Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Един лозунг
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:194 Страница 1 от 10 1 2 3 Следваща »
Фрида
04 Ное 2005 22:17
Мнения: 971
От: Bulgaria
Професор Паси, за статията! Отдавна искам да ви питам как се отнасяте към "изявите" на сина си в политиката и дали смятате за нужно да му въздействате в някаква посока. Срамувате ли се от него всъщност? И защо синовете на "Големите" Бащи почти винаги са посредствени ....
Archibald Tuttle
04 Ное 2005 22:23
Мнения: 63
От: Montserrat
Да видим тук колко лумпена ще се изкажат
тъпо менте
04 Ное 2005 22:43
Мнения: 887
От: Bulgaria
Разказа му играта на лозунга!

Не може хем свободни, хем равни, пък отгоре на това и братя. Скоро ще станем и наложници в харема на евромафиотите. Което ще ознаменува окончателното ни освобождение от заблудите на комунизма.
Фрида
04 Ное 2005 22:53
Мнения: 971
От: Bulgaria
Може би професорското поприще, което е избрал бащата, е безобидно и самотно занимание, с което не може да се навреди поради снизходителното отношение към академичните занимания, докато в политиката има благодатно поле за "изява" на напористи, самовлюбени и продажни синчета, които заради болните си амбиции са способни да натворят всякакви поразии. Исак Паси е интелигентен и фин мъж според мен, докато синчето..... абе, тотално лишено от финес... Мистерия на гените?!....
Чичо Фичо
04 Ное 2005 22:56
Мнения: 24,838
От: United States
Радвам се, че професорът е в добро здраве. Намирам коментарите за сина му за неуместни (лично съм противник на НДСВ).
*
Чел съм, че мисълта на Бетовен в Деветата била да напише ода за «свободата», но понеже тя била забранена дума в Европа след Виенския конгрес от 1815, я заменил с по-езоповската «радост» по Шилер.
*
Не виждам защо обилието на примери за липсата на братство в историята да обезсмисля самия идеал. Обилието на смъртни случаи в историята нали не обезсмисля това да сме живи, нито ни спира да ядем фактът, че тъй или иначе пак ще огладнеем?
*
Противоречието на свободата и равенството си е твърд факт, но дори ако се направим, че никога не сме чували за диалектическа логика (единството на противоположностите), можем поне да си послужим с определението на френско-американския историк Ж. Барзон за свободата и равенството като “двата полюса на континуума на демокрацията” (по памет). На политическата сцена ги представяме условно чрез “десните” и “левите”, които са като десния и левия крак на човека, като двете полукълба на мозъка.
*
По-интересно е онова за свободата като това, докъдето се простирам самият аз, т.е. границата на моя “аз”. Сиреч – с какво аз се идентифицирам на тоя свят, кое приемам за свое и кое не. Целта на “либерализма” според американския философ Р. Рорти (“Случайност, ирония и солидарност”, 1989) е “разширяването на границата на аза” (по памет), сиреч разширяването кръга на хората, семействата, социалните роли, обществата, културите, ситуациите, с които аз мога да се идентифицирам. Рорти смята, че не философският трактат или проповедта, а ТВ-репортажът, филмът или едва ли не и романът е по-ефикасният начин да се постига всекидневно и по малко тая цел. Може да добавим интернетното общуване.
NEM
04 Ное 2005 23:05
Мнения: 289
От: USA
Свобода, равенство, братство... Някой знае ли американския лозунг-аналог за свляне на монархията: "No King but Jesus." По-добра кавъверсия ако питате мен, с по-леки последици. Някой знае ли канадския или австралийския аналог? Няма такива май.
Струва ми се, че няма нужда от кръвопролитие за да се прибилижим към благородната утопия, както са го направили австралийците, например, пък и много други. Кръвопролитията винаги оставят белези, които се виждат с векове. Единственото разрешено кръвопролитие е при самозащита.
Аз знам, че няма нужда да се бия за идеали. Защото, свободата, равенството и братството са вътре в мен. Те са вътрешно състояние на духа, независимо от системата в която живея.
Зевзека
04 Ное 2005 23:21
Мнения: 7,255
От: Bulgaria
Чудесен анализ на проф. Паси.
Братството се оказва понятие без съдържание.
Остават:
свободата - за десните
и равенството - за левите.
Мето от Факултето
04 Ное 2005 23:31
Мнения: 1,071
От: Bulgaria

Ето и някои допълнения към речника:

Безработица

Бившият британски първи министър-Дж.Мейджър, бе заявил един ден, че ако всички работят няма да има безработица.Не му липсва разсъдък, нали?

Комунизъм

Ако капитализма разпределя лошо богатствата-комунизма разпределя много добре бедността.Но някои успяват да се нагодят и при двете системи.

Окупация

Едно време Кувейт бе окупиран от Ирак.Ирак беше окупиран от САЩ.В първият случай една коалиция освободи Кувейт, докато във втория случай почти същата коалиция окупира Ирак.

Антиамериканизъм

Това е перверзна идеология, която вдъхновява всички, които не се уморяват да защитават убежденията си, даже тогава, когато те не отговарят(повече) на линията възприета от Вашингтон.Например:да продължаваш да се бориш с/у смъртното наказание, измъчванията в затвори, затвор без съд, зачитане на човешки права, борбата с/у парниковия ефект и замърсяване на околната среда-в полза свободната търговия, незачитане на Международното право, нарушаване суверенитета на една държава . Когато тези причини систематично се изтъкват, а Америка им обръща гръб-всичко това свидетелства за наличие на “първичен антиамериканизъм”.

Световна банка

Емблематична институция на ортодоксалния неолиберализъм, която през 1997 г. в един свой доклад казва, че Индонезия ще я познаем по великолепната политика на Сухарто и изключителното икономическо развитие.Изведнъж подобна теория поставя на първо място друг пълен успех:войната в Ирак.

Протекционизъм

Това е практика, на която шампион са САЩ.Свободната търговия е философия, чиито основен говорител са те.
По този повод помолили някого да затвори прозореца, защото вън било студено, на което той отговорил-На драго сърце ще затворя прозореца, но това няма да промени температурата вън...
Протекционистите биха отговорили по същия начин, но те са по-склонни да считат, че ако настанат горещини е достатъчно да се затвори прозореца, за да охлади стаята.

Филисоф

В най-общият смисъл на думата става въпрос за човек, който не знае какво казва или пише и, даже много по-често-какво говори, което е без всякакво значение и още по-малко за Форума.
тъпо менте
04 Ное 2005 23:41
Мнения: 887
От: Bulgaria
Интернет общуването прави човека несвободен.
Иванов
04 Ное 2005 23:42
Мнения: 2,891
От: Bulgaria
Анализът е наистина чудесен, той е филосовски и стъпва на голяма култура. Лошото е, че големите истини се интерпретират от глупаците и хитреците по различен начин. Хитреците винаги намират ползата, глупаците се оставят да ги манипулират все с тая същата илюзия за свободата без съдържание. Крещящ пример е усърдието, с което Буш манипулира с това базово понятие за реализацията на своите и екипа му геополитически интереси. Наивниците и глупаците, такива каквито бъкат в нашата политическа менажерия не знаят въобще за какво им служи тая свобода и бързат да я заменят с много по удобното подчинение и угодничество, така типично за нисшите, за презрените.

тъпо менте
04 Ное 2005 23:48
Мнения: 887
От: Bulgaria
Хегел е наивник. Няма по-голям затвор от собственото ти Аз. Надхвърлянето на себе си, трансценденцията и самозабравата са истинската свобода.
редник
04 Ное 2005 23:54
Мнения: 9,547
От: Bulgaria
Фрида,
И аз имам същия въпрос към проф. Паси, както и какво мисли за разполагането на чужди бази у нас...
След като пише в "Сега", да се надяваме, че чете и форума...
Чичо Фичо
04 Ное 2005 23:55
Мнения: 24,838
От: United States
Според мене пък, менти, интернет драстично намалява информационната асиметрия, на която се крепи репресията и измамата. Забележи, че с интернета примерно цените на застраховка живот (на запад) паднаха в пъти. Или да кажем понятието за туй кой е журналист се промени коренно. Комунистическата диктатура у нас си отиде тъкмо навреме. Можеше да остане временно само ако се китаизираше.
*
За "затвора на аза" - будизма е страхотен за пудрене мозги на госпожици на вечеринки и става и за дневника на А-Хули.
Зевзека
04 Ное 2005 23:56
Мнения: 7,255
От: Bulgaria
Иванов,
След като така хубаво ни обясни твойта теория за хитреците, глупаците и наивниците сега можеш ли да ни кажеш ти към коя точно спадаш?
gudjonsen
05 Ное 2005 00:01
Мнения: 885
От: Bulgaria
Фичо фръкна над будизма! Нема нужда и от застраховки. Он е безсмъртен! "Който погуби душата си, ще я спаси." Семитски будизъм.
LARA CROFT
05 Ное 2005 00:51
Мнения: 148
От: Bulgaria
Ахх каква прелест! Бамдата импотентни параноясали психопати от Държавна Сигурност този път са поръчали псевдофилософско оправдание за собствената си наглост, и слугинство пред западните служби! Е малко по-финно е отколкото да се тероризира психически населението с инсценирани в тотално контролираните медии улични разстрели!
Сибила
05 Ное 2005 00:51
Мнения: 15,613
От: Bulgaria
Лозунгите на великата френската революция - тази отвратителна касапница, след която настанал големият хаос, дават най-точното определение за "лозунг"-кухо, изпразнено от съдържание послание, чието изпълнение го отрича в самия му смисъл. Формулировката - моя.



Свобода, равенство и братство ли?
За кои, с кои и между кои?



Щото отрязаните глави в кървавия панер нямало как да си отговорят на въпроса.



Бетовен е велик /музикант/ и трагичен /житейски/, но и най-вече поради това, че разочарован, се отказвал от кумирите си.
Така се отрекъл и от Наполеон, прочее.

А Бетовеновия траурен марш, мисля от Симфония №3 "Ероика", посветена пак на Наполеон, е стократно по-красив и въздействащ от този на Шопен.



Редактирано от - Сибила на 05/11/2005 г/ 02:21:20

хунвейбин
05 Ное 2005 01:20
Мнения: 9,895
От: Bulgaria
Никакво съмнение.Много яко.Много яко.Като продукт на разума , като идеален продукт.
Но?
, , Но въпреки всички апологети и защитници на братството като морално-психологическа категория и като социален идеал за устройство и преустройство на обществото всъщност то е напълно безсъдържателен принцип, който няма покритие нито в различните общества, нито в различните епохи.”

Най хубавото е , че търси отговора в зоната на идеалното , в зоната на художествените , но и на философските превъплатения .
Само за художествени измислици ще е пресилено да говорим.
Приведох горният цитат защото той изобщо не е точен.Много далеч е от истината.А това е най голямият рубеж на който човешката история воюва поне два пъти-за да го има човека.Две невероятно големи битки-спасили чавека под идеята за братство и равенство-отстоящи една от друга на 300 00 години.Грешка няма.300 000 години.
-----------
Абсолютни категории няма.Времето и пространството не са абсолютни категорий.Какво остава за другите неща.Затова и всяко търсене на абсолютното е смешно.
Относителни има.Братство и равенство можем да наблюдаваме навсякъде.
---
Нека погледнем в живота.Братята като пораснат си остават братя.Единият може да е бъчвар , а другият бандюга или нещо друго като ББ-брат близнак.Равенството се запазва пред родителите.Няма го пред бабините деветини.И отгоре на това изобщо не значи , да си съберат доходите , да ги делят на две , за да се получи равенство.
----
Абсолютните категории просто водят до глупави интерпретации.Макар и да са разходени върху главите на големи мислители.Точно затова се говори и за някакви митични братства и равенства.Митични няма.Реални обаче има.На всяка крачка.

Редактирано от - хунвейбин на 05/11/2005 г/ 01:29:32

starija hush
05 Ное 2005 01:42
Мнения: 5,041
От: United States
Свободата не е винаги свобода.Само Анархията е чистата форма на свободата но тя е незакона.Така че чиста свобода нема на практика а само илузия.
nesnaecht
05 Ное 2005 01:45
Мнения: 15,180
От: France
Натиснете тук
HC11
05 Ное 2005 01:50
Мнения: 445
От: Brazil
Поместването на настоящата статия е грешка по най-малко 2 причини:
1. Не и е тук мястото освен ако не питате някои дървен форумен философ
2. Какъв и е пойнта?
Добави мнение   Мнения:194 Страница 1 от 10 1 2 3 Следваща »