Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Иван Голев: Най ме безпокои циганизацията на народа
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:71 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »
ГОТИН
03 Мар 2005 00:04
Мнения: 271
От: Bulgaria
Доскоро се чувствувах добре, че съм българин. Обземаше ме някакво необяснимо патриотично чувство като ходех на мач или просто ей така. Обаче установих, че ние българите сме много нагли, мързеливи, завистливи и егоистични. Може би така са и в Европа или САЩ, но аз вече мразя българите, скапаната ни държава, Бойко Борисов, съда, прокуратурата, политиците и т.н. Търся си нещо което да обичам тук, но не се сещам за друго освен за мен самия и мойте близки. Това обаче няма нищо общо с Аспарух, Симеон, Станишев, Костов, национализъм, патриотизъм, 3 март, 6 май, не знам си кой септември и други подобни глупости, с които Ви пълнят главите. В тая държава и в тоя свят е пълно с финикийци и глупаци...
Капитан Немо
03 Мар 2005 00:15
Мнения: 4,073
От: Papua New Guinea
Предполагам, че ще следват мнения от "Осанна!" до "Разпни го!", затова нека започна само с една кратко мнение:
Авторът успява да направи нещо, което става СТРАШНО рядко в днешна България - с прости (но не просташки) думи да изрази един поглед върху действителността, максимално откровен и без претенции за налагането му.
Приятно е да се четат такива мнения в днешната дивашка черно-бяла действителност...
Поздравления!
Pepunata
03 Мар 2005 00:26
Мнения: 175
От: Bulgaria
*****

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 03/3/2005 г/ 11:41:09

bestbuy
03 Мар 2005 00:42
Мнения: 1,169
От: Canada
"...Много сме черногледи, дребнави, завистливи. Като индивиди сме талантливи, находчиви, интелигентни, но като народ сме овце, да ме прощават послушните животинки. Макар че не сме и толкова послушни, а по-скоро сме хем вироглави, хем апатични. Чудна комбинация!... Бихме могли да претендираме за по-добра съдба само ако престанем да се държим един спрямо друг като съперници и врагове. .."


Снощи точно това обяснявах, че проблемът н българина е , че е враг и съперник на другите българи, а не на чужденците..
IGBT
03 Мар 2005 01:18
Мнения: 205
От: USA
Много ми хареса тоз пич

Има много истини казани за разлика от писанията на разни
Дончовци, Стефановци и Недялковци дето ни се поднасят
понякога от весника Сега като каимака на българската лит мисъл.
Евала!
Eisblock
03 Мар 2005 01:45
Мнения: 9,157
От: Iceland
За всичко - !!
paragraph39
03 Мар 2005 02:26
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
/:/ "...преди като че ли повече обичах да мистифицирам простото, сега предпочитам да демистифицирам сложното"
......................................... ........................
КОЙ, КОГА и ЗАЩО превърна планетата Земя от "ДОБРО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ"- в ДОБРО МЯСТО ЗА ПРАВЕНЕ НА ПАРИ?!? И на ЦИГАНИИ, тоже!!!
Моля те, Писателю, ДЕМИСТИФИЦИРАЙ отговора/ако го знаеш и го имаш?!/ на този ми ПРОСТ въпрос !

Редактирано от - paragraph39 на 03/3/2005 г/ 02:29:39

СветлоПиво
03 Мар 2005 05:13
Мнения: 8,839
От: Canada
Добре, но имайки в предвид че битието определя съзнанието а не обратното. Т.е. не можем първо да сме оптимисти а после да съобразяваме, че плуваме в ла.на..
milcho
03 Мар 2005 08:04
Мнения: 13,257
От: Bulgaria
Голев, за това, че в Съвременник, не се подадохте на ревизизионизъм и демократстване със стара дата . И все пак тоя роман пасквил на Коруджиев може би е реверанс към силните на деня, но да Ви е просто, а това, че Асса разговаря с един хотел в разказа си, не е ново. Още преди избухването на демокрацията една друга еврейка Феня Декало беше взела интервю от коня на хан Аспарух, след филма разбира се... За интервюто тук също
otvrat
03 Мар 2005 08:14
Мнения: 22,522
От: South Africa
ЗУРЛИ - това е супер ! Още днес го пущам в обръщение.
Много смислени разсъждения. За всичко сме си виновни смите ние.
Пешо Мастиката
03 Мар 2005 09:17
Мнения: 2,018
От: Bulgaria
Като си говорим, че сме некултурен народ, нека погледнам министър-председателя и неговият министър на културата. Не знае кой е Панчо Владигеров. Аз не съм прост, нито съм овца, авторът говори за останалите 7 милиона души от населението на България
Клио
03 Мар 2005 09:24
Мнения: 391
От: Belgium
Много ми хареса.
Много.


... преди като че ли повече обичах да мистифицирам простото, сега предпочитам да демистифицирам сложното.

...
Пъзелът на живота ни бе разритан от това капризно момиченце, съдбата, и от оцелелите му картончета започнахме, всеки според силите си, да подреждаме новия си личен пъзел.



Дори само с това прозрение и с тази картина - интервюто е много силно, много истинско. Назовава нещата с истинските им имена. За който чете със сърце...
Група интиликтуалци
03 Мар 2005 09:30
Мнения: 73
От: Bulgaria
Прочитането не беше загубено време.
maria-magdalena
03 Мар 2005 10:31
Мнения: 216
От: Bulgaria
Казва ги Иван Голев нещата точно както са си, Е И???? Питам аз, какво ще промени това??? На кого от тези му пука, какво точно казва Иван Голев?????Та те дори няма и да го прочетат, та камо ли да да се замислят , ако изобщо има един от тях , който да го може това, МИСЛЕНЕТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТЕ СА СИ ЕДНИ МОРАЛНИ ДЕБИЛИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! За какво е това хабене на думи?????????????????
hayhay
03 Мар 2005 10:39
Мнения: 96
От: Bulgaria
Прозренията на писателя за близкото бъдеще на страната ни са абсолютно правилни.Често пъти си мисля обаче, че не следва да се обвиняваме за психологията и битността на една определена малцинствена /до определено време/ етническа група.Защо да сме виновни ние?Това не означава ли, че трябва едва ли не да ги асимилираме?Касае се до племе, което не се потдава като цяло на социализация и това е голямата трагедия на нас българите.
Бог да пази България!
J_J
03 Мар 2005 10:47
Мнения: 1,199
От: Bulgaria
Честит ни Национален празник Българи!
На 23-ти февруари по повечето руски сайтове беше пълно с поздравления към армията им. Даже и на сайтовете на руски евреи в Израел пишеше "поздравления за всички и настоящи и бивши служители на армията и на СССР и на Русия". И пишеше в скоби да извинява Цхал (не знам какво е това на иврит).
Защо сега не виждам никакво поздравление от никой български "форумец"? Нито от България, нито от страната на фичовците? По вестниците е ясно, че нищо няма да има. Те провеждат нечия политика. Но ние - българите?
Братя Стругацки
03 Мар 2005 10:50
Мнения: 6,644
От: Russian Federation
"Министерството на културата инициира формирането на жури, което избира петдесет романа и сто стихосбирки. Изкупува по петстотин бройки от всяка и ги дарява на читалищните и училищните библиотеки в страната."
Е, аз съм почитател на модела, наложен от М. Тачър - никакви пари и субсидии за творците. Ако е талантлив той сам ще пробие.
Какво жури ще го оценява? Подобно на това, което избра един 75 годишен пенсионер за директор на операта ли?
Интересно ми е Е.А. По или У. Уитман кое жури ги е оценявало и кое министерство им е изкупувало стиховете ?
Мошенник
03 Мар 2005 11:39
Мнения: 4,376
От: Bulgaria
Подкрелям братята
Doctora
03 Мар 2005 12:25
Мнения: 19,503
От: Bulgaria
Джебчийки от България във Виена



Контролно огледало в универсален магазин



След премахването на Шенгенските визи за българи през 2002 година, много хора със съмнителни начинания също се възползваха от облекченията в пътуването из Европейския съюз. Сред тях са и малолетни български джебчийки от ромски произход, които заработват солидни суми по улиците на Австрия, Белгия, Германия, Италия и Франция. Само през 2004 година, из виенските улици и магазини са били задържани 256 български джебчийки. Те работят в групи, за организирани банди, на които всяко момиче докарва по около 300 евро на ден.


Според австрийските закони, малолетни деца не могат да бъдат арестувани или държани против волята им. Тъй като младите български джебчийки са на не повече от 14 години, след като ги хванат на местопрестъплението, австрийските полицаи ги водят в съответната общинска служба за децата и младежите. Момичетата си тръгват от там обикновено още след 10-ина минути.
Единственият начин вълната от невръстните български джебчийки да бъде, ако не напълно потушена, то поне значително намалена, е България да ги спира още на българската граница. Важно е и българските власти да помагат за връщането обратно в родината на момичетата хванати на местопрестъплението.


Почти сигрно е вече, че България ще стане член на Европейския Съюз през 2007 година. Мислите ли, че тогава проблемът с непълнолетните джебчийки ще позатихне?

-”Не. Проблемът няма да изчезне от самосебе си. Не мисля, че й членство в Европейския Съюз ще донесе някакво разрешение. Единственото нещо е тези деца да получат възможност за добро образование в родината си, да получат възможност за професионална квалификация, да им се даде шанс да си намерят работа. Само онзи, който притежава нещо, се бори да го запази. Онези, които не притежават нищо, нямат и нищо за губене.”


DW © 2005

Натиснете тук
think
03 Мар 2005 13:11
Мнения: 48
От: Turkey
Да наистина това е първата статия на която попадам и която е макар и иронично подходяща за Празника ни....
Но как да не му стане мъчно на човек, за милите ни майки и бащи, за красивите ни момичета и умни момчета и толкова години теглили баби и дядовци, за това че са принудени да оскотяват с цел само да оцелеят.
Сърцето ми се свива като вървя по улиците и се разминавам с хората, всички намръщени, озлобени, тъжни, изнервени...


&
milcho
03 Мар 2005 13:25
Мнения: 13,257
От: Bulgaria
Голев, вземете мерки, никой не знае от тези писачи, кво е туй Съвременник, ама писатели перфектни...Изпратете по един брой на Чичата, на Филчо млади, на светлото пиво, на съровете и на Груела до афстралийската и вила...
Добави мнение   Мнения:71 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »