Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Контрол, а не полицейски терор трябва на пътя
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:25 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Просвета
07 Сеп 2005 00:55
Мнения: 2,958
От: United States
Верни, но плахи изводи..Изречени с половин уста..Все пак -
Mexikanski Vozhd
07 Сеп 2005 06:39
Мнения: 1,597
От: USA
Абе някой защо не ни светне.
Защо в USA полицията не може да глобява, а в BG може!
Mexikanski Vozhd
07 Сеп 2005 06:46
Мнения: 1,597
От: USA
Българската полиция и българските съдии са истинските престъпници в БГ.
Те не трябва да имат право да събират пари от хората. Това право трябва да имат само общините.
Полицията и съда само могат да констатират нарушението на законите.
СветлоПиво
07 Сеп 2005 06:57
Мнения: 8,839
От: Canada
Много добре знаем, кои стават полицаи в БГ. Не си струва да коментираме..........
Mrx++
07 Сеп 2005 08:50
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Има още въпроси.
КАТ трябва да се заеме с просветителска работа по телевизия, вестници. Трябва активно да се показва как се кара в Европа, в САЩ. Не само с онези самодейни картинки на майор Забравих кой беше по Нова телевизия.
На повечето български шофьори трябва да се втълпи в главите:
- че не е допустимо ОТНЕМАНЕ НА ПРЕДИМСТВО на пешеходец. Мен учебна кола ми налетя на пешеходна пътека. Кой тогава ще обучава шофьорите на тези навици.
- че винаги ЗАДНИЯ ПАЗИ ПРЕДНИЯ и задния носи вината за евентуален инцидент. Аз давам мигач, че ще се престроя наляво и в огледалото за обратно виждане гледам как някой от 400-500 метра вместо да намали, натиска газта да ме изпревари. Аз не мога да гледам едновременно напред и назад. Гледането назад не може да става постоянно. Затова в Европа пък и САЩ са приели правилото, че ЗАДНИЯ ПАЗИ ПРЕДНИЯ. У нас не само, че не се спазва това правило, ами постоянно стават скандали заради така нареченото засичане. Засичане има само тогава, когато при смяна на движението ти го правиш на такова разстояние, на което задния няма възможност да реагира. Но у нас някои считат, че на разстояния от 0.5 км никой не трябва да им се пречи за да могат да надуват.
red] - да не говорим за минаването на червено и мн. др. груби нарушения.[/red]
Lud za vrazvane
07 Сеп 2005 08:57
Мнения: 208
От: Bulgaria
Какво искате да кажете вие от "Сега", май на никого не е ясно. Това не е полиция а милиция, и тя създаден с репресивни функций (налагане на чарвен терор)...и продължава да бъде такава. Излиза по ТВ, един смешник Бат Гойко е казва че трябва да се повишавали заплатите на милиционерите...къде в света полицията получава повече от лекарите, инжинерите...отговора е в комунистическа държава, защото това са чарвени слуги а не пазители на общественият ред и законоста, каквато е функицията им в Белите държави
Lud za vrazvane
07 Сеп 2005 09:07
Мнения: 208
От: Bulgaria
Mrx++,
Ти всякаш живееш в страната на чудесата...научи какво е чарвен терор и ще разбереш защо и как се случва....погледни на пътя (с исключение на някой дебили, чули не дочули), че неспазването на правилника на деижението по пътищата се извършва съвсем целенасочено и контролирано (с използване на милиционерски методи на засичане, създаване на напрежение по пътищата, да не говорим че не взимат никакво отношение, което и тяхно задължение за дупките и какви ли не опасности на пътя)....преднамерено създадени не контролирани технически прегледи от който колите излизат без никой да ги погледне в какво техническо състояние е са......
shake
07 Сеп 2005 09:36
Мнения: 5,773
От: 0
MRX, тук не си съвсем прав. Задният пази предния, но този отпред в лентата си, а не този, който сменя лентата за движение. Ако сменя лентата за движение и принудя движещия се отзад в новата лента да намали скоростта, това си е засичане.
Графът
07 Сеп 2005 09:38
Мнения: 4,109
От: Bulgaria
Има и друго. С надежда да влезем в ЕС трябва да мислим в перспектива. Не трябва да се товари полицията с допълнителни задължения – след влизането ни в ЕС тя ще има толкова много работа, че хич няма да ù е до нарушители по пътищата. Да не мислите, че ще бъде лесно да се следи никой да не излиза лятно време на слънце, без да е плътно облечен? (повече по темата в “Сега - Чужбина”)
Светльо
07 Сеп 2005 09:40
Мнения: 567
От: Bulgaria
Е все пак, според мен полицаите, пътната настилка са съвсем различно нещо от възпитанието на шофьорите, въпреки че и двете са са дълбоко в папура!
meida
07 Сеп 2005 09:41
Мнения: 73
От: Bulgaria
че винаги ЗАДНИЯ ПАЗИ ПРЕДНИЯ и задния носи вината за евентуален инцидент[quote]
Да, по принцип така е редно. Само че, ако предният е със затъмнени стопове? Особено актуална мода при "голфистите" напоследък. Пък и не само при тях... Как да разбереш, че този пред теб спира?
Миналата седмица без малко да ударя един такъв идиот на Семинарията - стоповите му бяха направо черни.
Къде е КАТ в случая?
Просвета
07 Сеп 2005 09:48
Мнения: 2,958
От: United States
Г-да, искам да отбележа, че гаменското поведение на пътя не е въпрос на незнание на правилниците и законите, нито на липса на опит, нито на безброй контролиращи органи и органчета.Това е част от стила на живот гарантиращ успехи в БГто..Наглост, тарикатщина, незачитане на интересите на другия.Това е Българската мечта на прехода.В Б-я има прослойка хора, които са недосегаеми.Извоювали са си правото да мачкат другите и на уличните платна и в живота..
XYZxyz
07 Сеп 2005 09:56
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
За съжаление корупцията в България е в такива размери, че трбва нещо много генерално - например премахва се КАТ, а нарушеният почти сигурно ще намалеят и ще изчезне и корупцията. Явно трябва да се помисли за някакъв съвсем друг начин за контрол по спазването на закона за движение по пътищата.
XYZxyz
07 Сеп 2005 10:02
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Задният пази предния, а защо не и обратното?
Откъде-накъде примерно на път, където се кара с по-висока скорост изведнъж идиота набива спирачки, за да направи примерно обратен завой, абсолютно забранен на това място и това го виждам достатъчно често. Да не говорим за тези дето стават предни с избутване или засичане, след което ти набиват спирачки на метър пред теб.
Проблемът с опасното шофиране в България според мен идва от друго - от начина на каране на властимащите - мутрите и политиците, демек на мафията. Останалите просто се опитват да ги копират.
+-
07 Сеп 2005 10:11
Мнения: 1,270
От: Bulgaria
Mrx,
И тук задния е виновен... Засичане има, когато предния е ударен странично - при самото престрояване, ако е ударен отзад - значи се е престроил вече и тогава задния не е спазил дистанцията - това е логиката за прилагане на закона в БГ...
shake
07 Сеп 2005 10:41
Мнения: 5,773
От: 0
+-, логиката при изпреварване и при смяна на лентата за движение е една и съща - ако накараш правилно движещия се шофьор да намали скоростта, е нарушение.
Бирник
07 Сеп 2005 12:28
Мнения: 2,138
От: Bulgaria
Генерал Илия Илиев сподели, че хората не са отворени към полицията.

Към кого да се отворим бе др.генерал?Към онзи ваш служител от Седмо столично РПУ, който приемайки жалбата ми за откраднат автомобил ме посъветва:"И като го намериш да ни се обадиш, за да я свалим от издирване!"
Или към другия, който няколко месеца по късно, за да издаде документ че автомобилът е откраднат , четири часа търси преписката из архивите и накрая заяви:"Ми тя сигурно е в прокуратурата , ама не знам със сигурност, щото ние тука не сме на компютър"
Основното звено в тази полиция е" Регистрация на престъпленията".
shake
07 Сеп 2005 12:45
Мнения: 5,773
От: 0
Бирник, целта на това звено е да регистрира колкото се може по-малко престъпления.
гошо
07 Сеп 2005 13:36
Мнения: 4,631
От: Bulgaria
+-, не си прав. shake го е обяснил най-добре. Единственото не особено приятно нещо е, че пред КАТ престрояващия се неправилно може да излъже, и съответно КАТ да постанови грешно, че задния е бил виновен.
shake
07 Сеп 2005 14:39
Мнения: 5,773
От: 0
Гошо, точно затова КАТ трябва като професионалисти да следят за нарушенията (а не полицаи). Особено ако катаджиите са свестни. Вчера имах провинение. Идвайки по бул. България при завой надясно по Черни връх веднага ме спряха, защото съм минал на червено. Аз им обясних, че никакво червено не се вижда, и те се съгласиха и ми обясниха, че зеленото на сфетофара не работи, а от слънцето отзад не се вижда изобщо никаква светлина на сфетофара. Не им предложих нищо. Те обаче се оказаха свестни и само ми пожелаха да карам безаварийно. Е, направиха ми забележка, че е трябвало да мина на годишен преглед миналия месец, и ми обясниха, че ако продължавам така, застрахователите ми няма да поемат щетите.
VladiSD
07 Сеп 2005 16:03
Мнения: 498
От: Bulgaria
Shake, завиждам ти за тото-шанса да попаднеш на недоказано свестни служители, но пък вероятно такива, които ги е домързяло да пишат на ръка.


Преди няколко месеца се прибирам от дълго пътуване към столицата, натоварен с роднини и багаж до колкото може да поеме колата. Старшина някой-си от КПП "Горубляне" ме спира за "рутинна проверка". Е какво пък, викам си. Движа се кротко, всичко ми е изрядно, че и коланчето е поставено. Спирам и чакам да му мине проверката. Е, оказах се гнусен престъпник, виновен за всичките 1000 трупа годишно по родните шосета, понеже картончто ми за годишен технически преглед било изтекло. Състави акт, както си му е реда. Та нали според закона съм потенциален убиец и следва да бъда санкциониран! А и норматива актове в денонощие трябва да се гони.


На следващата сутрин минах през кварталното сервизче да си взема ново картонче за ГТП срещу 25 лева. Проверката мина на око. Познават ми колата. Знаят, че я поддържам винаги изправна. Минути по-късно се трансформирах в изряден водач на доказано изправно МПС, благодарение на новополученото талонче. А колко по-културно би било просто да ми се беше обърнало внимание, че вероятно съм забравил за конкретната дата на ГТП. Нали?
Добави мнение   Мнения:25 Страница 1 от 2 1 2 Следваща