Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Един лозунг
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:194 Предишна Страница 2 от 10 1 2 3 4 Следваща »
Иванов
05 Ное 2005 02:05
Мнения: 2,891
От: Bulgaria
Драги ми Зевзека мисля, че не съм нито от едната нито от другата категория. Аз съм един средностатистически гражданин на България. Не се срамувам, че съм Българин, въпреки всичките наши негативи. Нямам никаква омраза към никой народ и никаква религия. Ненавиждам обаче роболепието и сляпото преклонение пред чуждестранните авторитети, бесен съм от сегашната политика на нашите правителства, които на практика осъждат нас всички на мизерия, финансова и духовна. Вярно е, че в световен мащаб има масова емиграция, но за нас тя определено става критична и както на Косово така и на България бъдещето може да бъде променено. България е вече един "организъм" без имунна система. Разполагам с много време за четене и имам собствено мнение. В Аржентина се противопоставят два свята, у нас никаква информация, светът кипи, само ние се правим на талибани.

хунвейбин
05 Ное 2005 02:06
Мнения: 9,895
От: Bulgaria
Да се говори за , , Велика” , та била тя Френска или Буржоазна Революция е също измислица.
По модела на френската любов , в садистично изпълнение и при акомпанимент на гилотината , доносничеството , клюките , интригите и нощните кръгли маси при краля.
Това е доказана глупост.

Колко им е била бозата се вижда от трилогията., , Свобода , братство и равенство.”
А тя даже се взема за лозунгово мото?

Утопиите свобода , свободно слово , свободен избор са генетична глупост, по рождение.

Избора трябва да е безкраен за да има свобода.Ограничен ли е –избор няма- и свобода няма.Има краставици на търкалета.

Но те и вътрешно си противоречат.Братство и равенство.Това вече са , , режимни характеристики” , не защото не могат да са на Буш или на Садам , или защото са на Христос , а защото детерминират избора на свободата в определен режим.
Бозата е тотална.И даже се дава за пример.
Такава трилогия няма начин изобщо да има , под никакъв общ знаменател.
Защото има вътрешно противоречие.Неразрешимо вътрешно противоречие.
Чичо Фичо
05 Ное 2005 02:08
Мнения: 24,838
От: United States
Понеже явно повечето не знаят кой е автора, освен че е бащата на бивш министър и наш математически логик. Автора е наш известен професор по естетика, за който се каза, че отказал да подпише някаква декларация по закона Панев и не станал декан или друг началник. Ако е имал досие "куда нада", знае се, че съм за лустрация от ръководни постове. И Хайдегер бил лустриран за известно време по показания на Ясперс.
*
Иначе проф. Паси беше далече най-популярния ни лектор, на чиито лекции за Шопенхауер, Киркегор, Ницше и Фройд в 65 зала на СУ, някъде зимата на 1986-1987 може би, идваха цели тълпи чак от МЕИ Ленин. Имаше страшен, вълчи, социалистически светогледен глад, той им открехваше врачкАта към светогледния Кореком, според както си го предствяха в МЕИ Ленин. И лекциите му в клас (пред философи, психолози, педагози и журналисти) бяха интересни, по конспект, в който задължително бяха отбелязани и шегите. Сваляше си часовника и го слагаше отстрани като рисърч директор на презентация. Разказвал ни е за влака, на който били натоварени на пловдивската гара, и за дядо Стефан, който ги спрял.
*
Книгите му са много увлекателни и могат да се издават навсякъде по света. Предговорите му за изд. Наука и изкуство - също, и те са влезли в книги. Ние сме чели за изпита му (и преди него, разбира се) "Трагичното", "Смешното" и "Немската класическа естетика" (Отделната тънка книжка "Естетиката на Кант" беше първата, която си купих от него като ученик, около 1978), и по наше време излезе "Метафората". Предговорите му бяха много, но да кажа специално за тоя към т. 1 на Монтен от поредицата Философско наследство, който завършваше с "защото трябва винаги да сме обути и готови за път" (по памет). Или с други думи - Keep Your Light Trimmed and Burning, като в старата блусова песньовка. След десети излязоха много други неща, на които им изпуснах края. Той беше по едно време шеф на университетското издателство. И статията му днес е написана атрактивно, с тия номерирани афоризми, без академическо линго, с ясни, ако според мене погрешни, скептически идеи.
*
За последното малко се тревожа за ФФ - представителите му, които благоволяват да снизходят до вестниците, звучат песимистично и - да си спомним за "доброволната стерилизация" на друг виден наш философ - с извинение, и ретроградно. Е, трудно мога да кажа друго и за интервютата на Хабермас, които прочетох случайно на РуБорд миналата седмица. Добре, че имаме добри форумни ФФ колеги да ни разведряват.
sluncho6
05 Ное 2005 02:11
Мнения: 10,597
От: United States
>>><<<
Свобода, равенство, братство ...това е да си на самотен плаж с брат си и след като разделите на две последната цигара да теглите по-късия фас, кой да отиде за бира..
Иванов
05 Ное 2005 02:17
Мнения: 2,891
От: Bulgaria
И още нещо драги ми Зевзека , ето какво пише "Фигаро"
Une dé cennie de libé ralisation é conomique é chevelé e, orchestré e par le FMI et la Banque mondiale avec la bé né diction de la Maison-Blanche, a laissé les populations latino-amé ricaines à genoux. L'Amé rique latine a l'impression d'avoir é té la victime d'un grand pillage, organisé par une association de malfaiteurs comprenant les banques internationales, le FMI, et bien sû r, leurs é lites
Едно десетилетие на неясна икономическа либерализация, оркестрирана от МВФ и Световната банка, с благословията на БЕЛИЯ ДОМ остави населението на Латино-американските страни НА КОЛЕНЕ. Латинска Америка има чувството , че е била жертва на едно голямо плячкосване, организирано от една асоциация на мошенници, включващи МЕЖДУНАРОДНИТЕ БАНКИ, МВФ и разбира се техните елити. ВЕЛИКОЛЕПНА ДИАГНОЗА!!!!!!!!
Е ЗЕВЗЕК, ако и сега не ти е ясно кой ни "сваля гащите" всеки ден, от което и ние сме дошли на дереджето на страните от Латинска Америка, значи , че минаваш в групата на слаборазвитите. Няма страшно, така е писано и в Библията, не можеш си смени чипа, умираш си с този с който те е пръкнала майка ти..

хунвейбин
05 Ное 2005 02:22
Мнения: 9,895
От: Bulgaria
На метафизиците , каквито са и майсторите на художествните чичофичофщини им е лесно.
Те от яйце на патка орел могат да излюпят.
Стига да има свобода.
В природата свобода няма , а закона за равенството и братството го има.
И той се нарича , , Бъди като нас”.
Затова от яйцето на патките излюпени орли няма.Има патки.
А Исак е голям.В своята област.Може би най големият.
nesnaecht
05 Ное 2005 02:31
Мнения: 15,180
От: France
Иванов приказваш колкото да не заспиш ! ми във тая банка също е и твоята възлюбена СССр бе Йовчо ! нъл и тя дава пари а ако съблича някого това значи че нищо не се дава даром бе мъгла смотана ! ти какво искаш да взимаш без да даваш ли ?? Ами и мама на тате не дава без пари ?!?!
Сибила
05 Ное 2005 02:37
Мнения: 15,613
От: Bulgaria

Не по съвпадение, Слънчо /ти сигурно се досети вече защо/, си говорим за "великата" френска революция със слънчо №6, тая вечер и тук.
В "После" - реконтрата:



Натиснете тук
paragraph39
05 Ное 2005 02:38
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
ТИНТИРИ-МИНТИРИТА!
Ако Паси-старши философства тук /и там?!/ ЗА ПАРИ-за хонорар или заплата- би трябвало вече или да е умира от глад, или да е много, много богат?!
Защо да е сложно, като е толкоз просто?!
"СВОБОДА, РАВЕНСТВО, БРАТСТВО..."
Свобода?! НЯМА законна или по Обичай или Морал абсолютна Свобода! Само Престъплението е "консумиране на абсолютна Свобода"- при съответна цена/Наказанието/ !!!
СВОБОДАТА е обратното на НЕСвободата!!! Или обратно!
Равенство?! ДА, но трябва да го има ЗАДЪЛЖИТЕЛНО САМО на Старта!!!
РАВЕНСТВОТО е обратното на НЕравенството!!! Или обратно!
Братство?! Това, в случая, оначава "КАТО братя"! А това означава: "по братски", а НЕ поравно- по-големият брат, обикновено, е с привилегии!!!
БРАТСТВОТО е обратното на НЕбратството!!! Или обратно!
.......
Впрочем, Паси-старши да беше дал дефиниция за "Демокрация" ! Ама НЕ дава- или НЕ му дават/разрешават/ или НЕ му се отдава?! Щото, май, "Демокрация- HERE & NOW!" е по-куха и ЛИЦЕМЕРНА фраза и от "Свобода, Равенство, Братство!"?!? КАЗАХ!
Антибиотик
05 Ное 2005 02:41
Мнения: 2,905
От: Bulgaria
Еклектиката между категориите в триадата е известна на всеки свободомислещ човек. Категорията свобода е като бекара в музиката - тя отменя действието на бе мола и диеза. Ама тълпите вървят след пастира и не мислят.
Не разбирам само защо това есе е фрагментирано - съвсем ненужно и самоцелно.
Исак Паси може да е кумир на хора с нисък хоризонт и не чели негови съвременни колеги.
Ама в царството на слепите и едноокият е цар....
хунвейбин
05 Ное 2005 02:43
Мнения: 9,895
От: Bulgaria
Като казах патки , що не я разширя тази мисъл.
Орел от паче яйце не се е пръкнал.Това е ясно.На пук на свободният избор.
Ама на , има общ признак.
Има го този общ признак.
Единствено хората и пернатите и оперените пеят-като по ноти.
И по това се познава кой са хора и кой са пернати.Какво хубаво двусмислие.

Когато едно френско петле пее-на изгрев слънце , то обявява., , Тези кокошки са мой”.
И кокошките наистина са негови.Такова е равенството и братството.

По различно е когато едно интелектуално славейче пее.
Много е приятно за слушане и неприятно за разбиране.
, , Тези мухи са мой”.За това пее интелигентното славейче.
За мухите без глави.
А кой кукурига и кой го докарва като славейче , това трябва ли да го казвам?
nesnaecht
05 Ное 2005 02:48
Мнения: 15,180
От: France
Защо търсиш Пара под вола теле , не разбирам ??? Само току питаш какво значи демокрацията ! Ами тя се знае и само във БГ я има ! Никоя държава във света я няма ! Ако я намериш някъде покажи ми я !
Сибила
05 Ное 2005 02:50
Мнения: 15,613
От: Bulgaria

На мен Исак Паси не ми е кумир, но смятам, че е достъпен философ и прочут сладкодумец.

Имаше /не разбира се единствено той/ и едни студии за красивото, грозното и трагичното като естетически категории и ги четях с интерес.

Това определение, например, е всепризнато негово и аз го приемамам.
Чудесно е.

Трагичното е трансформация на прекрасното в процес на страдание и гибел.
nesnaecht
05 Ное 2005 02:58
Мнения: 15,180
От: France
Сиби се вре , Паси що е рекъл
Ма кой ти разбира они сите го взимат за комунист , като Лавоазие дет го спомена . Има малка разлика
че единия е красив учен и екзекутиран , а другия грозен философ но не е застрелян все още !
anacephal
05 Ное 2005 03:01
Мнения: 3,134
От: Bulgaria
По повод на свободата отново ще цитирам Прутков:
"Кой ти пречи да измислиш непромокаем барут?"
Равенството и братството се изключват взаимно, така че ще ги оставя без внимание.
хунвейбин
05 Ное 2005 03:06
Мнения: 9,895
От: Bulgaria
Като съм я подкарал , да взема и да я довърша аналогията за човешкият интелект и с малко козина.
Тези с кожухчетата въобще не са за подценяване.
----…
Един професор , същински Исак Паси , си нямал работа.
Взел да доказва интелекта на шимпанзетата.
На тавана в една клетка поставил банани и вътре в нея разхвърлял сандъци.
Мислил по професорски за шимпанзетата..Ще подреди сандъците , качи на тях и си вземе бананчето.

Шимпанзетата са известни с ясната мимика и жестове.

Огледало се шимпанзето и хванало професора за ръка и почнало да го ръководи.
Докарал го под банана.Покатерил се върху него и си взел бананчето.
Ново много практично и рационално решение намерило шимпанзето , в ръководенето и катеренето върху раменете на този бележит професор.

Виждало се от всякъде.За интелект на шимпанзе ставало въпрос.Ама това шимпанзе знаело да ръководи и да се катери на професорски рамена.Имало интелект на шимпанзе.Голяма работа за другото което му виждал професора.
Шимпанзето си го паказва винаги и навсякъде.

Сибила
05 Ное 2005 03:08
Мнения: 15,613
От: Bulgaria


Така е, мон ами, не харесвам хората-клишета и хората-етикети.
Това са, общо взето, хората фанатици.

Проф. Исак Паси е бил някаква вътрешна партийна опозиция в ония тежки времена, когато философския факултет на СУ е бил един от най-идеолгическите, и строго набюдаван за спазване на правата партийна линия.

Ноооо, фанатиците какво ли не правят. Даже отсекли с гилотината главата на бащата на модерната химия - Антоан Лоран дьо Лавоазие.

Всеки ден ги гледам и тук във форума, и ми става тъжно. Много тъжно.
хунвейбин
05 Ное 2005 03:25
Мнения: 9,895
От: Bulgaria
Сибила,
А ти колко рев предизвикваш , дали се усещаш.
Първо различи един период от стотици години.
След това научи каква фигура е бил по време на тази революция , и защо са им секли главите на гилотината.
И последното ще ти го кажа , след като отново такава песничка като славейче изпеш , на мухите без глави.
Хем предупредих шмпанзетата да не се катерят на раменете на професорите , ама на шимпанзе нещо можеш ли да кажеш.Катери се и му се гледа задника.
Много фалшиво пееш и лъжливо и неверно и неточно.И мухите без глави ще ги подплашиш.
nesnaecht
05 Ное 2005 03:29
Мнения: 15,180
От: France
Колкото и въпреки това Сиби .
Философията литературата историята изкуството науката не загиват . Партии и други боклуци днес ги има утре ги няма ! Така е , по време на Френската революция не е имало комунистическа партия , а някой може ли да ми потвърди че и въстанието на Ивайло е комунистическа заслуга ?!?
ПП- Забравих- секрета на всичките , философи литератори художници историци учени е лесен - остава да се научи !


Редактирано от - nesnaecht на 05/11/2005 г/ 03:45:52

paragraph39
05 Ное 2005 03:31
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
NEZNAESHT,
/:/ "...Никоя държава във света я няма/Демокрацията-б.м./ ! Ако я намериш някъде покажи ми я !
...............................
АНДЖЪК, де!
И аз на това се чудя: има "демократи", а няма Демокрация?!? Има "демократични партии" и "демократични СИЛИ", например, а Демокрацията им НЕдемократична!
Има "най-демократичната и най-антиТЕРОРИСТИЧНАТА" държава на Света-САЩ", а няма дефиниции /научни и официални-ООНски/ за Демокрация и за Тероризъм?!?
Е, как може да се САМОнаричаш "демократичен", когато НЕ се знае и НЕ е казано какво е това Демокрация?! Или, може би, тъкмо поради това го правиш?! Същото важи и когато нарочиш и наречеш някого "НЕдемократичен" !!! КАЗАХ!
Добави мнение   Мнения:194 Предишна Страница 2 от 10 1 2 3 4 Следваща »