Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Белият дом склони да спаси автогигантите
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:144 « Предишна Страница 6 от 8 4 5 6 7 8 Следваща
A Bulgarian in the USA
08 Дек 2008 19:02
Мнения: 2,540
От: United States
Free lunch в Хамериката, каза Чичо Фичо. Ураааа, доживяхме.
Зевзека
08 Дек 2008 19:07
Мнения: 7,255
От: Bulgaria
Бългериън, не бързай. Чичо ти вика, че лънча е безплатен, но нямало кой да го яде. Преди да туриш лигавника и да грабнеш лъжицата виж първо какво има в паницата. Да нема после ох и ах.
A Bulgarian in the USA
08 Дек 2008 19:13
Мнения: 2,540
От: United States
Зевзек, ти си capitalist pig. Аз вярвам на Чичо и на Обама, ще има фрий ланч, септември ще бъде февруари. Ах, летете ескадрони. Ще строим завод. Ураааа.
rossenf
08 Дек 2008 19:15
Мнения: 1,956
От: USA
С една дума, разрешете ни робството и да видите тогава какъв бизнес въртим и какви печалби правим
'Бем та у робството със средна заплата от 65$ на час. Средна!!! 65$ по 8 часа = 520 по 20 работни дена 10, 400 месечно на калпак. Да ти го таковам аз и робството. Бем та и електромобилите, дето тока явно идва от нищото и ни ще замърсява, ни ще се увеличи непоносимо цената му. Бем та у плановиците дето искат да кажат на пазара какво да купува, бем ва и у камуняците черпаклии дето национален интерес за тях значи пълен тумбак и фрии лънч.
Зевзека
08 Дек 2008 19:16
Мнения: 7,255
От: Bulgaria
Бългериън,
Нема вече "Урааа!". Вика се "Йес, уи кен!" Иначе другото е същото, как си го знаеш.
A Bulgarian in the USA
08 Дек 2008 19:21
Мнения: 2,540
От: United States
зевзек, дядо ми, лека му пръст, имаше един хубав израз - където и да отидеш, трябва да робатиш, дупити да не зарасте. Та така за фрий ланча в Хамериката, на некои хора може да им се смени анатомията, докато Го чакат.
Зевзека
08 Дек 2008 19:29
Мнения: 7,255
От: Bulgaria
rossenf,
Ти бързаш да беш тук и там, ама гозобамбото се кани да ти пра'и чйндж - от 65 доляра на час ще се мине на 65 цента на час!
Робството на парите изчезва, рази'аш. Нема пари, нема робство. Само фрийдъм.
OLDMAD
08 Дек 2008 19:36
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
...Съплай-сайд икономиката отстъпва на деманд-сайд икономиката...

Фундаментално!
Чиче Ф., що не седнеш да напишеш нещо убаво?
Ама много, много по-убаво от г-н К.Маркс?!
Имаш данни бе човек, не се изживявай като последовател на Д.Кейнс, под нивото ти е.
Ахъ!
Зевзека
08 Дек 2008 19:44
Мнения: 7,255
От: Bulgaria
Ми, той чичо го е написал убавото. Съплай-сайд икономиката отстъпва на деманд-сайд икономиката. Има деманд, ама нема съплай. Както беше при комуняките. Търсиш катофи, ама нема картофи. Като пуснат - редиш се на опашка. Фридман у фризера, Кейнс на опашката.
rossenf
08 Дек 2008 19:50
Мнения: 1,956
От: USA
Зевзек, бързам, как нема да бързам - ако сега не 'бем, нас ще ни... изпреварят тия с черпаците, че тъй като ги гледам хич нема да чакат да стигне фрии лънча до паничката, направо от извора искат да гребат.
Насо
08 Дек 2008 20:01
Мнения: 1,227
От: Russian Federation
Ето го спасението на американският автопром (снимка: натиснете тук) Евтин, красив автомобил, употребяващ нищожно количество бензин.За пускането ми в серийно производство Обама дава 15 000 000 $
rossenf
08 Дек 2008 20:04
Мнения: 1,956
От: USA
Бългерияна, то хубаво дядо го имал тоя израз, ама за съжаление при по-гласовитите нашенци любимия израз е "дайте да дадем". В гюрултията не се разбира, че неколко даже всъщност само си врякат "дайте да ядем".
Капитан Немо
08 Дек 2008 20:22
Мнения: 4,073
От: Papua New Guinea
Абе, колеги, въртите и усуквате и все пак НЕМА отговор на изначалния въпрос - КОЙ, по дяволите, в таз пуста Америка ЩЕ БАЧКА?
Не да си клати мъде на бюро, а да бачка! Заебете високите технологии и CNC машинариите, то и в Китай не пилят и не режат с трионче...
Ма всеки в САЩ иска да ПРАВИ паре, а не да ЗАРАБОТВА паре. Нали, Чичо, и детИто така, а?

Редактирано от - Капитан Немо на 08/12/2008 г/ 20:25:05

Muktadasaxkoburgidiotski
08 Дек 2008 20:29
Мнения: 14,528
От: Mali
Капитан Немо - туй е въпросът на въпросите В Китай морат да бачкат. В Америчко морат да произвеждат продукти с "висока добавена стойност" , демек - "да си клати мъде" , както правилно си отбелязъл... И въобще не мога се съглася с караваджо , че след 4-5 години кризата щяла да "избухне отново" . Щото оттатък гьола още не са я видяли кризата Сега само преминават във фазата на СоциализЪма, знаете какво има след него...
В.Лянча
08 Дек 2008 20:33
Мнения: 6,509
От: Bulgaria
Това, което не са видяли още Том Фридман и други е, че ние трябва да пестим не само енергия, но и суровини.
Гозамбо,
Ти самият, Том Фридман и сие не сте видели не само това. Не сте видели, че трябва да пестите и да се лишавате от социална и лична сигурност, жилищни и работни пространства, удобства и обслужване, дрехи и храна, образование и още много други неща.
Смяната на модела, за която говориш има два аспекта.
Единият е икономическият в тесния смисъл на думата: преминаване от екстензивен към интензивен начин на производство плюс коренна промяна на структурата на националния продукт. Задача титанична, но осъществима поне на теория.
Другият е социално-икономическият.
Гозамбо, Том Фридман и сие са все пак американци, хора с ограничен и едностранчив исторически опит. Ти си момче-българче. Нямаш ли поне капка от наследения опит на евразийските революции? Толкова, че да си дадеш сметка: това, което предлагаш е добро за обществото като цяло и абсолютно неприемливо за 90% от населението на САЩ.


A Bulgarian in the USA
08 Дек 2008 20:43
Мнения: 2,540
От: United States
Muktadasaxkoburgidiotski
В Китай морат да бачкат. В Америчко морат да произвеждат продукти с "висока добавена стойност" , демек - "да си клати мъде

*
Мале, мале, приноси към теорията на високата добавената стойност. Получаваш я като си клатиш топките. Я чакай малко .... Аааах, добре, сега ще искам увеличение на заплатата.
Gozambo
08 Дек 2008 20:58
Мнения: 7,892
От: 0
По старшинство- най-напред на Параграфа.
Параграфе,
държавата не трябва да се намесва там, където съществува свободен пазар. Свободният пазар сам се регулира и горе съм писал точно по този въпрос. В свободния пазар няма толкова големи фирми, че да не могат да фалират, защото като фалират и затриват отрасъла. В свободния пазар един фалира, друг се намества в освободената пазарна ниша. В свободния пазар никой не може да спира техническия прогрес. В несвободния пазар, какъвто имаме в действителност, трите големи лобират за спиране на техническия прогрес и досега успяват. Това по отношение на липсата на свобода. Но свободния пазар може да е лишен от свобода и да стане монополен, но може да бъде ликвидиран и като пазар. Ликвидираш националния отрасъл в индустрията и вече си ликвидирал самия национален пазар. Започваш само внос и пълна зависимост от чуждестранни производители. Така са в Африка. Това е едното основание държавата да се меси- защото няма свободен пазар.
Второто основание е- държавата си връща на компаниите месенето. Досега компаниите се месеха и указваха на държавата как да си върши работата.
Третото основание е, че компаниите са безотговорни към нацията и към народа. Те ще фалират и ще оставят милиони на улицата, които ще търсят оттам нататък държавата. Държавата не може да избяга от отговорността към тези хора, както това може да направи частния бизнес.
Четвъртата причина е, че държавата има доктрина за национална сигурност и тази доктрина при Обама вече гласи, че трябва да се ликвидира зависимостта от чуждестранен петрол. А държавата с еднаква сила може да разпорежда точно определени действия както на физическите лица, така и на юридическите лица, в това число и на компаниите.
Петата причина е, че теориите за глобализацията и интернационализирането на бизнеса се оказаха фантазии. Всички сме слушали до втръсване как всяка държава трябва да се конкурира в създаването на по-добри условия за мултинационалния капитал, защото иначе ще се изнесат парите и бизнес ще се прави другаде. Какво стана сега? Уж мултинационалния бизнес, който може да отиде където си иска, клекна на държавата и то всеки си клекна на националната държава да проси помощи. И тази да чака указания за бъдещата си икономическа политика. И държавата вече диктува, като за боса на GM- този да го няма повече в ръководството!
Шестата причина е, че уж мултинационалните компании са загубени без подкрепата на съответната държава. Американските компании без силата на американската държава зад гърба си не могат да прекрачат границата. Отделно от това- държавата развива науката и ги подсигурява с непрекъснат приток на открития, изобретения и пр., които компаниите ползват наготово. Никоя компания не развива наука. Никоя компания не би искала зад гърба й да стои държавата Зимбабве с науката на Зимбабве. Всички изобретения тръгват от непазарни проекти на държавата- било за Космоса, било за военни цели. На компанията като й остареят морално интелектуалните собствености и става това, което става сега- никой не иска да купува стоката, в случая- автомобилите.
Седмата причина- точно тези автомобилни компании спират техническия прогрес, защото виждат, че техническият прогрес ги погубва. Утре те ще се превърнат в едни подизпълнители на някой друг, който е изобретил ел.двигател или ел.батерия. Шаси, купе, волан, гуми и пр. можеш да поръчаш отвсякъде и много могат да ги правят. Но ел.двигател или ел.батерия ще бъде собственост на един и този един всъщност ще поеме бизнеса и най-големия дял от печалбите. И сегашните автомобилни производители ще останат специалисти по луксозни купета, които също няма да се харчат, защото са скъпи и материалоемки.
Параграфе,
със сигурност има още много причини държавата да се меси, но по-важно е, че държавата в случая дърпа техническото развитие напред, а частния бизнес играе ретроградна роля.
Gozambo
08 Дек 2008 21:14
Мнения: 7,892
От: 0
За Зевзека,
пазарът в момента иска обамковите автомобили. Досегашните не се купуват. Дано бях изчерпателен.
За Булгериъна,
Тойота продава същия брой автомобили, като GM, но с четири пъти по-малко дилъри. Това означава по-малко разходи по продажбата и по-големи печалби. Американските автомобилостроители искат да се отърват от този брой дилъри, но не могат. А те по-добре знаят какво трябва от един български инжИнер, та бил и с псевдоним Булгериън, за по-показателно. Невъзможността да прекъснат договорите и да преминат на други видове търговия не е свободен пазар. Те със сигурност биха желали да продават по интернет и да поделят търговските разходи с крайния купувач. Засега не явно не могат. Хората купуват по интернет автомобили, напр. по ebay и то тази търговия процъфтява. За нови автомобили би било още по-лесно, отколкото за стари. Аз, например, веднага си поръчвам по интернет, ако мога да спестя някоя хилядарка. А за такива изисквани клиенти, като Булгериъна, ще има специални дилършипи, където ще получат най-прекрасно обслужване за два часа, за което ще си платят съответно. Кой каквото иска, но да има разнообразие!
По същия повод, продавачите на недвижими имоти станаха по двама на продадена къща. Моргич- брокерите- по двама на моргич. Застрахователни агенти- същата работа. Толкова маймунки се навесиха на всеки клон, че клоните в момента се кършат.
A Bulgarian in the USA
08 Дек 2008 21:15
Мнения: 2,540
От: United States
Отделно от това- държавата развива науката и ги подсигурява с непрекъснат приток на открития, изобретения и пр., които компаниите ползват наготово.

*
Ами, да, така е. Всичкото наука се прави в хамериканското БАН финансирано от държавата. После частниците плюскат наготово патенти и изобретения.
rki
08 Дек 2008 21:31
Мнения: 20,973
От: Albania
От тезисите, вдъхновени от речите Му, разбрах, че кризата е предизвикана от огромния брой автомобилни дилъри.
Сега под мъдрото Му ръководство тази паразитна прослойка, ще си получи заслуженото и ще стои без работа и фрии лънч.

__________________________________________ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
Добави мнение   Мнения:144 « Предишна Страница 6 от 8 4 5 6 7 8 Следваща