Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Училищата се различават по най-слабите ученици, а не по най-добрите
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:22 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Архангел
01 Фев 2015 19:13
Мнения: 1,869
От: Bulgaria
Ами авторе, хората не са еднакви?
Какво лошо има по-добрите да се събират на едно място и да се движат на по-високи обороти?
В крайна сметка държавата не е длъжна да пада на колене и да умолява всеки ученик да учи! Ако ще! Който не учи-има нужда от продавачки, сервитьори, шофьори, миячи, чистачи, орачи и прочие!
Архангел
01 Фев 2015 19:17
Мнения: 1,869
От: Bulgaria
усилията за реформа на училищното образование трябва да бъдат насочени приоритетно към осигуряване на солидна базисна математическа и езикова подготовка

На учениците в елитните училища не се ли осигурява таква базисна подготовка?

както и към развитие на другите ключови умения за учене и за живота на всички деца, отколкото към обособяване на "елити" в образованието.

Защо да няма елит?Който може и учи какво? Да го държим в среда, която да сдържа неговото развитие ли?Да не се развива, щото на другите им е кофти?
Архангел
01 Фев 2015 19:25
Мнения: 1,869
От: Bulgaria
В непрофилираните училища за съжаление има много ученици, които нямат възможност да ходят на олимпиади,


Ходенето по опимпиади задължително ли е? А неходенето някаква тежка трагедия ли е?

Има и такива, които пак поради липса на средства прекъсват рано образованието си, защото не могат да покриват разходите за транспорт или да живеят на друго място или трябва да работят, за да се издържат.

Пълнга глупост! Не съм чул за истински талант да прекъсне образованието си заради материални причини. Това е оправдание за лузърите! Как може прадядо ми да е ходли пеша всеки ден от едното село до другото за да завърши до 4ти клас?Значи може!
Всъщност тези изпити отсяват една голяма част от лузърите, което е много стимулиращо за средата на останалите. Отсяват се всякакви хулиганчета и гаменчета, които ходят на училище с всякаква друга цел, но не и да учат!
hick
01 Фев 2015 20:00
Мнения: 1,216
От: Bulgaria
Данните показват, че разликите между видовете училища са несъществени по отношение на най-добрите ученици

Данните показват, че авторите нямат представа за какво говорят. Приложеният от тях способ за измерване на нивото на най-добрите (примерно по математика), а именно чрез резултатите от зрелостните изпити, е също толкова гениален, колкото да се мери температурата при кипенето на водата с медицински термометър до 42 градуса (аз лично не бих се сетил :-)
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: hick
Survivors
01 Фев 2015 20:01
Мнения: 3,252
От: Bulgaria
Архангеле,
Survivors
01 Фев 2015 20:10
Мнения: 3,252
От: Bulgaria
hick,

Трябва да се осигуряват достъп на всички до качествено образование, но не за сметка на по-умните. Те и сега са в неблагоприятно положение, защото няма достатъчно добри учители, стимулиращи занятия (безплатни кръжоци, клубове и пр.). Съвсем не е вярно, че умните си се справят добре така или иначе. Ако мериш с медицински термометър, както казва hick, да.
Но всъщност изследвания показват, че в повечето страни - недотам развити, където средната интелигентност все още се увеличава (ефект на Флин), както и в развитите, където има вече ривърс на ефекта на Флин - намалява процентът на високо интелигентните!

hick
01 Фев 2015 20:40
Мнения: 1,216
От: Bulgaria
Данните също така показват, че най-високите средни резултати от зрелостните изпити всяка година неслучайно са в област Кърджали. Ще обясня защо, давайки пример с математиката (щото с българския като чужд език е ясно каква друга заигравка има).

Кърджали е областта с най-ниските, ама най-най-ниските резултати на всевъзможните състезания по математика както тази, така и миналата, така и за всяка от последните поне трийсет години. Което говори за една много, ама много трайна липса на ниво по математика.

И от тази гледна точка хич не е случайно, че най-високите резултати от зрелостните изпити са точно в Кърджали. Защото, когато си принуден да изманипулираш една система, основните възпиращи фактори обикновено са на входа и са качествени, а не количествени. Ако извършваш банков обир, дали си отнесъл три или шест милиона е все тая, и щом веднъж си сложиш главата в торбата, естествено грабваш и шестте. Така и с оценките - веднъж решиш ли се да мамиш (което нивото ти по един примерно чужд за тебе език те принуждава да го направиш, защото иначе оставаш без диплома), оттам насетне няма да се спреш нито с тройката, нито само с единия предмет. Като се уреди вече едната матура, по подобен начин се урежда и другата - вече знаеш как (освен ако си нямаш любим предмет, в който си достатъчно силен :-)

И зорът наистина е в това как и откъде да почнеш и как да направиш пробива в системата. Обаче точно това му е най-хубавото както на Кърджали, така и на училищата, които дават наистина некачествено образование - навсякъде около теб е пълно с хора, които са точно със същия "академичен" проблем. В резултат от тази масовост, пътеката, която търсиш, се оказва добре отъпкана. И колкото повече са хората, които си знаят, че са толкова зле, че няма смисъл да се рискува (щото отнапред се знае, че резултатът ще е плачевен), толкова по-добре отъпкана и лесна за намиране е тя.

Както е казал народът, за да стане много добре, първо трябва да е много зле :-)
Darby
01 Фев 2015 21:03
Мнения: 1,997
От: Bulgaria
Това си е призив за уравниловка.
Survivors
01 Фев 2015 21:16
Мнения: 3,252
От: Bulgaria
hick, интересно.

Един учител от друг град, не Кърджали, ми разказа наскоро - като почнали матурите, сложили камери в стаите, където се провеждат. После, като почти никой не взел матурата, махнали камерите...
Han
01 Фев 2015 22:54
Мнения: 18,932
От: Bulgaria
"Отровено общество" призовава към затворено общество и към забрана на износа на умове от България?!

Cardozo e Sa
01 Фев 2015 23:05
Мнения: 3,429
От: Bulgaria
осигуряване на солидна базисна математическа и езикова подготовка


На учениците в елитните училища не се ли осигурява таква базисна подготовка?


Ами, не! Обикновено се осигурява математическа ИЛИ езикова подготовка, докато авторите са употребили съюза И.


Cardozo e Sa
01 Фев 2015 23:06
Мнения: 3,429
От: Bulgaria
Не съм чул за истински талант да прекъсне образованието си заради материални причини



Тва, че ти не си чул, никак не означава "НЕВЪЗМОЖНО". Колкото си по-глух, толкова по-малко чуваш.
Cardozo e Sa
01 Фев 2015 23:17
Мнения: 3,429
От: Bulgaria
Данните показват, че разликите между видовете училища са несъществени по отношение на най-добрите ученици


Данните показват, че авторите нямат представа за какво говорят


Може би, все пак имат. Използваният метод на измерване е универсален, независимо от многото си недостатъци. Колкото до най-добрите ученици — те никога не може да са меродавен критерий, защото техните добри резултати не се дължат задължително на образователната с-ма, дори обратното е по-вярно. Резултатите от измерванията на авторите са кватифицирани, съпоставими и получени при относително еднакви условия, ерго напълно валидни.
Raining Heart
02 Фев 2015 05:31
Мнения: 83
От: Bulgaria
Всички резултати от матурите са нагласени. Априори! Фактът, че няма ясни критерии, еднакви за всички години, за оценка, а всяка година ги нагласяват след проверката на работите - за какво си говорим. За преписването изобщо няма какво да се обсъжда. то става с мълчаливото съгласие на квесторите.
SvSophia
02 Фев 2015 07:12
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
Съществува ли някаква обективна възможност поне от време на време и за разнообразие, като стане дума за българското образование, да не се представят единствено мненията на "експерти" от "Отворено общество" и ИПИ, които в живота си едва ли имат и 5 години трудов стаж в държавни и общински училища, както и в държавни университети. Щото с експертността на людете от тез двете институцийки бяха провеждани "реформите" в българското образование през последния четнърт век (последното "реформиране" беше ЗРАСРБ на Игнатов, та само който не е минал край университет, само той не е разбрал за какви резултати иде реч). И ето докъде стигнахме въз основа на тяхната експертност. Ако са го закъсали за средства и са опрели до хонорари от медиите, има и по-безобидни проблеми за обсъждане, които няма да навредят чак дотам за десетилетия напред на българското общество - размножаването на бекасите примерно, глобализацията на Млечния път или както там ги бяха формулирали проектите си по Игнатово време едни учЕни фирмаджии.
Raining Heart
02 Фев 2015 07:41
Мнения: 83
От: Bulgaria
SvSophia

Bonjorno
02 Фев 2015 09:58
Мнения: 3,927
От: Bulgaria
25 г. ручаме жабетата на образователната реформа, платена от Сорос. Затова и всичко сега е така у нас. А идеята да се забрани на силните училища да имат ученици от 5 клас е само проявление на общата стратегия за убиване на де що има потенциално кадърно в страната. И то чрез най-дългобойното оръжие - образованието.
len
02 Фев 2015 10:47
Мнения: 5,045
От: Bulgaria
Единственото нещо, с което съм съгласна от писанието на сороФците е, че не бива да има ранен прием в елитните училища, но не споделям аргументите им за това. Аз, като завършила една от някогашните елитни езикови гимназии/щото много малка част от сегашните могат да се наречат такива/съм твърдо убедена, че системата не трябва да се пипа. Нещо, което се е доказало, че работи вече повече от 50 години, кому е нужно да се разваля? Специално езиковите гимназии са им трън в очите откак започнаха промените и само решимостта на родителите, особено тези, получили образованието си в такива училища, както и на министри, които са завършили такива гимназии, това не се случи.Експорт сме правели на елитни деца? Ами само миячи на чинии им се ще да изнасяме на соросоидите!Причината за тези намерения на министерството за прием след 5 клас са лобистките интереси на математическите училища, породени от безумната система на делегираните бюджети, Езиковите гимназии не закъсняха да включат своето лоби. Истината е една - никой не го е еня за качеството, всичко е за едни пари, които хронично недостигат в родното образование, особено , когато бе въведен принципа , че ученикът е едни ходещи хиляда инам колко си лева. Това е истината. А образованието затъва. Ей на, оказа се, че в столицата е проблем да си запишиш детето първолак в свясто училище, не само в детска градина! Какво да говорим.
Ahhahhahha
02 Фев 2015 12:43
Мнения: 247
От: Bulgaria
Браво!!! Само един недостатък има анализа. Авторът не се е сетил да забрани частните училища, които по изключително гнусен начин разделят децата, в зависимост от доходите на родителите и формират някакви "елити", вместо да разпръскват знанията равномерно и на случаен принцип. То бива бива, ама бивол за курбан небива. И тъй след като гордо и демократично изравним всички в държавните училища (на принципа на Прокруст“, ще можем съвсем оправдано да си внесем управници и съветници от местата където произвеждат "елити". Пак БРАВО
plam111
02 Фев 2015 15:17
Мнения: 162
От: Bulgaria
Пълни глупости.
Погледнете Германия. Никой там не знае на изуст формулата (а+б) на квадрат, но произвеждат на ниво което ние не сме сънували.
Математиката, чуждите езици и българския са инструменти за усвояване на приложните науки а не крайна цел.
В България децата се оценяват само по тези показатели, което е пълна безмислица.
У нас се мисли за учителите, колко хорариум ще имат, как да се попълнят часовете им до пълна заплата, а не за целта да се образова един работник. Надцакват се в инспекторати и министерства как да отстранят конкурента за близко до политиката място, а другото е неважно. 5 оценки по предмет да има и пука ми дали са научили нещо.
Да се учи литература и български до 12 клас ??? Що за разхищение на време и усилия???
В развитите държави гледат да намерят мястото на всяко дете, кандидат работник, да се реализира според насочеността на личността.
Уж се реформира средното образование, а пак да не се стигне до главните принципи, заложени при напредналите държави.
ttanchev
02 Фев 2015 15:30
Мнения: 1,880
От: Bulgaria
"Теория без практика е мъртва" - Ленин.
Следствие - Цецо да не би да е завършил елитно училище бе алоу.
Добави мнение   Мнения:22 Страница 1 от 2 1 2 Следваща