Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Съвременна социална инженерия
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:68 « Предишна Страница 4 от 4 2 3 4
kaily
30 Май 2005 16:31
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Ън те тека, браво Дон!
Нещата са такива, каквито са, ако можеха да бъдат други, щяха да бъдат.
И животът си върви, фактите се предизвикват един друг напълно независимо от нашите ментални интерпретации за тях.
...това е окултизъм...
В процесинга на Хъбрад се вика техника НАБОЧ-наблюдавай очевидното.
Думата ”набоч” е съставена от фразата “наблюдавам очевидното”. Актът на наблюдаване на очевидното е усърдно пренебрегван в обществото в днешно време. Жалко. Това е единственият начин, по който изобщо гледате; вие наблюдавате очевидното. Вие поглеждате реалността на нещо, което действително е пред вас. За щастие способността към набоч в никакъв случай не е вродена и в нея няма нищо мистично, въпреки че някои хора учат другите, че това е именно така.

Как да научите някой да вижда какво има пред него? Давате му нещо, което да гледа, и да ви каже какво вижда. Индивидът може да практикува това сам или в група, също като в клас. Избира се просто човек или предмет и се забелязва какво има там. В клас, например, един студент е помолен да застане пред класа и да бъде гледан от останалите студенти. Инструкторът стои отстрани и пита студентите:

- Какво виждате?

Първият отговор би бил от сорта на:

- Ами, мога да видя, че той има много опит.

- Наистина ли? Можете ли наистина да видите неговия опит? Какво виждате?

- Ами, мога да кажа от бръчките около очите и устата му, че той има много опит.

- Добре, но какво виждате?

- О, разбрах ви. Виждам бръчки около очите и устата му.

- Добре!

Инструкторът не приема нищо, което не е видимо.

Студентът започва да разбира и казва:
- Аз наистина мога да видя, че той има уши.

- Добре, но оттам, откъдето седите, можете ли да видите и двете му уши сега, като го гледате?

- Ами, не.

- Добре. Какво виждате?

- Виждам, че има ляво ухо.

- Чудесно!

Без предположения и допускания. Например: “Той има добра осанка”.

- Добра осанка, в сравнение с кого?.

- Ами, той е по-изправен от повечето хора, които съм виждал.

- Те тук ли са сега?

- Ами, не, но имам спомени за тях.

- Хайде. Добра осанка във връзка с кого, когото можем да видим в този момент?

- Ами, той стои по-изправен от вас. Вие сте малко прегърбен.

- Точно в тази минута?

- Да.

- Много добре.

Целта на такова упражнение е да се доведе човек до точката, където той може да погледне друг човек или предмет и да види точно какво има там. Не изводи какво би трябвало да има там от това, което вижда. Просто какво вижда, видимо и просто за окото. Толкова е ясно, че чак боли.
Krydderi
30 Май 2005 16:41
Мнения: 2,761
От: Bulgaria
Залагам си главата, че след такова обучение от човека не може да стане добър математик, още по-малко квантов физик.
Don
30 Май 2005 16:45
Мнения: 19,057
От: Bulgaria

Потвърждавам впечатлението на Krydderi.
kaily
30 Май 2005 16:47
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
А ето ви една прелюбопитна статия, която четох преди години и едвам я намерих сега наново.
http://www.cfin.ru/management/intel_model s.shtml
Натиснете тук
Интеллектуальные модели могут представлять собой простые обобщения (“никому нельзя верить”) либо быть сложными теориями (“почему моя семья такая странная”). Но здесь главное уяснить, что интеллектуальные модели действенны — они формируют наши действия. Если человек верит, что никому верить нельзя, он будет вести себя иначе, чем тот, кто считает, что людям можно доверять.
Почему интеллектуальные модели столь жестко определяют наши поступки? Отчасти потому, что они определяют, что именно мы видим. Двое с разными интеллектуальными моделями смотрят на одно и то же, но описывают его по-разному, потому что подмечают разные детали.
С интеллектуальными моделями дело обстоит иначе. Главное не в том, верны они или ошибочны. Все модели, по определению, есть результат упрощения. Проблемы возникают, когда интеллектуальные модели существуют неявным, потаенным образом — ниже уровня сознания.
.........
Похоже, что первой из крупных корпораций открыла возможности интеллектуальных моделей Royal Dutch/Shell. Управляя сильно децентрализованной нефтяной компанией в период крупнейших потрясений нефтяного рынка в 1970-х годах, Shell обнаружила новый и уникальный источник конкурентного превосходства — помогая менеджерам прояснить собственные гипотезы, вскрывать внутреннюю противоречивость этих гипотез и вырабатывать новые. ....

В середине 1970-х годов ответ начал вырисовываться из идей, разрабатывавшихся Аргирисом и его коллегами. Их “наука действия” представляла собой сплав теории и размышлений о причинах, обусловливающих наши действия. Более того, инструментарий “науки действия” приспособлен для использования при решении организационных проблем. Мы, говорят Аргирис и его коллеги, попадаем в ловушку “защитных реакций”, которые мешают анализировать наши интеллектуальные модели, а в результате овладеваем “искусством оставаться невежественными” — метафора, которой Аргирис описывал поведение большинства взрослых, “научившихся чрезвычайно искусно защищать себя от опасностей и тягот ситуаций, возникающих при овладении новым знанием”, но при этом утрачивающих способность добиваться нужных им результатов.

Редактирано от - kaily на 30/5/2005 г/ 16:50:16

kaily
30 Май 2005 16:52
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Е, аз нищо не залагам, щото не знам за математиците и физиците, ама съм сигурна, че без да виждаш очевидното, не можеш да вземаш правилни решения и че решенията на база собствени интерпретации най-често са погрешни.
Та не говоря за интелектуалците, а за интелигентните-а интелигент е човек според мен, който вижда нещата, каквито са и действа адекватно на реалността, а не на менталния си модел.
Старшината
30 Май 2005 16:55
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
.... прилича ми на определение на "математик" ...
takoko
30 Май 2005 17:03
Мнения: 1,169
От: Germany
Нека накратко да обясня какво е даването на пари от богатите в ЕУ - това е тяхната инвестиция в бъдеще! или т.нар. вторичен ефект в икономическата теория, а и установено правило в практиката!
Икономики като нашата имат ръст от 4-6% годишно, а икономики като немската имат под 1% дори, ръст Те живеят в момента от експорта си, а този експорт е 70% , ако не и повече в рамките на ЕУ. Та за да могат да експортиреат в БГ например, ние трябва да сме богати или по-леко казано от мен, да имаме пари, да можем да си купим скъпите стоки, които ни предлагат, а за да имаме пари, те трябва да инвестират в нашата икономика. Та това даване е определено с процент от Брутният Вътрешен Продукт на една държава и сега искат от 1, 5% някъде, незнам точно, да го направят на 1%! Те дават , защото искат и инвестират по този начин! Те инвестират в нормални икономики с нормални хора, а не в собствените си икономики, защото те са тежки, остарели икономики, които не носят дивиденти, както и не са пазар за техните стоки!
Французите май не са наясно, още веднъж споменавам, срещу какво са гласували...по това съдя и от хората по телевизията , които се радваха на "победата" - настъпва политическа криза, сменя се правителството, те гласуваха също срещу президента ШИРАК, който ги агитираше за "ДА" и избираха преди няколко години за президент с голямо мнозинство!!!

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
God Bless U!!!
Добави мнение   Мнения:68 « Предишна Страница 4 от 4 2 3 4