Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Белият дом склони да спаси автогигантите
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:144 « Предишна Страница 7 от 8 5 6 7 8 Следваща
Gozambo
08 Дек 2008 21:36
Мнения: 7,892
От: 0
Чичо Фичо,
не съм чел още книгата на Пол Кругман, но от опита ми с другите книги, за които си спиделял, при всичкото ми уважение към теб, досега ти от всички книги си възхитен и за теб обясняват всичко. Аз като ги прочета и се разочаровам. Във всяка има нещо добро, но и нещо недобро. Мисля, че малко повече критичен поглед няма да ти е излишен.
Аз бях точен- парите за инфраструктурни проекти трябва да се хвърлят само за нова, необходима инфраструктура за развитие на нови отрасли и нови индустрии. Та дори да вземем- да се хвърлят пари за разделно събиране на отпадъците, преработката им до получаване на изходна суровина и производства, свързани с използването на тази суровина, с най-високи екологични стандарти. Ето, така се решава въпросът хем с нови работни места, хем разработващ бъдещите, екологични производства, хем създаваш нови, местни индустрии, хем решаваш един основен проблем в света на ограничените и изчерпаеми суровини.
Аз не бих хвърлял пари за ремонт на съществуващ мост, който може да изтрае още няколко години без ремонт. Ако е нов мост, който ще даде достъп на бизнеса до нов, неразработен район, това да! Но само да се намираме на работа- не!
Отново за Зевзека,
комуняките не можаха да подложат хората на глад, болести и геноцид, както го направихте по време на демокрацията хората с вашата идеология. по този въпрос няма две мнения, че точно хората с вашето мислене, безчовечно, робовладелско, те извършиха геноцид на българския народ и над много други народи. Деветдесет процента от хората при комунизма бяха по-добре и се радваха на много по-човешко отношение.
Зевзек,
вие сте дъното на мизерията. Мизерия до смърт. Такава е голата истина и се чудя какви очи имате да говорите за комунизма, след като сте още по-големи боклуци.
Роскенеф,
никой работник в автомобилните компании не взема 65 долара на час. Ти не си в час как се получава тази сметка. Получават средно по 24 долара. Не казвам, че това е малко. Но бизнес, който се ориентира към постоянно намаляване на заплатите, той клони към робски труд. Защо работниците преди са получавали повече и компаниите са печелили? Защото са били на върха на техническия прогрес. Сега режат, защото вече не са в тон с прогреса. Това е негоден мениджмънт. това е рецепта за мизерия.
Manrico
08 Дек 2008 21:37
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Фридман е във фризера, Кейнс е изваден.
Пусти деликатен Фичо....А можеше направо да си каже - "Кейнс е вмирисан, Фридман става за употреба"

_______________________
Блогът на Манрико
RumenS
08 Дек 2008 21:47
Мнения: 6,895
От: Bulgaria
Гозамбо се опитва да обясни достъпно /за всеки малоумник/, че ако в една лодка гребат само 2ма а 8 оказват услуги /сексуални, търговски, носят веслата и т.н/, тази лодка далеч няма да стигне /при първото по-сериозно вълнение ще потъне/.
Gozambo
08 Дек 2008 21:52
Мнения: 7,892
От: 0
Лянча,
след последния ни разговор за Русия те приемам по-сериозно, затова ще ти кажа нещо за Америка.
Първо- в икономиката са познати еластични и нееластични стоки. Без първите и можеш и не можеш. Без вторите не можеш. Като ти направят град без градски транспорт, хич да не искаш автомобил, ще трябва да имаш, защото не можеш да ходиш на работа. А от там и редовен купувач на бензин.
Второ- в т.нар. свободен пазар, всъщност има диктат на производителя над потребителя. никой не се съобразява с желанията на потребителя, нито автомобилостроител, нито строител на къщи. Мотото досега е- ние ще им кажем какво да купуват, ние ще диктуваме модата. Така ставаше с автомобилите, ката става и с къщите. Строят огромни хамбари, защото им е по-изгодно и изобщо не питат клиента каква къща би желал. Ако щеш!
Та от тези две неща- не са американците, в смисъл потребителите онези, които искат големи коли и големи къщи непременно. Това е диктат от страна на производителите. Освен това производителите въртят денонощна пропаганда /реклама/ и деформират съзнанието на потребителите. На дебатите шефа на една от автомобилните компании се оправдаваше, че потребителите харесвали големи автомобили. Крис Дод-сенатор му отговори- Вие въртяхте ли реклами за тях? Въртяхте. Тогава не ми говори, че потребителите искали такива! Толкова.
Американският народ е натоварен с огромни разходи, от които с радост би се освободил. Това е за американското потребителство. Изобщо няма 90 процента от населението да се опъва. Напротив. Хората го доказват и в момента- само им подадоха пръста за икономии на горива и веднага са готови. хората с радост биха се отървали от големите сметки за това и онова.
Та американското потребление изключително се дължи на интересите на производителите, които искат все повече да произвеждат, все повече да продават, и да печелят. Всяка една нова потребителска нужда се формира с реклама и пропаганда. По същия начин, с пропаганда или по-точно с актуална информация, забранена досега, ще се формират и новите нагласи на хората.
Но преминаването на стоките от нееластични в еластични иска организация. Ако имам градски транспорт, няма да държа 4 автомобила в двора и сметките ще ми олекнат значително.
Gozambo
08 Дек 2008 21:56
Мнения: 7,892
От: 0
Булгериън,
като български инжИнер, обясни ни къде се прави американската наука! В Голдман Сакс, в Крайслер, или в Уолмарт?
Освобождаването на паразитните търговски и посреднически звена ще даде тласък за връщане на производствата от Китай. Досега услугите поемаха освободените бройки от аутсорснатите производства, сега ще стане обратното.
rki
08 Дек 2008 21:59
Мнения: 20,973
От: Albania
Американският народ е натоварен с огромни разходи, от които с радост би се освободил. Това е за американското потребителство. Изобщо няма 90 процента от населението да се опъва.




__________________________________________ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
Meto ot Interneto
08 Дек 2008 22:07
Мнения: 17,783
От: Bulgaria
Мамма миа, тука си ебало мамата, екофашистка дистопия. Живи да ги оплачеш ората дето не щат да карат електрокари
Muktadasaxkoburgidiotski
08 Дек 2008 22:10
Мнения: 14,528
От: Mali
Гозе , ако при тебе е ран следобед , можеш удари едно виски вече , да са успокоиш малко ?
Apolitichen
08 Дек 2008 22:13
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
държавата в случая дърпа техническото развитие напред, а частния бизнес играе ретроградна роля.
Завиждам на ентусиазма Ви, но не е точно така.
Това са "топ-заявителите" на патенти за 2007
Това е по страни Преди да коментирам, ще отбележа, че това е възможно най-обективната статистика - отразява патентни заявки при еднакви условия и не толкова иновационните решения, колкото желанието/вярването, че е постигното ново техническо решение. От класацията по страни, във втората таблица се вижда, че делът на САЩ спада от 40.8% за 2000 г. на 33.2% за 2008 г., но продължава да е най-висок. Спадането на САЩ и другите европейски страни се дължи основно на активността на Япония (преживяла криза подобна на настоящата в началото на 90-те), Корея и Китай (Важно е да се разбере, че в тези държави, освен патентните експерти, има специалисти, които могат да прочетат техн. решения на водещите компании в сравнение с България например).
САЩ финансират в най-голяма степен научните организации и част от университетите успяват да се издържат с продажба на "интелектуален труд", но основната работа я върши бизнесът - пилотни инсталации, организация на производството, маркетинг, отчетност. Подчертавам последното, защото при патентоването, освен проявилия се негативен начин на използване на патентоването в края на 80-те чрез "чадърести патенти" (патентоване на всякакви вариации на техн. решение с цел да се осигури абсолютен монопол; резултат - големи разходи за опазване на монопола и не толкова високи приходи от продажби), в края на 90-те се разви "отчетното патентоване" - подаване на патентна заявка с цел отчитане на предоставен грант без по-нататък да се търси пазарна реализация. Първите "гръмнали" бяха Сименс - при над 1000 патентни заявки годишно, използваха се 300-500, а пазарно предимство реализирваха не повече от 100. Всеки бърза да има нещо "на ръка" и да го разменя (насрещни лицензии) с другите "играчи на пазара". Логично се стига и до "картелни споразумения" (подозрение за LCD мониторите между Самсунг, LG, Панасоник и Сони).
"Ответен удар" от компании от развиващите се икономики е "патентоване с цел опорочаване на новостта" - патентоване на, основно, методи за производство с "малка или никаква изобретателска стъпка"; след издаването на патента, той не се поддържа; целта е изделията/веществата, получени по този метод да се продават безпроблемно на колкото се може повече търговци/производители за възможно най-кратък срок. Стратегията е осигуряване на пазар и печалба, изпозвайки относително по-евтин труд и "убеденост", че технологията ще се смени след 5 г.
Държавите, включително и САЩ, с цел да събират такси все по-често издават "слаби" патенти - техн. решение е видно за специалиста, ако събере два-три документа (патенти, научни публикации, учебници)от предшествуващото състояние на техниката, но държавният експерт не си прави труда да ги противопоставя. Пак държавата с цел да стимулира иновациите се откзва от въвеждането на стандарти. Но липсата на стандарти въвежда потребителите в по-големи разходи или направо отказ от потребление.
Така консуматорството навлиза и в полето на науката и техниката - заплащане за псевдо-идеи (за обикновения гражданин, политик или финансист са "страшно" нови), които нямат пазарно бъдеще (биогоривата). Подобно да си купите Порше или Ферари, достигащи 500 км/час, и да няма къде да ги използвате (коларски пътища) или да ги ползвате като Пежо 106 или Нисан Микра.
Проблемът е, не че няма кой да работи, а че не се знае какво да се работи (нов автомобил-хибрид с ел. батерии, дорде излезе от поточната линия, японци пуснали на пазара хибрид със слънчеви батерии или зареждащи се от триенето - реализирана идея на БВМ).
Какъв е изходът?- Не зная. Преди са го решавали с "просвещение" - стабилна образователна система като образователният ценз е с "по-висока стойност" от "капиталовия ценз" (богатството). Може и да се повтори (колелото на историята се върти), ама няма да е същото. Може да е за сметка на пенсионната система.
Зевзека
08 Дек 2008 22:33
Мнения: 7,255
От: Bulgaria
Да бе, да. Гозата е прав. Производителят те държи за шията и не ти дават да мръднеш. Отиваш, например, в Америка. Търсиш да си купиш Запорожец или нещо от този калибър. Няма, казва ти проиводителят, ще си купиш Форд Експедишън. Не ща, викаш ти, Форд Експедишън. Няма не ща, казват те, скачай във Форда. И ти мият мозъка с реклами, телена четка и джавекс.

rki
08 Дек 2008 22:42
Мнения: 20,973
От: Albania
Хонзи - и за да разбереш, че държавата пазар не може да създаде - He said his data showed that of mortgages that were modified in the first three months of 2008, nearly 36 percent had re-defaulted after three months, and almost 53 percent were behind on payments by six months..
Ако нещата бяха толкова прости, досега ФЕД и гавърмънта да се спрели кризата.

__________________________________________ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
Apolitichen
08 Дек 2008 22:49
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Не ща, викаш ти, Форд Експедишън.
И си сглобяваш сам, ако не, ползваш обществен траспрот или ходиш пеш.
Няма не ща, казват те, скачай във Форда.
"Няма да си "куул"". Противиш се - не е добре за здравето, затлъстяване, разходване на неврони в задръстванията, стрес, рак. Искаш компенсация, скачаш само срещу заплащане (Май, ей така стана кризата - нисколихвени кредити с падеж ... следващия век). Де го дават така безплатна реклама - не кой да е ще кара Форд-а, а именно Зевзека. Един вид залагаш репутацията си (няма да вярваш на кредитния рейтинг, ако си бил взел на кредит) - другите хора като се жертват да карат Форд, ще плюят Зевзека - как ги бил подвел. Да не му се надяваш като се знае каква хубава лютеница прави!
rossenf
08 Дек 2008 22:56
Мнения: 1,956
От: USA
Абе Гонз разпран, спри се малко с простотиите, виж колко са според самите компании разходите им на работник (заплата, бенефитс и пенсионна осигуровка) и тогава пак врякай тука. Форд си признават че средно е 71$ на час, тоя с черпака вика не е верно, ГМ викат че техните са 65$ на час, оня пак вика, не е верно. А сега де, аз на кого да вервам.
Ако имам градски транспорт, няма да държа 4 автомобила в двора и сметките ще ми олекнат значително.
Ми що немаш бе гений, аз имам градски транспорт и нямам 4 коли в двора и не рева като тебе некой да сипва в паничката. Ааа, може би е щото и двор нямам, а ти искаш хем душата в рая, хем х.я до края. Ма не може, нема кой да сипва у паницата без паре, освен ако не се придържаме към идеята на Зевзека (която все повече ми харесва, да ви и.. у лайнометите).
Кой ми сра у гащите, само тва знаете камуняшките кратуни
Зевзека
08 Дек 2008 23:02
Мнения: 7,255
От: Bulgaria
Аполитичка, точно така. Ето, например, демократът-сентор Крис Дот, за който ни разказа Гозамбо. Той също е пострадал от производителите-диктатори. Дори писаха във вестника за трагедията. Отишъл Крис да си купи малка къщурка. Производителят на големи къщи обаче му рекъл, че не може и че ще си купи голяма къща, барем на хилядо квадрата. И взел да му мие мозъка с реклами. Не ща, заопъвал се сенаторът, нямам пари. Тогава от ъгъла изкочил един друг хищник, собственик на фирмата за моргижи Кънтриуайд Файнаншъл и му изревал, че ще веднага му даде моргиж с много по-ниска лихва от пазарната. И взел и той да му мие мозъка с реклами. Не ща, рекъл сенаторът, аз съм почтен сенатор-демократ, какво ще каже за мене американският народ. Не е честно моите избиратели да взимат моргиж на висок процент, а аз - на нисък. Обаче ония взели още по-силно да стържат сенаторския мозък с реклами. Накрая Крис Дот не издържал на натиска на хищниците, предал се, взел моргижа и купил къщата на хилядо квадрата. И сега ФБР го разследвало. Ето до къде могат да докарат производителите-диктатори един честен либерал.
rossenf
08 Дек 2008 23:03
Мнения: 1,956
От: USA
Kво да му кажеш на такава куха лейка дето може да плюсне нещо такова.
в т.нар. свободен пазар, всъщност има диктат на производителя над потребителя. никой не се съобразява с желанията на потребителя, нито автомобилостроител, нито строител на къщи. Мотото досега е- ние ще им кажем какво да купуват, ние ще диктуваме модата. Така ставаше с автомобилите, ката става и с къщите. Строят огромни хамбари, защото им е по-изгодно и изобщо не питат клиента каква къща би желал. Ако щеш!
Така е, аз ко знаеш на колко строителя требеше да им нашокам канчетата само и само да мога да живея в едностаен апартамент и да ми продадат кола с две врати! Ама Гонзи не успел и му натресли 4 коли и къща с двор, сигурно бая бой е отнесъл за да ги купи тея неща.....
A Bulgarian in the USA
08 Дек 2008 23:05
Мнения: 2,540
От: United States
Гозамбо, ето къде се прави хамериканската наука: Боинг, Моторола, Интел, GE и т.н. Ако отидеш на гугъла можеш да видиш как BoA инвестира в зелени технологии. За Голдман Сакс не знам, но знам че парите за инвестициите идват от банките. Бюджетът на федералното правителство за наука е май около $6-7 млрд. Голяма част отива в частни фирми, друга част по университетите. САЩ (и не само те) по принцип не финансират проект, в който няма участие на частния бизнес. Слез на земята, бе пич.
surstroming
08 Дек 2008 23:12
Мнения: 202
От: Bulgaria

Congress, White House Near Agreement on Auto Aid


Е спасихме динозаврите, ами сега?


U.S. Automakers’ Survival Plans May Deepen Recession

rki
08 Дек 2008 23:16
Мнения: 20,973
От: Albania
ами сега?

Нова година - нов късмет (бейлаут).

__________________________________________ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
surstroming
08 Дек 2008 23:26
Мнения: 202
От: Bulgaria

Нова година - нов късмет (бейлаут)




А free lunch-a от кога ще го раздават?!?
Apolitichen
08 Дек 2008 23:28
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Зевзека, знам го от домашен опит: Върви реклама по радиото "Матраци тттт, Ви предпазват от геомагнитните въздействия на Земята". Веднага реакция:"Що не си взехме такъв" и отговор в духа на рекламата "Ще изчакаме да се установят за постоянно въздействията, нали виждаш как се върти Земята насам, натам, ден и нощ. Иначе рискуваме да не улучим дебелината и или няма да има ефект, или ще се задушим от прекалено голям ефект". Контрареакция "Да не се будалкаш с това задушаване?" - "Не повече от рекламата. Нали знаеш за поляризацията на йоносферата, озоновите дупки и йонизацията на въздуха. Ако вземем такъв матрак рискуваме всичката прах да пада върху него вместо на пода, от където по-лесно се мете." - "Сигурен ли си?" - "Питай ги! Но ще ти предложат Рейнбоу, за четири пъти по-голяма сума, модерната прахосмукачка за всичко, най-вече за матраци тттт" - "Що не си я купим?" - "Няма магазини за резервни части за нея" - "Аха, ето затова няма си купим матрак."
За разлика от сенатора, все още издържам, поне в повечето случаи.
Добави мнение   Мнения:144 « Предишна Страница 7 от 8 5 6 7 8 Следваща