Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Президентът смъмри парламента за Ирак
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:82 Предишна Страница 3 от 5 1 2 3 4 5 Следваща
Sir_Lanselot
16 Мар 2005 10:41
Мнения: 10,020
От: Bulgaria
Много е лесно да се правиш на важен, когато нищо не зависи от тебе.
Най-добре - играй си футбола и баскетбола и не се бъркай в работи, дето не ги разбираш.
Марко Ив. Тотев
16 Мар 2005 10:51
Мнения: 1,837
От: Bulgaria
Президентът на България е "върховен главнокомандуващ", но той не "главнокомандува" армията. Той подписва генералските укази, но по предложение на МС.
Той не взема никакви решения в тази сфера и не носи никакви отговорности. (Така е и в други "сфери на действие" на президента - външна политика например).
Когато прави изявления (едно от малкото неща, които по конституция има право да прави), той изразява една позиция, която обаче не е политическа.
Нашият президент е някакъв недовършен Франкенщайн, някакъв "бащица на нацията", или по-скоро селски кадия, който се избира се от народа пряко, но няма реални пълномощия.
Затова на всички реални политици неговите нравоучения звучат досадно: На времето Стоянов почна да "досажда" на Костов ("Иване, кажи си"
Сега Първанов досажда на парламента - "Хайде, поемайте отговорността!"
Не е негова работа, но като е сложен там и няма работа - почва да досажда.
kaily
16 Мар 2005 10:51
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Ма и Италия си изтегля войските.
...простаци...
gaijin1
16 Мар 2005 11:12
Мнения: 454
От: Canary Islands
На някои от разквичалите се форумисти трябва да се поясни, че в съответствие с Конституцията на Република България, президентът е главнокомандващ на военните сили по време на война. В мирно време основните ръководни функции на армията се осъществяват от Парламента и изпълнителната власт. Официално БГ не е обявявала война на Ирак. Контингента, изпратен от Народното събрание, има мироопазваща ( не мироналагаща) функция и не е подвластен на президента.
Фактът, че президентът на България получава информация с такова закъснение от интернет или от слухове, или от международните информационни агенции, е доста срамен, и най-вече срамен за Първанов, защото ясно показва, че липсва елементарна координация между институциите (казано на народен език - ционистите го нямат за слива и го _бат в разни пози).
Марко Ив. Тотев
16 Мар 2005 11:29
Мнения: 1,837
От: Bulgaria
Нищо подобно, Gajin 1, в Конституцията не пише такова нещо, Президентът е главнокомандуващ в мирно време, и то с паркетни функции.
Във военно време (да не дава Господ) всичко се поема от началника на ГЩ.
gaijin1
16 Мар 2005 11:32
Мнения: 454
От: Canary Islands
Va,
пример Русия, законите се въвеждат със Президентски Указ, и в някой случаи се налага вето от Парламента. Няма такова нещо в Русия - не манипулирай с грешни информации. Законите се приемат от Държавната Дума (след съгласуване със Света на Федерацията) на няколко поредни четения (както е в България). Президентът одобрява приетия от парламента закон с УКАЗ или го отхвърля с ВЕТО. След това законът се побликува в Российская газета и от датата на публикацията влиза в сила.
ВИКТОР77,
Къде видя призрака на Русия в тоя буламач? Руснаците ехидно гледат сеира на американците в Ирак! Не помагат, но и не пречат. Забележи, руснаците не финансират антиамериканските настроения в Ирак, както американците финансираха движението ТАЛИБАН по време на авганската война. Американците са толкова прости, че генерират омраза в достатъчен обем. Русия в момента се занимава с активно установяване на добри отношения с Изтока, главно с Китай и Индия. Добре разбират, че Китай и Индия ще бъдат суперсилите на 21 век и това ще се изясни съвсем скоро на целия свят.
бесния
16 Мар 2005 11:38
Мнения: 640
От: Bulgaria
Старши,
лошото е в това, че сърбежът идва немалко в повече........
gaijin1
16 Мар 2005 11:44
Мнения: 454
От: Canary Islands
Марко Ив. Тотев,
Вие искате да кажете, че Първанов е пратил контингента в Ирак и че може, безпрепрекословно да го върне от Ирак в момента когато си поиска независимо от позицията на парламента и премиера???????
Защото на съм чувал да сме обявили война на Ирак!
hamer
16 Мар 2005 11:49
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
Всъщност войските са окупационни, а не мироопазващи или мироналагащи. Такъв е статутът, даден им от ООН. Това го заяви Елена Йончева, като каза също, че и ББС и всички други информационни агенции използват този термин окупационни.

КАЙЛИ, освен ако нещо не се шегуваш, онова, японското, което често го споменаваш се казва СЕПУКУ, а не СЕКУРО в смисъл на ХАРАКИРИ, де.
Артиста
16 Мар 2005 11:52
Мнения: 5,204
От: Canada
Въпреки японското си звучене, терминът секуру е български и означава : "премествам го от единия крачол в другия". Придобива гражданственост през 70-те години на миналия век.


Така твърдят единодушно трима консултанти-лингвисти. Плащам им по 100 евро на дума. Но са ногу печени.

Редактирано от - Артиста на 16/3/2005 г/ 11:55:51

Марко Ив. Тотев
16 Мар 2005 12:02
Мнения: 1,837
От: Bulgaria
Gajgin 1,
Не съм казвал такова нещо, чети внимателно.
Ставаше въпрос за правомощията на българския президент по военните работи, а те са нулеви.
Ще напиша още веднъж б-а-в-н-о: Призидентът на републиката не може да праща никакви контингенти, нито да ги връща.
(Съвсем отделен е въпросът, че личността Георги Първанов - ако беше примерно не президент а министър-председател - нямаше да прати контингент, поне не в този размер, или щеше досега да ги е върнал).
zlobarcheto
16 Мар 2005 12:05
Мнения: 949
От: Bulgaria
Тук май на някои наистина не им е ясно, че разлика то хАмерика, дет живеят ний не сме президентска република. Да, Народното събрание в крайна сметка одобри континтгента ни в Ирак. сите политици, които са гласували, демек. Президентът наистина твъъъде дълго мълча, Д.К. Но пак казвам-по-добре късно, отколкото никога. та той в монета е единственият, който има каквато и да е позиция по този върпрос. Свинчо и ГЩ за три дена ни лансираха 4 версии, Паси се покри, за министър-председателя да не говорим, все едно че са го скрили в нЕкое бомбоубежище, никакъв го няма...А Парламента-о , там гледат да си Управят изборите, пука им за поредното ни унижение в международен мащаб....
hamer
16 Мар 2005 12:06
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
АРТИСТЕ, посипвам си главата с пепел. Още имало какво да научи човек. Благодарско, че си обогатих речника. Сега ще търся поводи да се поупражнявам Например, ДГД американците, секуро
kaily
16 Мар 2005 12:08
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Световно изложение на машини.
Японската машина запецва по средата на демонстрацията, японецът вади меч и си прави сепуко.
Българската машина въобще не тръгва, българинът завира ръка у джеб и си прави секуро-демек мести си го от единия крачол в другия.
hamer
16 Мар 2005 12:08
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
П.П. КАЙЛИ, моля за извинение. В светлината на разясненията на АРТИСТА, си напълно права за парламента.
gaijin1
16 Мар 2005 12:12
Мнения: 454
От: Canary Islands
Zavinagi CSKAR
Gayjin-1. Първо искам да кажа, че съвсем не съм гей. Много обичам жените и им се наслаждавам. По основния Ви въпос: Формулировката за изпращане на контингента в Ирак е изпипана юридически умело. Решението на парламента е с по-висок правен статус /БГ е парламентарна република/ и не дава право на президента да го отменя във формата, в която е прието. В началото на 2003г. президентът беше против включване в коалицията на надупените. БСП гласува "ЗА". Наричайте тях GAY-ове, защо наричате мен? Моето лично мнение е, че Първанов си трае, за да не го смятат за активен противник на силните на деня - на новите ни братя американците и за да не го сочат за изцяло руска марионетка, защото започне ли активни действия за излизане от коалиция на надупените ще види втори мандат през крив макарон. Как ще коментирате решението на подкрепяния от САЩ и ЕС Янукович за изтегляне на украинските части? Съвсем не казвам, че позицията му "edinstveno da kritikuva" е правилна за БГ . Моето лично мнение е, че единствено допустимите български контингенти в Ирак трябва да бъдат медицински или инжинерни.
Артиста
16 Мар 2005 12:12
Мнения: 5,204
От: Canada
Консултантите ми обръщат внимание на правописа: сепуку , секуру

Редактирано от - Артиста на 16/3/2005 г/ 12:13:34

Геновева
16 Мар 2005 12:14
Мнения: 24,361
От: Bulgaria
Браво на Хамър, започна да овладява изкуството на Абревиатурата!
Va
16 Мар 2005 12:15
Мнения: 1,278
От: Bulgaria
gaijin1,
благодаря за поправката, идеята ми е че има разлика между република където президента има реална власт и република с президент с чисто представителна финкция.
Старшината
16 Мар 2005 12:47
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
Така и не разбрах, защо Zavinagi CSKAR е препратен два пъти към "правилата"
Добави мнение   Мнения:82 Предишна Страница 3 от 5 1 2 3 4 5 Следваща