Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Предложения на форумците за име на рубриката за собствени теми
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:580 « Предишна Страница 29 от 29 27 28 29
Mitnicharъ
14 Мар 2005 21:56
Мнения: 6,877
От: Bulgaria
Ето това е здрав дух в, надявам се, здраво тяло. Ели Ригби, удоволсвие е да Ви чете човек.
kaily
14 Мар 2005 21:58
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Пет са знаците на самотната птица:
тя в най-високи предели лети,
тя никога не страда за другар, дори и ближен;
и вечно към небето сочи с клюн;
тя няма цвят
тя пее много нежно

Сан Хуан де ла Крус
"Станси за любовта и светлината"
Сибила
14 Мар 2005 22:43
Мнения: 15,613
От: Bulgaria
Елинор, достойнство е да можеш да се смириш и да поискаш прошка,
и винаги има за какво.
Слабостта е сила.
Смирението е също сила.

И е въпрос на избор. Когато го направиш, следваш го, защото иначе сам себе си лъжеш.












Редактирано от - Сибила на 14/3/2005 г/ 22:47:11

Сибила
14 Мар 2005 22:48
Мнения: 15,613
От: Bulgaria


Не излиза линкът, няколко пъти пробвах, затова го пращам като текст, малко е дългичко, но цялата седмица е за прошка, никога не е късно.


Неделя на всеопрощението


Александър Шмеман





Последният ден преди Великия пост е широкоизвестен като “неделя на всеопрощението”. На този ден се четат Христовите думи: “Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви.” (Мат. 6:15) През тази вечер всеки човек в църквата иска прошка от другите чрез “ритуала на прошката”, за да може да влезе в поста, който е време за очистване, размисъл, усъвършенстване и примирение със събратята.



Съвестта, скрита дълбоко в нашето съзнание, е тази, която поражда угризения и силно желание за очистване, поправяне и възраждане. Угризенията са гласът на съвестта. Те са първата стъпка по пътя към изчистването, към желанието да простиш и да ти бъде простено, към самата “неделя на всеопрощението.”



Защо? Защо жаждата за прошка се появява у нас толкова силно в момента, в който се събуди нашата съвест? Отговорът е: защото съвестта ни разкрива същността на злото и лъжата, а тя е раздяла, вина пред другите.



Достоевски е казал чрез стареца Зосима, че “всеки е виновен за всичко пред всички”. На пръв поглед тези думи изглеждат не само много преувеличени, но направо абсурдни. “С какво съм виновен пред другите?” - питат постоянно нашият накърнен разум и нашето външно аз. Що се отнася до “морала”, разумът ни е склонен да се съгласи, че наистина по някакъв начин сме виновни пред някого, но после успокоително добавя, че това е част от живота. Нека позволим на разума да се съмнява, нека оставим моралът да разсъждава, но нека да се вслушаме и в съвестта: там някъде дълбоко, дълбоко в нас един тих глас казва толкова категорично и настоятелно: “Виновен си.” Каква е тази вина? Не, тя не е за конкретни обиди и скарвания, които са почти неизбежни, нито пък за обикновени разправии и малки дрязги. Не. Тази вина, толкова изненадваща и оче-видна, произлиза от друго място - от моя собствен живот, изцяло пропит от егоизъм. Следователно вината е съсредоточена само върху мене, другите нямат нищо общо с нея, освен дотолкова, доколкото са станали само едно средство. Любовта им е отровена отвътре, осакатена от егоизма и сякаш дори и в любовта искаме да притежаваме любимия само за себе си.



Само и единствено съвестта е тази, която ни разкрива в голяма яснота света като битка на всеки срещу всеки. Една битка, която обхваща целия живот отначало до край. Знаейки и чувствайки това, ние започваме да усещаме вътре в себе си истинността на думите на Достоевски: “ “Всеки е виновен за всичко пред всички.” Тогава започваме да разбираме и думите на св. Серафим Саровски, който казва: “Спаси себе си и хиляди около теб ще се спасят.”



“Спаси себе си” означава да се спасим най-напред от първоначалното робство на разделението, от този вътрешен развод с живота и хората, от това съзнателно и несъзнателно състояние на борба, в което живеем.



Да простиш и да ти бъде простено! Това е начинът, по който се завръщаме от отчуждението към сближението, от враждебността към любовта. Но да простиш не означава само да не забелязваш недостатъците или дори по-лошо - с едно махване на ръка да отпишеш другите като безнадеждни и незаслужаващи внимание. Прошката не е безраз-личие, презрение или цинизъм. Само човек, който е осъзнал с цялата си душа истинския ужас от липсата на любов в света, който е почувствал безкрайната мъка от самотата, на която сам се е обрекъл поради егоизма си, е способен да прощава и да бъде простен.



Всичко това е изразено в църковната молитва на неделята на всеопрощението: “Не обръщай лицето си от Твоя син, защото съм наранен.” Ето я тази светла тъга, която единствена ни дава възможност да разберем корена, същността и силата на злото: охладнели сърца, повехнала любов, триумф на себеутвърждаването, чийто резултат е изолация и самота. Молим се за прошка, жадуваме да ни бъде простено... Както малкото дете, което е обидило майка си, копнее за изгубения рай на нейната любов, така и всеки от нас знае, че унищожаването на злото започва с обръщането на душата, със смекчаването на сърцето, с жаждата за помирение. Независимо колко далече ни изглежда всичко това от студения и жесток живот, в който силата на “колективното” по-скоро влошава, отколкото смекчава човешката самота, независимо и колко чуждо ни се струва това в наше време, истината е, че само в силата на съвестта, в жаждата за прошка и в обръщането на душата можем да открием началото на нашето духовно възраждане.




Редактирано от - Сибила на 14/3/2005 г/ 22:52:44

Rednik South O.Z.
14 Мар 2005 23:15
Мнения: 2,839
От: Burundi
Верно сладко и хубаво го е казала Елинор.
Елинор, тази година е по-добре от миналата, миналата на тази дата не можеше да се разминеш с форумец, без да ти простят поне два пъти и да те прегърнат през кръсна. На следващия ден всеки ругаше като невидял и така цяла година.
Имам двама старци в българия и вчера цял ден им звънях по телефона да им искам прошка и не можах да се ствържа. Ама не трябва прошка да им искам, а по-корем да се влача пред тях, че съг ги зарязал за тоя що духа. Не можах и поисках прошка от жена си и детето си, покрай многото други работи, за всяка секунда лично време, която, вместо да отделя за тях, съм отделил, за да пиша глупости във форума. Нейсе. Поздрави на всички.
Сибила
14 Мар 2005 23:29
Мнения: 15,613
От: Bulgaria


Поздрави, Южен, поздрави и на жена ти и на детенцето - момченце.
И аз поисках прошка на моите за същото. Че вместо да се гушкам с тях, се гушкам с форума за няколко часа, през ден през два, а понякога и по-начесто.
Но, това е, защото не сме съвършени.
Въпросът е да го осъзнаваме и по малко да робуваме на страстите си, ако си дадем сметка че са точно такива, дори и да ни се струват безобидни, защото пътят към ада е може би този по наклонената плоскост.
kombat #5
14 Мар 2005 23:34
Мнения: 2,808
От: Bulgaria
Ееее, Сибила, айде сега пък в ада...
Заради форума на Сега????
Сибила
14 Мар 2005 23:41
Мнения: 15,613
От: Bulgaria


Говоря за страстите въобще, Комба
Тая по форума е малка ли, голяма ли- не се наемам да определя, но една от многото.
Господ не ни обича съвършени, а дали си сметка за несъвършенствата си.
bot
15 Мар 2005 11:58
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Тъй като още няма "консенсус" от страна на форумните участници по наименованието на рубриката, анкетите в сегашният им вид не могат да претендират за обективност (като опции), а в същото време споровете се проточиха доста и забавянето е ненужно и непрактично, то ще се отвори рубрика с неутралното заглавие "Теми на форумците". Името винаги може да се промени после ако е необходимо и участниците предложат по-подходящо и прието от повечето форумци.
Геновева
15 Мар 2005 12:22
Мнения: 24,361
От: Bulgaria
Чудесно, и престанете да търсите някакъв консенсус - именно с тези средства за допитване, все едно да ползваш детска кофичка за булдозер, пясъка да изгребваш.
Демокрацията струва скъпо - вж. вече цитираните разходи за парламентарните избори.
Успех!
ЗВЯР
15 Мар 2005 13:02
Мнения: 1,095
От: Bulgaria
Тая па дирижира.
Сущий Абрашев.
Геновева
15 Мар 2005 13:16
Мнения: 24,361
От: Bulgaria
Не дирижирам, а ръкоплескам.
И понякога викам - браво! може и бис!, а мога да река и Уууу! Но това последното не го правя, като не ми хареса изпълнението, просто си напускам залата.
Зависи кой е изпълнителят.
За теб - три-четири вяли плескания, с мека и отпусната китка се получават най-дискретно.
Графът
15 Мар 2005 13:47
Мнения: 4,109
От: Bulgaria
Точно така, какво значение има. Нали няма да откриваме офис с голяма табела срещу Народното събрание, че да умуваме чак толкоз.
Eleanor Rigby
15 Мар 2005 16:47
Мнения: 1,493
От: Bulgaria
Днес понеже съм в някакво лирично настроение, искам по добрата традиция на копи-пейста да ви поздравя с една песен, вероятно доста изтъркана от много слушане, но все пак:


There's a lady who's sure
All that glitters is gold
And she's buying a stairway to heaven
When she gets there she knows
If the stores are all closed
With a word she can get what she came for
And she's buying a stairway to heaven


There's a sign on the wall
But she want's to be sure
'Cause you know sometimes words have two meanings
In a tree by the brook
There's a songbird who sings
Sometimes all of our thoughts are misgiven
It makes me wonder


(Led Zeppelin, Stairway to Heaven)


Мисля си, че най-подходящото време за слушане е вечер, когато човек остане сам с мислите си, но нищо. Все пак човек може да мечтае и да се надява по всяко време, нали така.

kaily
15 Мар 2005 22:43
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
За скъпия ми приятел
Събрали се по пълнолуние дон Жуан, дон Корлеоне , дон Кихот и дон Базилио, скрили се зад един храст и зачакали да мине дон Хуан. Чакали, чакали, никой не минавал , доскучало им, надрусали се с пейот и паднали в драките. Минала доня Соледад , видяла ги и си помислила:

- Мдааа. Не всеки дон е Хуан.
nesnaecht
16 Мар 2005 01:37
Мнения: 15,180
От: France
КАЙЛИТО е като калкулатора - събира проблеми, отнема време, умножава разходите и разделя имуществото.
Doctora
16 Мар 2005 11:17
Мнения: 19,503
От: Bulgaria
Що бе, господин Графе?
Офис в Радисън си е ачик офис в Парламента.
Това ще е директен път да станем и лобисти.
bot
16 Мар 2005 14:14
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
За съжаление, откриването на новата рубрика малко ще се забави. Вероятно има някакви технически проблеми.
takoko
16 Мар 2005 21:29
Мнения: 1,169
От: Germany
името избра ли , то техническите проблеми са ясни..

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
God Bless U!!!
Добави мнение   Мнения:580 « Предишна Страница 29 от 29 27 28 29