Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
» Често срещани въпроси и отговори (FAQ)
Отиди на страница:
  Мнения:60 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
bot
18 Мар 2005 10:18
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
В. Нямам кирилица на компютъра, а ми трият мненията, когато пиша на латиница?
О. Форумът има собствен кирилизатор, с който може да се избегне писането на транслит. Намира се в горния десен ъгъл на текстовото поле при даване на мнение (бутонче, на което пише ENG) . Като го натиснете сменя режимите на клавиатурата на PHO или BDS.
_________________________________________ _____

В. Как мога да редактирам или изтрия собствено мнение?
О. Трябва да сте влезли през форума, а не през вестника. Под всеки ваш постинг отдясно ще видите няколко иконки. Предпоследната е за редактиране на мнението, а последната е за изтриване на мнението.
_________________________________________ _____

В. Мога ли да открия собствена тема, която да не е свързана с дискусиите под статиите на вестника?
О. Да, можете. Има специална рубрика "Теми на форумците" за тази цел. Натиснете тук
_________________________________________ _____

В. Всякакви ли теми мога да отварям?
О. Не. Не трябва да нарушават Правилата на форума.
_________________________________________ _____

В. Защо не мога да трия постингите на другите, когато не ми харесват?
О. Защото не сте собственик, а инициатор на темата. Темите се модерират само от модератор като се допуска не толкова строго придържане към правилата ( пр. вижте в рубрика "Спорт" ) .
_________________________________________ _____

В. Защо не ми излизат опциите за текст, размер, болд, цвят, пеперудки и т.н. в заглавието?
О. За да не се превърнат заглавията в състезание по графити и "плакатно мислене".
_________________________________________ _____

В. Абе.....
О. А де!
_________________________________________ _____

В. Какво означават тези звездички (под никовете) ?
О. Зависят от броя мнения:

10 мнения -
20 мнения -
50 мнения -
100 мнения -
200 мнения -
500 мнения -
1000 мнения -
2000 мнения -
5000 мнения -
10000 мнения -
_________________________________________ _____

В. Как мога да разбера дали ми е наложена санкция (бан) и кога изтича ако има такава?
О. Пише го в "досието" (профила) ви. Отваря се с кликване върху ника във форума. В досието са събрани на едно място и всички ваши теми и постинги. Аналогично същата информация е достъпна и за другите участници.
_________________________________________ _____

В.:Как да публикувам снимка във форума?
О.: Преди всичко е важно откъде ще качвате снимките, т.е. къде се намират - на вашия компютър (HDD) или вече ги има на някоя интернет-страница.
Ако е първият вариант, , то отначало трябва да качите снимката в интернет, използвайки някой от многобройните сайтове, предлагащи безплатно тази услуга ( http://www.snimka.bg, http://www.photo-forum.net/ и т.н. ) . След което преминавате на вариант две - публикуване тук от интернет.
Много е лесно. Copy URL на снимката (това е нещо от вида на http://saityt_kydeto_se_namira_snimkata.c om/snimka.jpg ) и paste във форумното ви съобщение. След което го селектирате и натискате бутона Img от горните. По този начин ще придобие следния вид: [ img ]http://saityt_kydeto_se_namira_snimkata. com/snimka.jpg[ /img ] (няма интервали около img, сложил съм ги, за да не се задейства скрипта) . След като публикувате постинга си ( "добавите мнение по темата" ) , то ако е в Теми на форумците снимката ще се вижда, а ако е в дискусиите под дописките на вестника, то ще има надпис "снимка: натиснете тук"
_________________________________________ _____

В. "Спорихме с форумен колега и си разменихме обидни реплики. Защо аз съм с бан, а той не е? Каква е причината за подобна модераторска субективност?"
О. Тъй като този въпрос обикновено се задава по мейл (питащите участници го задават, когато вече са санкционирани) и се е налагало многократно да отговарям на него, то прецених, че най-добре е да го публикувам тук като честно срещан, като си послужа с конкретен пример от пощенската кореспонденция:

"Участник се санкционира след изтриване на определен брой негови мнения. При вас бе изтрит постинг по т.1.1. На участника, когото давате за пример, не са изтрити мнения, а са редактирани от модератор като са “звездичкосани” обидни реплики към друг участник. При третата такава реплика постингът му е бил изтрит, но нямам понятие дали му е бил пореден за автоматичен бан или не – няма практика да се гледат предварително колко изтрити мнения има даден участник и дали ще получи бан или не ако му се изтрие следващия постинг. Процедурата и съвсем лесна и упростена – при нарушение постингът се модерира (редактира или трие в зависимост от нарушението и периодичността) .

Тоест, ако приемем теоретично, че двама участника са извършили еднакви по степен нарушения на форумните правила, то това, че единият е получил бан, а другият – не, не е въпрос на модераторска субективност, а на брой изтрити мнения, от които да се активира форумния скрипт. Единият участник е достигнал тази критична граница, а другият – не.
_________________________________________ _____

В. Как да си сменя паролата и как да си актуализирам мейла?
О. Можете да промените личните си данни, въведени при регистрацията, чрез натискане на бутона " Редактиране на ДОСИЕ", който е разположен в горната част на всяка страница. При натискането на бутона въведете потребителското си име и парола и личната Ви информация ще се появи на екрана. Там можете да смените всичко, освен потребителското си име.
P.S. ако възникват проблеми, то първо се логнете (във форума) през горното меню (Име | Парола) и след това отидете на Редактиране на ДОСИЕ
_________________________________________ _____

В. Какво е автоматичен бан и колко време продължава той?
О. Автоматичен бан е санкция, която е следствие в резултат на 3 изтрити от модератор постинга на даден участник. Форумният скрипт отчита броя на изтритите мнения и автоматично прилага тази санкция на всеки 4-7-10-13-16-19 и т.н. през три. Продължителността на бана е 3 (три) дни. При по-голям брой изтрити мнения нараства в прогресия (не съм запознат точно колко е, но ако се получат прекалено големи несъответствия и срокове, то те се минимизират чрез намеса на модератор ) .
_________________________________________ _____

В. Обърнах се с въпрос към Бот под тема на вестника, а той ме изтри без да съм нарушавал форумните правила. Защо?
О. Всяко споменаване на модератор (bot е общ модераторски ник) извън рубрика "Помощ" се трие.
_________________________________________ _____

В. Модераторът ми написа мейл, в който ме уведоми, че ми е забравяно да добавям съобщения във форума, а след като му върнах отговор с въпроса "Защо?" не ми отговори.
О. Модераторите НИКОГА не пишат мейли първи, а само когато отговарят на писма на участници. Мейлът, който сте получили, не е изпратен от човек, а е генериран автоматично от форумния мейл-робот (при промяна на датата в профила, скриптът се задейства) . Така че най-често срещаните варианти за липса на отговор от страна на модератор са следните:
- няма как да ви посочи причината, тъй като не знае ника на изпратилия запитването (затова посочвайте никовете си, за които се отнася писмото) .
- изразните средства в писмото се различават твърде силно от стандартите на служебната кореспонденция.
_________________________________________ _____

В. Когато добавяме мнение към съществуваща тема, цялата дискусия се зарежда по-долу. И ако човек е на бавна връзка, става много бавно. Може ли или зареждането на дискусията да е по желание - аз като съм тръгнал да отговарям, се предполага, че съм прочел вече дискусията, или да се показват последните N мнения, като N се настройва?
О. Когато добавяте мнение под текстовото поле ще видите опция "Скрий мненията". Кликвате върху нея и си спестявате ненужния трафик и време.
_________________________________________ _____

В. Не искам да виждам мненията на определени хора. Как става това?
О. 1. Логвате се през форума (отгоре - център)
2. Ще видите, че отляво под ника на всеки участник се появява надпис "Скрий: Име, IP"
3. Скривате мненията на определен ник или мненията на участниците с еднакъв IP-адрес
_________________________________________ _____

В. Защо за нарушение по т.1.1 ми изтрихте мнението, а на друг форумец само го редактирахте при положение, че извърши същото нарушение?
О. Участникът с редактирано мнение е новорегистрирал се и е възможно да не е прочел внимателно правилата, докато се е регистрирал. Затова в началото му се обяснява (както и на останалите новорегистрирани участници) къде допуска грешки.
Вие сте със "стаж" над 1 година и щом продължавате често да нарушавате форумните правила, то следователно спадате към една от следните 5 групи:
1. Не сте прочели правилата през това време, тъй като една година е прекалено малък срок, за да успеете да свършите тази работа.
2. Прочели сте ги, но ви е трудно да разберете какво пише в тях.
3. Прочели сте ги, но не обичате да се съобразявате с форумни правила и затова не им обръщате внимание.
4. Чели сте ги, стараете се да ги спазвате, но не може да се контролирате, тъй като авторът ви дразни, а и не смятате за необходимо да опонирате на тезите му с мнение по тях при положение, че е далеч по-лесно и приятно да му дадете личностна характеристика
5. Обичате да ви трият мненията, защото се чувствате като борец срещу "цензурата" и дисидент.
И при 5-те варианта допълнителните пояснения са се превърнали в чиста загуба на време и съответно нарушенията само се трият.
_________________________________________ _____

В. Регистрирах си втори ник, но получи бан. Сега видях, че и основният ми ник също е с бан. Забранено ли е участието с няколко ника?
О. Не е забранено, макар и да не е желателно, когато са повече от пет. Но е забранено тези никове да си комуникират помежду си - такава ситуация се разглежда като некоректен опит за манипулиране на дискусия.
_________________________________________ _____

В. На форумец му е изтрито мнението и получава бан за това, защото е преписал мнение от блог и затова авторските права са неприложими. Защо?
О. Краткосрочният бан е по друга причина - прави го веднага, след като е получил вече писмено предупреждение, че трябва да дава линк към първоизточника, т.е. явно несъобразяване с модераторско предупреждение.

По самия случай:
1. Самата логика "щом е блог - няма авторски права" е нонсенс. На кого принадлежат е отделен въпрос, но във всеки случай не на този, който преписва без да се позове на първоизточника.
2. Публикуването на чужд текст от интернет без позоваване на източника (линк) се нарича "кражба на съдържание" .
3. Линкът в интернет е и израз на бон тон.
4. Освен възможните юридически подобно нарушение създава и други неприятности:
- на хостинга, на който се намира сайта, публикуващ крадения текст, защото при предявени претенции спорната информация се намира на неговите сървъри, съответно отговорността за нелегалното съдържание е негова.
- на модераторите - триенето на такъв постинг губи време, а нетриенето му води до проблеми и отново до загуба на време от кореспонденцията.
- на собствениците на сайта като имидж (допускат крадено съдържание).
- индиректни финансови загуби. За по-ясно ще дам конкретен пример до какви последствия може да доведе това.
Във форума на вестник "Сега" се копира чуждо мнение от блог на даден блогър (автор) , намиращ се на някоя популярна платформа като например blogger.com. Авторът вижда копираното си мнение без линк и протестира, но не му се обръща внимание. Тогава той вижда, че на сайта на вестника има реклама на Google Adsense, а тъй като blogger.com е собственост на Гугъл, то да стигне до варианта да прегледа условията на блога и да се оплаче от кражба на съдържание е въпрос на време. Въпрос на време е и Гугъл да реагира, но като резулта е почти сигурно следното:
- бан на вестника като рекламна площадка (финансови загуби)
- филтър за дублирано съдържание в търсачката на Гугъл - песимизация на резултатите и загуба на трафик, съответно по-малък читателски интерес и рекламодатели, тъй като за онлайн-изданията трафикът на посетители е като тиражът за хартиените издания.

Има и доста други последствия, но и тези са напълно достатъчни да обосноват защо трябва да се изисква линк към оригинала..
_________________________________________ _____

В. Колко линка са позволени в подписа?
О. Един.
_________________________________________ _____

В. Защо се заключват темите от старите броеве?
О. Стандартно, старите теми не се заключват след излизане на новия брой. Но всичко опира до времеви ресурси. В момента, в който се появи участник, който наруши форумните правила под стара тема, то тя се заключва, тъй като няма необходимото време да се модерират и темите под старите броеве. Т.е. или трябва да останат немодерирани, или да се привлекат още модератори, които да се занимават и с тях.
Напоследък има повечко заключени теми, тъй като сред средите на спамаджиите, флудърите, пък и SEO-оптимизаторите дори, широко се застъпва тезата, че ако сложат линк в стара форумна тема, то това няма да се забележи от форумните модератори (участниците не ги интересуват особено, тъй като те гонят най-вече линк-маса за гугълския PR и индексиране от търсачките) и, съответно, има доста спам - например, Добри Божилов беше пуснал над 100 спам-линка към новия си проект. Те бяха изтрити, а никовете му получиха (и ще получават) дългосрочен бан, но проблемът си остава, тъй като колкото и да е по-бързо триенето на модератора от копипействането на памъра, то все пак губи някакво модераторско време. Затова старите теми се заключват след възникнало нарушение.
_________________________________________ _____

В. Как и къде да задам въпрос, свързан с модерирането на форума?
О. Отваряте нова тема в рубрика "Помощ" или пишете на мейл bot@segabg.com .
_________________________________________ _____

пп. периодично ще се включват по-често задаваните въпроси.

Редактирано от - bot на 29/1/2009 г/ 17:00:38

99
18 Мар 2005 11:07
Мнения: 4,830
От: Eritria
В. Абе.....
О. А де!
bot
18 Мар 2005 11:14
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
съгласен, че е често срещано :-) включвам го.
kaily
18 Мар 2005 11:44
Мнения: 35,647
От: Bulgaria

Абеее ...може ли поне като човек наближи критичната граница тривки, бота да го предупреждава, че да си менка ника овреме и да почва начисто?
bot
18 Мар 2005 12:16
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Ще помислим и върху варианта дали няма да е по-удобно и някой да ви вее с ветрило докато пишете.
сър Френсис
18 Мар 2005 13:51
Мнения: 1,478
От: Bulgaria
Ако обслужването (касаещо ветрилото) ще е от бившите, на Нейно Величество колонии, аз бих препоръчал филипинките
ЗВЯР
18 Мар 2005 14:05
Мнения: 1,095
От: Bulgaria
Нема...
/изключително и само в рамките на дискусията/
ЗВЯР
18 Мар 2005 14:08
Мнения: 1,095
От: Bulgaria
В. Ще има ли възможност за постване на фотографии?

В. Ще има ли възможност за нещо като фотоалбум?
bot
18 Мар 2005 14:15
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
ЗВЯР, не касаеше вас, а друг ник на "пирата". В ролята на съветник сте се изявявали наистина, но не бих могъл да ви обвиня и в опити за спасяване. Моряците си имат три точки три тирета три точки за тези цели.
Впрочем, имаха.

За фотоалбума. Работи се по въпроса.

Редактирано от - bot на 18/3/2005 г/ 14:16:27

ЗВЯР
18 Мар 2005 14:20
Мнения: 1,095
От: Bulgaria
Не бе, аз декларирах, че няма да мога него да го спася.
bot
18 Мар 2005 14:23
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
А аз разбрах, че ще ГО :-Р
Meto ot Interneto
02 Сеп 2005 11:31
Мнения: 17,783
От: Bulgaria
Бото,

Прощавай за невежеството, но би ли обяснил как се вмъква в текст това чудо "Натиснете тук" с линк към дадена wеb страница.

Мерси,
Мето
`Kaily
02 Сеп 2005 19:08
Мнения: 4,963
От: Bulgaria
Натискаш еднъж линка
после пишеш = току пред скобката и след = тургаш линка
После си пишеш текста вдясно от скобката И ЗАТВАРЯШ
.
е така, скобките ги смених от [] на (), за да се види
_______________________
(url=http://www.dir.bg/)Я вижте нещо интересно(/url)
И става
Я вижте нещо интересно


Редактирано от - `Kaily на 02/9/2005 г/ 19:19:13

stumperd
03 Сеп 2005 11:06
Мнения: 17
От: 0

Редактирано от - stumperd на 03/9/2005 г/ 11:07:07

bot
03 Сеп 2005 11:15
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Meto ot Interneto написа:
Бото,
Прощавай за невежеството, но би ли обяснил как се вмъква в текст това чудо "Натиснете тук" с линк към дадена wеb страница.
Мерси,
Мето


Съжалявам, някак си съм успял да пропусна този въпрос...

1. давате линка пр. http://www.domain.com/page.php
2. Маркирате линка и натискате бутона URL от горното меню. Получава се нещо подобно:
[ url ]http://www.domain.com/page.php[ /url ]

пп. няма шпации около url в кода, сложил съм ги, за да се види резултата преди да се трансформира кода.
3. Скриптът автоматично го преобразува в надписа "Натиснете тук" след публикуването на постинга.
Това е

Редактирано от - bot на 03/9/2005 г/ 11:17:48

Meto ot Interneto
05 Сеп 2005 11:04
Мнения: 17,783
От: Bulgaria
Мерси на Кайли и Бот. Проба Натиснете тук
Ebisu-Odaiba
06 Сеп 2005 22:32
Мнения: 865
От: Japan
Пробата е положителна!


Като пишеш мнения и местиш мишката над бутоните [ B ], [ I ], ... и чак до [ URL ] и отвъд него, на едно място малко по-долу пише какъв е шаблонът. Мести мишката и ще видиш къде се сменя текста. Аз оттам гледам, за да не помня всеки път. Там пише и shortcutовете с клавиши.

Например, за [ URL ] пише:


Връзка: [ url ]http://url[ /url ] or [ url=http://url ]Описание[ /url ] (alt+w)


Редактирано от - Ebisu-Odaiba на 06/9/2005 г/ 22:34:12

bot
12 Юни 2006 10:31
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
В.:Как да публикувам снимка във форума?

О.: Преди всичко е важно откъде ще качвате снимките, т.е. къде се намират - на вашия компютър (HDD) или вече ги има на някоя интернет-страница.
Ако е първият вариант, , то отначало трябва да качите снимката в интернет, използвайки някой от многобройните сайтове, предлагащи безплатно тази услуга ( http://www.snimka.bg, http://www.photo-forum.net/ и т.н. ) . След което преминавате на вариант две - публикуване тук от интернет.
Много е лесно. Copy URL на снимката (това е нещо от вида на http://saityt_kydeto_se_namira_snimkata.c om/snimka.jpg ) и paste във форумното ви съобщение. След което го селектирате и натискате бутона Img от горните. По този начин ще придобие следния вид: [ img ]http://saityt_kydeto_se_namira_snimkata. com/snimka.jpg[ /img ] (няма интервали около img, сложил съм ги, за да не се задейства скрипта) . След като публикувате постинга си ( "добавите мнение по темата" ) , то ако е в Теми на форумците снимката ще се вижда, а ако е в дискусиите под дописките на вестника, то ще има надпис "снимка: натиснете тук"
Sta
26 Юни 2006 15:50
Мнения: 5,780
От: United States
Бот,
Ако отворите една статия от вестника под която има мнения и натиснете "Дай мнение по статията", се появява форма да въведете вашето мнение която завършва с "Дай мнение по статията". Ако отворите статия под която няма нито едно мнение и натиснете "Дай мнение по статията", се появява същата форма но бутона е "Добави тема".
Отворете сега в два отделни броузъра статия под която няма нито едно мнение в и се опитайте да въведете своето мнение ( все едно двама различни форумци се опитват да въведат първото мнение под статията). Сега въведете мнение и натиснете "Добави тема" в двата броузъра. Втория път ще получуте грешката за която Ви говоря. Причината е , че втория път не добавяте тема, понеже темата вече е добавена с въвеждането на първото мнение. Вашата програма би трябвало да разпознае тази грешка и да изпълни втората заявка като "добавяне на мнение" вместо да ми казва че има грешка при добавянето на тема.
bot
26 Юни 2006 16:09
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Благодаря, сега разбрах.

Не знаех, че още съществува този проблем, мисля, че бе оправен още преди три години, тъй като не съм виждал оплаквания (а и не пиша първите мнения по дописките :-) Всъщност, доколкото разбирам, проблемът е, че ако някой ви изпревари с даването на първо мнение, то вашето увисва и евентуално можете да загубите текста на постинга си?
Ще уведомя администраторите.
Sta
26 Юни 2006 17:14
Мнения: 5,780
От: United States
Точно това е проблема,
Благодаря за съдействието.
  Мнения:60 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща