Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Белият дом склони да спаси автогигантите
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:144 « Предишна Страница 5 от 8 3 4 5 6 7 Следваща »
Капитан Немо
08 Дек 2008 15:55
Мнения: 4,073
От: Papua New Guinea
Американската авто-индустрия е типично голямо-форматна американска Union-на фирма, която е въпрос на време да се самоизяде. Причините:
1. Силно юнизиран работнически щат - малко работници с прилични заплати, но с огромни привилегии (спрямо останалите не-юнизирани особено), които не се развиват, не се доубочават, но не могат и с топ да бъдат махнати.
2. Невероятно раздут щат на съпътстващи кадри - започвайки от рояците административни, HR, оперативни и контракторни длъжности, та се стигне до дебеловратите, дебелозаплати и 90% напълно излишни плужеци по маркетинга, продажбите и мениджмънта.
3. Щатът от т.2 вероятно изяжда 60% от приходите чрез заплати и оперативните разходи. Най-лошото е, че къмто 20-30% от приходите се изяждат от едва няколко десетки задници по борда на директорите.
4. На принципа "много вожд - малко индианец"- се получава така, че вече на практика 90% от САЩ работи на бюро, а производството по заводите е в Китай и останалия свят.
Затова фалитите са неизбежни.
Orlin
08 Дек 2008 16:23
Мнения: 6,333
От: Holy See (Vatican City State)
И SAAB е на тезгяха а за Volvo се натиска най-много BMW.
Сократ-май
08 Дек 2008 16:33
Мнения: 30,841
От: Bulgaria
Добре бе, разбрах.
Ще спасяват автомобилната индустрия и ще правят автомобили без ойл.
А останалите видове транспорт?
Дали например водният транспорт ще изглежда така:
Натиснете тук
П. С. На преден план се вижда потребителската кошница.

Редактирано от - Сократ-май на 08/12/2008 г/ 16:34:58

ole
08 Дек 2008 16:43
Мнения: 391
От: Bulgaria
Автомобилните боклуци са ясни............вижте какво става на административно вино........"развиването край няма"..... Натиснете тук
Gozambo
08 Дек 2008 16:52
Мнения: 7,892
От: 0
Пол Кругман е нобелов лауреат и изявен противник на политиката на Буш, но в момента се опитва да се прави на оракул и мисля, че си надскача възможностите.
Например, той застъпва становището, че за да подпомогне икономиката, държавата трябва да направи масивно харчове за инфраструктурни проекти, както по времето на Рузвелт и така да изведе страната от кризата. Акцентът, който поставя е върху мащабността на проектите и големите суми. Това той е разбрал от Великата депресия. Но в същото време не е видял, че по времето на Великата депресия строените инфраструктурни обекти са били новости. Строяли са шосе, което го е нямало преди. Мост, който го е нямало преди и прочие. Т.е. развивали са нова инфраструктура, която е подпомагала последващото развитие на регионите. А в момента ние ще ремонтираме стари мостове, ще ремонтираме съществуващи сгради, изобщо, ще си намираме работа. Икономистът винаги е склонен да подценява техническата страна на въпроса.
Изключително важно е да се разбере, че парите трябва да се хвърлят не само за да се създаде работа и доходи за народа, а и за прогресивни идеи. Идеи, които са свързани с последващото ни развитие.
По същия начин явно разсъждава и за автомобилната индустрия. Не съм чел статията му за изчезването на автомобилната индустрия, но поне от това, което разбирам от форума е, че прави един правилен извод с неправилни аргументи.
Аз също считам, че ще изчезнат тези трите американски автомобилни компании, но по други причини. И те са следните.
Първо- непригодния вече модел собственост на компанията. Собствениците на компанията всъщност са акционери, които се интересуват само от дивиденти и вдигане на акциите и от нищо друго. Те са по-скоро хазартаджии, отколкото собственици. А мениджърите вече са придобили извънредни права да разполагат с чужда собственост, което ги изважда от категорията наети работници. Те оперират с чужди пари като със свои. И работата не върви, защото гледат печалбата за тримесечието, за годината, да лапнат премиите, да окрадат компанията чрез далавери с контракторите и да си заминат с една камара пари.
Второ- големият размер на компаниите и монополните позиции. Не може да има свободен пазар, след като имаме компании, за които казваме, че не може да фалират, защото са много големи и много важни. Конкуренция има, когато никой не се притеснява от фалити на фирми, защото други им дишат във врата и веднага ги заместват.
Трето- бъдещото развитие на автомобилите налага други технически решения. И утре най-добрият, с технически предимства пред останалите, може да се окаже онзи, който произвежда електроуреди. Ел. батерии. Ел.двигатели. Пневматични уреди. Хидравлични уреди. Електроника. И кой знае още какво. В утрешния автомобил едва ли най-добрият в производството на купето ще държи това производство. Това е за промяната на автомобила от фактора- енергия.
Четвърто- бъдещето не всички производства ще зависи не само от нуждата за икономии на енергия, но и от ограничеността на суровините. Т.е. това, което още не са видяли Том Фридман и други е, че ние не само трябва да пестив енергия, но и суровини. А това ще рече, че ще се премине към леки конструкции, с малко материали. Но това от своя страна ще направи възможно новите возила да се правят на много места. Не искам да кажа, че всеки ще може да си прави автомобил в гаража или децата да ги изработват по трудово обучение, но няма да се налага чак такава специализация.
Пето- В момента автомобилът е заел място в нашето съзнание на последно място като средство за придвижване. На по-предни места са благосъстояние, пагон в обществената йерархия, начин да се изживееш като някой друг / по холивудски маниер/, за фукни, за мсякакви мании и прочие. С разбирането на проблемите на екологията, хората ще придобиват друго съзнание, при което автомобилът ще остане като чисто средство за придвижване. И тогава хората ще се съревновават как да се придвижат от точка А до точка Б по най-евтиния начин, а не както сега, всеки чистач кара кола за пет човека, за да отиде до работата.
Шесто- най-важното. Америка създаде за себе си и даде на света един потребителски модел, който води до самоунищожение на човечеството при разпространението му. Америка се чувства лидер на света и не може да каже на другите, че да се потребява така не е хубаво, след като тя самата потребява. Като истински лидер, Америка осъзнава, че единственият начин е да създаде друг модел за потребления, който може да се предложи и на останалия свят и който да не води до настоящите разрушителни последици. Ето, затова не само бъдещето на американските автомобилни компании е поставено под въпрос, но и на останалите. Хората ще търсят начини как по-малко да се движат и как по-евтино да се придвижват.

Четвърто-
Зевзека
08 Дек 2008 16:53
Мнения: 7,255
От: Bulgaria
Белият дом решил да спаси автогигантите и им поръчал да произведат екологични, икономични и ергономични лимузини с футуристичен дизайн като тази Натиснете тук
Gozambo
08 Дек 2008 17:33
Мнения: 7,892
От: 0
Белият дом не спасява нищо в момента. Господарят на Белия дом отмята дните до пенсия на календар като стар войник. Спасяват екипът на Обама с Конгреса и Сената.
И това, което се прави не е само спасяване. Намесата на американската държава е за да не й се трупнат на главата изведнъж два милиона безработни. но още по-важно, американската държава вече прокарва политиката на Обама. А тя е- националната сигурност налага Америка да прекрати чуждестранната зависимост от петрол. На Америка й трябват друг вид автомобили, задължително с ел.енергия. Поне 40-50 мили да могат да навъртят с едно зареждане на батерията. В Хаваи вече електифицират всяко паркинг място. Ще последват и всички останали щати.
Наблюдавах част от дебатите. Получи се разговор на два езика. Автомобилните босове говореха за печалби, държавните мъже говореха за нови поколения автомобили. И във форума като чете човек изказвания ка форумни капацитети, за печалбите пречели профсъюзите, пречели здравните и социални осигуровки. Така излиза и от босовете на трите компании. С една дума, разрешете ни робството и да видите тогава какъв бизнес въртим и какви печалби правим. Истината е, че бизнес се прави с новости. И сегашните компании са много изостанали и нямат един автомобил на пазара, който хората търсят. Същата ситуация се е случила с производителите на каруци, когато са излезли автомобилите. А просъюзите не са им пречели да разработват нови модели. Пречела им е политиката, защото парите за разработки са ги давали за лобиране срещу налагане на стандарти за икономичност на гориво, както и за закупуване от държавата само на тяхни автомобили и за какво ли не. Доста инжИнели има във форума, като Булгериъна, които не разбират значението на новостите в автомобилите по отношение на цената.
В крайна сметка, държавата ще се наложи- печелене, но от нови поколения автомобили, които да изпълнят задачата за елиминиране на зависимостта ни от петрол. А не просто печелене от робски труд.
paragraph39
08 Дек 2008 17:46
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
GOZAMBO,
/:/ "...В крайна сметка, държавата ще се наложи- печелене, но от нови поколения автомобили, които да изпълнят задачата за елиминиране на зависимостта ни от петрол. А не просто печелене от робски труд..."
......................................... ....................................
Само НЕ разбрах: ЗАЩО Държавата /да/ ще се намесва на територията на "Свободното Пазарно Стопанство" и "Светата Конкуренция"- при това, да помага на ЧАСТНИ, а НЕ на нейни, държавни фирми?! Туй частен Капитализъм ли е или държавен/Социализъм/?!
Gozambo
08 Дек 2008 17:48
Мнения: 7,892
От: 0
И още един детайл по темата. Хора, като Беърмена виждат само катастрофата. Те не виждат възможността за промяна. Проблемът е, че има заложени генетически проблеми в американската икономика и те не могат да се променят без подобно сгромолясване. Единият е господстващата пазарна идеология, която сме я дискутирали много пъти и съответните увреждания в съзнанието на хората. Без подобна криза и доказване в практиката на непригодността й, хората ще останат със съзнанието на oIo и Зевзека, ще продължат да мислят като тях и тогава ще се изпълнят знаменията на Беърмена за пълна и тотална катастрофа. Слава Богу, хората започват да мислят по друг начин.
Да вземем пример от настоящата тема. Досега трите автомобилни компании са се обвързали с безброй договори с дилъри, които не могат да прекъснат в нормални условия. Получило се е така, че триста хиляди произвеждат автомобилите, един милион и сто хиляди ги продават!!! Това са разходи, които се натрупват на цената. Това са ненужни разходи, при условие, че вече можем да пазаруваме коли по интернет. Това са паразитни колела. Излишни звена. Това оскъпява страшно и излишно автомобилите. Но да махнеш един милион паразити означава да преструктурираш икономиката. А това необходимо преструктуриране не става, без да се изпадне в подобна криза. Та кризата в същото време е и голям шанс да се постави икономиката на здрава основа, да се изрежат хирургически ненужни части и да се застрои нова икономика, на 21-ви век. Та дори да се премахнат и здравните придобивки на работниците автомобилостроители, това само ще ускори процеса за въвеждане на универсално здравно осигуряване.
В момента половината лични банкрути са заради медицински сметки. Знаете, че кризата започна от там, че хората спират да си изплащат моргичите. А половината от онези, които не си плащат, е заради банкрути от медицински сметки.
Зевзека
08 Дек 2008 17:51
Мнения: 7,255
От: Bulgaria
Не е важно какви автомобили искат обамковите държавни мъже, а какви автомобили иска Пазарът. Иначе ще има дълго скачане в обама нейшъна докато надскочат политиката на Буш.

Редактирано от - Зевзека на 08/12/2008 г/ 17:53:19

RumenS
08 Дек 2008 17:53
Мнения: 6,895
От: Bulgaria
Гозамбо това дето си го написал си е чиста истина. Но какво предлагаш да ги правим паразитите? Ти казваш на 3ма бачкатори 11 паразита има. Е хубаво ма то навсякъде е така, не само в автомобилния сектор. Наясно ли си че дори 11те паразита да изявят желание да работят, те НЯМА реално какво да работят?
A Bulgarian in the USA
08 Дек 2008 17:57
Мнения: 2,540
От: United States
Така, е Гозамбо, ние дето сме пресекли нелегално мексиканската граница не разбираме от новости, макар и да сме инженери. Разбирате ги само обамистите.
RumenS
08 Дек 2008 17:59
Мнения: 6,895
От: Bulgaria
То да добавя че при такова тежко опаразитяване, диагнозата едва ли може да бъде много оптимистична.
A Bulgarian in the USA
08 Дек 2008 18:13
Мнения: 2,540
От: United States
трите автомобилни компании са се обвързали с безброй договори с дилъри, които не могат да прекъснат в нормални условия. Получило се е така, че триста хиляди произвеждат автомобилите, един милион и сто хиляди ги продават

*
А Тойота и Киа продават продават по интернет, те нямат дилъри.
*
Гозамбо, при съвременното ниво на автоматизация и механизация са необходими малко хора за производството, защото произовдителността на трудае много висока. Там където едно време е имало нужда от 20 инженери, днес има един с една CAD система. Всички машини са със CNC. Сферата на услугите е с ниска производителност на труда, защото там има нужда от индивидуално обслужване на клиентите. Ти как си предсатвяш масово да продават коли по Нета в Аммерика, идва камионът, маневрира ти пред къщата и ти стоварва колата? А когато продаваш стара кола, по обратния ред? Дилърската дейност някой трябва да я върши, няма как. Тя е необходима, тя е част от маркетинга, част от диструбуцията (спомни си за четирите "пи". Ама така, те едно време комунистите викаха, че нямало нужда от маркетинг.
RumenS
08 Дек 2008 18:24
Мнения: 6,895
От: Bulgaria
То Гозамбо си е прав /и комунягите навремето тоже/, от толкоз маркетинг действително няма нужда. Въпроса е кво да правят излишните хора. Добра ли е идеята да им се намира работа, като се измисля някакъв маркетинг. Не може ли нещо полезно да се измисли.
Чичо Фичо
08 Дек 2008 18:30
Мнения: 24,838
От: United States
Гозамбо,
Прочети последната книга на Кругман - The Return of Depression Economics and the Crisis of 2008. Кристален анализ на произхода на сегашната финансова криза - "сенчестата" (нерегулирана) банкова система (ИБ, хедж, мани-маркет и др. фондове) се разрастна прекалено; всички организации които изпълняват банкови функции (аукцион-рейт секюритис...) трябва да се регулират като банки.

Но прав си, Кругман не обръща много внимание на структурните проблеми. Но затова пък си има други хора, неикономисти - Обама има ясни "структурни" приоритети. Ал Гор е целия само структурни въпроси.

От Кругман да запомним поне две неща:

1. Фридман е във фризера, Кейнс е изваден. Вече има безплатен обяд, работата е да намерим кой да го яде. Съплай-сайд икономиката отстъпва на деманд-сайд икономиката. Има предлагане, няма търсене.

2. Компресията на доходите (затварянето на ножицата) е полезна за ефективността и дългосрочния растеж. Там е и здравеопазването, и образованието, и данъчната реформа - но последната е по-дългосрочна задача, няма да се вдигат веднага данъци, за да се стимулира търсенето.
A Bulgarian in the USA
08 Дек 2008 18:31
Мнения: 2,540
От: United States
RumenS
То Гозамбо си е прав /и комунягите навремето тоже/, от толкоз маркетинг действително няма нужда

*
Даже е излишно да споря с тебе. Ако някой има нерви да му обясни на Руменчо и комунягите за маркетинга, да заповяда. Аз ги немам, както немам и време.
Зевзека
08 Дек 2008 18:37
Мнения: 7,255
От: Bulgaria
Единият е господстващата пазарна идеология, която сме я дискутирали много пъти и съответните увреждания в съзнанието на хората.

Едно време камуняките искаха да ни променят съзнанието. Увредено е, викаха, ще го променяме. Колкото повече го променяха, толкова повече ние огладнявахе. Накрая, когато почти бехме изпукали от глад, рекоха - Край на промените на съзнанието! Бегайте сега в обратна посока - към пазарната икономика!
rki
08 Дек 2008 18:40
Мнения: 20,973
От: Albania
1. Фридман е във фризера, Кейнс е изваден. Вече има безплатен обяд, работата е да намерим кой да го яде. Съплай-сайд икономиката отстъпва на деманд-сайд икономиката. Има предлагане, няма търсене.

Трудно може да се напишат по-неверни неща в едно изречение.

__________________________________________ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
Зевзека
08 Дек 2008 18:46
Мнения: 7,255
От: Bulgaria
1. Фридман е във фризера, Кейнс е изваден. Вече има безплатен обяд, работата е да намерим кой да го яде. Съплай-сайд икономиката отстъпва на деманд-сайд икономиката. Има предлагане, няма търсене.

Този ме'анизъм може да се осъществи само ако обедът, който се предлага, е паница с лайна.
Добави мнение   Мнения:144 « Предишна Страница 5 от 8 3 4 5 6 7 Следваща »