Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Всеки втори предпочита да плати за здраве кеш вместо с вноска
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:43 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
редник
07 Апр 2005 02:04
Мнения: 9,547
От: Bulgaria
Няма да има информационна система - иначе как ще се губят 300 милиона...
Светло Пиво
07 Апр 2005 05:30
Мнения: 2,124
От: Bulgaria
Истината е много проста. Никой няма интерес да има работеща, добра система. Иначе как ще се краде.......
duplex
07 Апр 2005 07:07
Мнения: 311
От: Bulgaria
Ами да! Стига вече се събират пари, които не се знае, кой къде и за какво.....
taniaT
07 Апр 2005 08:35
Мнения: 1
От: Russia
Не съм съгласна да се внася задължителна здравна осигуровка на безработните! Семействата гладуват, близки помагат, за да не умират от глад! Откъде пари, за да внасят задължителна здравна вноска, която не се знае как се ползва!!!!! Може ли такова безумие, вноските да не се капитализират!!!!!Внасял, не ползвал, разболял си се, не работиш, нямаш пари, няма да те лекуваме!!! Ще плащам на лекарят, който ми помага!!! Да се внася здравна осигуровка само ако се капитализира и когато имаш нужда от нея да е ползваш!!!!!

SINDBAD
07 Апр 2005 08:55
Мнения: 6,430
От: Bulgaria
Напълно съм съгласен с Таня- откъде накъде безработните трябва да плащат, след като нямат пари за нищо? И как да плащат, с какво?После как да плащат, щато знаят, че парите предварително изтичат нанякъде...Как може такава идиотщина- 300 милиона се губели някъде?!!!!!! И да няма виновни, и да не се знае къде са....това е такава подигравка със всички нас, че така наречената здравна каса трябва на момента да бъде раформированаи заменена с нормално работеща здравна система.Ами като ходите, господа министри насам-натам, поне Германската или френска системи да бяхте погледнали...Не да измисляте простотии..Ама иначе как ще крадете-300 милиона са това!!! Направо ме налита пак да си стягам куфарите, колкото и да искам тука да живея-това е издевателство с хората. И като нищо ще има дела в Страсбург, бъдете сигурни!!!!!
Auset
07 Апр 2005 09:23
Мнения: 208
От: Bulgaria
Чакайте малко! Ако си безработен и регистриран в бюрото по труда, не ти ли плащат осигуровката? Трябва да си плащаш сам само ако не си се регистрирал - т.е. ако си неработещ.
Aneja
07 Апр 2005 09:39
Мнения: 254
От: Bulgaria
Какво става, каква е тази анархия? Всеки дава акъл, знае или не знае за какво става дума.
Всеки втори искал да си плаща кеш за лечение!
Да, бе! Така е! Всеки втори в момента е здрав или си мисли, че е здрав и проблемите по здравеопазването не се отнасят за него!
Как ли предсмъртно ще се ококори някой от тези втори, ако му се наложи да лекува инфаркт, инсулт или някакво по-тежко бъбречно или чернодробно заболяване!
От друга страна медийте публикуват и подкрепят всякакви боклучиви, по-често вредни за обществото тези! Все още се колебая дали го правятповече от некомпетентност или повече срещу заплащане. Но и двата компонента са доминиращи в медийното пространство!
XYZxyz
07 Апр 2005 10:12
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Не половината българи, а практически здравите сега българи предпочитат да плащат кеш, вместо да плащат осигуровки, а това е много по-различно. Но има няколко въпроса:
с какви пари ще се лекуват пенсионерите
с какви пари ще се лекуват инвалидите
с какви пари ще се лекуват безработните
с какви пари ще се лекуват децата
с какви пари ще се лекуват тежко болните
Нагласата да не се плащат осигуровки идва и от трдуния начин, по който получаваме "безплатни" медицински услуги, както и от убеждението, че голяма част от парите ни отново се крадат, т.е. за нещо, което струва 1 лев, ние плащаме 2, 3 или десет лева.
редник
07 Апр 2005 10:16
Мнения: 9,547
От: Bulgaria
Aneja, така е...Скъпите операции почти никой не може да си позволи и затова здравната осигуровка е като застраховка - плащаш малки суми, а при настъпване на застахователно събитие - получаваш. За съжаление, видно и от този материал, управлението на събраните огромни пари е безотговорно и навежда на мисълта, че се вършат злоупотреби... То не бяха скъпи ремонти, скъпи коли, скъпи информационни системи... А колко са заплатите в здравната каса и колко служители има?... Всичко това се вижда от хората и затова не искат да плащат или плащат с отвращение...
OPOSITION
07 Апр 2005 10:18
Мнения: 26
От: Bulgaria
Първо Бюрото по труда плаща осигуровките само на тези безработни с право на обезщетение. Фактически тези, които имат по- голяма нужда, дългосрочно нямащите работа да се оправят сами. А не може ли здравните осигуровки да са като застраховка, плащаш си по 15 лева на месец и ти се трупа ако се разболееш вземат от там ако умреш плащат на наследниците. Задължителните неща не ми харесват. Особено в България , където се чудят как да точат. А чух и че лекарите се чудят как да разкарат пациентите само и само да не им предписват лечение по скъпоструващи пътеки.
Chorbaroeb
07 Апр 2005 10:27
Мнения: 640
От: Bulgaria
Наистина не е редно да се искат вноски от безработните, но пък колко от тях са пушачи? Как могат да отделят пари за цигари, с които тровят другите? Да се направят няколко болници за хора, които нямат здравни осигуровки и те ще получават помощ само от там!
Manrico
07 Апр 2005 10:33
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Ако дългосрочно безработните са наистина бедни (нямат доходи, имущество), се регистрират в социалните служби. Ако имат право на социална помощ, плащат им и здравните осигуровки.
gliganski
07 Апр 2005 10:40
Мнения: 6
От: Bulgaria
Да бе само дето като, не дай боже, допреш до БГ болница (то на морилки повече мясат, ама нейсе) и ако не си платиш на ръка ще те оставят да си умреш като куче или ще те отърве някой, щото или по случайност е свестен или за да не му умреш в ръцете. Случка - имам една приятелка горката миналата година се поболя - киста на матката. Тя е от тия съвестните платци и освен че си е внасяла вноските откак я измислиха тая каса внася и още 2-3ма дето й работят, щото според нея то така си трябва, ако не си плащаме как очакваме нещо да работи. Добре, аз не казвам, че не трябва да се плаща, но на нея й се случи случка. Лежи в болницата 1 седмица, минават гледат я й нищо не й казват на жената (й тя понеже не й идва на акъла да бутне на някой, си стои там и чака). Докато накрая минал някакъв по-свестен лекар погледнал я и му се изправили косите. Забележи какво я питал: "Ама вие тук без никакви протекции ли сте? Аз не че искам да кажа нещо за колегите, ама това е много опасно и е трябвало да бъдете оперирана на момента" и я вкарал по спешност и я оперирал, та се отърва. Ами ако не се беше явил този какво щеше да стане? А тя плаща като гламава от сума години и един път й се наложи нещо - "нямаш ли протекции", т.е. хич пък ли не се сети да бунеш на някого. Е затова хората предпочитат да си плащат на място, щото не всички са толкова загубени и се сещат да бутнат и работите стават. Плюс това, аз живея от 4 години вече в чужбина, а като проверя - камара пари дължа на здравната каса. Е за чий да ги давам тия пари, нещо аз искам ли от тая каса, нещо ще направи ли за мен като се поболея тук - не. Въобще това е супер хищническа система, за да "изчезват" милиони. Една стотинка няма да й дам.
gliganski
07 Апр 2005 10:50
Мнения: 6
От: Bulgaria
OPOSITION,
"А не може ли здравните осигуровки да са като застраховка, плащаш си по 15 лева на месец и ти се трупа ако се разболееш вземат от там"

Може аз например давам да речем 30 кинта на месец за застраховка и там си е казано за какво как и колко точно ще ти покрият, ако ти се случи нещо. Много неща са на 100%, други не са. Всеки си прави сметката сам, ако не ти изнася правиш си по-скъпа застраховка и ти покриват всичко. Ако не щеш не си прави и като се поболееш си бери гайлето, на принципа "имал бол пари, платил"
kaily
07 Апр 2005 12:44
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Не предпочита да си плаща бе.
НАЛАГА МУ СЕ да си плаща.
И си вика-така и така плащам, що да плащам и здравна осигуровка.
И с право.
Една думичка-ПРЕДПОЧИТА трябва да се замени с НАЛОЖЕНО МУ Е.
И нещата си идват на мястото.
А Манрико продължава да ръси като за световно. Я кажи, манрико, ако си безработен и си извън бюрата по труда, щото си продължително безработен, къде да идеш да се запишеш, че си без доходи.
Ама дай адрес точен.
Manrico
07 Апр 2005 12:55
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
kaily, с едно търсене в Гугъл можеше и сама да си намериш адресите, но от мен да мине:
http://sgr.hit.bg/slujbi.html
hamer
07 Апр 2005 12:58
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
Ако ми се съберат всички здравни осигуровки, натрупани и плащани през целия ми трудов стаж, все ще мога да си покрия една сложна операция. Като се има предвид, че през всички тези години почти не ми се е налагало да търся лекари. Особено след здравната "реформа". И не защото не съм имал нужда, но само като си представя висенето пред личния лекар, липсата на направление, след като го получиш направлението - висенето пред специалиста, а ако и той трябва да те прати я за кръв, я за някакво друго изследване - отидоха, та се не видяха 2 месеца. През което време може и да пукнеш, ако е нещо сериозно. И точно на това разчита здравната каса - хем те задължава да плащаш, хем всъщност те принуждава да си плащаш на частно. Не случайно джипитата са едни от най-добре платените днес, като се има предвид работата, която вършат, т.е. не вършат.
Гарван
07 Апр 2005 13:12
Мнения: 9,350
От: Bulgaria
Има лесно - всички спираме да внасяме здравни осигуравки, докато не се направи работеща информационна система и не спре изтичането на хорските пари. А дотогава всеки ще си плаща като поп, ако опре до лекар, както е и сега, но по втория начин. Тази гавра, която е сега е пълно кретения, а смятат да пълнят и гушите на частни фондове за наша сметка. С пенсионното осигуряване вече се изгавриха - там цял живот внасяш пари и накрая умираш без да ги видиш нито ти, нито близките ти. Ама ние сме виновни, защото тук по форумите сме против, а инак гък не казваме.
kaily
07 Апр 2005 13:36
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Манрико, хората могат да идат там, де си ми дал, ако са били регистрирани в бюрата по труда.
А за да се регистрираш в бюрата по труда, трябва да си работил и останал без работа.
И да нямаш фирма на твое име.
Направи любезна справка колко фирми на ЕТ са регистрирани в България и дали не са повече от мобилните апарати, за които толкова настояваше неат.
И като свържеш едно и едно, ще се окаже, че сме цъфнали и вързали, щото България е страна с най-много президенти и тутурути на глава от населението, нали?
Да, ама не.
Фирми се регистрираха масово в началото на 90-те, после изгърмяха масово, а кат доди дедо Симо, унищожиха дребния бизнес до минус зеро и средния почти на зеро.
Та да не излезе, че половин милион барем от неплащащите осигуровки се води фирмаджия по де юре и бедняк по де факто, поради невъзможност да прави квото и да било с фирмата си, освен да си удря печати по ръцете за самочувствие.
Готин2
07 Апр 2005 13:52
Мнения: 543
От: Bulgaria
За милионче нема законче, а за кокошка нема прошка...
XYZxyz
07 Апр 2005 13:56
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Не забравяйте, че в България има заварена система за осигуряване, която не може с едно магическо махване на пръчица да се промени и да действа както примерно в САЩ. Всички, които говорят за здравни застраховки, вместо осигуровки, да кажат какво да правим примерно с пенсионерите - пенсиите им са позорно ниски неотговарящи на правените вноски през годините, когато са работели, както и сегашните ни заплати, неотговарящи на труда ни. Когато сегашните пенсионери са работели и им е взимано ДОО за тях преди 1990 година, фондовете за пенсии и за здраве бяха възможно най-осигурени - бяха част от държавния бюджет и изобщо не бяха окрадени, както се опитват да го изкарат някои. После дойдоха идиоти със свежи мисли и разрушиха всичко старо без на съградят работещо ново. Сега някои си гледат под носа и казват в САЩ било еди-как си и какво от туй? Пълна безмислица е да се дават примери с богати държави и с традиции за неща, които на 100% при нас не могат да работят.
Добави мнение   Мнения:43 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща