Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Турция и ЕС - среща вместо сблъсък на цивилизациите
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:85 Предишна Страница 2 от 5 1 2 3 4 Следваща »
schidu
05 Окт 2005 04:53
Мнения: 85
От: Bulgaria
И това е важно не заради доброто на Турция, а заради собственото й бъдеще.

Това последно изречение ме потресе.
Теменужка
05 Окт 2005 05:13
Мнения: 92
От: Bulgaria
Има се предвид бъдещето на Европа, ако не сте разбрали.
Чичо Фичо
05 Окт 2005 05:27
Мнения: 24,838
От: United States
И от мене поздравления за авторката. Турция в ЕС е много важна за Европа, запада, изтока и за България.
СветлоПиво
05 Окт 2005 05:30
Мнения: 8,839
От: Canada
Верно е важно Турция да е в ЕС. Така средствата за България по-свободно ще се преливат чрез Догановата партия направо в турските банки. Джамийките ще действат здраво по ислямизацията на Европата. Честито. Приемайте новата религия с добро, иначе.......
Чичо Фичо
05 Окт 2005 05:59
Мнения: 24,838
От: United States
В статията пише защо е важно Турция да е в ЕС, но за неразбралите що обясня и аз популярно. Турция е ислямска страна, в момента - единствената, която вече 80 години се мъчи да се европеизира/модернизира. Републиканска Турция премахна халифата (османският султан беше и халиф - повелител на правоверните в цял свят), забрани религиозните носии в държавните учреждения и обществени места, смени азбуката, създаде комисия за заменяне на стотици арабски и персийски думи с тюркски, имената на месеците, посоките на света и геометричните фигури. Днешния турски език и османския от началото на 20 в. са почти взаимно неразбираеми. Даже собствените имена на днешните турци са съвсем различни от имената на дедите им, а пък фамилиите - дедите им нямали фамилии.
*
Известния със "сблъсъка на цивилизациите" (иначе наивна и доста погрешна книга) С. Хънтингтън разглежда Турция (и Русия) като cleft countries, с единия крак в Европа, с другия - в Азия, разкъсвани между миналото си и амбициите си. В момент, в който политическия ислям е най-голямата заплаха за запада нима не е важно Турция да бъде утвърдена като част от запада? Това лято бяхме в Истанбул и видяхме (освен европейските квартали по Нишанташъ, от каквито в София няма помен) и нарасналия брой черни покривала по улиците. Казват, религиозни фондации от залива давали пенсии на жените по 100 долара месечно да ги носят. Какво ще спечелят Европа и запада, ако на Турция й се хлопне пред носа вратата на ЕС и дойде на власт някой анадолски Хомейни или Заркауи с трескав поглед?
*
България няма основание да се плаши от турците като Австрия, Германия и Франция. Турция ни е добър съсед, имаме много общи неща, там има десетки или стотици хиляди хора, говорещи български, у нас също стотици хиляди, говорещи турски. Няма опасност от конкуренция на по-евтина турска работна сила, турските капитали, ако искат да дойдат (понеже няма излишни капитали), са добре дошли у нас, турските стоки, ако са хубави и по-евтини, са добре дошли за българския потребител, турския пазар е добре дошъл за българския търговец. Всеки българин може да отиде в Истанбул, билета с автобус от Пловдив е 15 евро или по-малко и може да изкара няколко дни почти на българските цени. Добър повод да сравни и качеството на пътя Пловдив - Кап. Андреево с другата част до Истанбул и вида на новите квартали покрай пътя, може и на автогарите.
Bay Hasan
05 Окт 2005 06:01
Мнения: 8,555
От: United States
Вчера вметнах на бозичката, че никой не рачи да пита вторични суровини кат него и человека-партия дъл Турцията да влезе или не в Аврупата, а се оказа, че и по-болни от тех е имало.Наш Vitalius си разтега локумите за свободен Кюрдистан и Константинопол.Хем си ги разтега, хем си верва.
Молодци, ни мойте ги руча жабетата, че сте за смех.Щото комшиите па доказаха, че имат ПОЛИТИЦИ, а не матросовци кат наще, де не само се борят за "свободен" Ирак, но и с лека ръка опрощават заеми.
А дали Турция ще влезе у Европа-зависи от нея, а не от злобното грачене на гаргите.Като тези от форумо.
Приятен ден.
Мето от Факултето
05 Окт 2005 06:22
Мнения: 1,071
От: Bulgaria

В статията не пише, че начина по-който се разширява Европа е твърде опасен за нейното бъдеще.Критериите за успеха на нейното изграждане имат своята логика. Но, уви-както много пъти сме споменавали в този Форум-отделни страни се оказаха непоследователни и поеха рискования път на отслабването на Европа.Видяхме колко трудно бе на европейците да дефинират една обща позиция против американската агресия в Ирак.Ще има ли още подобни изяви на разединение?

Отсега нататък дебатът е ясен и предупреждението доста ясно: европейските народи трябва да избират бъдещето на Европа м/у, размиването си в една зона за свободна търговия, лишена от всякакво политическо съществувание на международната сцена или да се утвърди като една истинска сила, придобила всички основни атрибути на независимостта, което ще й позволи да бъде един от основните актьори на международната сцена.
Едновременно с Европа на икономическите и финансови интереси- трябва да се създава и Европа на нейните граждани:с нейните здрави, демократични институции и с добре обмислена социална политика.

Естествено, на някои предпочитанията се ограничават единствено в/у икономическия аспект-създаване на твърде либерално икономическо сътрудничество, под формата на обширна зона за свободна търговия-което, уви, напълно ги удовлетворява.Аз нямам намерение да изяснявам смисъла на това”уви”, защото съм сигурен, че веднага ще бъде интерпретиран в погрешна посока.
Защо трябва да се поема риска да се обезличава ЕС, интегрирайки страни, които имат различна културата, географското разположение, и неподходящи интереси?За да се направи удоволствие на тези, които се страхуват от установяването на една нова политическа сила в международен план?В това отношение, настойчивостта, с която САЩ оказват натиск в/у ЕС, трябва да ни наведе до размисъл и предизвика безпокойство.
Бъдещето ще покаже в какво ще се превърне Европа:
-в обширна зона за свободна търговия
-в разсадник за генномодифицирани организми
-в атракционен парк за задокеански туристи....или едно от действащите лица на международната сцена.

USA2-2
05 Окт 2005 07:13
Мнения: 1,520
От: Bulgaria
Мето, и си прав и не си прав:
"В това отношение, настойчивостта, с която САЩ оказват натиск в/у ЕС, трябва да ни наведе до размисъл и предизвика безпокойство. "

Това е клучхт - интересите на УСА. А не си прав, понеге могеш да мислиш и да се безпокоиш - никой не те пита, не персонално тебе, а БГ.
СветлоПиво
05 Окт 2005 07:21
Мнения: 8,839
От: Canada
Чичо Фичо в грешка си. Това което виждаш ти, го виждат и останалите, щото то се демонстрира, парадира и декларира. Другото, скритото е по важно. А то е, че Турция си е и си остава ислямска държава. Не заблуждавай хората. Само посмятай колко джамийки са вдигнати в българия. Помни какво казва Доган. А той си е прост човек. Само прости хора могат да се хвалят с обръчите си..... Подумай немножко.....
Асанчо де си забърши сополките и тогава думай........
Чичо Фичо
05 Окт 2005 07:30
Мнения: 24,838
От: United States
"Американската агресия в Ирак" беше опит да се спре настъплението на близкоизточния радикализъм (в неговата панарабистка националистическа форма), като се провокират реформи в сърцевината му. По принцип похвална стратегическа идея. Въпреки многото грешки някои положителни резултати са налице (да вземем и Газа, Ливан, Сирия) и други ще последват. Приемането на Турция в ЕС също няма да е лесно, но е стратегически важно.
*
Различията между Европа и Америка са само по степен - Америка действа от позиция на силата, Европа - на слабостта. Но това са обективни условия, не че така им харесва. В момента курса на еврото спомага щото повече европейци да идват на пазар до Ню Йорк, отколкото американци до ходят на тематичен парк в Европа. Съвременна Европа след 1945 е рожба на Америка и самото й съществуване като просперираща демокрация все още е гарантирано от Америка.
paragraph39
05 Окт 2005 07:40
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
ЧИЧО ФИЧО,
/:/ "...Съвременна Европа след 1945 е рожба на Америка и самото й съществуване като просперираща демокрация все още е гарантирано от Америка."
...............
Съвременната Европа е рожба на ВЕЛИКАТА ОКТОМВРИЙСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РЕВОЛЮЦИЯ в Русия-1917 г., а НЕ на Америка/на САЩ, искаш да кажеш, нали?!/ !!! А също е рожба и на бившия Солиалистически Лагер!!!
Без ЗАПЛАХАТА, че и в Европа може да стане същото, каквото стана в Русия през 1917 г. и в Източна Европа след 1944-1945 г. ,"Старата Европа"/властимащите там/ НЯМАШЕ да бъде ПРИНУДЕНА да става СОЦИАЛНА и СЪЮЗЕНА !!!
Така че, тези държави, на които западноевропейците трябва да са БЛАГОДАРНИ и ЗАДЪЛЖЕНИ, са Русия и бившите соцдържави, а НЕ САЩ !!!
STARSHI
05 Окт 2005 07:44
Мнения: 812
От: Bulgaria
С това решение ЕС печели време и то не 10, а поне 20 години.Толкова ще е необходимо за променяне на институционалната рамка на Съюза, която в момента е такава, че при вземането на важни решения се зачитат интересите на страните с най-голямо население (които в момента са и най-силните икономически, с изкл.на Испания, разбира се).Тези страни никога няма да допуснат Турция да има същата тежест при вземането на решения като Германия, и по-голяма от Франция.Великите сили затова са велики, за да не допускат всеки манаф да им се качва.Сегашната институционална рамка беше приета след тежки пазарлъци в продължение на 13 години, от Маастрихт (1992), та до днес.За да бъде променена напълно ще е необходимо много повече време и пазарлъци между големите играчи.Освен това Ес трябвада се съвземе икономически от приемането на 12-те си най-мързеливи участници.Така че по-вероятно е през тези 20 г., в които турците ще се потят като прилежни ученици, ЕС да ги подпомага чрез фондовете за развитие до толкова, колкото ще трябва, за да се живее добре в страната и тя да се демократизира напълно.Веднъж постигнато това, на самите турци ще им е все тая дали ще членуват или не.
В сегашният вид и състояние на ЕС да се говори за членство на Турция е несериозно и политиците на срещата в Люксембург прекрасно знаят това.
Готин2
05 Окт 2005 07:49
Мнения: 543
От: Bulgaria
С какво ще ни помогнат турците,
бе, те нищо не са дали на света!
Готин2
05 Окт 2005 07:50
Мнения: 543
От: Bulgaria
Бай Хасан е пак насран!
STARSHI
05 Окт 2005 08:09
Мнения: 812
От: Bulgaria
Параграфе, ако имаш предвид, че Европа се е съюзила и обединила (в смисъла на бъдещия ЕС) поради комунистическата заплаха, то тогава за пореден път ставаш смешен.Ако си направиш труда да се поразровиш малко ще откриеш, че Европейската Общност за Въглища и Стомана (ЕОВС - първото обединение, поставило началото на бъдещия ЕС) е създадена между Франция, Бенелюкс, Италия и ФРГ, за да предотврати вазможно ново немско надигане.Затова ключовите отрасли (тежката металургия и въгледобивът) на отбранителната промишленост на тези държави се поставят под управлението на един Върховен наднационален орган.Това става естествено по френска инициатива по проекта на Робер Шуман.
STARSHI
05 Окт 2005 08:15
Мнения: 812
От: Bulgaria
А ако все пак нямаш това предвид, извинявай
stani
05 Окт 2005 08:25
Мнения: 122
От: Bulgaria
факта, че в Европа още няма нация по шалвари и потури, прави тази идея на практика неосъществима
paragraph39
05 Окт 2005 08:35
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
STARSHI,
"Ако си направиш труда да поразровиш малко, ще откриеш", че първото "Обединение" на Европа" е с цел РЕГУЛИРАНЕ на производството, търговята, митата и цените на СТОМАНАТА и ВЪГЛИЩАТА- за да предотвратят негативните последици за страните-учстнички в "Обединението" от СВРЪХПРОИЗВОДСТВО- което, обикновено, води до фалити, а оттам и до МАСОВА Безработица и до остри СОЦИАЛНИ ВЪЛНЕНИЯ/ които могат да породят и Революции!/ !!!
П.П. : ВПРОЧЕМ немко "надигане" в областта на военното производство НЕ е било възможно по онова време, когато е създадено първото "Обединение" на Европа, тъй като Германия/ Западна/ е била ПОД ОКУПАЦИЯ и КОНТРОЛ на САЩ, Великобритания и Франция !!!

Редактирано от - paragraph39 на 05/10/2005 г/ 08:40:10

Bay Hasan
05 Окт 2005 09:06
Мнения: 8,555
От: United States
Ех, Фиче, Фиче, да ти се изпикам на положителните резултати и на мисленето...Ако панарабистите и религията беха проблем-требеше да бастисаме Пакистан и Саудитска Арабия.Ако не са сяташ що, нека ти кажем-Пакистан е една от най-диктаторските страни и С.Арабия е страна, дето жените немат не само право на гласуване, ами и на шофиране.
Та, сяташ ли са, Фичо, що се готвиме за ИраН...И сяташ ли са ква си подметка, а?
simo
05 Окт 2005 09:30
Мнения: 8,455
От: Jamaica
"англичаните не са европейци", казва един съфорумник. да разбирам ли, че българите сме повече европейци от англичаните? я ходи изпуши една цигара или прасни една чекия некъде и се събуди, бараточка, и спри да плямпаш глупости. а колкото за турция -- кое е по-добре за нас? Да сме на границата на ЕС и до нас да има държава, антагонизирана към съюза, или границата с ЕС да е на 1000 километра оттук?
Добави мнение   Мнения:85 Предишна Страница 2 от 5 1 2 3 4 Следваща »