една вибрация в друга??,


Е.
Едното какво точно пречи на другото?
rorik
15 Май 2018 13:27
Мнения: 15,950
От: Bulgaria
Дали няма близките да решават вместо болния?


Ми те близките решават и сега.
Като нямаш пари да плащаш за помощ да гледаш родителите си , защото и ти вече не можеш и финансово и здравословно .Ако можеш да откачиш от държавата някой личен асистент за годинка , пак е добре. Ама тя държавата ги дава на майките дето пият и пушат и раждат деца с увреждания и те взимат и процент от тези места за личен асистент. . Родителите разбират , и не искат да ходят по болници, , примиряват се и си отиват.Казват по добре да не гледам яе ще умрете преди мен . Даже се прощават с теб по стара традиция.

Преди 15 г , се наложи баща ми да влезе в болница , колко се е наложило не се знае че беше за една седмица , за изследвания. , ма нали трябва да си оправдаят заплатите, .Занесохме си бельото, купихме си лекарствата.Дали са му ги давали, дали са му изписвали лекарства по картон , дали са върнали лекарствата в аптеката , кой да ти каже??
Санитарката не иска и да застеле леглото че трябва да и платиш. В отделението с 40 легла имаше заети 5. Озорили са се от работа. ,

Та кой убива в България? Кой дава заплатите за да могат хората да живеят по човешки??Нима някой , ще иска да си иде от този свят , ако живее добре??

Що гърците, италианците имат по 3 пенсии.Пенсията стига да си плащат сметките да се хранят , да си купуват лекарствата , да наемат на частно и гледачки .
В България пенсиите са на последно място , увеличават се ако има пари
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: rorik
rorik
15 Май 2018 13:31
Мнения: 15,950
От: Bulgaria
Е.
Едното какво точно пречи на другото?


Е, нали за да минеш в друга вибрация по хубава , трябва да си го заслужиш??

Иначе ще сепреродиш в камък на друга планета , в куче с един крак , щото си счупил крака на куче в предишната реинкарнация?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: rorik
kаily
15 Май 2018 13:42
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
Е, нали за да минеш в друга вибрация по хубава , трябва да си го заслужиш??

Иначе ще сепреродиш в камък на друга планета , в куче с един крак , щото си счупил крака на куче в предишната реинкарнация?

В куче и котка няма да се преродиш, но пак в човек със сигурност.
Не разбирам какво ти пречи едното на другото?
Човечеството не е едно цяло и не всички вкупом отиват на едно място.

Който си го е заслужил, в смисъл - работил е със себе си, оправял е недостатъците си, обработвал е характера, навиците, съзнанието и т.н., който е стигнал до някакво ниво, ще дойде следващия път на друго ниво. На друга Земя.
Който си е търчал по земните радости само и нищо не е правил за спасението на душата си - ще си продължи на тая Земя.
Жътва тече, в крайна сметка.


Родителите разбират , и не искат да ходят по болници, , примиряват се и си отиват.Казват по добре да не гледам яе ще умрете преди мен . Даже се прощават с теб по стара традиция.

Това е вярно. Много хора избират да си отидат и без евтаназия. Живите си казват - той умря. Ама той просто избра да умре.
А дали ще избереш с гръм и трясък чрез евтаназия, или просто ще пожелаеш смъртта си и тя ще се подчини - къде е разликата?
Mi_8_17
15 Май 2018 14:03
Мнения: 708
От: United States
///
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Mi_8_17
rorik
15 Май 2018 14:06
Мнения: 15,950
От: Bulgaria
А дали ще избереш с гръм и трясък чрез евтаназия, или просто ще пожелаеш смъртта си и тя ще се подчини - къде е разликата?


Има разлика.
Докато дишаш си полезен за близките си , за обществото, да осъзнаят , живота си.
Дет каза някой по горе , може всякак да намериш смисъл в този си живот .
Като си работил като биолог и не можеш вече , требе да умреш ли??
Интересно кой го е наел на 103 г да работи??
И аз искам да живея като на 40-50 г , знам и мога , ама после не може . Правиш каквото можеш.
Може уроци по биологиш да дава , поне каквото е научил .
Така че не оправдавам това решение .

==Това е вярно. Много хора избират да си отидат и без евтаназия. Живите си казват - той умря. Ама той просто избра да умре.==

Е те така казват и за тия в Донбас, Украйна , Сирия , ...Искат да бъдат убити за това.
Така ли е с евреите, арменците с геноцида??

За какво е вродено чувството на страх у човека.Не е ли до последния си дъх да се вкопчва в живота тук на Земята??
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: rorik
kаily
15 Май 2018 14:15
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
абе ти помниш ли какво си писала преди 10 минути?
Примерно това

Родителите разбират , и не искат да ходят по болници, , примиряват се и си отиват.Казват по добре да не гледам яе ще умрете преди мен .
Nafarr
15 Май 2018 15:13
Мнения: 2,780
От: 0
В репортажа на RTS имаше два момента, които авторът БЛ ни е спестил: показаха как ученият до 102-рата си година работи на терен, после това става невъзможно за него; второто бе как казва, че човек, достигнал възрастта от 50 или 60 години има право да реши сам дали да продължава да живее (някои наши медии показаха тази част от репортажа).

Това в отговор на въпроса защо "чак на 104 г.".

Всъщност като учен вероятно е имал точни наблюдения и върху възможностите на хора над 50 или 60 г. да служат на науката, знам ли...

Иначе родителите ми починаха млади и внезапно (инфаркт, инсулт в резултат на стресиращи професии); мнозина от опечалените заявиха, че и те биха предпочели да умрат "така". Случи се така и че починаха единият на Коледа, другият - на Великден; според канона (май) се счита, че отиват направо на небето...

Лека им пръст и царство им небесно и дано почиват в един по-добър и по-справедлив свят!

***

Иначе имах възможност да видя как изглежда френски старчески дом за заможни обитатели отблизо и отвътре: библиотека, видеотека, медиатека, коафьор и дори висша кухня и т. н., и пансионери, които отчаяно търсят стаите си (поради Алцхаймер и деменция, примерно)... В лятото на голямата жега - 2003 г. - хиляди от тях починаха от обезводняване... и дори телата им не бяха потърсени месеци наред от роднините им...


Nafarr
15 Май 2018 15:13
Мнения: 2,780
От: 0
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Nafarr
Добави мнение   Мнения:32 Страница 1 от 2 1 2 Следваща