Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Изтокът забогатява с шеметна скорост
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:194 Предишна Страница 2 от 10 1 2 3 4 Следваща »
Капитан Немо
10 Дек 2010 23:37
Мнения: 4,073
От: Papua New Guinea
Росене, дали е куцо или сакато - не знам. Ако не си съгласен - оборИ ми аксиомата и тогава да куцаме или тичаме...
След като в матрялчето се дефинира "богатство" - богатството може да се измерва САМО с пари. Парите ясно и точно са дефинирани като обезпечени със злато. Точка. Не ме интересува дали е така реално - говорим за дефиниции. пак точка.
А ако ще го мерим богатството в коли, тутурутки и сФирки - молим, ама феодализма и натурялната размяна учихме в училище че са свършили бая отдавна...
ЗИП
10 Дек 2010 23:54
Мнения: 34,590
От: Bulgaria
Защо всичкото богатство се измерва в някъкви крайни продукти или минерални ресурси?
Най-важното богатство на една държава са хората. Примерно Китай преди 100 години е имал теоретично повече минерални ресурси отколкото има сега. Но сега е многократно по-богат отколкото преди 100 години. Защо се пита в задачката?
Защото се е дигнало феноменално образователното ниво на хората. Първо, че са станали доста повече и второ са доста по-образовани отколкото преди.
Колкото повече образовани хора впрегнати в постъпателно индустриално и технологично развитие толкова повече богатство
ivankin
11 Дек 2010 00:01
Мнения: 1,143
От: 0
Нищо няма да направиш с образовани хора, ЗИП-е, ако нямаш ресурси и воля. През 1989 г. българите бяхме добре образовани - какво направихме от държавата си?
ЗИП
11 Дек 2010 00:05
Мнения: 34,590
От: Bulgaria
Без ресурси може, без воля не!!!
Китай има волята, ресурси тоже, но дори и без тях може. Както Япония!
Но няма нищо по-важно от качеството на мат'ряла
Acho1
11 Дек 2010 01:17
Мнения: 920
От: Bulgaria
имуществото на домакинствата в Китай през последните десет години се е увеличило три пъти

Тук съм съгласен и моите изчисления това показват.
Преди ядяха по 1 паница ориз на ден, сега по 3.
3 пъти увеличение на богатството в домакинството
Acho1
11 Дек 2010 01:22
Мнения: 920
От: Bulgaria
Изтокът забогатява с шеметна скорост

Тук не съм съгласен! Правилното заглавие би трябвало да е:"Изтока започна да се изхранва" за забогатяване е мноооого, мнооооого рано да се говори.
paragraph39
11 Дек 2010 01:29
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
"Не е беден този, който има малко, а този, който иска много!"/Сенека/
Acho1
11 Дек 2010 01:29
Мнения: 920
От: Bulgaria
Изтокът забогатява с шеметна скорост

Нищо такова не се е случило, просто бе взето решение Китай да бъде превърнат в един огромен концлагер където да се произвежда всичко с робски труд.
Мултинационалните компании от цял свят владеят концлагера, Китайските комунисти са пазвантите.
Наляха се малко пари за "оборудване" и алъш-вериша тръгна.
Мултинационалните компании дори плащат не-лоши заплати (за Китайските стандарти $100 (сто зелени гущера на месец) което за Китай е мноооого пара.
Естествено стандарта се вдигна 3 пъти.
Преди Китайците ходиха гладни боси и голи, сега ги хранят по 3 пъти на ден, и са им дали служебни дрехи, все пак това е работната сила, на компаниите им трябват здрави работници, иначе кой ще работи.
Но от това че имаш униформа и ядеш по 3пъти на ден ако се ставаше богат ехееееее.
Acho1
11 Дек 2010 01:33
Мнения: 920
От: Bulgaria
Същото важи и за мужиците от Раша, 90те бяха на свободно падане, 1998 стигнаха дъното от тогава се посъвзеха малко, вкараха ред в кочината (главно крадат само 50% от парите, другит 50% стигат до обиконовенният мужик).
Но чак да са забогатели ...
Това са много силни думи.
По скоро загладиха косъма и вече са си гарантирали изхранването.
Няма смисъл да казваме че парите идват от продажба на ресурси, а цените на ресурсите се вдигнаха доста за последните 10 години че така.
Иначе като икономика са гола вода.
Brightman
11 Дек 2010 01:44
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
"Богатството на света е константа!" Имаме една големо кълбо с хора и ресурси - те си седят постоянно количество, само могат да си менкат формата и собственика!

И това повторено в различни вариации в почни всички постинги. Сега разбирам къде е основата на взаиморазрушителните "успехи" на България приз последните 20 години - в казармено-африканските разбирания за кепето и кравата.
-
Физическите ресурси, колкото и някой да се учудват са практически неизчерпаеми. И защото винаги се рециклират, (даже не говоря за умишленото рециклиране), и защото значението на един ресурс се променя и заменя от друг, а развитието предполага и по-малкото му използване. Сравнете само един телефон от преди 50 години и един сега. В кой има повече метал и въобще материал ? Но кой е по-голямо богатство, т.е. има по голяма потребителна стойност за човека ?
-
Богатството не е в количеството суровина, а в това, какво ще направиш от нея. Как ще я конфигурираш. В Кое има повече метал - в една "Волга" от преди 30 години или в един "Мерцедес" сега ? Пък и тогава.
-
Кое е ценното в една къща ? Количеството пръст или как тя е превърната в тухли и структурирана, за да е полезна на човека ? Не принизявайте къщата до пръстта. И ни си мислете, че броят на къщите е постоянен и че за да имаш къща, грябва да я отнемеш от друг, който да го изкараш на открито. Просто трябва да си я построиш. А ако изградиш система в която един да прави от пръстта тухли, друг керемиди и т.н., т.е. ако изградиш икономика, то маже да има къщи за всички, т.е. богатството да расте. За всички.
Brightman
11 Дек 2010 01:59
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
След като в матрялчето се дефинира "богатство" - богатството може да се измерва САМО с пари. Парите ясно и точно са дефинирани като обезпечени със злато. Точка. Не ме интересува дали е така реално - говорим за дефиниции. пак точка.

Капитан Немо,
вземи се ограмоти. Пишеш пълни глупости.
-
Отдавна парите са си нещо съвсем отделно от златото, а златото си е просто стока.
Парите са абстракция, която в миналото, освен със златото, се е изразявала и с глави добитък, железни пръчки, мидички и т.н.. Днес се изразява и с хартия. означава ли това, че световното богатство зависи от количеството хартия и не може да го надхвърля ?
Brightman
11 Дек 2010 02:08
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Капитан Немо,
а и земята не си е една и съща, а расте непрекъснато, защото пада космически прах, а и енергията на слънцето, космическите лъчи, магнитната и геотермална енергия постоянно се преобразува в органични продукти.
-
Нали знаеш защо археолозите копаят и как са се образували почвите, петрола и газа ?
Brightman
11 Дек 2010 02:19
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Оценката на богатството, обаче правена от швейцарците не е точна, защото е изкривена не само от промяната на валутните курсове, но и от балоните в цената на недвижимите имоти и енергията, т.е. едни стоки са придобили по висока оценка в пари, без да променят потребителната си стойност, като поради факта, че това са само отделни стоки не е отразено в инфлацията.
-
В същото време, това изследване напълно устройва и въпреки недостатъците му е достатъчно за поръчалите изследването, тъй, като е предназначено да мотивира бизнесът им, който е именно операции с пари. В този смисъл е важно за тях кое, колко струва, а не каква е бройката или физическият му вид.
ata
11 Дек 2010 03:29
Мнения: 2,197
От: Bulgaria
До 5 години Ху и Дилма ша са циливат по устата като Брежнев и Тато. .
rossenf
11 Дек 2010 04:38
Мнения: 1,956
От: USA
"Богатство" явно е директен превод от думата използвана за благосъстояние, имущество - "wealth". Това не се измерва само в пари. Дори и да се измерваше - ти ако имаш 10 кила злато, аз имам всичката храна на света - кой е по-богат? Толкоз за простотиите (па макар и накипрени като аксиоми) за златото и "богатството". Има и други аргументи, ама е твърде лесно и скучно. Точка, па и удивителен знак, ако щеш.
Gozambo
11 Дек 2010 05:25
Мнения: 7,892
От: 0
Богатството никога не се е измервало само с финикийски знаци.
За Китай е нормално богатството да нараства с такива темпове, след като там се изнесоха производствата и след като колибите се заменят с апартаменти.
За Русия данните са гимнастика.
За САЩ богатството на домакинствата е трудно да нараства, защото хората си имат къщи, по две бани и тоалетни, големи, отопление и климатични инсталации на цялата площ, хладилник, фризер и стар хладилник в гаража, всякакви мебели, на всеки член на семейството кола. Аз не виждам кое трябва да нараства повече! На човек по две къщи, по две коли, по шест хладилника? Колкото и да говорим, че човешкото око насита няма, то нещата за бита все пак имат граница. Апетитът може да е безграничен, но стомахът е с ограничен капацитет. нормално е онези, които са дотигнали това благосъстояние, да спрат да се развиват с китайските темпове. китай прави темпове, защото където не е имало шосе, днес има. Който е живял в колиба, днес се шири в 24 квадрата апартамент, където не е имало ток и вода, течаща през тръба, днес има. Замяната на колелото с мотор означава нарастване на богатството в пъти.
Gozambo
11 Дек 2010 05:28
Мнения: 7,892
От: 0
Имате ли идея, ако Путин асфалтира междуградските пътища, с колко ще дръпне нагоре Русия? А ако замени сламените покриви по селата с керемидени?
За междуселските пътища направо не ми се мисли.
Mrx++
11 Дек 2010 08:40
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Gozambo
За САЩ богатството на домакинствата е трудно да нараства, защото хората си имат къщи, по две бани и тоалетни, големи, отопление и климатични инсталации на цялата площ, хладилник, фризер и стар хладилник в гаража, всякакви мебели, на всеки член на семейството кола.
Повечето американци, обаче, са под наем. И там американската мечта не се е сбъднала. Инак с колите са презадоволени- т.е., българската мечта се е сбъднала там. Е все пак не всички американци карат Лексуси, Линкъли или Мерцедеси. Българите направиха жилища по време на соца, пък и сега. Както американските семейства имат по 2 коли, така българските семейства имат по 2 жилища - обикновено апартамент и вила. Едни холандци тук се чудеха, как така бедните българи имаме по 2 жилища. Спомням си с каква гордост един англичанин на летището ми се хвалеше, че имал property в някакво си село у нас, където аз не бих отишъл да живея. Когато бях в САЩ се запознах с един американец, който е бил професор по изобразително изкуство в Ню Йорк- тогава пенсионер. Имаше една 20-годишна Тойота, инак моторът и работеше по-добре от моят 4-ти годишен Форд, но вътре тапицерията беше овехтяла и прокъсана, разбира се. Той, впрочем купи моят Форд. Той живееше под наем, в онези стари дървени американски къщи при много по-лоши условия, в които живея аз в България. Банята му беше един душ на цимента в мазето, заграден с завеска. Той тогава беше на моята възраст, на която съм сега.
Така, че всичко е относително.
генек
11 Дек 2010 08:46
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Не съм чел мненията и се извинявам, ако някой се е сетил за старото правило: "Акълът по Земята е константа, броят на хората се увеличава".
----------------------------------------- ------
Блогът на Генек

Kotka
11 Дек 2010 08:52
Мнения: 13,187
От: Aruba
Я моем да споделим моите лични наблюдения за последните 10-20г.
1. Източно и западно европейските камилчета ги прекараха яко с лъжите за "златния милиард" и алабализми "атлантически ценноасти" , загубиха много от придобивките за които техните предци си жертваха живота.
2." стойност около 43 800 долара, което е с 43% повече в сравнение с 2000 г. "
Това е абсолутна манипулация. Парите се обезцениха. Спомнете си какво можеше да се купи с 1 млн. долара преди 10-20г. и какво сега. Че то 1 млн. долара станаха нищо пари.
Добави мнение   Мнения:194 Предишна Страница 2 от 10 1 2 3 4 Следваща »