Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Кой отбор е с най-голям шанс да достигне до полуфиналите на Мондиал 2018?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:54 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
Горскио
29 Юни 2018 14:25
Мнения: 1,819
От: Bulgaria
Че няма леви и десни отдавна е ясно.
Обаче не е прав Сула, че има само две големи групи - либерали и консерватори.
Групите са три - либерали (соросоиди, ционисти), а т. нар. "консерватори" ясно се разделят на несъвместимите групи на християни националисти и путиноиди
За съжаление в Българската политика битуват само соросоиди и путиноиди.
Най-ярки представители на групата на националистите са управляващите в Полша и Унгария.
Д-р Тормозчиян
29 Юни 2018 17:02
Мнения: 8,152
От: Botswana
Аз казах горе-долу следното:


Дано другите лектори са казали нещо по-смислено, щото очевидно мътилката в главата на Сула е далеч от избистряне. Той очевидно се надява да яхне някаква нова политическа вълна, но няма да го огрее и този път.

Защото никакво връщане на консерватизма няма, задава се направо нов тоталитаризъм.

Не е за вярване, особено след все пак скорошния исторически провал на комунизма-фашизма-нацизма, но нещата отиват съвсем явно натам. Вероятно под някакви модифицирани хибридни форми, за които ще бъдат измислени нови термини, но това са подробности.

Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Д-р Тормозчиян
Ганий
29 Юни 2018 17:27
Мнения: 15,029
От: Bulgaria
Вече няма леви и десни, има либерали и консерватори

На мен ми излиза дописка за Световното...

Днешното противопоставяне съм го определил достатъчно точно: Нормални срещу Сатанисти/Психопати, ако искате Сатанисти/Психопати срещу Нормални...
onzi
29 Юни 2018 17:29
Мнения: 9,528
От: Bulgaria
На мен ми излиза дописка за Световното...
да, днес са така всички долепени до снощния брой статии. опусът на сула е тук: Натисни тук

приятно четене.
wreckage
29 Юни 2018 17:43
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Според министерството на здравеопазването на Свердловска област пострадалият е бил откаран в болница, където са му зашили устните и наместили разбития нос, но той категорично е отказал да остане под наблюдение там, защото смятал, че ще трябва да плаща. Дори и като му разяснили, че няма да му струва нищо, той пак напуснал болницата.

тва е най-смисленото нещо, което Сула е написал през живота си.
sluncho6
30 Юни 2018 08:05
Мнения: 10,597
От: United States
>>><<<
тва е най-смисленото нещо, което Сула е написал през живота си.

Спопред мен, далеч по-смислено е това, което не е написал.
Дорис
30 Юни 2018 09:22
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Искам и дори настоявам, тропайки с краче, Сула да ми обади от кои съм. Самосъзнанието ми е крайно ляво, сталинско. Не знам какво е усещането за либерал и консерватор и как да се автоидентифицирам, след като в организма ми няма накакви психосоматични промени. Искам също така и тропам с другото краче, да зная джендърната теория как се съотнася към политикофилософската на почитаемите лектори. И най-паче - кое е по-изгодно да бъдеш, тук вече тропам с патеричката и съответно къде да се запиша при либералите или при консервите. Второто ми се вижда по-изгодно, буди асоциации за съдържимото на консервената кутия. Може да е кипърка, а може и черен или червен хайвер. Имам избор, следователно, свобода на волята! Избирам червения хайвер, болшевишкия.
Дорис
30 Юни 2018 09:26
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
ПП. Поправка. "Кипърка" да се чете "копърка". Да не помисли някой, че се намесвам като трета страна к кипърския конфликт на интереси.
tatyana1
30 Юни 2018 09:26
Мнения: 4,668
От: Bulgaria
Мдам! Няма лошо да нагаждаш всички факти към любимите си теорийки, но когато действителността се съпротивлява, щото фактите не са точно такива и не се вместват в калъпчето(маломерно), е малко смешно за четене.
Кайзер Созе
30 Юни 2018 09:31
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
То при афтора баш за любоф към консервата става дума. Или традиционния метан към чорбаджията , дето му я дава. Едва ли баш кайвер, вероятно кюфтенца в сос. Инак кат браилски хъш ще трябва сам да изкарва за боб чорба и шепа маслини кат в неолибералният си период. Битието определя съзнанието на прероденият ни вандеец.
ИлияНиколов
30 Юни 2018 09:44
Мнения: 4,180
От: Bulgaria
Г-н Стамболов ми напомня за онези активни ученици, които винаги първи вдигаха ръка най-демонстративно:
"Аз да кажа, другарко, аз, аз най-много съм чел!"
Не отричам, че добре си конструира изреченията, ама почне ли да громи предишния строй, веднага "олеква".
Кайзер Созе
30 Юни 2018 09:49
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Колкото повече натежава физически, толкова повече олеква теоретически.
Зелен листец, буково листо...
Дорис
30 Юни 2018 09:55
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Как така вече няма леви и десни, Суланкоолу? Промяната на термините променя ли фактите? Утре ще дойде от братска Словакия някой алхимик и ще представи на зиналата публика философския камък, най-сетне намерен в Полонините. И наистина името му е Уроборос II, майка му Абракадабра го е нарекла на баща си. Е те това наричам наука! А не простичките термини, с които е боравел бай Ганю. И да не забравяме, че дори Исак Нютън се е занимавал с алхимия и е търсел трескаво философския камък, чийто символ е Уробороса. Поради тази си заетост великиет учен не е намерил време да се влюби и ожени, тъй че човечеството е обезнаследено откъм негови издънки. Затова пък Нютън е бил не само велик математик и физик, а и финансист. Управлявал е монетния двор на кралството. Една хубавичка позиция независимо от политическата принадлежност.

Уроборос би трбвало да е кристалната мечта и на съвременните философи.Абсолютен космополит, роден едновременно в Египет, Елада, Индия, Скандинавия и навсякъде. Поради това полиглот. И завеждащ монетните дворове на най-богатите хора в света. Понякога лично сече монети от платина за Ротшилдови. Известно е, че патриархът им сутрин се провиква към жена си: Булка, иди да ми купиш цигари, че нощес ги изпуших, докато гледах мачове. А Булчето обича да борави със звонк на сергиите. Как ѝ връщат ресто, все още не е изяснено и е по силите само на ИНТЕЛЕКТА на Нютън.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Дорис
Федаин
30 Юни 2018 12:13
Мнения: 4,803
От: Bulgaria
Лута се Сульо. Образът на родния консерватор е описан от Вазов в "Под игото". Чорбаджи Марко. Ама той русофил.
Sine_metu
30 Юни 2018 12:18
Мнения: 2,158
От: Bulgaria
Дорис
30 Юни 2018 09:55
Как така вече няма леви и десни, Суланкоолу?

Има си, има си, но да караме поред.
Иван ми е много симпатичен. След петъчните му хуморески се смея до следващата сряда и даже до четвъртъка, ако седмицата е високосна. Погледни само как е изтипосал родната консерва! К-р-р-асота! "Уважението" към чорбаджията просто грабва въображението. Е, ако бях некой по-строг критик, можеше да се заям, че консервата ни е отдавна нарисувана от Ботйов (кир Михалаки) и Алеко (знаете кой), но аз не съм от тях, как'Сийке. В идейно отношение обаче Иван е, как да кажа, на равнището на съименника му Иван Николаевич Понырев от периода на "Массолит".

В света има само три идеологии. Социализъм, днес изповядан единствено в Китай; големия, прекрасен, но, уви! далечен Китай. Социалдемокрация, що-годе позната и у нас. И социалното учение на католическата църква, получило политически израз в християндемокрацията. За нея по-любознателните могат да надникнат в темата ДЕМОКРАЦИЯ, тук ще отбележа само два момента.
Първо, именно с християндемокрацията се разминаха нашите десни. Много ясно, че не могат да бъдат социалисти или социалдемократи, но те толкова бързо се заразиха със СПУН и лакомия, че не разпознаха християндемокрацията.
Второ. Днес, съзнавайки, че са идейни банкрути, панически скубят перца от християндемокрацията и срамежливичко им дават разни смешни имена като "консерватизъм". Консерватори, стига бе
Дори бегъл поглед само в уикито, https://en.wikipedia.org/wiki/Catholic_social_teaching, дори най-повърхностното сравняване е достатъчно да се види, че Ивановият "консерватизъм" не е нищо друго, освен въпросното учение, малко изопачено и зле разказано.
В интерес на истината, Catholic social teaching is distinctive in its consistent critiques of modern social and political ideologies both of the left and of the right: liberalism, communism, feminism, atheism, socialism, fascism, capitalism, and Nazism have all been condemned, at least in their pure forms.
В това отношение Иван се придържа към канона.
Федаин
30 Юни 2018 12:20
Мнения: 4,803
От: Bulgaria
И на нас истинските български консерватори ближни са ни руснаци и сърби. Европейците са ни далечни. Прав си Сульо, българския консерватизъм не е като европейския. Ама вие правете опити. Да знаеш че хибридите не дават потомство. И вашата работа ялова ще излезе.
wreckage
30 Юни 2018 12:41
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
В това отношение Иван се придържа към канона.

придържа се дръшки.
Ако се придържаше, немаше ежепетъчно да сервира тоя либертарианско-капиталистическо-магически бъркоч, гадниран с вдървяващи класови и културни стереотипи, а щеше да цитира Честъртън, Белок, Теяр дьо Шарден и разни такива.
Кайзер Созе
30 Юни 2018 12:48
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Канона на Сула

http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=169&WorkID=4694&Level=1
doodle
30 Юни 2018 13:41
Мнения: 777
От: Bulgaria
Все пак, старанието и усилията на Сула заслужават уважение. Не че не ми идва в повече тоя зор да вкарва хората в отбор, ама нейсе.
Кайзер Созе
30 Юни 2018 13:43
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Да, всяка седмица да се налага да списваш колонка за паница леща при все че от двайсет години нямаш собствена тема си е сизифски труд.
Звън®
30 Юни 2018 13:46
Мнения: 711
От: Bulgaria
В сряда във Военния клуб се състоя преинтересна среща с Ришард Легутко - полски философ и съпредседател на Групата на консерваторите и реформистите в Европейския парламент, според мнозина - един от най-значимите консервативни мислители на нашето съвремие. Бяхме четирима лектори: Легутко, Огнян Минчев, Любомир Канов и аз.

Мало и голямо от чобани до бригадни генерали, от асистенти до приват доценти, Легутко знаят и на Легутко се кланят. Проф. Легутко е най-популярният и почитан син на европееца лейтенант Шмид. Другите двама - Лъготко и Гугутко са със статут "синове с регионално значение", според класификатора на ЕС.

Добре, че Сула не се е банясвал с проф. Легутко. И без сапун щеше да остане и върху жаба трябваше да пикае. Но Сула кехая е славен и съобразителен момък. Отгледал си е вакло стадо понятийца - сите млекодайни. Пасе ги из тревясалите мисловни ливади, дои ги, а до най-хубавите - чужди не допуска. Доближиш ли ги - сърди се, ръмжи като каракачанка. За себе си ги пази и с тях прави такива неща, дето дори ги няма нарисувани по стените дори на храмовете в Каджурахо. Чобан Бурдухан - приват доцент в университета в Любляна - твърди, че на Сула най му е присърце кочът Консерватизъм. Знае историята му да девето коляно: що означава името му, как се тълкува, яде ли кочът четирилистни детелини или ги плюе, обича ли Малер, ближе ли ванилов сладолед. Умна глава е кехая Сула. Ето как увлекателно говори той на на бианалето по неолиберален млеконадой в Улан Батор:

Консерватизмът е парагръбначно животно, което олицетворява ниските пластове на психиката, тъмната й страна, всичко рядко, неразбираемо, тайствено - същинска Уробороса. Преди три години с проф. Пимпирев бяхме на социал-антроположка експедиция в Южен Камерун. Забелязах, че в племето янбаса изобразяват консерватизма на ловен език, драскайки черта върху земята. Според проф. Пимпирев, така са изобразявали консерватизма и в палеолита. Консерватизмът е само
черта, но жива черта: само абстракция, но според думите на Андре Вилер - въплатена абстракция. Чертата няма нито начало, нито край; стига само да се съживи, тя е способна на всякакви изображения, на всякакви метаморфози.

Ловците янбаса означават либерализма с една точка, умело врътната с тояжа в пръста. Тя също е силно натоварена с метафорични смисли. Не е случайно, че тези древни символи - черта и точка -, Самуел Морз е превръща в градивни елементи на своята морзова азбука. Точката според него е буквата Е, а чертата - буквата Т. Консерватизмът и либерализмът еволюират. Днес либерализмът се е превърнал в неолиберализмът, а консерватизмът е дорасъл до неоконсерватизмът.
Племето янбаса ги рисува съответно с в три тирета (по Морз S) и три точки (морзова буква О). Не е ли забележително, че на Великден 1912 г., параходът Титаник вплита неоконсерватизма и неолиберализма в едно тревожното известяване на своята гибел! SOS дами и господа!


Завеса
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Звън®
Добави мнение   Мнения:54 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща