Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Започва ударна компютризация на администрацията
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:52 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
Gold Member
17 Окт 2005 22:00
Мнения: 201
От: Bulgaria
Разбира се ще трябват и 40млн за годишни лицензи за Windows и Office.
КГБ
17 Окт 2005 22:57
Мнения: 377
От: Bulgaria
Магаре и грамофон Изключително добра комбинация
Без образование
17 Окт 2005 23:55
Мнения: 207
От: Bulgaria
И какво се случи след като Н.Василев компютъризира училищата? Ето какво споделят учителите:

06/10/2005 13:31:13 Относно: Проблеми при свързване към Националната образователна мрежа

Здравейте!
На 15.09.05 ни инсталираха рутера. Мрежата работи два дни. От тогава нито сървърът, нито работните станции приемат паролата. Часовете в този кабинет не могат да се проведат нормално. Звънях много пъти в София, но досега няма полза.Не знаехме, че сървърът не трябва да се изключва и първите два дни го изключвахме. Благодаря на всички, които могат да помогнат с идеи.
Светла Нейкова(РУИК-ПГПГ"Е.Георгиев-Силистра"

06/10/2005 16:18:57 Относно: Относно: Проблеми при свързване към Националната образователна мрежа

elena_pm

Преди да напиша нещо, ще цитирам какво пишат медиите за Образователната компютърна мрежа: “Контролен център ще управлява компютърната мрежа в българските училища. Центърът е създаден на базата на най-модерните информационни и комуникационни технологии и решения и ще управлява Националната образователна мрежа в страната. Центърът е сърцето на най-голямата мрежа в образователния сектор в Европа, в която от първия ден на новата учебна година са включени 900 български училища. В 300 от тях вече са изградени компютърни класове, които са свързани към интернет. До края на октомври общият им брой ще достигне 1000.
Контролният център изцяло ще управлява и поддържа системата на виртуалната частна мрежа (VPN) с близо 1 милион потребители, чиято основна цел е да позволи на учениците и преподавателите и в най-отдалечените и малки селища на страната високоскоростен и евтин достъп до световната интернет общност. Услугата ще се предоставя безплатно и по качество няма да отстъпва на центровете в Калифорния, Лондон и Париж.
Центърът изцяло ще наблюдава и контролира състоянието на сървърите и компютрите във всяко едно от училищата 24 часа, като ще решава възникващи проблеми преди те да бъдат установени от потребителите в мрежата. Операционната система може да извършва автоматично инвентаризация на компютрите в училищата и да ги актуализира. Чрез него се осигурява антивирусната защита на цялата мрежа и на компютрите в училищата на две нива – както отвън, така и между самите училища. Ще извършва филтрация на съдържанието, като няма да позволява достъпа до определени сайтове съобразно Закона за закрила на детето. Ще поддържа активна директория за управление на всички компоненти на инфраструктурата. Ще осигурява електронната поща на всеки ученик чрез регистрацията на адрес @edu-bg.net, която ще бъде защитена от SPAM и ще поддържа сайтовете на всяко училище. “
Това за сведение на тези, които не са чули още за тази мрежа. А ние вече пропищяхме от нея. И ни иде да си върнем пак старите програми и настройки… Ще минем и без Интернета на БТК-то, имаме си по-бърз. А с два номера на софийски телефони съвременна комуникация не се прави! Кой стои зад този “Контролен център”? Защо вече цял месец никой не се е свързал с нас, дори и чрез тези телефони? Имам чувството, че ни оставиха на самотек – никакъв инсталационен софтуер, никакви указания за работа (освен забраната за изключване на сървъра).


Относно: Относно: Проблеми при свързване към Националната образователна мрежа

Johnny-b

На курса за РКК втора серия бяхме обучавани да администрираме сървър 2003 (повечето часове) - архивиране на системата, възстановяване, политики, акаунти, ... Имахме указания да инсталираме сървър 2003 до 15.09 и да вържем работните станции в домейн. И в есин момент, точно преди откриване на учебната година се оказа, че това което сме подготвили е било напълно излишно, обучението е било излишно (в смисъл никому не нужно, не като придобити знания)... И отново се видя липсата на координация между ведомствата.
Акаунтът които беше оставен за администриране не позволява инсталиране на софтуер на сървъра. От там не мога да инсталирам принтерите и скенера (който се оказа че не може да работи под сървър 2003) и съответно да се използват по мрежата. Този прословут високоскоростен интернет (ако изобщо го има, а в повечето време не) е до такава степен ограничен, че за нищо не може да се използва. Не може да се свали дори архивче от abv.bg. Няколко мои колеги също се оплакаха за проблем с логването. Няма никаква системна поддръжка поне за сега (няма никой в къщи).
Един прост пример как ни се спъва работата. Как според вас може да се вземе темата "Контрол и управление в ОС" с акаунтите които са ни оставили? Ами локални компютърни мрежи?....
А когато стане срив с ОС (нормално за windows и то след горепосочените теми), колко време ще чакаме някой да прикачи станцията към домейна (не че има смисъл засега)?
Какво стана със знам.бг??? Защо пак ни иска пари (не че има нещо за гледане)???
За електронното съдържание не ми се говори, след последното писмо - да изпратим уроците си, те да ги оценят и ако го харесат да ни платят авторски права....
По какви критерии ще се оценяват, от кого?
Защо не обърнаха внимание на едно мнение във форума да се даде хостинг на всяко училище и то там да публикува своите разработки. Така ясно ще се види кой какво прави, и обективно ще се оцени от всички. А и трудно ще се прекомпилира без да личи чие е.
Абе пак прибързана и недомислена работа.

................................
15/10/2005 13:25:00
elena_pm


Това, че две ведомства си поделят задачите в едно значимо за страната ни начинание, какъвто е проектът “i–клас”, е похвално. Но не трябва ли да има взаимен контрол?
Знае ли МОН например, че:
1. В много от компютърните кабинети по проекта “i–клас” не могат да се провеждат нормални учебни занятия вече цял месец – поради технически проблеми. Прочетете оплакванията на колегите във форумите на МОН и http://www.kavalov.com.
2. Няма на кого да се оплачем, освен на виновника – Контролния център, който изглежда ни използва за опитни цели.
3. Телефонната сметка на училището ни за този месец вероятно е надхвърлила лимита за цялата община поради ежедневните и продължителни обяснения с Контролния център. Друг начин за връзка с “Училища онлайн” не ни е позволен! Кой има изгода от подобен начин на комуникиране?
4. В нашия кабинет компютърната мрежа се администрира много необичайно: потребителските станции имат неограничени права, а сървърът е недостъпен за контрол от страна на учителите – само Контролния център има тази привилегия!
И какво следва когато този всемогъщ КОНТРОЛЕН ЦЕНТЪР не може да изпълнява компетентно и качествено задълженията си? Не трябва ли другата страна да предприеме някакви мерки? Или е по-удобно да се запази мълчание.
Но ние, злощастните избраници по проекта “i–клас”, нямаме повече търпение. И ако в най-скоро време не се вземат адекватни мерки за отстраняване на проблемите, ще действаме с техниката и софтуера както сметнем за целесъобразно.
......................................... ..
МОН отговори:
Относно: Относно: Проблеми при свързване към Националната образователна мрежа

moderator iotes

Съгласно стратегията Министерството на транспорта и съобщенията отговаря за компютризацията на училищата и изграждането на информационната мрежа, а Министерството на образованието и науката отговаря за създаването на нормативната уредба, обучението на преподавателския състав и създаването на образователното съдържание по отделните учебни дисциплини.

Въпроси относно Националната образователна мрежа можете да задавате към г-н Пламен Койчев ръководител на Контролния център за управление на образователната мрежа или към г-н Симеон Арнаудов в Агенцията " Развитие на съобщенията на информационните и комуникационните технологии".
Телефоните за връзка с г-н Койчев са 981 44 66 и 981 48 84, а на г-н Арнаудов 949 21 51.

.....................................
http://www.minedu.government.bg/forum/pos ts/list/415.page
Просвета
17 Окт 2005 23:59
Мнения: 2,958
От: United States
..амъ що се образоват с наши пари тея чиновници бее?!Нека и те, като останалите граждани да си извадят пари от джоба за езиков и РС курс!Не стига, че гледат тъпо и свирепо от гишетата, ами сега пък требе да има плащаме за да си развиват пипето!
Без образование
18 Окт 2005 00:19
Мнения: 207
От: Bulgaria
Просвета,
целта на заниманието -езиково обучение и РС грамотност, е да се прелеят парички от държавния бюджет в близки до Василев фирмички и езикови центрове. Затова няма да видим чиновник, отделил от залъка си , да заплати такса за обучение!
Защо не се обяви задължително сертифициране на всички кадри, работещи в администрацията? Нека да им се предостави една година време и всеки да си прецени кога, къде и при кого ще изучава чужд език! Като си извади от джоба парите за обучение, ще бъде мотивиран да учи! Нека да вземат пример от учениците, които ходят на часни уроци! Някой да е чул ученик да избяга от частен урок или от занимание в съботно-неделна школа?
Т_Живков
18 Окт 2005 00:25
Мнения: 5,459
От: Bulgaria
Ало, хазната, парички дай, парички, парички, дай, дай, дайи, обучение, парички, курс, даи парички за курсове, парички, курс, парички кур.....
Chicho Dr.
18 Окт 2005 00:35
Мнения: 8,006
От: USA
Започва удар по администрацията. Мечти, мечти.
СветлоПиво
18 Окт 2005 01:14
Мнения: 8,839
От: Canada
За цялостното объркване на системата е необходим и компютър.....
Дано с увеличаване броя на компютрите, не се увеличи и броя на чиновниците. Тогава ще имаме проблеми....
FL
18 Окт 2005 01:14
Мнения: 6,942
От: Canada
Как се учи чужд език?! Как се става компюторно грамотен!?...
Трябва ти годин!Трябва ти интелигентност!
Я погледнете държавните чиновници!Некадърници и тъпота...
Само изхвърлянето им и заменяне с по млади може да помогне!
G5
18 Окт 2005 01:34
Мнения: 1,696
От: Bulgaria
без образование - - е напипал къде е извора на този неистов стремеж за знания на новия министър. Абе ники, що стана с влакчетата бе?
Карамфилов
18 Окт 2005 01:59
Мнения: 2,535
От: Bulgaria
Безхаберието и корупцията са проблемите на администрацията, а не компютърната грамотност и чуждите езици. Мощни компютри (за какво използват старите, че вече са им слаби) и бърз интернет (че да сърфират по цял ден и ептен нищо да не свършат) може да се окажат пари, хвърлени на вятъра. Ако им трябват яки компютри само зашото старите увисват на XP, това показва само че са некадърници, или играят комисионни, или и двете.
Карамфилов
18 Окт 2005 02:06
Мнения: 2,535
От: Bulgaria
И още нещо. Ако го сложиш чиновника в една здрава среда, където наистина се върши работа и само от нея зависи повишението и заплатата му, той и сам ще учи и езици, и компютри, и всичко! Ама и аз като Chicho Dr. се размечтах.
редник
18 Окт 2005 02:13
Мнения: 9,547
От: Bulgaria
Да-а, хубава работа, ама... НикиВасилева...
Chicho Dr.
18 Окт 2005 03:17
Мнения: 8,006
От: USA
1. Карамфилов, това готините пичове сме мечтатели, какво да правим сега?
2. Редник, мараба пич! Ти нали тази вечер няма да дразниш другарите от Бот -унец? Нали не искаш пак да ни изтрият? Иначе цензура - нема. Но ние сме добри момчета и няма да коментираме колко са неграмотни някои списвачи, защото те не са такива, нали? Нали въобще не е ясно, че ние стоим много над тях ....нещата от живота? Нали ще бъдем живи и здрави и ще си ги сложим ....гарматическите, и правописните правила на .... високо?
Perkele
18 Окт 2005 06:59
Мнения: 2,929
От: Bulgaria
"Ударна компютъризация"... "Шоково увеличение на заплатите"...

дрън дрън


ако толкова искате да е наистина "ударна" компютъризацията, нека минат курс по Slackware и OpenOffice.Org
Как`Сийка
18 Окт 2005 07:24
Мнения: 675
От: Bulgaria
Ама седя и се чудя - значи имаме хора на работа, дето не могат да си я вършат. Имаме хора, дето могат да я вършат, ама нямат работа. И не е ли по-лесно да заменим едните с другите???
Дава се един срок на "работещите" чиновници да си повишат квалификацията, спретва им се едно изпитче, който го мине - остава на работа, който не може - айде на борсата, пък на борсата ги има и с езици, и с компютри, таман ще се отворят работни места и за тях.
Ама ще лъсне друг пробле-е-ем, че Чиновника е назначен не защото може, а защото е Човек на Еди-Кой-Си Човек!
bozata
18 Окт 2005 07:59
Мнения: 887
От: Bulgaria
"Започва ударна компютризация на администрацията" - а ударно ще раздават ли антикукурин на администрацията???

tzamburko
18 Окт 2005 08:28
Мнения: 1,022
От: Bulgaria
Prkele q
krasnoselo
18 Окт 2005 08:52
Мнения: 1,787
От: Bulgaria
Те са ще видите на живо 'индянец пишеща машина' как гледа
simo
18 Окт 2005 09:07
Мнения: 8,455
От: Jamaica
как сийке,

ако тез дето беха без работа можеха да я вършат, да ги бееме сменили и царство му небесно, ама те тея, дето са без работа хептен за нищо не стават. вЕрвай ми, в българия трагедията е пълна, щото нема кадърни хора. Не само това, ами у повечето от хората преобладава синдрома "от Витоша по-високо нема", т.е. они си знаят.

то затова сме и на тоз хал, но това е друга тема.
Dante
18 Окт 2005 09:07
Мнения: 3,839
От: Bulgaria
Ха ха ха! Николайнарчо Василев ще компютризира ударно администрацията!
Добави мнение   Мнения:52 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща