Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Правила на форума на в. "Сега" - обсъждане
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:556 Страница 1 от 28 1 2 3 Следваща »
bot
09 Мар 2005 13:10
Мнения: 2,832
От: Bulgaria

Правила на форума на в. "Сега"
(валидни от 9 март 2005г.)


1.1 Постингите трябва да показват респект към другите потребители. Оскърбленията ще бъдат премахвани.
Същото се отнася за обидни коментари относно вестника, редакцията или издателя; може би е излишно да се споменава нещо тъй елементарно, но тъй като има неприятни прецеденти, решихме, че се налага.
На обсъждане подлежат публикуваните текстове, а не техните автори.
1.2 Потребителите не би трябвало да се държат като "модератори в сянка". Ако потребител забележи нещо нередно, да се свърже с модератора.
1.3 Форумът е достъпен и за малолетни. Постването (tag images) на порнографски снимки, текстове и др. е недопустимо.
1.4 Не забравяйте и че има потребители с по-бавна връзка, не копирайте дълги текстове, а по-добре да давате линк към съответния първоизточник, когато е възможно.
1.5 Желателно е постингите да бъдат във вид на чист текст, и то не разноцветен, като се избягва обилната пунктуация (!!??!, ????? и .....), многото емотикони и ползването на главни букви, което се възприема като викане - повишен тон.
Потребители, които често нарушават това правило, ще бъдат предупреждавани и при несъобразяване - санкционирани.
1.6 Спамът и флудът (едносрични и повтарящи се постинги,
както и оф-топици) са недопустими.
1.7 Кое е спам, вулгарно, непристойно и др. е по преценка на модераторите, а не на потребителите. С модератор не се спори!
1.8 Не се препоръчва писането с латиница и заместването на "Ч" и "Ш" с "4" и "6" и подобни. (Изключват се случаите, когато е наложително: техническа информация, код, release info и др.) Тези, които нямат кирилица, могат да ползват функцията (бутона) Lat->Cyr или режима на клавиатурата KREDOR при даване на мнение. Постингите, които нарушават правилото, ще бъдат изтривани.
Уважавайте българския език!
1.9. Изрично се забраняват мнения с етническа омраза и нетолерантност.
1.10. Потребители, които предизвикват спорове и скандали и насаждат неприязън към потребител или група потребители, подлежат на директен бан. Същото важи и за потребители, които открито обиждат или употребяват нецензурни изрази по отношение на модератор/администратор на форума. Наказанията по тази точка ще бъдат изпълнявани директно, без предупреждение.

2. Процедура

2.1 Изрично се забранява разпространението на каквато и да е лична информация за участниците без изрично тяхно съгласие. При спорни случаи – що е разгласяване на лична информация, окончателно решение ще има модераторът.
2.2 Потребителите ще бъдат предупреждавани до 3 пъти. Ако се наложи 4-то предупреждение, следва бан. (Три корнера = дузпа.)
2.3 Споренето с и/или обиждането на модератор или администратор по повод предупреждение е недопустимо (директна дузпа).
2.4 Потребители, които смятат, че са несъобразно или некоректно предупредени, трябва да се свържат с модератора по мейла.
2.5 Всеки опит да се заобиколи временния бан (3 дни първоначално, след това времетраенето е в аритметична прогресия съобразно броя санкционирани постинги) рез ре-регистриране или влизане с другo име, смяна на IP и др., ще бъде последван от окончателен бан.
2.6 Изключение на правилото за 3-те предупреждения има, ако потребител тормози, обижда или използва вулгарни изрази към други потребители, служители на вестник "Сега", модератори или администратори - това ще доведе до постоянен и незабавен бан.
2.7 Ако някой участник сметне, че модераторите не се придържат към правилата и преценката им е субективна, може да напише възражение до editors@segabg.com




Скоро администраторът ще ги публикува на "по-централно и видимо" място в сайта. В момента няма техническата възможност.



Редактирано от - bot на 09/3/2005 г/ 16:36:15

Рекреативо Хуелва
09 Мар 2005 13:20
Мнения: 26
От: Spain
3rd edition
Геновева
09 Мар 2005 13:21
Мнения: 24,361
От: Bulgaria
Мога ли да коментирам Правилата тук - като структура, а и в някои нюанси. Ако с това ще предизвикам обилен флуд на подобни коментари, отказвам се от сий постинг.
bot
09 Мар 2005 13:24
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
За коментари - може. За флуда - мога само да предполагам.
bot
09 Мар 2005 13:26
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
... за коментарите не изисквайте непременно отговор от моя страна или от редакцията. Правилата са такива, каквито са. Но от една дискусия между участниците по тази тема могат да се появят интересни предложения.
ЗВЯР
09 Мар 2005 13:28
Мнения: 1,095
От: Bulgaria
bot,
кой го съчини тойзи шедевр?
На прима виста - 1.9. Изрично се забраняват мнения с расистка насоченост, подклаждащи омраза и етническа нетолерантност. Ами ако не са с расистка насоченост, и въпреки това подклаждат омраза?
Айде малко прецизност във формулировките.
bot
09 Мар 2005 13:30
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Споменах вече за отговорите. Това са официалните правила, оповестени от редакцията.
Редакцията прочете и прецени всички предложения, отправени от участниците. Текстът, за който споменавате, го имаше и преди и седеше в този си вид поне 2 месеца. Вие къде бяхте, че не взехте отношение тогава в създадената специално за обсъждане на правилата тема?

Редактирано от - bot на 09/3/2005 г/ 13:35:07

ЗВЯР
09 Мар 2005 13:38
Мнения: 1,095
От: Bulgaria
Още малко коментар:
2.5 Всеки опит да се заобиколи временният бан чрез ре-регистриране или влизане с другo име, смяна на IP и др., ще бъде последван от окончателен бан
Тук има няколко хипотези. Ти, bot, вероятно ми знаеш и другия ник. Ако по някаква причина ме баннеш временно това ще се отрази ли върху другия ми ник? Ако му спреш достъпа, значи изнасяш по косвен път лични данни, декларираш, че ЗВЯР и ***** са едно и също лице. Ако ли не ме баннеш по втория ник, значи това правило е само декларативна семантика, но в никакъв случай не и процедурна - т.е. не носи никави практически последици.


Опитът за заобикаляне на времене бан води до постоянен бан, написано е ясно. Ако след като ви бъде наложен временен бан, вие се опитвате да го заобиколите с друг ник, то бан-ът става постоянен и си заминават всичките ви никове, тоест вие вече не сте участник във форума. В този случай "личната информация" ще касае само реалното ви име. Губите тайната на никовете при положение, че държите да оповестя това в специалнопредназначената за целта тема или сте ги наплодили десетина с цел заяждане с участниците или модератора, а не за дискусии.
Временният бан е 3 дни. Не виждам смисъл да се оставя вратичка на санкционираните за такъв срок, тогава каква санкция е това?

Редактирано от - bot на 09/3/2005 г/ 13:53:55

Старшината
09 Мар 2005 13:38
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
Когато казвам, че циганите са мързеливо, крадливо и вече с генетически увреждания племе - това не е расизъм, а факт! Няма циганска "раса". Как да кажа на черния човек - "негър", "boy" или "африкански братко"?
А иначе - МНОГО "обичам" циганските сестри - и така може (т.1.9)

Редактирано от - Старшината на 09/3/2005 г/ 13:39:21

ЗВЯР
09 Мар 2005 13:40
Мнения: 1,095
От: Bulgaria
Ми аз да не съм дневален във форума, бе, че да виждам всяка нова обява? Сега го виждам, сега го коментирвам.
Mitnicharъ
09 Мар 2005 13:52
Мнения: 6,877
От: Bulgaria
Когато казваш, че което и да е племе -било то циганско, турско, българско, еврейско, руско и т.н. - е генетично увредено, правиш директно и еднозначно расистко изказване, Старшина, както и да го усукваш.


***


Аз съм ОК с тези правила; както обича да се изказва един популярен доктор по философия - ако тези правила се спазват, би настанал ехей какъв жувоть в този честен форум...
Геновева
09 Мар 2005 13:54
Мнения: 24,361
От: Bulgaria
Звера, не се пиши толкоз лингвист. Не си наясно с пояснявания обект на подчинително-определителните изречения, съдържащи координативна група.
И за декларативната и процедурната - и там задръж малко.
Старшината
09 Мар 2005 13:55
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
Даааа, за да става по-весело май ще трябва да "зомбираме" .... Едно proxy в университетски сървър върши работа
bot
09 Мар 2005 13:58
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Старшината, за вариации около "прокси-рулетки" и подобни можете просто да се поразходите да прочетете темата за "участниците с дългосрочен бан". Там вече има описани подобни казуси.
Старшината
09 Мар 2005 14:01
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
Е, Пазителю, въпрос на майсторлък. Ама сигур' не си струва да се гърми с топ по врабци
ЗВЯР
09 Мар 2005 14:02
Мнения: 1,095
От: Bulgaria
Я, Вевче, не ми се блещи, ами кажи ясно и внятно няма ли логическа неопределеност в т.1.9? Дали там става дума за расистка насоченост ИЛИ подклаждащи омраза ИЛИ етническа нетолерантност?
Или пък става дума за расистка насоченост И подклаждащи омраза И етническа нетолерантност?

Пък после ще разчепкаме и семантиките.
bot
09 Мар 2005 14:03
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Не си струва изобщо да гърмите по модератори в който и да е форум, не знам как не сте го разбрали още. Гърмете в дискусиите.
Старшината
09 Мар 2005 14:10
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
Еее, не. Под "врабци" имах наум "дребни технически проблеми". И в рамките на шегата, разбира се.
bot
09 Мар 2005 14:14
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Бих искал да обясня и още някои неща в преценките за бан. Наистина, най-вече правилата определят санкцията, но зависи и от модератора.
Модераторът има един интерес - форума, иначе би бил достатъчен и едни бот-скрипт. Следователно, в някои ситуации може да допуска определени вариации и да увеличава или намалява санкция.
Давам пример от тази нощ. Каруцаря напсува на три пъти друг участник и то доста грубо (параграф39). По правилата би трябвало да му наложа постоянен бан. Но имайки предвид, че Каруцаря е един от старите и интересни за дискусиите участници, то аз само му изтрих трите мнения, което доведе до временен, а не постоянен бан. Това е субективно решение, съгласен. В случая намалявам санкцията в интерес на форума (по моя преценка, Параграфа като лично засегнат, например, едва ли ще мисли така). На всеки му се случва да си изпусне нервите. При рецидив естествено ще спазя изрично точката от правилата.
Mitnicharъ
09 Мар 2005 14:18
Мнения: 6,877
От: Bulgaria
Аха. Что и требовалось ожидать. Оттук до за едни може, за други - не е само една миша стъпка. Бот шанс, "инспекторе"...
rubstone
09 Мар 2005 14:18
Мнения: 1,004
От: Bulgaria
Изтрил си Каруцаря, този гений?...
Добави мнение   Мнения:556 Страница 1 от 28 1 2 3 Следваща »