Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Математиката подмени вота на избирателите
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:147 Предишна Страница 3 от 8 1 2 3 4 5 Следваща »
Sta
28 Юни 2005 05:42
Мнения: 5,780
От: United States
"Така в парламента влизат хора, които не сме предвиждали, а не влизат тези, на които на практика сме разчитали

Овчаров, изборите се правят по предварително определените правила за да излъчат тези, на които избирателите разчитат. ТИ на кого разчиташ няма значение. От друга страна, ТИ като народен представител можеше да кажеш стоп - този закон не отразява предпочитанията на избирателите-дайте да измислим друг. Ама не го каза. Дали си разбрал изобщо за какво става въпрос? Нали си уж 'специалист' по енергетика. Възможно ли е чак пък толкоз да си скаран с математиката?
Откъде ги намирате тези кадри, бе БСП, какво лошо има някой с малко от малко акъл в главата да предложите. Насила си създавате проблеми. Хората ви искат . Вие НЕ - те ви Овчаров(от Виденовото правителство - бил опозиция там - хахаха). Те ви и другия Румен. Ами е.е.е си м.м.т. тогава, скапаняци.
Chicho Dr.
28 Юни 2005 07:00
Мнения: 8,006
От: USA
бестбай и Ста,
В града-герой, Хюстън са гласували 81 души, от които 9, т.е. 1/9 за Атака, в т.ч. и моя скромна милост. 7 души са гласували за комунистите, 6 за седесарите на Костов, 6 за етзи на Надка, има по 1 за ДПС и разни невлезнали партии, най-много, мисля, че бяха 36 са гласували за инфанта.
vasil levski
28 Юни 2005 07:36
Мнения: 1,216
От: Bulgaria
А сега кажи кои е този турчин каубои .
Botevist
28 Юни 2005 07:43
Мнения: 531
От: Bulgaria
Sta, това 50 от 5000 = 1% беше по твой адрес. Не изпадайте математически на нивото на депутати и министри, драги форумци.
Графът
28 Юни 2005 08:14
Мнения: 4,109
От: Bulgaria
Защо навреме не са променили системата? Много просто – защото като гласуват нещо изобщо не се вникват, всичко може да им се пробута. Усещат се чак като стане гаф. И то ако ги засяга конкретно, другите обикновено са против оправянето му. Точно както сега ще бъдат против Костов и Михайлова.
С математиката съм скаран, – върха на знанията ми беше простото тройно правило, ама и него съм забравил – но логично най-справедливо е сборът на действителните гласове да се раздели на 240 за да се определи цената на един мандат и след това кой колкото е спечелил. В сегашните избори някъде между 16500 и 17000 гласа. Но там, където ги е спечелил! А то, по сегашната система в даден избирателен район с 5 определени мандата и 5 души като гласуват, получават 5 депутати! По депутат на човек. Не съм го измислил аз, така обясни проф.Константинов снощи по телевизията. Неговият пример даже беше само с един гласувал. “Трябвало да имат” представители в парламента хората от района?!? Ами като искат да имат, да отидат да си ги изберат! Щом не са го направили, значи не искат.
Освен това, листите са партийни, но районни. Хората гласуват за определени хора в този район. Национална листа на партиите не се прие. Тогава? Излиза, че в един и същи район депутатите от различните партии ще имат различна “цена”?!? Страхотна демокрация в действие.
Десните партийки със сигурност ще нададат вой срещу промяна на системата. Като не можаха да спечелят нормално, сега ще защищават авантата. Как иначе Костов напр. ще спечели толкова депутати в София.
Но от това по-голямо подменяне на вота е трудно да се измисли!...
И някои от вас са готови да защищават това статукво? Извинете ме, уважаеми колеги, но точно по този въпрос болшинството от вас коментират по “системата” “не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле”. Изобщо някога разсъждавате ли изключвайки партийните си пристрастия или и хляба си купувате само от хлебарница, чийто собственик е от “вашата партия”?
Нищо лично, просто питам...
Допълнение: колегите от чужбина не е зле да поприглушат звука. Съвсем скоро ще има броя на гласувалите извън България и лесно дори неграмотник като мен ще изчисли колко струва на нашия джоб един глас от вас.

Редактирано от - Графът на 28/6/2005 г/ 08:20:54

Top Gun
28 Юни 2005 08:45
Мнения: 5,874
От: Bulgaria
Не им е виновен ДОНТ. Хората по места не искат парашутисти и слаби политически фигури, които търсят ефекта "ЕТИКЕТА ПРОДАВА СТОКАТА"!!!!
Крайно време е политиците ни да разберат, че СТОКАТА ПРОДАВА ЕТИКЕТА!!!!!
pan4o
28 Юни 2005 09:11
Мнения: 1,262
От: Bulgaria
Мноогоо тъпа система, явно е че на национално ниво си работи системата. Но как никой не се е сетил да се умножават градовете с някакъв коефициент на тежест, за да се получат по-реални резултати. ???
OLDMAD
28 Юни 2005 09:16
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
Пак пофтарам, нема да потретвам - политиците сами се . Още през 90-та година. Сега да си сърбат там ... к'вото са си надробили. Де го мажоритарния вот? И Куши го нема веч... да ги светне
Manrico
28 Юни 2005 09:17
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Много обичаме да обвиняваме нещата, които не разбираме. Нито математиката е виновна, нито горкият Д'Ондт. Неговият метод просто решава проблема с дробните мандати - ако с просто тройно правило се получават 25, 4 мандата - дали да са 25 или 26. В случая проблемът идва от това, че броят на мандатите в даден район е фиксиран според данните за населението - които едва ли са точни, а не според гласувалите. Ами да си решат - броят мандати според население или според гласували ще се дава - а това си е политическо решение. Но да си го вземат за следващите избори - по средата на мач, а особено след като е свършил, правила не се сменят.
А иначе е ясно къде ги стиска чепикът - сложили например някой важен функционер на 2-3 място в София, мислели че е сигурно. Пък сега се оказва, че вместо него влиза някой местен активист, който са го сложили назад в листата другаде, колкото да го залъжат.

Редактирано от - Manrico на 28/6/2005 г/ 09:42:40

antiyuppie
28 Юни 2005 09:27
Мнения: 830
От: Bulgaria
Топ Гънчо, завалийката ....
ДСБ-то си вкара всички стари и ненужни курви със симптоми на силна деменция...
Народът ни е за съжаление как го изнасилват от всички положения вече 15 години! Господ има ли за него?

Тъпанар
28 Юни 2005 09:36
Мнения: 483
От: Bulgaria
ole-le,
подкрепям те за мажоритарен вот

стига сме се разправяли с никому неизвестни послушковци.
време е да можем ги виждаме и то не след като влязат в говорилнята (то тя вече не е и говорилня с това присъствие, по скоро неприсъствие на уважаваните народни любимци)
The Fool on the Hill
28 Юни 2005 09:50
Мнения: 2,055
От: United States
Най-точно е описал положението Manrico. Системата Д'Ондт не променя броя на получените мандати, а разпределя относително справедливо "дробните" мандати. Няма какво да плачат сега - системата е част от изборния закон и би било доста нахално да променят закона със стара дата. Пък и кой ли да го промени, като няма парламент? Нека пият една студена вода и да си опичат мозъка за следващите избори - те може и да не са чак след 4 г.
krass
28 Юни 2005 09:53
Мнения: 1,371
От: Bulgaria
ole-le :
Е това е свястна приказка!
Най-доброто предложение от месеци насам!
МАЖОРИТАРНА СИСТЕМА!
Cruella de Vil
28 Юни 2005 09:54
Мнения: 18,747
От: Bulgaria
Не може да има никаква промяна в системата след като законът е приет и по него са проведени изборите. Ама бил несправедлив - някои разбират справедливостта когато и както им отърва.
Не виждам БСП защо ривът - ще си получат бройката мандати, ама не били тези дет ги искали. Ми така са си подредили листите, кой им е виновен?
Има по-справедлива система, но е по-сложна. Примерно гласоподавателят избира 3 партии от интегралната бюлетина и ги номерира като първа, втора и трета. Ако първата партия не влезе в парламента, гласът му отива за втората, ако и тя не влезе - за третата. Така ще останат много по-малко гласове за преразпределение и което е по-важно няма гласовете подадени за невлязла партия да се насочват преимуществено към такава, за която гласоподавателят никога не би гласувал.
dakiec
28 Юни 2005 10:01
Мнения: 915
От: Bulgaria
Още 2 месеца преди изборите Системата О'Донт е посочена ИЗРИЧНО като системата която ще се ползва И НА ТЕЗИ избори и която удолетворява ЗАКОНОВИТЕ ИЗИСКВАНИЯ[/b]
_________________________________________ ____________________________
Системата О'Донт не само е ползвана от 1990 но всеки път по 2-3 месеца преди изборите се вкарват документи в ЦИК и други държавни институции на изпълнителната власт отговорни за изборите ... по коя система ще се смята - тоест да се провери че тя удолетворява законовите изисквания - разбира се проверката след токова години е ясна тъй като ограниченията в закона са си едни и същи. Тоест СИСТЕМАТА е законнa[/center]




Мнението е редактирано поради

- излишни тагове

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 28/6/2005 г/ 11:20:32

Графът
28 Юни 2005 10:05
Мнения: 4,109
От: Bulgaria
Аха, заражда се новият боен призив: “Мажоритарна-а-а-а-а!”
Ех, да имате късмет да ви се случи!...
E6
28 Юни 2005 10:07
Мнения: 29,550
От: 0
Графе .
По делата им ще ги познаете:
"Бургаските леви обаче допускат и че може някой да е манипулирал софтуерния продукт.Те изключват това да е хакерска намеса." - Кой ми е пил от шишенцето, кой ми е спал в креватчето...
"Вече текат неофициални преговори между НДСВ и БСП за преразпределение на мандатите по места, алармира Екатерина Михайлова - зам шеф на ДСБ." - Ако е вярно к'ъв народен вот к'ви 5 ле'а.
"Междувременно експертът на ГИСДИ Илия Божинов съобщи, че е предложил вчера на ЦИК мултиплициран метод на Д'Онт, който не ощетява партиите.Според него можело да се очаква комисията да преразгледа решението си със съгласието на политическите сили" - No comment!Защо изобщо се правят избори??
nora_nora
28 Юни 2005 10:07
Мнения: 78
От: Bulgaria
Здравейте. Да има случайно скучаещ програмист или хакер тук? Прецакан е сайтът на българите в чужбина Ide.li.
Сега на екрана се вее турско знаме и пише нещо на турски и некакъв гнусен warning са извадили, може ли някой да помогне и, ако може, тъпкано да им го върне . Благодаря предварително!


Използван е експлойт за phpNuke, заменящ съдържанието на първа страница на сайта, в случая първа страница пренасочва къйм друг сайт ( вижте в Google на "phpnuke exploit" ). Бързо ще го оправите, но съветът ми е или да ъпдейтнете до последната версия на phpNuke или да търсите друг портален скрипт в замяна.

Мнението е редактирано поради
- отговаряне на участника
Натиснете тук

Редактирано от - bot на 28/6/2005 г/ 11:26:39

dakiec
28 Юни 2005 10:09
Мнения: 915
От: Bulgaria
СЪНАРОДНИЦИ а и вие Съграждани от другите етноси:

Виждате ли колко е управленският капацитет на най-голямата партия в България?!
......
Те дори нямат специалисти за да направят прогнози по една НЕ СЛОЖНА система за "пропорционално" разпределение.
......
Виждате ли как се разбира ДЕМОКРАЦИЯТА - РЕЙСОВЕ И ВЛАКОВЕ С "ИЗБИРАТЕЛИ" - ПРОМЯНА НА ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ СЛЕД ПРИЕТИТЕ ПРАВИЛА.
......
А видяхте ли колко са "ОБЕКТИВНИ" "Националната Телевизия" и "Националното Радио" - как отразяват и защитават Общественият Интерес
!!!!
.....

Питам ви - ТОВА ЛИ Е "ВЛАСТТА НА НАРОДА" = Демокрация ??!
[/center][/b]



Мнението е редактирано поради

- излишни тагове

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 28/6/2005 г/ 11:21:05

seterbg
28 Юни 2005 10:13
Мнения: 406
От: Bulgaria
точен си, графе, нищо че си аристократ!
в голяма част от постингите е налице шопския манталитет, в друга - андрешковщина. а някои дори всеки път си сменят мнението в посока, която им изнася.
аз също предпочитам да не се променят правилата, но не приемам за нормално различните депутати да "тежат " различно! Това е по-малкото зло!
Добави мнение   Мнения:147 Предишна Страница 3 от 8 1 2 3 4 5 Следваща »