Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Човек има право да бъде номад! Дори и в политиката
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:110 Страница 1 от 6 1 2 3 Следваща »
raven707bg
27 Юли 2009 22:38
Мнения: 5,137
От: Bulgaria
а на бас, че първото номадче ще е от РЗС... на първия ден от седмия месец...
Ловкия
27 Юли 2009 22:58
Мнения: 56,087
От: Ghana
Хе-хе, друже, много лесен облог.
reporter
27 Юли 2009 23:05
Мнения: 1,098
От: Bulgaria
проблемът е по-сложен.
лично аз приемам до известна степен смяната на партиите - всеки има право да търси поле за изява и ако не го получи в една партия, има морално право да я напусне и да се свърже с друга, докато е още извън парламента.
но в парламента е по-сложно, депутатите би трябвало вече да са опознали партиите си и да са готови да работят поне 4 години със съпартийците си - нали подписват нещо като обществен договор. обяснението, че не се били изпълнявали предизборни обещания, не ми звучи убедително, извън парламентарната група също не се забелязват много изпълнени обещания.
защо да приемаме априорно, че именно лидерът е разочаровал част от членовете на партията си, че той един вид не е оправдал тяхното доверие.
може да е обратното.
Сократ-май
27 Юли 2009 23:13
Мнения: 30,841
От: Bulgaria
Помните ли Румен Воденичаров?
Връх на почтеността...
softwind
27 Юли 2009 23:24
Мнения: 5,658
От: Cambodia
че щом народът е гласувал за една партия и ти си част от нея, си длъжен да стоиш в нея, докато смъртта ви раздели. Би трябвало да звучи логично, но не е.

авторът си е построил писаницата върху тази преекспонирана глупост. ".. докато смъртта ги била разделяла..."
Що? Несъгласният депутатин си подава оставката с едномесечно предизвестие и напуска работното място, щом не му отърва. Що да не е логично? Ще се намери кой да му седне на местенцето. Никой няма да умре от мъка.
Интересно Спахийски като е подписал трудов/граждански договор със "Сега" и редакцията не му одобри някой материал издава ли си ги през друг всекидневник
Mars Attack
27 Юли 2009 23:26
Мнения: 12,996
От: Bulgaria
Днес не е съвсем точен авторът...

Поне аз не съм съвсем съгласен с него.

Аргументите:

- когато избирателите гласуват за даден кандидат като представител на партията, която го е включила в нейния пропорционалния списък, той представя тази партия и нейната програма.

- ако в даден момент не е съгласен с действиятя на партията, направила го депутат, връчва си мандата и си отива в къщи да люпи семки, а не като муха ла-нянка да скача от група в група. На негово място влиза друг депутат от дадената партия, следващ в списъка й. Не може, хем онази работа вътре, хем душата в рая, нема такъв филм. Ако пък това не се нрави на номада, да напусне Парламента, да си основе собствена партия и да се яви на сл. избори с нея.

- ако определен кандидат иска да запази правото си на "номадство", да се яви като мажоритарен, тогава обаче законът трябва да предвиди възможността при негово изцепване, избирателите да съберат определен брой гласове и го отзоват от Парламента.

Иначе Парламентът става не законодателен орган, а цигански катун и/или цирк.
Brightman
27 Юли 2009 23:50
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
А да изгониш човек само защото не е съгласен с теб, е значително по-неморално и недемократично, отколкото депутат да смени групата си.

Точно така си е.
Една парламентарна група почва да се люспи, когато лидерът не е на нужното ниво, проявява комплексираност и глупащина, неуважение към човешкото достойнство на депутатите. Няма нужната морална зрелост. Самозабравя се.
Когато в една парламентарна група има взаимно уважение и демокрация тя не се разпада, колкото и спорове и личностна непоносимост да има в нея.
-
Именно в това е тайната на единството на групите на БСП и ДПС и бързия разпад на СДС, БББ, "Атака", НДСВ, а вероятно и на ГЕРБ.
Brightman
27 Юли 2009 23:55
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Междувпрочем, когато говорим за политически морал, то няма нищо по неморално от това една цяла парламентарна група да почне да прави точно обратното на това за което е избрана. И вече имаме поне два примера - отказа на ГЕРБ от назабавното намаляване на осигуровките с 5% и преминаването й към позицията на БСП за плавното намаляване на осигурителната тежест и гласуването на "Атака" в подкрепа на "Отворено общество" и Световната банка и за спирането на проекта за АЕЦ.
с-на Варадин
28 Юли 2009 00:02
Мнения: 494
От: Bulgaria
защо след като гласуването с чужди карти не е проблем и в него няма нищо лощо, защо са ни 240 депутата, като може да са 48 със по пет карти и да си гласуват на воля. За чий са ни останалите 192.
Просвета
28 Юли 2009 00:15
Мнения: 2,958
От: United States
..принципно съм съгласен със Спахийски, но има едни особености, дето той изпуска..
Как са избрани съответните депутати в НС?
Дали пропорционалната избирателна система не е по-коректна към партийните листи или към демократичния избирателен принцип, който по начало е опорочен в БГ.
И дали съответния депутат е в парламента заради Доган, ББ, Сидеров, Симеон, етикета 'СДС' и Костов или..?
След като избирателните партийни листи хем не дават право на пренареждане, хем партиите спечелили над 4% си присвояват гласовете на не влезлите в парламента няма никакъв проблем да се допусне партиен контрол в/у парламентарните групи.Ако някой депутат толкова се е притеснил от дейноста на своята група, то спокойно може да напусне събранието
Да, амъ до сега такъв случай май не е имало...
pgh
28 Юли 2009 00:19
Мнения: 895
От: Bulgaria
Да не забравяме, че депутат, който не е съгласен с политиката провеждана от партията му - може да се отдели от нея и да остане независим.
Просвета
28 Юли 2009 00:23
Мнения: 2,958
От: United States
..друаря Ламби да не забравя, че липсата на морал у неговите ментори Гоце, педерунгела и дедо цар осигури 4 годишно управление на етно-комунистическата банда.И това напук и против волята на избирателите на НДСВ
Mars Attack
28 Юли 2009 00:35
Мнения: 12,996
От: Bulgaria
pgh,

Да се яви от самото начало като независим, защо трбва да се присламчва като прилепало към една или друга партия-подводница? Като някой е толкова уверен в чара и убедителността си, да се яви извън партиите, и толкова. Да, ама не става, щото се иска реклама, масмедии, шум, гръб... След като си си оплел кошницата с помощта на партията, не я предавай. Пък като не си съгласен, излизаш от парламента и толкова, светът не свършва, нали ? Да де, ама няма келепир, обръчи, участие в комисии със съотвтните екстри, и т.н. благинки. Курвенска работа под маската на "принципност", само и само да си вътре в кацата с мед.
Brightman
28 Юли 2009 01:07
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Mars Attack,
айде да видим какво става само вчера - "Синята коалия" подкрепя доностници, "Атака" "Отворено общество", Световната банка и спирането на АЕЦ. Единствено ГЕРБ, БСП и ДПС гласуват според логиката на избирателите си - едните "за", другите "против".
-
Та ако приемем, че една партия не е само лидерът й и дори не само парламентарната й група, а гласуващите за нея в съответствие на очакванията за поведение на депутатите й, то ако син депутат гласува срещу доносник, а атакист срещу "Отворено общество", то кой е предателят - изневерилият на групата или изневерилият на партията, т.е. избирателите ?
-
Нещата съвсем не са толкова еднопластови.
Brightman
28 Юли 2009 01:11
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Mars Attack,
между впрочем, ако си спомним 39-те през 1991 г., то те бяха точно отцепници от групата, но не и от очакванията на електората, които ги е избрал. И спечелиха следнащите избори, а останалите (мнозинството) изчезнаха.

Редактирано от - Brightman на 28/7/2009 г/ 01:16:13

Тромпеткобуркарнобатски
28 Юли 2009 01:14
Мнения: 888
От: Bulgaria
таратанци, авторе, таратанци
има право, ма никой неще да е номад чак до извън парламента
всичките номадстват ма се вътре
Brightman
28 Юли 2009 01:20
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Та като говорим по принцип, не е зле и малко конкретика. Знаете ли кого сте избрали ? Вижте си ги Натиснете тук и им се порадвайте.
Vute Graovski
28 Юли 2009 01:42
Мнения: 2,225
От: Poland
"...бързия разпад на СДС, БББ, "Атака", НДСВ, а вероятно и на ГЕРБ." Надай се коньо на зелена трава , надай се к..е на пияна жена , та тека разбирам и твойте разсъждения
hamalin
28 Юли 2009 02:04
Мнения: 1,752
От: Bulgaria
номади, тауреги, бедуини, пеперудки, агенти, доносници, реплики, мъжоретки
(за опонентите ще си затрая:то не беше ли на инглиш 4ин4ан4уни):мале майно ле, какво доживяхме:да си заплюваш майчиния език:опоооонентите:
Боро
28 Юли 2009 02:11
Мнения: 266
От: Bulgaria
Слаба статия, още по-слаба теза...
едно само мекикчко намекване за "болнавия политически живот" - този същия, дето отдавна вече не е жив ...
Тръгнал г-н Спахийски да ги защити тия "права на изява" на прелетните птички, все едно че са там, за да се изявят като на самодеен театър. И защо отминава възможността на всеки българин да се изяви като генерира политическа идея, политическа платформа, да я предложи публично и да тръгне с нея към парламента?
Прочее, да сте видели някъде някой такъв - идеен участник в преборванията, на който идеята му е поне малко по-обхватна от личния апетит? Да ни го покажете, та и ние да го видим - дали има поне един такъв в последните 12 години?
Brightman
28 Юли 2009 02:22
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Vute Graovski,
там е работата, че не си разбрал, че визирам не само този парламент, а и предишните. Разпада на СДС във всички досегашни парламенти, като най-големите бяха във ВНС и 36-то НС. БББ - 37-то и 38-мо НС. "Атака" - 40-то НС, НДСВ - 39-то и 40-то НС.
-
Щом НДСВ успя на два пъти да се разпада при несравнимо много по-голямата харизма и дипломатичност на "царя", то и ГЕРБ ще се разпадне още по-бързо при фелдфебелският стил на Бойко. Чакай само да се окопитят депутатите от ГЕРБ и да почне да вехне харизмата на Бойко. Още повече, че и в ГЕРБ за представени почти същите групировки, които имаха представителство и в НДСВ.

Редактирано от - Brightman на 29/7/2009 г/ 01:06:17

Добави мнение   Мнения:110 Страница 1 от 6 1 2 3 Следваща »