Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Иде предизборна надпревара за разглобяване на данъчната система
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:87 Страница 1 от 5 1 2 3 Следваща »
toly
21 Ное 2012 20:38
Мнения: 4,974
От: Bulgaria
На тоя пенсионерите му са много, а за цигани не е чувал. Пенсионерите ще ги намалите по административен път ами циганите?
mick
21 Ное 2012 21:29
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
toly
21 Ноември 2012 20:38

Реално пенсионерите са над 2 милиона, циганите надали имат толкова. Отделно има едни 700 хиляди работещи на държавна хранилка - чиновници, военни, полицаи и т.н.

Apolitichen
21 Ное 2012 21:31
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
ограничено прилаганата защита на частната собственост
Ще се увеличава полицията или ще се развалят приватизационните сделки!?
фрапантно нарушение на правото на собственост - върху собствения труд
А правото на собственост върху чуждия труд сигур е законова постановка!?
безработицата се увеличава там, където няма работа за работодателите.
Валентин Захариев нагледно я опроверга тая "умност" - безработицита се увеличава там, където има алчни и прости работодатели.
тези, които работят за себе си, за някой друг, по постоянен или временен договор

привържениците на ниския, плоския данък са много, те са 60% от населението - тези, които работят за себе си, за някой друг, по постоянен или временен договор. Приходите по това перо непрекъснато се увеличават, независимо от т.нар. криза
След тази идиотия спирам да чета от въпросния пишман-икономист. Дано и държавата му спре финансирането. Привърженици на нисък данък и привърженици на плосък данък са две различни неща. Привържениците на ДДС-то от 20% са повече в сравнение с тия на 10% данък върху дохода, защото "врътките" при първия са много по-малко.
60% от населението (пенсионери, учащи, болни и безработни) не работят ни за себе си, ни за другиго, не плащат осигуровки и данък върху доходите. Красен Станчев имали диплома за средно образование с вписана оценка по математика?
Приходите от плоския данък върху доходите на физически лица падат, непрекъснато. Увеличение има при инфлацията, при размера на дохода, при безработицата. Ей ги на приходите от плоския данък спрямо БВП как падат 3,4% за 2008 г; 3.35% за 2009; 2.9% за 2010 и 2.7% за 2011 г.
увеличават данък пенсии с по 5% на година, през 2008-2009 - с 25-27%, и от тогава до сега - с по 4%
Според този "умник" пенсионна осигуровка сега требе да биде 75%! Нямам думи ... освен нецензурни.
mick
21 Ное 2012 21:36
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Значи - демокрацията работи така - има ли баница/едни работят други харчат/, пардон пица за раздаване - се раздава. Колкото и малка да е. Едва когато свърши.. тогава се затяга някой колан. Та и тука.. реформи няма да има.. едва когато няма да има пари - както в Гърция, едва тогава ще започнат половинчати реформи. Демокрацията така работи. Просто няма как 1 да изхранва 3ма че и повече. Макар, че ако направим демократични избори, тия 3мата, веднага ще гласуват 1ния да работи за тях. Демократично поробване.
mick
21 Ное 2012 21:40
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Apolitichen
21 Ноември 2012 21:31
Значи малко са данъците на този 1 дето работи и заради това не стигат 3мата дето ги храни да си хапнат достатъчно? Направо да ги направим 90% или направо 100, само за тях ще работи човекът. Ами да - че и демократично може да се въведе такъв данък. 3 са повече от 1.

А и често се случва тия 3мата даже да са по-богати от работещият 1 - да имат имоти за десетки, стотици хиляди.. че и повече... ама нали уж нямали трудови доходи.. нищо, че доход от собственост имат за хиляди... те не се броят, щото не били ги обърнали в пари
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: mick
мамба
21 Ное 2012 22:03
Мнения: 129
От: Bulgaria
Колко ясно и просто казано! Нетните бенефициенти на преразпределението ги очаква 200 лв пособие по старост....Така ли беше?Като е толкова печен анализатор защо не анализира колко работят без изобщо да плащат осигуровки,и въпреки това на 65 години се превръщат в "нетни бенефициенти на преразпределението",колко се водят трайно безработни и плащат само минимални здравни осигуровки,но също след определена възраст ще се докопат до заветните 200 лв "пособие по старост".НОИ да не е нефтен кладенец? А колкото до данъчната система,няма лошо да се поразглоби и да се даде предимство на данъчна полиция.Ама е най-добре на разменни начала да внесат данъчни от Германия например,че да се свърши работата.
Втора смяна
21 Ное 2012 22:51
Мнения: 4,072
От: Bulgaria
Дано и държавата му спре финансирането.

Красенчо от 20 г. е на мириканска хранилка....доживотна.
Apolitichen
21 Ное 2012 23:06
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Значи малко са данъците на този 1 дето работи и заради това не стигат

Първо, Данъци всички плащат. Приходите от ДДС са почти 50% от всички приходи, приходите от акциз са 27%, а тези от ДОД и "данък печалба" общо не недхвърлят 21%.
Второ, приходите от данъци отиват за организация и управление на държавата - няма данъци, няма кой да гарантира въпросните права - на труд, на печалба, на собственост и др. човешки права. За справка, виж как са уредени без събиране на данъци въпросните права в Антарктида или Зимбабве.
Трето, това, че единият пишман-икономист (интервюирания) разглежда осигуровките като данъци, а другия (Дянков) ги счита за собствен приход (държавен бюджет) и от джоба си щял бил да раздава пенсии, е проблем за обществото. С такъв профански начин на мислене не може да се изгради ефективна и справедлива социално-осигурителна система, а пък за реформи още по-малко може да се говори. Вместо осигуряването да се управлява според рисковете, за по-лесно на пишман-икономистите се администрира според приходите почти по комунистически - "От всекиму според възможностите, на всекиму според нуждите".
Например, в момента има 3.5% осигуровка "общо заболяване и майчинство". Въпреки че нито съм раждал, нито някой от близките ми ще ражда, бих предпочел тези 3.5% да отиват само за майчинство. Ако искаме да останем като общество, държава, то трябва тази осигуровка да не е по-малко от 25 лв. месечно (10% от минималната работна заплата).Всеки работещ няма да работи вечно. Трябва да дойде някой, който да го замени,стига да се е родил и да бъде отгледан. Ако обществото остави грижите за отглеждането на новото поколение на "капитала" (платено раждане, платено образование, платено здравеопазване), то "капиталът" ще отгледа само болни крадци (виж пак Зимбабве или Румен Петков с уж арабските шейхове и мотопистата на военното летище, Емил Хърсев с "атомните инвеститори" и "тъмните" преговори за присвояване на обществен ресурс, дори и ония моряци с 3-те тона наркотик, които ще остана поне пет години в испанските затвори) и тия крадци ще се затрият за кратко време (Илия Павлов, Емил Кюлев, Поли Пантев и др. "национално-отговорни" бизнесмени).
Ако не ти трябва дъражавата, обществото, ей ги на Сомалия, Зимбабве, Антарктида. Вземай си "якото дупце" и отивай да отстрелваш печалбата, опс да присвояваш "собствеността върху труда си".
Ако не си ме разбрал - размерът на данъка е важен, но е "бял кахър" в сравнение несправедливото му прилагане - не може един да плаща и разходи, и данъци за да отиде на работа, а друг (служебен автомобил/квартира/ваучери за храна за лично ползване) не само че не плаща, ами и си намаля дължимия данък. А плаският данък без необлагаем минимум е точно такъв данък - облагат се и разходите, необходими за елементарна трудова/безнес дейност.
Apolitichen
21 Ное 2012 23:17
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Какво й е на мириканската хранилка че не плаща данъци. Много "военни бази" станаха на наша територия.
щурчо
22 Ное 2012 00:16
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Първо, Данъци всички плащат...

За да се говори за данъчна система, трябва да има данъкопладци. За да има такива са необходими много неща: демографски прираст, медицинско обслужване, образование и квалификация, професионална мотивация, адекватно заплащане на изработеното и т.н.
гошо
22 Ное 2012 01:31
Мнения: 4,631
От: Bulgaria
И тоя мирише на ДС, след като не казва истината за НОИ. А тя е, че системата е поставена в поза "партер" от полицаите, чиито вноски не отговарят на пропорцията "внасяне/теглене". Съответно, те източват системата, а това източване се компенсира, но само частично, от бюджета. Резултатът -- изкривена социална система, в която никой не иска да внася, но всеки се прави на луд за пенсия. За останалото е прав. То и в конституцията имаше нещо, че данъците и таксите трябва да са все пак разумни... Да не говорим, че с цел да се отглеждат качествени данъкоплатци доста може да се направи и за семейното облагане, да се отказват детски за след 2-ро дете, и прочие.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: гошо
бонго-бонго
22 Ное 2012 01:47
Мнения: 26,313
От: Swaziland
безработицата се увеличава там, където няма работа за работодателите.
Валентин Захариев нагледно я опроверга тая "умност" - безработицита се увеличава там, където има алчни и прости работодатели.

И как точно я е опровергал?
Brightman
22 Ное 2012 02:00
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
В момента има 10% подоходен данък плюс прогресивно растящ данък на НОИ

Данък "осигуровки" е регресивен, защото има осигурителни минимуми и максимуми. По този начин, колкото по нисък е доходът, толкова с по-висок процент се облага, като процентът на данъкът дори стига до безкрайност за тези, които нямат доходи, но са длъжни да плащат върху осигурителният минимум. Същевременно най-високите доходи са практически освободени от осигурителен данък и за тях той клони към нула.
Brightman
22 Ное 2012 02:07
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Работодателите по принцип не могат да наемат работници на по-ниски цени от постигнатите в техния пазарен сегмент.

Само дето практически собствеността в България е толкова концентрирана, че даже няма нужда от картел за да се понижат още, а не да се вдигнат заплатите.
-
Че нивото на заплатите не е икономически, а единствено политически въпрос най-ясно се вижда от развитието на заплащането в Западна Европа и САЩ при наличието и отсъствието на съветският блок и опасността от революция. Преди 1917 - ниски заплати и мизерия в САЩ и Западна Европа. След 1991 г. - понижаване на заплати и отнемане на социални придобивки навсякъде по света. Факти.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Brightman
annetaz
22 Ное 2012 05:18
Мнения: 1,778
От: Bulgaria
Някои хора си затварят очите и защитават само интересите на олигархията.Тя е,която иска плосък данък!Няма как 60% от населението да са за него,освен,ако са икономически неграмотни зомбита!Защото къде в ЕС и по света работещия на МРЗ,която е дори под границата на бедността и милионера плащат 10% данъци?!И къде дребния бизнес плаща същия процент от доходите си като олигарха?!Как при това положение ще има конкуренция и дребния бизнес ще оцелява?!Защо държавата ще трябва да се издържа от работещите бедни,които не могат да си платят консумативите като ток и вода?!Армии от счетоводители помагат на големите да крият оборот,да плащат личните си разходи като фирмени,да си крият приходите в ошфорни зони.Само балъците се отчитат на държавата и за това тя е в такова състояние.Защо не се увеличат осигурителните прагове,а се увеличават процентите на осигуровките?!Защото искат да приберат парите на малките фирми и самоосигуряващите се,за които Станчев уж се е загрижил.Данъчната система наистина трябва да се разкости и промени основно.за да престане да ражда милионери,работещи бедни и безработни.Нормално е онези,които получават повече да плащат повече данъци.Който твърди обратното е мошеник!
pigeon2
22 Ное 2012 08:29
Мнения: 1,180
От: Bulgaria
anettaz, а къде по света олигарсите плащат данъци върху реалните си печалби- Богатите плащат колкото решат, а не колкото им искат данъчните, не го ли разбрахте! Затова няма смисъл от високи ставки за богатите, това е просто театър за пред бедните, който на популистите политици е много изгоден
mick
22 Ное 2012 09:28
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Не може само да се облагат трудовите доходи. Доходите от собственост, обърнати/необърнати в пари са много много повече. Един имот дава годишен доход средно около една десета - една двадесета от цената на имота. Винаги. Друг е въпросът, дали някой го обръща тоя доход в пари, или просто директно го изяжда, във вид на заключен и неизползван имот. Отделно липсата на адекватен данък върху имотите създава огромен ценови балон, който след това се прехвърля върху всички стоки и услуги, щото бизнесът без имот не може. И като резултат, ние плащаме за много неща повече отколкото европейците с техните високи заплати.

Казано в цифри - имот с цена 100 хил. има годишен натурален доход средно 5-10 хил./това е което се произвежда в имота - услугата подслон, даже когато е заключен, произвежда услуга - очаква собственика да го използва, когато той поиска, отделно на село, чушки и домати/. В момента този доход се облага много символично, щото данък имоти е много нисък. А при доходите от натура - други данъци няма, даже и ДДС. Ако този доход беше трудов щеше да бъде обложен един път с ДОД, друг път с осигуровки, трети път с ДДС когато се харчи /над 50% сумарно/. А сега този натурален доход, е чист почти без данъци.

Всъщност заради пропускането на този натурален доход, всички се чудят как излизат сметките на българските семейства - защо при тия ниски заплати оцеляват. Ами просто имат допълнителни натурални доходи, в някои случаи много големи, в други не - че и необлагаеми. И ако тия натурални доходи се прибавят към паричните им доходи, картинката би била доста по-различна и не толкова черна.
БирникЪ
22 Ное 2012 09:29
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
Альооо, редакцията на вестник "СЕГА", докога ще си напомняме, че Институт за пазарна икономика няма ? Аааа ? Защо въвеждате в заблуждение читатиелите си ? Толкова ли е трудно просто да вмъкнете една думичка ? Думичката ФОНДАЦИЯ. Разбрахте ли ? Не е "институт", а "ФОНДАЦИЯ". Ако не знаете какво е ФОНДАЦИЯ, просто вижте речника. Като хора на словото би трябвало да имате тъкъв на всяко бюро. Думата "институт" дава представа за някаква връзка с наука, а тоя е просто представител на ФОНДАЦИЯТА "Институт за пазарна икономика", която едва ли има нещо общо с наука въобще.
Не виждате ли, че с манипулациите не се получава ? Дори, обратното. Освен един-двама неолиберастки клакьори, останалите форумци все пак проявяват разум и интелигентност. Не ги подценявайте и не им пробутвайте "умностите" на тези елементарни манипулатори. Не обиждайте аудиторията !
Чакам да се появят фондационерите Сибила и Юни, за да започнем пак по същество.
vjacho
22 Ное 2012 09:41
Мнения: 10
От: Bulgaria
Невероятно добро интервю!Казани са толкова много истини,които се споделят и коментират от малкия бизнес и микропредприята.Казани са по един абсолютно точен начин.Просто е направена рентгенова снимка на една безумна левичарска политика,която ще доведе страната до катастрофа.
vjacho
22 Ное 2012 09:44
Мнения: 10
От: Bulgaria
Бирник,системата е добра за бирници,счетоводители,юристи,накацали на главата на всеки едноличин търговец като въшки.Не се изненадвам,че ти харесва.
БирникЪ
22 Ное 2012 09:59
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
vjacho 22 Ноември 2012 09:44,
да съм коментирал нещо системата, а ? Данъчната, осигурителната ? Прочети пак !
Сигурен съм, че ЕТ като теб нямат нужда от "...бирници,счетоводители,юристи,накацали на главата на всеки едноличин търговец като въшки." Вие сте си самодостатъчни.
Добави мнение   Мнения:87 Страница 1 от 5 1 2 3 Следваща »