Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Българската криза и антикризисните политики
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:308 Предишна Страница 2 от 16 1 2 3 4 Следваща »
bestbuy
17 Мар 2009 00:28
Мнения: 1,169
От: Canada
Др. Костов, от всички ти съвети можеше да няма нужда, ако когато имахте властта, бяхте приватизирали предриятията по српаведливи критерии - най-висока цена, доказан инвеститор, кадърни директори. Обаче Вие ги раздадохте за жълти стотинки на версните ви, но некадърни лумпени по места, които ги съсипаха в 90% от случайте и сега практически НЯМАМЕ ИКОНОМИКА.

Можеше и да няма нужда от съветите, ако в в държавата бяхте вкарали можещите и знаещите, вместо тов вие назначихте дупелизачите, кариеристите и тези, които български не знаят да представляват държавата и да опрделят съдбите й. Щото Ви бяха верни.

Ако по Ваше време бяхте отворили досиетата и бяхте осъдили комунистите ограбили държавата 9които вие много, ама много мразите на думи), България сега нямаше да е най-изистаналата и корумпирана държава в Европа. Но Вие не го направихте, защото другарчетата Ви от БСП така ви помолиха.

Айде сега се скрийте и не се показвайте, че честните хора и без това не Ви понасят!
hamel
17 Мар 2009 00:29
Мнения: 65,681
От: Bulgaria
А ето пък една съмнителна аналогия:
Кризата е като вирусно заболяване: след високата температура и отпадналост организмът изработва антитела, приспособява имунната си система и по-силен продължава напред.

Чак пък по-силен! По-силен от кога? Това пък е почти по социалистически, оптимистичната вяра в светлото бъдеще.
valeri59
17 Мар 2009 00:49
Мнения: 3,592
От: Spain
Политик, който се откроява сред останалата свлоч!!!
Естесвено! За разлика от останалата сволоч, тази сволоч е малко с по– силен загар!
San De Cannes
17 Мар 2009 00:49
Мнения: 2,778
От: United States
Антикризисната политика в България трябва да включва, първо и най-вече ... забрана за участие в изборите на отдавана доказанo провалили се политици. Иначе паскивилите със съвети господина Костова, да си ги завие на руло и ... и да си скътае някъде. Тя и майка ми вярва на Костов ... но жената е на възраст и не е напускала България за повече от 6 месеца ... а и харесва да ходи на сбирки ... нали е пенсионерка ... Костов е този който създаде най-благоприятна среда за мутрите и показа на практитка ... как се крие ДДС ... Къса памет и гражданска безотговорност е всеки опит да му се приписват заслуги ... да не кажа , че това е просто обидна глупост , ако не е пенсионерски наивитет.
Трагедията на България е ... точно , че го има Костов ... и за 21 години не може да намери ново име. Някой вярва в Йети, други са религиозни джедаи ...

Редактирано от - San De Cannes на 17/3/2009 г/ 00:50:55

Бармалей
17 Мар 2009 00:50
Мнения: 15,926
От: Bulgaria
Не съм я чел...Не съм я чел
...Валутният борд е източник на допълнителни рискове. Нуриел Рубини, който пръв прогнозира кризата и нейната дълбочина, казва, че нашият валутен борд не може да издържи в условията на такава всеобща криза. Силният лев прави българската икономика неконкурентоспособна...


...Последен по място, но решаващ приоритет е влизането на България в еврозоната до 2013 г. За целта е задължително запазването на системата на валутен борд дотогава, национално политическо съгласие и единна воля на правителството, БНБ и търговските банки...


_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
valeri59
17 Мар 2009 00:54
Мнения: 3,592
От: Spain
Ако по Ваше време бяхте отворили досиетата и бяхте осъдили комунистите ограбили държавата 9които вие много, ама много мразите на думи),
Това ако го беше направил сега аз щях да съм най-върлият костовист, но.....уви, нямах късмет да се наредя между “по-правите“ и “по-умните“!
КОСТАДИНКА ИВАНОВА
17 Мар 2009 00:57
Мнения: 12,799
От: Bulgaria
дрогаря Костов нема да ви излъже за 4-ти път
kolione
17 Мар 2009 00:57
Мнения: 307
От: Bulgaria
Много добър анализ на Костов.
Проблемът е, че настоящият министър-председател Станишев не би разбрал и 20 процента от това, което е написал Костов.
Костов е единственият български политик, който се опитва да формулира конкретни политики с мисълта за това какво ще бъде след 5, 10 или 15 години, а не с фиксидеята да доизкара криво-ляво един отдавна провален мандат.
КОСТАДИНКА ИВАНОВА
17 Мар 2009 00:59
Мнения: 12,799
От: Bulgaria
като един Калигула дрогаря Костов приемаше висшите чиновници в банята.. и то гол голеничък
mitkog
17 Мар 2009 01:09
Мнения: 5,063
От: Bulgaria
Язе не зная как ги е посрещал ама тази ярка светлина на прожекторите засипала старио призрак си е направо притеснителна. в нормалните държави лицата подобни на този Жентълиен отдавна да са станали клиенти на прокурора дори и само за да се докаже че нишо от това йкоето се говори не е вярно
Чичо Фичо
17 Мар 2009 01:15
Мнения: 24,838
От: United States
Съгласен съм с последния коментар на бестбай.

"Външните инвеститори в България, както и в останалите страни от Източна Европа са атакувани брутално с катастрофични прогнози"

- преди две седмици сп. "Икономист" разграничи три типа източноевропейски икономики в момента и се оказа, че България е в най-добрия (стабилен валутен курс, голям фискален резерв, консервативна кредитна политика), заедно с трите балтийски страни, за които редакцията препоръча да бъдат незабавно приети в еврозоната.

"българският растеж в последните 7-8 години е в много по-голяма степен неустойчив и нездрав, отколкото в другите страни"

Съмнително предвид горното.

"Валутният борд е източник на допълнителни рискове. Силният лев прави българската икономика неконкурентоспособна. Това влошава търговския баланс"

- сп. "Икономист" обаче прогнозира знаичтелен спад на дефицита по текущата сметка в 2009 и още повече в 2010. Силният лев се представя за главно достойнство - другите страни (особено Унгария и Румъния) страдат най-вече от обезценяването на валутите си и поскъпването с местна валута на дълга на фирмите и домакинствата в евро до космически висоти.

"Антикризисните политики (в света)" - не могат да се слагат в една кошница мерките на САЩ и ЕС, поради което текста на Костов за международното положение по-надолу е бесмислен. Борбата му с "кейсианството" е кауза пердута, в която, както много пъти видяхме, не вярва никой от корифеите на капитализма в САЩ.

"Антикризисна политика в България" - "1) намаляване до 38% от БВП на дела на данъчните и неданъчните бюджетни приходи и 2) значителни икономии на разходите", но и "поемане от държавата на тежестта на кризата." Кое по-напред?

"Антикризисният бюджет трябва да приключва с контролиран дефицит. Недопустимо е, от гледна точка интереса на данъкоплатеца, да се трупат бюджетни излишъци по време на криза" - но фискалният резерв, още веднъж, се оказа всъщност голямо достойнство.

"преразглеждане на всички мега-проекти в областта на енергетиката и отлагане за след кризата на евентуалната им реализация" - идеологическа атака за разлайване кучетата срещу руските инвестиции, а всъщност срещу реиндустриализацията на България.

Заключение: нямам доверие на Костов и няма да гласувам за него.
hamel
17 Мар 2009 01:27
Мнения: 65,681
От: Bulgaria
Относно мега-проектите в енергетиката, малко ме притеснява оптимизмът на Костов:
...а след 7-8 години може да се окаже ненужен, защото светът ще преживее революция в сферата на енергийната ефективност;
Oraсle
17 Мар 2009 01:30
Мнения: 15,092
От: Bulgaria
"преразглеждане на всички мега-проекти в областта на енергетиката и отлагане за след кризата на евентуалната им реализация" - идеологическа атака за разлайване кучетата срещу руските инвестиции, а всъщност срещу реиндустриализацията на България.

"Руските инвестиции" в случая са български, държавни.
into
17 Мар 2009 01:37
Мнения: 3,061
От: Bulgaria
Автора! Автора! "Сега" трябва да бъде награден за костовата поредица. В случая се използва, ако парафразирам, мисълта: "Ако го оставиш да мълчи, хората ще се чудят дали е умен или глупав. Дай му да говори, за да отпаднат всякакви съмнения по въпроса". Въпреки че той не е точно глупав, само е посредствен. А и, логично, е грандоман - мисли си, че по-добре от другите икономисти в света разбира какво точно става и как може да се оправи. Най-ми харесва мисълта му, че обшеството не трябва да се страхува от кризата. Та нали точно кризите са радост за обществото! Защо ли Костов тогава, преди да стигне до това очевидно за всички заключение, се напъва да обяснява по своему как трябва да се излиза от кризите? Не трябва др.Костов!
Монтен 1
17 Мар 2009 01:58
Мнения: 3,218
От: Bulgaria
Костов започна на дава съвети на СВЕТА, защото завидя на Паси, че иска да грабне НАТО-то, и затова рече да го надскочи.
--
Ноооооооооооо, за съжаление ние помним.
Как Костов:
- подаряваше предприятия на приятелчета - РМД приватизация
- как създаваше капиталисти - готвачът Славчо Христов стана банкер и мощен бизнесмен
- как оздравяваше предприятия - продаде БАЛКАН на цената на 1 апартамент
- как се бореше с Русия - продаде им НЕФТОХИМ за 135 млн. и завърза България за руснаците
- как усилваше закона - като назначи Филчев за Главен прокурор
- как опазваше природата - отказа да забрани износа на изгоряла дървесина и гората на България гореше като дискотека
- как се бореше с престъпността - като сложи САМОКОВЕЦА начело на мафията и я превърна в стройна дружина
- как избираше за министри само професионалисти - Любен Гоцев, Мимито, Симеонов и още 10 подобни смешника
................................
Тъжно, Костов, тъжно
Много си алчен
И малко компетентен

Светло Пиво
17 Мар 2009 02:30
Мнения: 2,124
От: Bulgaria
Не смея да твърдя, че се справям с икономиката и още повече макрото. Аз си гледам микрото...... ха ха !
Но прави впечатление, че Костов смело коментира и то във вестника икономическата криза, а не се плюнчи като Първан, СтанишеФ или Доган, леле пък испанкото деде.
Чест му прави. Дано и анализа му е верен.......

( някой няма ли да отчете процентно - за и против Костов коментари -преброяване, статистика ....)
Чичо Фичо
17 Мар 2009 02:59
Мнения: 24,838
От: United States
Кризата е времето за големи инфраструктурни проекти, особено които са вече обезпечени с кредит: първо че създават работни места, второ че се строи по-евтино, трето че се стимулира вътрешното търсене, четвърто, че се развиват регионите, и пето, може да се усвоят нови технологии.

"Преоценяване на проекти" значи спирането им, а и след кризата първите три неща няма да важат.

България е много назад с инфраструктурата. Срамно е да сравняваме нашите шосета с турските в Тракия и нашите морски пристанища - с румънските. А сме иначе и икономически, и технически по-напред от комшиите.

Костов сам правилно говори по-надолу за развитие на инфрасруктурата. АЕЦ и газо- и нефтопроводите не са ли инфраструктура?
Туткалчев
17 Мар 2009 03:08
Мнения: 30,781
От: Bulgaria
Българските банки според другаря Костов били много модерни, дори по-модерни от банките в развитите страни! Много интересно! Изобщо не са по-модерни, ами твърде изостанали. И това всъщност бе нашето спасение - защото редица финансови инструменти с повишен риск, които изядоха главата на западните банки, бяха непознати на нашите. Те правеха това, което банките правят от памтивека, а не от края на ХХ и началото на ХХІ век.
Но както е известно, всички банки в България са приватизирани (всъщност ОББ е собственост на гръцката Национална банка!) от крупни чужди банки, които силно пострадаха от финансовата криза. И банките-майки издърпаха целия свободен ресурс, така че сега БНБ и държавата ще трябва да ги рефинансират, ако искат да тръгне някакво кредитиране. Сиреч ще наливат пари в чужди банки, за да върви българското производство. За това всъщност призовава Костов. Смятам, че правителството правилно налива пари в единствената българска държавна банка - Насърчителна банка, която при това е инвестиционна, а не търговска банка. Само така би имало нужния контрол, а и парите няма да изчезнат в някаква посока.
paragraph39
17 Мар 2009 04:11
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
"Иване, кажи си!"...
Ама НЕ това тук, бе, Иване- другото кажи!
съмнителен
17 Мар 2009 04:11
Мнения: 45
От: Bulgaria
населението на БГ и в частност 90% от форумците на Сега не са дорасли този да ги води!
Добави мнение   Мнения:308 Предишна Страница 2 от 16 1 2 3 4 Следваща »