Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Кой преяжда от бюджетната пица
Добави мнение   Мнения:6 1
dorko
15 Мар 2017 19:45
Мнения: 129
От: Bulgaria
Ефект: нито отбрана, нито сигурност, нито образование.
reporter
15 Мар 2017 21:03
Мнения: 1,098
От: Bulgaria
е, богатите не живеят в панелки
annetaz
16 Мар 2017 04:53
Мнения: 1,778
От: Bulgaria
Хубаво е да се намалят държавните харчове! Как може да стане? Като се спре с назначената икономика, която чака на обществени поръчки! Като се върнат общинските фирми, които ще поддържат инфраструктирата постоянно, вместо всичко да се скапе тотално и после да ни струва милиони да го обновим и то некачествено. Естествено с начислените печалби за определени тарикати. В Бг реален бизнес почти не се прави! Всеки умник гледа да се закачи за лошата държава..?! А е време с това да се престане. Целия капацитет да бъде насочен към развитието на производство, технологии и др., към износа на продукция и то Бг, за да може реалните пори в обръщение да се увеличават, вместо да намаляват. И да има постоянни работни места. С добри доходи. Защото в момента я караме само на помощи от ЕС, кредити и разни далавери. Но скоро парите от ЕС ще секнат! И няма да има с какво да се поддържат стадионите, градинките, площадите, булевардите. Приказките за образованието вече ни дотегнаха. Имаме бол университети, които бълват ненужни висшисти като се търсят строителни работници, продовачи и сервитьори. Професии, които изискват по-скоро умения, отколкото голямо учене. Бълват икономисти и няма икономика читава. Бълнат юристи, а няма правосъдие. Това е вид скрита безработица и хранилка за определени персони. Образованието ще се оправи тогава, когато се роди нормалния бизнес, който има нужда от хора и знае да ги обучи и задържи. А сегашния, който е виснал на държавата, се ядосва, когато тя харчи за нещо, защото иска всичко да е за него.
pigeon2
16 Мар 2017 09:12
Мнения: 1,180
От: Bulgaria
Ясно го е казал Жоро Ангелов!
Жалко е само, че политиците ни не "увират" за тези неща, особено като минат изборите!
Apolitichen
16 Мар 2017 14:15
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Ясно го е казал Жоро Ангелов!
Кое е точно казаното?
През 2015 г. за тази функция отделяме 2.8% от БВП, което е близо три пъти повече от скандинавските страни и Ирландия.
Първо, ако бяхме толкоз над другите държави, нямаше да ни притискат с искането за 2% от БВП за "отбрана и сигурност". Второ, дефиницията "сигурност" не е пазарен обекти, което позволява на пишман-икономисти да я разтягат в произволно измерение, в случая "правосъдна система" (и яко пропуска разходите за справяне с нарушителите на държавната граница, наричани от правните лумпени "бежанци" ); Трето, разходите, преките разходи за сигурност според държавния бюджет са:
- 1.08 млрд. лв. за Министерство на отбраната;
- 1.234 млрд. лв. за Министерство на вътрешните работи;
До тук 2.9% от БВП, с бюджета на съдебната власт (565 млн. лв.), на Министерство на правосъдието (233 млн. лв.), на Народното събрание (56.6 млн. лв.), стават 3.75%. Освен това има 3 млрд. лв. държавна субсидия за изплащането на пенсии и здравни осигуровки на ранните пенсионери от сферата на сигурността (военни, полицаи, следователи, прокурори, съдии, общо към 230 хил. души или 10% от всички пенсионери).

1. Предоставени трансфери за: 10 978 919,9 хил. лв.
1.1. Общините 2 881 352,5
1.2. Държавното обществено осигуряване 4 723 575,8
1.3. Националната здравноосигурителна каса 1 158 086,0

Като се отчете и вноската към ЕС от 992.5 млн. лв., общите разходи за сигурност надхвърлят 7 млрд. лв., почти 9% от БВП.
Четвърто, на този "мозък" Ангелов сравненията са му абсолютно неадекватни, сякаш никога не е отварял географски атлас - Ирландия е остров (граничи със себе си, Северна Ирландия от Обединеното кралство). Дори "полуостровите", Скандинавския (собствено производство за малобройна армия) и Балканския (военните разходи на Гърция за внос) са коренно различни по отношение на "сигурността и вътрешния ред".

Подобен пример е здравеопазването. През 2005 г. бюджетните разходи бяха под 1.2 млрд. евро, или 4% от БВП, а сега са около 2.5 милиарда евро или 5.5% от БВП - значителен растеж, но без особена промяна в качеството

Че е "подобен пример" на неадекватен анализ, е така. Но:
- бюджетните разходи и преди и сега са под 1.2 млрд. лв (виж по-горе субсидията), дори не е евро.
- разходите за здравеопазване (бюджетните са само една трета) сега наистина са около 2.5 млрд. евро, от които 1.5 млрд. евро са за лекарства и хранителни добавки (по IMS)
- има три особени промени на качеството на здравеопазването:
-- населението намалява ускорено - от 38 хил. души годишно през 2005 г. към 60 хил. души през 2016 г.;
-- след здравната реформа (1998-2002 г.) броят на инвалидите се упетори (от 127 хил. души на 640 хил. души) за десет години и се върна на 440-480хил. души след Дянковото замразяване на пенсиите;
-- появиха се "честни частни" пазарни субекти - 16 здравни застрахователни дружества (изключени от пазара, опс от Рамковия договор) и частни болници. През 2006 г. в България е имало 54 частни болници (числото на държавните или общински болници е 270), сега, 2015 год. са удвоени, 104 частни от общо 348 болници с 52 хил. легла. 62% от тези търговски дружества са пред фалит. За причините на задлъжняване не мога да кажа нищо конкретно, защото заплатите на управителите на дружествата са търговска тайна; прехвърлянето на "активи" (консумативи и инвентар) от болница в частни кабинети е данъчна тайна; изплащането на космически хонорари за консултации са лекарска тайна. Нищо, че тия тайни се финансират обществено и открито - моята вноска, 208 лв. месечно, не зная къде и за какво отива (когато стъпя в болница, плащам отделно от тая "данък" всички разходи - от паркинга, през лекарствата до консумативите).

Социалната политика (порите следват когото си искат) и "инвестициите" (в огради и замазки) са други бозаджийски сравнения на "мозъка" Ангелов. А тия изсмукани от пръстите 42% от БВП разходи на държавата така и не уточнихме с Rki, защо в консолидирания държавен бюджет (22 млрд. лв. държавен бюджет + 6 млрд. лв. вноски към НОИ + 2.5 млрд. здравни осигуровки= 31.5 млрд .лв. или 39% от БВП) влизат пенсионните и здравни вноски към НОИ и НЗОК, а се изключват вноските към частните пенсионни, застрахователни и здравно-застрахователни дружества. Да не говоря, че други мозъци, Йордан Христосков и Иван Нейков, се скъса да лъжат, че осигурителните вноски били "наши пари", на гражданите, а не на държавата.
pigeon2
16 Мар 2017 17:26
Мнения: 1,180
От: Bulgaria
Аполитичен, прочетох внимателно и с интерес твоя постинг.
Не разбрах обаче с кого спориш - с автора, или със себе си
Добави мнение   Мнения:6 1