Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Лакатник обяви война на мизерията
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:95 Страница 1 от 5 1 2 3 Следваща »
Калки
17 Мар 2005 22:38
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Цената на демокрацията....

Плащат я нашите родители, за да можем ние да живеем (ужким) по-добре
Devil
17 Мар 2005 23:17
Мнения: 3,559
От: Bulgaria
Калки
Откога на геноцида му викаме демокрация.
Аз съм ЗА антидемократични действия.

За първи път преди половин година си правих зъбите в България. Цената ме устройваше, качеството на услугата беше много високо, кабинетът перфектно организиран и работещ с модерна техника и матеряли. НО се плащаше в брой и не се издаваше никаккъв документ. Това не е правилно. Заплащането трябва да става по банков път от съответния здравен или пенсионерски фонд, а пациентът да плаща свопята част - около 20-30 % от цената на фонда. Какъв е проблемът на здравния министър, че не го е разпоредил до сега.

Все още 20 % от цената на стоматологичната услуга в САЩ е много по-висока от пълната цена на най-скъпия български зъболекар.
99
17 Мар 2005 23:19
Мнения: 4,830
От: Eritria
а кой ти ги изби та би пат чак дотука да тураш чене?
Кракатау
17 Мар 2005 23:40
Мнения: 4,538
От: Indonesia
Верно много завеян. Да не знае че освен в брой е можело да плати кеш или на ръка. И да се чудиш за какво са му зъби като може да се храни по банков път като 20% от протеините се поемат от министерството.
fractal
17 Мар 2005 23:51
Мнения: 9,824
От: Bulgaria
като са живели и строили комунизма сички пенсии еднакви за всички пенсйонери това викам аз е безкласово поколение
taki
18 Мар 2005 00:12
Мнения: 418
От: Bulgaria
Девил, много е лесно от Америка да даваш съвети. Тук в статията ти казват че хората взимат пенсия 60 лева, за която са работили около 40 години. Някои от бъдещите пенсионери, които са се родили не по свое желание около 50 година и толкова няма да взамат, защото в момента няма работа за тях. Какви 20%, от коя здравна осигуровка. Като не получавам пари отникъде, като вися на шията на детето си, и за осигуровки ли да му харча парите.Никакви осигуровки на никого няма да дам. Пенсия ще взема на КУКОВО лято, а ако се разболея и аз ще легна на линията. Такава е действителността. А всички не можем да заминем, някои не искат, други нямат пари за пътни, трети си имат други причини. Трагедията е че управниците ни видят не видят и туку пръкнат някой закон, като в Америка или като в Швейцария или Белгия, то вай такива като теб им подсказват какво да правят и те нали са послушни слушкат. ТУК Е БЪЛГАРИЯ Америка е там.
IGBT
18 Мар 2005 01:01
Мнения: 205
От: USA
Другарки и другари,
длужен съм да поясня че по света съществуват
2 начина за осигуряване на по- висока пенсия:
1. Много работиш
2. Имаш много деца
Поколението пенсионери в България няма заслуги
по ни един от горните параграфи и съвсем закономерно
бере плодовете на своето безгрижна и безотговорно пропиляна
младост.
Като български емигрант в САЩ твърдя че поколението
на днешните български пенсионери няма и най-малка представа
от упражняване на съзнатена трудова дейност.
Приказките за отрудените пенсионери са чист зомбизъм.
bestbuy
18 Мар 2005 01:14
Мнения: 1,169
От: Canada
IGBT,
Не си прав - те са си изработили и спечелили своето. Но държавата , т.е ние се гаврим сами със себе си.
Айде кажи ми ти, на този фон на тези пенсионери, как на ВОЕННИТЕ има дават 300-420 лв. пенсия и ги пенсионират на по 52-55 години? Заради какво? Какво са изработили?
anacephal
18 Мар 2005 01:23
Мнения: 3,134
От: Bulgaria
Като българин временно пребиваващ в САЩ твърдя че на България и провървя поне в едно - че такива като горния емигрираха..
IGBT
18 Мар 2005 01:39
Мнения: 205
От: USA
бест бай,

забравих да добавя че в това число поставям и
собствените си родители. тъжно ми е за тях, истината
ми е по скъпа. Просто горките хориза
в България са напълно не на ясно колко се работи
по света докато успееш да се пенсионираш с достоинство.
Извиняваите другарки и другари ама и аз имам 3 години
трудов стаж в БГ (1995-199 и 6 години work experience
в USA .Няма никакви гаври с пенсионери обричане на мизерия
и тем подобни от репертоара на Комуната има социално- икономически
изкривявания наследени от комунизма на които берем плодовете сега.
Не случайно делото по пенсионирането на пенсиониращите се в САЩ
е дело на пенсионерите. Ако имаш паре - играеш голф ако немаш паре
доработваш в 7/11 на 82 годишна възраст ( не че това е повхалем модел),
но има отговорност за делата ти , нема начин да си пил по цял ден
кафе, да си си родил едно детенце и да мсяташ че "всичко ти е наред"
то може да изгелжда наред , но идва видовден.
За военните не си прав баща ми е полковник от запаса
сус 120 лева пенсия.
nesnaecht
18 Мар 2005 01:54
Мнения: 15,180
От: France
Говорете когато знаете нещо , ако не знаете нищо ФЕРМЕ ЛА !
Снаха ми е от там бог да я прости , на 24 години почина ! А роднините и нямам да обсъждам !
моля затворете си , голямата уста !
paragraph39
18 Мар 2005 02:08
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
Израелски кибуц излезе на борсата"ДНЕВНИК" 17/3 - 16:12 ч.
За първи път кибуц, израелски кооператив, излезе на борсата, съобщи германският икономически в. "Ханделсблат". Израелската компания "Шамир оптикъл" (Schamir Optical), която е собственост на кибуца "Шамир" в Северен Израел, продаде преди дни на Нюйоркската фондова борса една трета от оптическото си производство. "Шамир" е получил за 3.4 млн. акции 47.6 млн. долара, посочва "Ханделсблат", като купувачи са били няколко израелски финансови къщи. След успешния си старт на борсата в Ню Йорк въпросната комуна става една от най-богатите в Израел. Освен оптическата компания кибуцът притежава дялове и в други две израелски фирми...

nesnaecht
18 Мар 2005 02:38
Мнения: 15,180
От: France
ПП- И досега брат ми не ще да се ожени , отгледа сам детето си . И не пенсионерите които плачат са му помогнали !
Казах ви болно ми е даже не сте и комунисти а сте просто БОКЛУК !
ППП- Ударихте баш там дето ме боли , но господ вижда и няма да ви забрави рано или късно !
Чичо Фичо,
18 Мар 2005 03:01
Мнения: 878
От: Bulgaria
Игбт е нарисувал картинка от дивия запад, а не казва, че в САЩ всяко лице, навършило 65 г., получава безплатна медицинска осигуровка Медикеър, която покрива повече разходи от всяка друга застраховка, вкл. за болница, зъболекар, лекарства, очила, без зъбни протези.
*
Пенсията на американците иде от няколко различни източника - това за което сега се спори (Буш иска отчасти да я приватизира), "социалната сигурност", е държавна програма, осигуряваща жизнен минимум на най-бедните, които не са спестявали, но са работили нещо (не са инвалиди). Всеки работещ, покрил определен минимум месеци или получил заплата примерно общо 15 хил., получава всяка година съобщение за размера на социалната си пенсия, ако се пенсионира през съответната година.
*
Скоро четох за една черна бабка, работила като чистачка на пресекулки, с пет големи деца, която получава 600 долара социална пенсия, получава по друга федерална програма малко безплатна храна с купони (foodstamps), живее в старчески дом с дотиран наем с парно, топла вода и някакви развлечения освен църквата, и се оплаква, че парите не й стигат за нови ченета (не й идва даже на ум, че децата могат да й помогнат). Статията е написана сиромахомилски, колко малки са придобивките й.
*
За бедните, които не са в старчески дом, има социални жилища със символичен наем, безплатна домашна помощ от социален работник, превоз до лекар, могат да поискат частна болногледачка монахиня. Американците повечето вярват в Господ. Освен църквата много обществени организации се занимават с "обществена служба", учениците задължително си избират къде да си отработят часовете. Много пенсионери заминават за Флорида с вечно лято и наемите, цените и данъците са ниски, други заминават за чужбина, дето социалните им пенсии стигат за нормален живот. Навсякъде има намаления за senior citizens. Хората, които не могат да си платят сметките за ток, могат да "работят" с компанията за разсрочване. Буш иска да направи закона за защита при несъстоятелност по-строг, но сегашния е доста щедър към неизправните длъжници. Сметките, разбира се, се плащат по пощата, не се чака на опашка.
*
Държавната защита на бедните пенсионери съществува от времето на Ню Дийла (30-те) на лустратора на Германия Ф.Д. Рузевелт и в съвременен вид от времето на "войната с бедността" (60-те), обявена от омразния на левите Л.Б. Джонсън, виетнамския военолюбец, и довършена от още по-злия злия Никсън, на който Кисинджър беше дясната ръка. .
nesnaecht
18 Мар 2005 04:22
Мнения: 15,180
От: France
Фичка , ядосваш ме като казваш че във щатите е върха а ЕС умира ?!??
Спри се , не става . Това което казваш го има във Францшя 100 % и забрави тая америка бе майна ! НИКОГА И НИКОЙ НЯМА ДА ТЕ ОСТАВИ ДА УМРЕШ ВЪВ ЕС ! това не е Америка !
ScoobyDoo
18 Мар 2005 05:11
Мнения: 252
От: Mauritius
Фичо, само се чудя как ти хрумна, че покойният Франклин Делано Рузвелт е бил "лустратор" на Германия. А фактите говорят обратното - също о бозе почившия Адолф Шикългрубер а.к.а Хитлер, убеден въздържател, изпил чаша шампанско при съобщението за смъртта на Рузвелт. Малко пОспри и погледни датите, бе човек. Ама понеже лустраторът на Германия е същия, дето лустрира не нам си колко милиона в Хирошима и Нагазаки, малце неудобно да го фалиш.
Иначе за Медикеър си прав - даже има опция за неработили и неосигурявани лица над определена възраст (това доста касае разни вече поамериканчили се емигранти като назека и родителите ни, btw) да се включат в системата срещу някъде към $50 месечна вноска.
starija hush
18 Мар 2005 05:39
Мнения: 5,041
От: United States
Стана вапрос за зуби та да ви се похвала с моита супруга рускинята която е на 51 години изоб6то през живота си не е била на зуболекар.Има 32 зуба и вси4ките са здрави без нито една пломба.Като глрдам как на масата с зубите си 4упи орехи трупки ме побиват да не си ги с4упи.Изглежда варви по наследство за6тото и маика и на 76 години била с вси4ките си заби.Трагедия за пенсйонерите но те са по целия свет с еднаква судба.Много пенсйонери в америка са принудени да работат парттаим за допалнителни доходи и така свурзват двата края некак си.
nesnaecht
18 Мар 2005 06:42
Мнения: 15,180
От: France
Не ме разбирайте неправилно , но аз ожених брат ми и той си остана само той , а сестра и брат никакво внимание не обърнаха на малкия когато тя почина ! А сега искат да си разделят това което майка му е оставила !
Лична работа е ще кажете , ма тия пенсионери дето плачат са роднини по един или друг начин със снахата ! Затова съм нервен
G5
18 Мар 2005 07:19
Мнения: 1,696
От: Bulgaria
незнайко искаш да кажеш че си изперкал ти щото иначе постоянно си нервен... от франсетата ли , от климата ли, от божолето дето не го пиеш ли... ти си знаеш
нищо лошо де...
nesnaecht
18 Мар 2005 08:27
Мнения: 15,180
От: France
*****

Редактирано от - bot на 18/3/2005 г/ 09:04:55

Manrico
18 Мар 2005 08:40
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Когато на един работещ в България се пада един пенсионер, а вноската за пенсия е около 35% от заплатата, пенсииите ще бъдат около 35% от заплатите - и то тези заплати, върху които се внасят осигуровки. Това е. За по-големи пенсии трябват или по-големи заплати, или пари от другаде. Това е положението, колкото и поеми и есета да се изпишат на тази тема.
Добави мнение   Мнения:95 Страница 1 от 5 1 2 3 Следваща »