Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Уви, нищо не увлича хората, нищо не ги трогва
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:197 Страница 1 от 10 1 2 3 Следваща »
oIo
20 Сеп 2008 01:25
Мнения: 8,618
От: Bulgaria
Страхът на професора, че македонците можели да си присвоят Вапцаров е също толкова нелеп, колкото и премълчаването на поета, защото не бил удобен. Вапцаров е велик поет, независимо че е терорист-камуняк. Неразбираемо остава защо от поетичното наследство трябва непременно да се прави някаква пропаганда - в случая за помпане на националната гордост.


Ето например, примитивният агитпроп за емиграцията е напълно достатъчен. Оставете поетите на мира.
Boatswain Spyder
20 Сеп 2008 02:10
Мнения: 6,240
От: Bulgaria
.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Boatswain Spyder
simo
20 Сеп 2008 02:17
Мнения: 8,455
От: Jamaica
Каквито и качества да има, той е унижаван като чужденец, още повече защото е българин. Той е самотен. Не може да намери връзки с местни хора.


много интересно ... толко симптоматично изявление, че чак ми е интересно кога, къде и в какъв контекст са създавани впечатленията на автора за отношението на хората към чужденците и в частност българите.
Angel Kandiloto
20 Сеп 2008 04:48
Мнения: 3,829
От: Burkina Faso
Студентската маса-само това е достатъчно!!
Към масите другари, трябва да се подхожда с нож и вилица!!!
С измити ръце!!!
Опаа и с апетит!!!
Наздраве!!!
А на Йонката сина не го грижете!!!
Той е там където само достойни българи има!!!
*Теодора Астро*
20 Сеп 2008 05:48
Мнения: 135
От: USA
Не знам как стоят нещата в Европа или в Канада и Южна Америка, но що се отнася до САЩ едно такова изказване на г-н професора като: "Каквито и качества да има, той (емигрантът) е унижаван като чужденец, още повече защото е българин. Той е самотен. Не може да намери връзки с местни хора." е просто недостойна клевета. Наистина има и такива българи, живеещи постоянно и законно в САЩ, които говорят такива приказки, за да оправдаят собствените си невъзможности и непремерени - в типичен балкански стил! - алчности. Т.е. хора с нагли претенции без никаква подплатеност с лични възможности, хора без съответното образование и квалификация. Но те и в България да се върнат пак ще говорят подобни приказки.
Жалко че България е на едно много ниско равнище, за да оцени (и да бъде горда) от това колко много българи от всички възрасти са заели достойно високи позиции във всички американски браншове, които са удоволетворени от своята емигрантска съдба. Нещо повече, които изобщо не се чувстват "чужденци", нито "самотни" още по-малко "унижени".
А истинската оценката за Вапцаров, като поет, ще я даде времето. Т.е. след като се извъртят поне още 2 поколения, родени в началото на настоящия век. Когато вече няма да има живи пристрастни соц. оценители, които да люлеят везните.
A Bulgarian in the USA
20 Сеп 2008 06:48
Мнения: 2,540
От: United States
Каквито и качества да има, той е унижаван като чужденец, още повече защото е българин

*
Малеей, прав е професорът. Ако знаете как ме унижават тука. На всеки две седмици ми дават по един плик, пълен с унижения. И аз плача ли, плача, унижен, защото съм българин. Само не мога да разбера, защо жена ми не плаче над тези унижения, а им се радва.
A Bulgarian in the USA
20 Сеп 2008 06:57
Мнения: 2,540
От: United States
И страдам ли, страдам. Всяка година по два пъти ходя някъде да си изплача мъката - я на Хаваите (по-далеч, да не ме виждат), я във Флорида (да не ми виждат сълзите, мислет, че се потя), тази година у щата на Мухито - Санта Моника, секвоите и т.н. Няма приятели (от местните изобщо), пия си питието сам, и като ми стане много мъчно си подкарвам мустангарето да избягам далеч от света (жена ми исли, че ходя в библиотеката). Нея пък не мога да я разбера, вместо да плаче, се радва, особено на онази голяма, грозна кола дето я кара. Няма да и казвам името, че ще ми се смеят. Започва с Ка и заършва на лак. *
Голямо унижение братя, не идвайте у Хамериката.
A Bulgarian in the USA
20 Сеп 2008 06:59
Мнения: 2,540
От: United States
Иначе за Вапцаров и Смирненски е прав - големи таланти са.
Сирена
20 Сеп 2008 07:10
Мнения: 3,190
От: Bulgaria

Държавните мъже са кой от кого по-безлични, по-безинтересни. Като се започне от президента и се свърши с последния заместник-министър. Политиката наистина има нужда от личности, които имат някаква притегателна сила. Казват му аура или харизма.


Сещам се за няколко личности с харизма и характер: Жорж Ганчев, Бойко Борисов, Волен Сидеров. Знам и какво е отношението към тях - вчера един автор на СЕГА го каза ясно - карикатурно. Обаче аз ще си позволя да кажа следното: карикатурно е отношението на българския елит. На хората, докопали се до някакви позиции. При това докопали се с благословията на някой по-силен. Такъв е нашият елит - назначен. От някой по-голям. Преди стотина години Европа ни назначи цар и до днес внукът му черпи дивиденти. Преди 60 години СССР ни назначи една партия и до днес синовете й черпят дивиденти. Преди 20 години Луканов избра и назначи "дясната" опозиция - СДС. И т.н. и т.н. У нас авторитет не може да се стане по друг начин. Не може някой като Волен Сидеров да бъде фактор. Той трябва да бъде оплют и омаскарен. Защото никой не го е назначил. Освен разбира се, хората гласували за него. Но това са само едни лумпени и нищо повече. Не са фактор. Голям, важен и... задграничен фактор. Но какво се учудвам - нищо ново под слънцето. Казано е отдавна: Никой не е пророк в собствената си страна.

Maca Mimi
20 Сеп 2008 07:33
Мнения: 580
От: Bulgaria
A Bulgarian in the USA,
Не видях нищо друго в мнението ти освен материална - байганьовска -задоволеност от живота ти в САЩ. Много жалко, ако само парите те интересуват. Тогава наистина си на точното място. Но те съветвам да пишеш в американски форуми...
A Bulgarian in the USA
20 Сеп 2008 08:16
Мнения: 2,540
От: United States
МацоМиме, то е от самотата и унижението.
Begemot
20 Сеп 2008 08:48
Мнения: 4,428
От: Bulgaria
Bulgarian in USA, искрено ти завиждам. Не за това което имаш - и аз съм горе долу в твоята ситуация. За друго: Ти си наистина щастлив човек, щом с пари и коли можеш да решиш всичките проблеми на живота...
Хаджиниколов
20 Сеп 2008 08:51
Мнения: 208
От: Burkina Faso (Upper
Гореизказалите се ще ги имформирам.че са болни от "denial", сиреч "отказ от съобразяване с действителстта".Ако на горните не им липсваше България нямаше да четат като сомнамбули по цела нощ коментари под статиите.
Вярно е!Стандарта на живота-добър, отношението към теб-като към "келяв".
С парите чест не се купува, Булгериън!
Hugin
20 Сеп 2008 09:02
Мнения: 8,461
От: Bulgaria
Напразни надежди да не избие дребната човешка завист.
Атеизмът носи само страданиe и унижение.
Ken Lee
20 Сеп 2008 09:06
Мнения: 66
От: USA
Вапцаров и Смирненски са били даровити поети и смели мъже.Ако бяха доживели 9-ти IX, комунистическата посредственост на Гошо, Тошо, Пеко и Мако щеше не само да ги унищожи физически, но и да обрече на забвение творчеството им.Колкото до революционните им заблуди-млади са били и много честни.
Съмнявам се някога авторът да е разговарял с жив емигрант.
Ken Lee
20 Сеп 2008 09:17
Мнения: 66
От: USA
Хаджи, какво ти пречи на тебе един български емигрант да чете вестници на родния си език?В албански сайтове ли да ходя?Освен това когато при теб е нощ, при мен е ден.А отношение като към "келяв" съм усещал предимно в родината си.Бъди здрав и успокой нервата!
malinas
20 Сеп 2008 10:22
Мнения: 1,374
От: Bulgaria

Писанията срещу емигрантите ми изглеждат, като завис.Животът си е техен и те така са решили да го живеят.Тия, които сме останали тук сме направили своя избор.Мисля, че дължим уважение и право на свободен избор на всеки.Вместо да хабим енергия срещу емигрантите най-добре да я вложим в нещо позитивно за промени у нас.
Cruella de Vil
20 Сеп 2008 10:31
Мнения: 18,747
От: Bulgaria
Само съвсем невеж човек може да отрича поети като Вапцаров и Смирненски заради политическите им убеждения. Лошото беше, че заради политизацията много други творци (не само поети и писатели) не получиха достатъчно популярност.
А като говорим за унижение, най-големите унижения съм преживявала при сблъсъка с българската бюрокрация. Наложи ви се да имате работа с тях и ако не сте го правили преди това естествено процедурата не ви е ясна, нито какви документи се изискват. А надменният чиновник ви заявява: "Как може да не знаете елементарни неща!" Или пък старателно си преписвате всички документи, които се изискват за да се окаже накрая, че нещо не е споменато и трябва да се разкарвате пак.
Не знам откъде авторът има такива представи за живота в чужбина. Добре е такива неща човек да споделя от личен опит, а не от разкази на очевидци.
Martin51
20 Сеп 2008 10:38
Мнения: 22
От: Bulgaria
"Сирена", относно Волен Сидеров... Виж му поведението в четвъртък: коалиция с БСП в Пловдив и негласуване в парламента (пак в коалиция с БСП) на две от най-важните точки от Пражката декларация за европейската съвест и комунизма. Това момче е поредната креатура на Москва в Б-я. В добавка ти подавам информацията, че след работата си в в-к "Демокрация" е бил прес-аташе на "Овъргаз" - структурата на "Газпром" и бившето КГБ в Б.я.
Що се отнася до Вапцаров: той е бил завеждащ военната комисия в нелегалното БРП (комунисти) по онова време, но е имал много критично отношение към репресиите в СССР и не е споделял някои от догмите на социалистическото (комунистическото) устройство на държавата. Именно затова е бил "подхвърлен" на Гешев (самият той съветски шпионин) от Москва. Интересното в процеса "Вапцаров" е, че всички разстреляни по него са били хора със самостоятелно мислене и позиции, а послушковците са оставени живи. Цялата "философия" на Коминтерна и на нейните слуги в Б-я е била именно тази: да се премахнат всички, които мислят с главата си и да останат само безличните. След 9 ІХ тази политика продължава и са избиоти всички, без оглед на социален статус и принадлежност към бившия режим, хора, които могат да "съботират" с достойното си поведение съветските "реформи" у нас.
Martin51
20 Сеп 2008 10:40
Мнения: 22
От: Bulgaria
Иначе, Въпцаров е голям, много голям талант!
malinas
20 Сеп 2008 10:43
Мнения: 1,374
От: Bulgaria

А, и не ми е ясно откъде знаете, че Вожда не е назначен от някого.Като му гледам поведението си мисля, че изкарал магистратура в Карлуково.Пък може да е бил и в по-престижна Институция.
П.П.Оп, извинете сбърках Университет с Институция, ма ще ма прощавате, толкоз ми са възможностите.
Добави мнение   Мнения:197 Страница 1 от 10 1 2 3 Следваща »