Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Образование или инфраструктура: изборът е наш
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:99 Страница 1 от 5 1 2 3 Следваща »
A_Bulgarian_in_USA
30 Юни 2007 01:09
Мнения: 976
От: USA
Денков, . Само мога да добявя, че най-големите глашатаи на кючек-политика и азизсщината бяха седесарите Желю Желев, оБлага Димитрова и сие лумпени интелектуалци (прости ми Боже, беше време, когато и аз ги подкрепях). Тия глупендери бяха изтикани напред от хитреците комуняги, които също подкрепяха тези тенденции.
*
На БГ външни конкуренти и забраниха да бъде модерна индустриална държава. Не ни разрешиха да се пренастроим от комунистическата технокрация към модерни технологии, а можехме. За българите остана да ринат торта на кравите и да оправяме леглата на чужденците. За това и всеки де що имаше мозък напусна БГ.
*
Образованието следва изискванията на индустрията. Пак да го кажа за кой ли път, с тези икономически тенденции ни трябва половин СУ и един колеж за пилонджийки в Русе.
*
Хич не мога да си представа как Хан Аспарух или Симеон Велики се изправя пред поданиците си и им казва, че от днес повече няма да правим мечове, а ще ги внасяме от вън, Византия например.
*
За "свое успокоение" можем да кажем, че и другите бивши соц. братя са долу-горе на същото положение, - деиндустриализация и деградация - ех, може би малко по добре . Единствената соц. държава, която успя да си запази научния потенциал е Русия, макар и с големи жертви.
*
ЕС е тъп до безобразие. ЕС трябва да обяви приоритет за всички държави модерни технологии, особено в областта на енергетиката, и да привлече всеки един способен специалист да работи в тези областти. Иначе ще си остане с правенето на свирки на Чичо Сам.
Чичо Фичо
30 Юни 2007 03:08
Мнения: 24,838
От: United States
Преди време д-р Денков, наш някогашен учител от СУ, беше писал нещо за доброволната стерилизация, та се изяснявахме по мейлите.

Ето сега пак пише:

"... осемдесетте години на ХХ в. [с] престъпната държавна и партийна политика към етносоциални групи с висок прираст" ... "те устойчиво снижават качеството на образование" ... "без първични условия за трудово и всекидневно взаимодействие, основано на владеене на български език, разбиране на елементарни понятия и първични социални нагласи, контролиращи усетите за глад, страх и размножаване".

Представям си в Америка, дето живея, някой - не либерален хуманитарист философ, ами южен консерватор от религиозната десница, че и head of KKK - да напише на книга таквози нящо...

Следвано от:

"Те ще извират не само от циганските гета и от капсулираните турски и помашки села..." (не е ясно всичките ли са капсулирани или само някои).

И пак, макар вече не за малцинствата:

"такива ще са продуктите и на ценностното видиотяване с все по-агресивните рекламни фикции за съвременен начин на живот, основан на SMS грамотност и copy-paste творчество..."

Тук не мога да не си спомня как в далечната 1991 г., като голобрадо аспирантче, се похвалих на един роднина на жена ми, доцент по военни науки във Военна академия, че си пиша дисертацията направо на компютър (личен Правец 8С). Той изрази съмнение в компютрите и изтъкна, че един негов аспирант уи той му дал такава работа, ама вътре имало яко копи-пейст (сякаш на пишуща машина Хеброс или с паче перо на пергамент няма бъкел копи-пейст).

Митко Денков беше голям специалист по Хайдегер, за него му беше дисертацията и май първата публикация във Философска мисъл. Явно - без майтап - мракобесните (в превод на нашенски - обскурантистките) идеи на Хайдегер са му заседнали здраво в главата.
ole-le
30 Юни 2007 03:18
Мнения: 5,620
От: Bulgaria
Димитър Денков
Само бих добавил, че въпросът не е в простото наливане на пари в образованието, а такова с качествен ефект. Натиснете тук
ole-le
30 Юни 2007 03:25
Мнения: 5,620
От: Bulgaria
Чичо Фичо,
не си го разбрал. Това са факти, които е по-добре да бъдат наричани и публично изричани с истинските им имена и същност, отколкото срамежливо премълчавани от криворазбрана "политическа коректност". Именно за да бъдат преодоляни. Истинската политическа коректност е тези факти да бъдат назовани и преодоляни, а не оставени под повърхността да ексалират.
Чичо Фичо
30 Юни 2007 03:36
Мнения: 24,838
От: United States
Митко Денков е родом от гр. Хасково. Там гледката е доста безрадостна наистина, минахме в 2005 на път от Истанбул за Пловдив. Имаше един Технополис.
Аз съм също от провинцията - Варна. Там е първият извънстоличен, първият частен и вторият бълг. университет - Висшето търговско у-ще, създадено от Варн. търг. стоп. камара в 1921 г. Тежко време - градът току-що бил загубил стопанския си хинтерланд - Южна Добруджа, основния им бизнес нали бил износа на жито. След девети търг. у-ще било преобразувано от местните във Варненски университет "Св. Кирил Славянобългарски". Отворили инженерства, журналистика, както си му е редът. В 1954 народната власт закрила ВУ, преместила студентите от закритите специалности в София и направила ВИНС и МЕИ-Варна. В 80-те години в града имаше 10-тина хил. студенти.
Сега има 30-тина хиляди в пет университета. Не съм сигурен за качеството им, ама като помня едновремешното в СУ, едва ли е толкова по-зле.
*
В града сега се строят (от частни фирми, със западно участие, с цел печалба) буквално десетки "бизнес центрове" - някои са като цели панаири като Джавитс център в Ню Йорк (на Булбрю), други щели да имат по три 30 (трийсет) етажни офисни кули (на Оркид) със 150 хил. кв. м. разгъната площ.
*
В тия стотици хиляди кв. м. офисна площ с бърз интернет, климатици, хиляди паркоместа, изложбени зали ('шоурумс'), търговски и фитнес центрове, детски градини и прилежащи жилищни комплекси от луксозни малки и средни апартаменти с бързи връзки до летище, пристанище и магистрали - се очаква да работят десетки хиляди професионалисти с висше образование, компютърно грамотни, знаещи английски и български. Те няма да са всичките чужденци експатриати. Ще имат и деца - в града миналата година се родиха повече деца, отколкото хора умряха, и сега се строят две нови държавни детски градини. Тия деца сигурно ще ходят и в хубави училища - там имат няколко хубави държавни гимназии, едната емоята - Първа ЕГ, има си алумни уеб сайт и яху-група. Имат и частни училища.
*
Дори младите хора, които срещам по Златните лятос, които раздават купони за дискотеки, много ми харесват. Хубави, цивилизовани, говорят езици, усмихват се. Харесват ми и племенниците ми, и децата на приятелите ми. Те са поколението Y - (ние сме поколението X) или хилядолетниците (millennials). Които завършват гимназия след милениума - 1.01.2001. Приличат доста на връстниците си в Америка, за които се изписаха немалко книги вече, и се смятат за най-отраканото поколение в историята - не само с технически умения, но и със социални (благодарение и на есемесите и чата), и с повече идеализъм, отколкото песимистите смятат (отделно, че са и най-разнородното расово и етнически поколение работници). Последното адресирам и към Валери Петров в днешния брой.
Tim
30 Юни 2007 04:49
Мнения: 6,853
От: Bulgaria
Браво на автора!

Образованието, обаче иска яки реформи преди да му се налеят пари.

За това, като че ли още няма виждане, въпреки перманентните експерименти в него.
minfin
30 Юни 2007 06:01
Мнения: 23
От: Bulgaria
Чичо Фичо,
какви са впечатленията ти от образованието в Щатите, сравнено с това в България? Доколко тесен е контактът на учебните заведения там съответно с държавата/обшеството/бизнесът? Как е решен проблемът с мотивацията и квалификацията на учителите? Имаш ли представа какво е съотношението инженерно/хуманитрано профилиране?
Мерси.
imago
30 Юни 2007 07:03
Мнения: 259
От: Bulgaria
Образованието иска преди всичко смяна на образователя, който в 90 % от случаите владее единствено научната техника копи-пейст и е напълно убеден, че след като е цитирал правилно източника, може да премахне кавичките и препратката.
мики256
30 Юни 2007 08:17
Мнения: 546
От: Bulgaria
Трагично вярна статия...
Пейчо Пеев
30 Юни 2007 08:59
Мнения: 9,854
От: Bulgaria
чичо фичо, младите хора дето са те впечатлили не са само варвалии, а ученици от всякъде, работят лятото за да си подпомагат ученето, скъпи са дрешки, учебници и всичко, има варналии, много високи професионалисти и работят само през сезона, после едва ли остават в българия, та идеалисти не са, а с друг морал, но живеят в суров свят, никой не ги жали, наясно са какво ги чака тука и няма да останат
Чукча!
30 Юни 2007 09:00
Мнения: 408
От: Bulgaria
Образование или инфраструктура: изборът е наш

че на кои му трябват образовани к-урви? те ако са образовани нема да за к-урви я! пък и един бърдак в гъза на Европа е по-близко от таква като Тайланд, Малайзия и Филипините.
Тъй че глейте по цял ден чалга и друсайте цици...
hamalin
30 Юни 2007 09:21
Мнения: 1,752
От: Bulgaria
Умът е важен.Който го разпознава, има бъдеще.
^Приоритети^ не е българско.Употребата на това ни отдале4ава от ме4тите.
debelaka
30 Юни 2007 09:22
Мнения: 98
От: Bulgaria
Поздрави, Денков, за истината, която казваш. Но тя вече трябва да се крещи, защото няма време. Поздрави и за коректността, с която отбелязваш, че "реформите", унищожаващи образованието, не са дело на учителите. Дано всички разберат, че ако все още училището върши дейността си по предназначение, това е въпреки управляващите. В този смисъл днес именно учителят е този, който не позволява системата да рухне съвсем. Но той , учителят, е вече на края на силите си, а и си отиват по-старите кадри. А бъдещето ти си го обрисувал достатъмно тревожно.
Пейчо Пеев
30 Юни 2007 09:40
Мнения: 9,854
От: Bulgaria
на учителя с вечна благодарност, единични са такива огорчавали децата, оценява се мислене и положен труд, та учителят прави бъдещето, не пропагандатори и стражи високо в труда си оценени, достойна длъжност е учител, държава на лъжата само може да не ги цени
Сирена
30 Юни 2007 09:53
Мнения: 3,190
От: Bulgaria

С всичко казано съм съгласна, само т'ва с чалгата не ми е никак ясно. Значи, както каза наскоро Деси Слава, ако тя (Деси Слава) пее нещо с ориенталски ритми е чалга, но ако Шакира пее НЕ е чалга. Аве хора, музиката си е музика! Дори и ориенталската такава. А цици се друсат на всякаква музика. Да се обвинява чалгата (която е комбинация от фолклорни и естрадни ритми) за настоящето ни дередже е просто несериозно.

Сирена
30 Юни 2007 09:56
Мнения: 3,190
От: Bulgaria

Днешната младеж просто има изкривена ценностна система поради липса на добри примери. Или по-точно, поради липса на информация за такива. Ако аз имах възможност щях да рекламирам (по всички правила на маркетинга) ползата от доброто образование. Ако аз бях министър, младежите щяха да знаят, че един добър инженер, лекар, юрист и т.н. може да си позволи много по-добра кола (например) от един разносвач на пици или сервитьор.

Защото насила можеш да вземеш, но не можеш да дадеш. И ако учещия няма желание да вземе, колкото и добър да е учителя, нищо не става. Затова аз мисля, че учителите трябва да отделят м-н-о-о-о-о-о-о-о-г-о повече внимание на МОТИВАЦИЯТА. Може би дори трябва да има ОТДЕЛНИ ЧАСОВЕ за МОТИВАЦИЯ. А всеки нормален учебен час трябва да започва с кратко МОТИВАЦИОННО встъпление. Защото в днешния интернет свят ако има МОТИВАЦИЯ, да се намери знание не е никак трудно... Е-е-х, мечти, мечти...

Пейчо Пеев
30 Юни 2007 10:04
Мнения: 9,854
От: Bulgaria
мотивацията, тя е битието, един с баща паричко защо ще се мотивира да се учи, има всичко, даже и нова кола за училището да посещава, друг на себе си разчита и на живот във свят нормален не разпределен, трети не му пука, не ще го промениш, разбрал е твърде рано, тук със дипломата пак ще е на сергията
Manrico
30 Юни 2007 10:14
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Чудя се дали аФторът като противопоставя образованието и инфраструктурата и говори за Лисабонската стратегия, барем е погледнал стратегията (например Натиснете тук) или си говори ей така, щото е чувал, че става въпрос за "икономика на знанието". Ако я беше погледнал, щеше да види, че и инфраструктурата, и образованието присъстват измежду десетте основни ключови области на стратегията. Даже инфраструктурата е изписана по-напред, но няма да издребняваме. А в останалите области щеше да види неща, които за един уманитар са сатанинско творение - общо взето, свеждащи се до глобализация и стимулиране на частната инициатива във всички области, само че в рамките на ЕС. Ако пък беше погледнал образователната стратегия, щеше да види, че става въпрос именно за реформи - финансирането да се концентрира върху "mathematics, science, technology and engineering ", а и основният момент е, че трябва да се залага на професионално учене и квалифициране цял живот, след училище и с оглед на потребостите на пазара от квалифицирана работна сила.
Такива ми ти работи. Ама мрънкялото едно си знае, едно си бае.

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
Минавам от тук
30 Юни 2007 10:24
Мнения: 5,214
От: Bulgaria
Тотално изкривяване и на проблема, и на темата, и на дискусията
Такова, каквото е това образование не е потребно-неуместно е и несвоевременно
Вместо тази паталоганатомия на труповете Денков би трябвало да зададе въпроса - в какво общество живеем и ще живеят децата ниу от какво ще се нуждаят за да могат да успяват да се справят
Оттам би му светнало нещо.
А реформите се правят със съвсем друга цел-да се пригоди неясното настоящо и неопределимо бъдеще към наличните възможности на реформаторите
Както впрочем и наука с култура купом
Няма го проектния план в разсъжденията, главно ретроспектива Защото и туризмът и инфраструктура не са дори и днешни занимания, а онзиденшни.
Все едно както едно време М.Маклуан говореше - летим в кола долу по горен път с 200 км час със залепено предно стъкло и с едно огледалце ...назад, Тъй че заберазвяме само това, което вече минахме ...отдавна
водач на МПС
30 Юни 2007 10:25
Мнения: 681
От: Bulgaria
Пеев, грешиш !!! Внучето вчера свърши училище и днес му е първия работен ден ! Независимо от това, че има всичко , аз му казах да почва работа, за да види как се печелят пари . И да види, че ако не учи и не работи, няма как да успее в живота ! Няма ли ги тези навици още отсега , пиши го бегал целия му бъдещ живот. Баща ми навремето каза нещо, което съм запомнил и още изпълнявам : Залудо работи, залудо не стой ! И днес правя това, и утре пак ще го правя.И сина ще го прави! И внучето трябва да го прави!
Пейчо Пеев
30 Юни 2007 10:27
Мнения: 9,854
От: Bulgaria
манрико, ти от софтуер разбираш колкото и от живота как да се живей, програма за разширяване на професионална квалификация поне мина ли
Добави мнение   Мнения:99 Страница 1 от 5 1 2 3 Следваща »