Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Допълнение към правилата на форума
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:139 Страница 1 от 7 1 2 3 Следваща »
Azia
12 Юли 2005 12:41
Мнения: 1,115
От: Italy

Бот, мисля, че правилата на форума имат един важен пропуск. Искам - ако е възможно - да чуя твоето мнениие.
Веки знае и ще се съгласи с мен, че заплахите са едно от най-омразните посегателства и не случайно се числят към криминалните престъпления почти навсякъде.
Ето какво получавам в пощата си вчера:



>-------- Оригинално писмо --------
>От: razveselen@netscape.net
>Относно: Forum na Sega
>До: azia1@abv.bg
>Изпратено на: Понеделник, 2005, Юли 11 23:00:00 EEST
>----------------------------------
>
>Smiatam, che postinga ti, eto tuk:
>
>http://forum.segabg.com/topic.asp?whichp age=2&topic_id=84547
>
>e ne samo grub, no i glupav. Pri tova narushava pravila na foruma na Sega. Preduprezhdavat te, che pri povtorno pisane na neproverena informacia, dochuta ot drugi forumci, shte se otnesa do moderatora.
>
>Tova e forum, a ne miasto za razprostraniavane na neprovereni kluki-; (
>
>Neli
>
>________________________________________ __________________________



Като изключим частния случай - всеки вижда, че садържанието е само досадно и обидно - a, също така, си давам сметка, че весника не може да следи частните разговори м-у участниците, но от момента, в който той разпространява е-mail аддреса ми и всеки може да ми изпрати поща със всякакъв тип съдържание - заплахи, вируси и т.н., не мислиш ли, че ще е редно поне да включи допълнитена клаузола в правилата, която да засяга този проблем?

Благодаря ти за вниманието!

п.п. Готова съм да ти изпратя паролата на този меил, за да се увериш лично в същността на проблема.
Azia
12 Юли 2005 13:13
Мнения: 1,115
От: Italy
Тъй като не мога да поправя горния си постинг от механично пропуснати или повторени букви, се извинявам тук.
bot
12 Юли 2005 13:18
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Не смятам, че публикуването на лична кореспонденция между форумни участници (и принципно на каквато и да е кореспонденция без съгласието и на двете страни) е уместно. "Заплахата" с модератор не е нещо, което да оправдава това, още повече, че модераторите се ръководят от форумни правила, а не от възгледите на който и да е участник. На ваше място бих изтрил постинга си и сложил съответния изпращач на игнор, като не му обръщам внимание и във форума. Дори при по-сериозни заплахи по мейл те не се обнародват, а се изпращат на компетентните лица. Аз на ден получавам средно по 2-3 писма със заплахи за уволнение, физическо насилие, псувни и какви ли не още разновидности на психически отклонения на интернет-основа, да сте ме видяли да ги публикувам във форума?
Ако тази "заплаха" бе пусната от участник като постинг във форума, то мога да взема мерки, тъй като се нарушава т.1.2. от Правилата на форума, но не съм модератор на пощенска кореспонденция. Там схемата е друга и се процедира като със spam или flood, има го в helpa на всяка поща или пощенски клиент.
bot
12 Юли 2005 13:28
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
По отношение на пощенския адрес, който е видим чрез форума на вестника.
Тук сте напълно права, в съвременните форумни скриптове има опция за избор на участника дали имейлът му да бъде видим или не. Освен от недоброжелатели, това е форма за защита и от тъй наречените мейл-сканери, ботове, събиращи имейл-адреси и включващи ги в спам-списъци за реклама. Редно е да се въведе и във форума на СЕГА при положение, че за регистрация на нов участник вече се изисква реален имейл-адрес.

Редактирано от - bot на 12/7/2005 г/ 13:29:20

Azia
12 Юли 2005 13:39
Мнения: 1,115
От: Italy
Бот, напълно съм съгласна. Ако въпросът засягаше само личната ми кореспонденция, щеше да има много лесно разрешение - щях да дам адреса си само на приятели и познати и да си го администрирам по нормалния, познат начин. Вестникът, обаче, изисква и разпространява на широката публика моят е-маил, по този начин ме излага до известна степен на ситуации, които могат да бъдат и неприятни. А заплахите - дали са с модератор или с нещо друго - са все заплахи, това го знаеш по-добре от мен.
Кой постинг да изтрия, не разбирам?
bot
12 Юли 2005 13:52
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
1. Предложил съм необходимите скриптови промени преди около 7 месеца. Самата реализация не зависи от мен - нямам нито техническата, нито административната възможност да ги направя сам, а и не ми е работа. Докато не се разделят базите данни, форумът на Сега си остава мирър на форума на Скайкод ООД, така че всякакви промени тук рефлектират и там, следователно едва ли нещо ще се пипне при това положение. Дори при регистриране но нов участник във форума на Сега след активиращия линк той се озовава във форума на Скайкод (и го изпраща мейл-робот с моя пощенски адрес bot@segabg.com), да не говорим за по-маловажни неща.
2. Имах предвид да изтриете тази част от мнението си, където се цитира лична кореспонденция.
Azia
12 Юли 2005 13:58
Мнения: 1,115
От: Italy
Ако става въпрос за постинга предизвикал яростта на госпожата - информацията даде тя самата. Извинявайте, но тя съобщава и какво изде за закуска и вечеря. Иначе, ако имам желание да разпространиa личните й данни - мога, тъй като моят баща и този на чичо Фичо са били колеги - знам ги всичките. Да, баща ми , макар и по-млад, му е бил шеф и е с много добри впечатления. ОЗНАЧАВА ЛИ ТОВА, ЧЕ МОГА ДА ГИ ДАМ, на който ми ги поиска с е-mail?
Azia
12 Юли 2005 14:01
Мнения: 1,115
От: Italy
А, не. Личната кореспонденция е лична и мога да правя с нея каквото искам. Госпожата да си носи отговорност за думите. Ако смяташ, че нарушава правилата на форума, можеш да я изтриеш ти, ще те разбера.
Приятен обед!
bot
12 Юли 2005 14:02
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Също така проблемът с личната кореспонденция по форумите се решава чрез тъй наречената "система за лични съобщения (ЛС)". така хем потребителите не разбират имейл-адресите си, хем са улеснени да обменят лични съобщения в самия форум. При съществуването на тази система в самия форум модераторът я брои за част от форума и върху нея важат правилата на форума: санкции за спам, флуд, заплахи и т.н. Лесно се и доказва, тъй като участникът просто препраща обиждащото го ЛС като ЛС на модератора. Докато за горния ви цитат например, никой не може да докаже, че е бил написан наистина, всяко пощенско съобщение може да се редактира, да не говорим, че повечето специалисти нямат никакъв проблем да ви изпращат заплашителни имейли (спам, флуд) от други пощенски адреси.
Azia
12 Юли 2005 17:28
Мнения: 1,115
От: Italy

Бот, благодаря ти много! Предложението, което си направил за промени в този смисъл, е напълно резонно, имаш тоталната ми подкрепа. Разбира се, че контролът е много труден и дори, може да се каже - невъзможен, поради технически, структурни и икономически причини. Но, няма пречка, форумът да изрази неодобрението си към нежелателното действие. Достатъчно би било да прибави едно изречение към правилата, които трябва да спазват участниците, не мислиш ли?

Действително горния цитат никой не може да докаже, че е бил написан наистина. Но, аз например от същия подател имам неотворени писма в кошчето на пощенската си кутия. А, те не могат да се редактират и от най-големите специалисти. Е, бих могла да ти дам паролата при наличност на сериозен проблем и ти да прецениш, дали има нужда да се предприемат мерки, но първо триябва да изкарам пикантериите от там.

Последното беше на шега, рабира се. Отново ти благодаря за вниманието

bot
12 Юли 2005 17:46
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Аз шегата ви я разбрах :-), но все пак като модератор съм длъжен да предупредя всички останали участници:
НИКОГА, при никакви обстоятелства не давайте паролите от имейла си на други лица! (ако ще и администратор да ви го иска).
По тази логика също така паролитене трябва да се знаят от форумни администратори. Повечето от тях са професионалисти наистина, никого не искам да злепоставям, но в днешно време всеки с елементарни познания по PHP, Perl или ASP може да си направи собствен форум, а следователно и да ви знае паролата. А е доста вероятно една и съща парола да използвате и на други места. Затова съвременните форумни скриптове като стандарт не предлагат възможност на администраторите да виждат паролите на участниците, а ако еветуално участникът забрави паролата си, то форумният робот му изпраща нова, автоматично сгенерирана без знанието на администратора.
Нели
13 Юли 2005 00:27
Мнения: 5,661
От: United States
Радвам се, че форумката Азия повдигна този въпрос. Като пропусна факта, че тя публикува мое лично писмо (позорен факт) като начало желая да кажа, че тя лъже, че съм давала сама информация какво точно работя. В 5-те ми години форумен стаж не съм правила такова нещо никога. Въпросът тогава е от къде има тя подобна информация


за този си постинг, натисни :


Azia


Нели, факта, че работиш в туристическа агенция обяснява компетентността ти за вариянтите на туристическите пакети и информацията, която пускаш е наистина интересна. Но обяснява и много други неща, най-вече бед енд брейкфъста в Рим, за който не веднъж си разказвала.
Политикономиката обаче и нейното разискване остави настрана. Коментарите ти са на ниво алабализми от махлата


Създадено: 11.7.2005 г. 10:53:53


Как откъде,
ето от тук, натисни, само 3 часа и 3 минути преди това се пуска този постинг :

American Bastard


Този път съм абсолютно съгласен с компетентното и ПРОФЕСИОНАЛНО мнение на Нели. Това е съвсем естествено след, като аз летя доста често, а пък тя работи в Травъл Ейджънси да сме добре осведомени и да сме на едно и също мнение.


Създадено: 11.7.2005 г. 07:57:13

*
Въпрос към бот : двата горни постинга нарушават ли това правило на форумната етика :




2.1 Изрично се забранява разпространението на каквато и да е лична информация за участниците без изрично тяхно съгласие...

*
Въпрос към Азия : да си ми искала съгласието да разространяваш непроверена лична информация за мен тук, във форума?


Благодаря.

Редактирано от - Нели на 13/7/2005 г/ 00:56:27

Нели
13 Юли 2005 00:35
Мнения: 5,661
От: United States
И още нещо, Азия, ако баща ти е бил наистина колега на бащата на Фичо, постингът, който смятам, че е извън форумните правила, ми се струва още по-грозен.

А иначе, за 5 години, съм чела десетки забавни никове, които твърдят, че са били колеги (или началници) на Фичо, а днес и на баща му.

Редактирано от - Нели на 13/7/2005 г/ 06:45:37

Чичо Фичо
13 Юли 2005 06:03
Мнения: 24,838
От: United States
Драги бот, изнасянето на чуждо писмо, както сам сте признавал, е подло, скандално и недопустимо в новия цивилизован форум. В писмото няма "заплаха", освен да се оплаче на модератора за нарушение на правилата, което е редно, и е хубаво преди това и да се предупреди нарушителя.

Редактирано от - Чичо Фичо на 13/7/2005 г/ 06:44:19

bot
13 Юли 2005 17:39
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Признава се вина. Докато аз съм правил констатация, свързана с неписаните правила на общуване във виртуалното пространство. Предупредил съм участника и сме обсъдили ситуацията, има грешка и от страна на участника, и от страна на вестника - (форумният скрипт показва имейл-адресите на участниците без изричното им съгласие). Всъщност, какво изисквате от мен, какво смятате, че трябва да направя и как бихте постъпили вие в дадената ситуация?
bot
13 Юли 2005 17:50
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Превеждам диалога както го разбрах аз.
Участничката е написала:
"Модераторе, форумът изисква от мен реален имейл-адрес при регистрацията, а в същото време без мое съгласие си позволява да го прави обществено достояние в Мрежата и всеки може да го види. Получава се така, че ми пишат хора, на които лично аз не съм давала адреса си и не бих желала да кореспондирам с тях по определени или по всякакви теми. Заради вашия пропуск пощата ми е обект на флудерски атаки и съм длъжна да ви уведомя да предприемете някакви мерки по въпроса".
Целият проблем възникна от цитирането на част от писмото. Участничката е решила, че ще придаде по-голяма достоверност по този начин. Ако не беше този конкретен цитат, то тя е напълно в правото си да отправи това запитване в тази рубрика, а не по имейл примерно.
Нели
13 Юли 2005 17:56
Мнения: 5,661
От: United States
Драги бот, лично аз желая да бъдат редактирани от вас постингите, които съм посочила (отбелязала съм в черно недопустимия според правилата на форума текст).

Ако постингът на Американ Бастард беше санкциониран навреме, то нямаше да имаме постинга на Азия (след него пък се появи постинг на редник на стр. 3, и става безкрайна верижна реакция на предаване на клюки), тя нямаше да получи предупреждение по имейла си за недопусимо форумно поведение и в края на краищата тази тема нямаше да съществува. Което, предполагам е вашата цел - да минимизирате конфликтите във форума.

Още веднъж моля Азия да се придържа към обсъжданите теми и да обсъжда текстовете и идеите ми ми, а не дочути глупости от личното ми битие. Това е елементарен закон на доброто възпитание.
Нели
13 Юли 2005 18:01
Мнения: 5,661
От: United States
Къде е написано това за "флудерската атака"? Въпросната госпожа/госпожица е получила едно-единствено писмо от мен - цитираното по-горе. Ако твърди нещо друго ще ми се наложи да кажа, че тя лъже.
Геновева
13 Юли 2005 18:06
Мнения: 24,361
От: Bulgaria
нямала си баба белица, купила си козица - цитат 1.
тежка е, Иванко, царската корона - цитат 2.1.
тяжела шапка Мономаха - цитат 2.2.
***има и други по въпроса, ама толкоз засега.
Адресатът е един, не се мъчете да го отгатнете.
bot
13 Юли 2005 18:14
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Поради грешки на системата за санкции не мога да санкционирам участници, които вече са изтърпяли 6-месечен бан, например American Bastard!, Нели и Чичо Фичо. Мога да изтрия мнението без санкция, но пък ако решите да си връщате и вземете за компания Стефан д-р Чолаков например, то е абсурд да се справя с вас :-) не виждам и смисъл за оправянето на това недоразумение в системата, тъй като по мое мнение всяка бан-система, базирана на санкции съобразно количеството изтрити постинги, е кауза пердута, а боравенето с нея е сизифов труд за всеки модератор. Трябва да се смени системата на стандартна форумна такава, а не да се оправят малки грешки в голямата грешка. Поставил съм въпроса пред редакцията преди време и чакам някакво решение - за мен лично няма почти никакво значение дали ще е положително или отрицателно, важното е да се знае какво да се прави и ще има ли някакви перспективи. Тази система може да е спестявала време при липсата на модератор, но при наличието му е само допълнителна пречка, барабар с общата база данни, липсваща йерархия, невъзможност за прилагане на решения и тем подобни бюрократични спънки.
bot
13 Юли 2005 18:15
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
"Флудерската атака" е моето разбиране за случая :-) Щом участникът не желае да получава писма от вас, значи те за него са или flood или spam.
Добави мнение   Мнения:139 Страница 1 от 7 1 2 3 Следваща »