Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Армията прочиства Пакистан от талибани
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:62 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »
Pavlik Morozov
18 Окт 2009 21:35
Мнения: 15,811
От: Bulgaria
30000 аскер убил 60 талибана - гръмнало оръдието и убило врабче.

скоро ще я спечелят така войната, има-няма до коледа ... 2050-та година
Pavlik Morozov
18 Окт 2009 21:36
Мнения: 15,811
От: Bulgaria
но за сметка на това 180 000 души са прогонени от домовете си от гърма на оръдието. явно гражданите ги е по-страх от армията отколкото от бунтовниците. да се чудим ли тогава как талибаните набират поддръжници?


Редактирано от - Pavlik Morozov на 18/10/2009 г/ 22:16:18

Dinain
18 Окт 2009 22:45
Мнения: 18,280
От: Bulgaria
Престани да пишеш глупости и прочети нещо за тая война - Натиснете тук
От 2004 г. насам са загинали хиляди и от двете страни.
Pavlik Morozov
18 Окт 2009 22:59
Мнения: 15,811
От: Bulgaria
Dinain, оти се пенявиш, като статията дето си пуснал потвърждава писаното от мен, както тук, така и в статията за убитите ирански гвардейци - печата "война с тероризма/осама/алкайда" беше напляскан върху толкова много регионални (верски, етнически, политически, мафиотски и прочие) конфликти и стана оправдание за толкова много мръсотии в гонене на нечии интереси, че вече е напълно изпразнен от съдържание, като клишето "въпрос на национална сигурност"
Dinain
19 Окт 2009 00:18
Мнения: 18,280
От: Bulgaria
Пенявещият си ти, а аз ти показвам истината.
Това, че ти не разбираш какво е Ал Кайда, не прави понятието изпразнено откъм смисъл. Ще пробвам да ти обясня накратко: Ал Кайда - Базата, Фундамента - е учение, проповядващо връщане към основите на Исляма и най-буквалните му интерпретации, така, както са описани в Корана. То не е ограничено до една личност или една държава. Това далеч не е "национално-освободително движение", както ще ти обяснят някои мухлясали марксисти, а алтернатива на съвременната държава, правителство, партийна система. И това, дето го наричаш "регионални" конфликти, всъщност са борба на фундаменталистите срещу местните правителства - талибаните в Афганистан и Пакистан, Ислямските Братя в Египет, Ислямските Съдилища в Сомалия, а организации като Ал Кайда и Ислямски Джихад - те са интернационални - можеш да ги откриеш навсякъде от Етиопия и Судан, през Индия, та до Индонезия и Малайзия. Каква е визията им можеш да видиш чрез множество примери от райони, контролирани в някакъв момент от тях - Афганистан по времето на талибанската власт, Вазиристан, част от Сомалия и т.н.
Surovov
19 Окт 2009 00:21
Мнения: 32
От: Bulgaria
Мда, "учениците" има още много да се учат. А дотогава--гърч и масова подготовка + чанч до дупка!!!
Pavlik Morozov
19 Окт 2009 01:16
Мнения: 15,811
От: Bulgaria
Dinain, ислямизма е бранд - той е разпознаваем и с него по-лесно се събират международни дарения и се набират доброволци. освен това като всяка идеология ислямизма дели света на "добри"/"ние" и "лоши"/"те" и става по-лесно да се оправдават нечии претенции към властта и драстичните средства, които използва за постигане на целите си.

не можеш да ме убедиш, че между ислямистките групи по света има по-сериозна връзка отколкото, примерно, между комунистическите. да - има държави които подкрепят всяко движение, което си сложи такъв етикет. да, заявените им цели са подобни. но на практика всичко се пречупва през призмата на местните културни, политически и икономически условия и накрая имаш множество местни конфликти от различно естество (етническо, верско, политическо, мафиотско, кланово и т.н.), които пропагандистите механично слагат под общ знаменател - "джихад/ислямизъм". затова едните "свободни медии" навсякъде виждат цру и мосад, а другите - иранците и кгб.

както нямаше и няма световна анти-капиталистическа революция, а само местни революцийки, по същия начин няма единен глобален джихадистки план, а поредица от местни джихади, които да не дава аллах някога да се срещнат на обща граница - може лесно да се нахвърлят един срещу друг, когато сектантски, етнически или кланови различия ги накарат да забравят за "свещеността" и еднаквостта на борбата им
Dinain
19 Окт 2009 09:09
Мнения: 18,280
От: Bulgaria
Не съм казал, че са едно и също различните фундаментални организации. Но разликите не са големи. А Ал Кайда наистина е интернационално движение, което се основава на религия, а не на някаква конкретна националност.
Пулю и Сулю
19 Окт 2009 09:50
Мнения: 830
От: Bulgaria
Направо си е "КомИнтерна" ( ) на 21 век. Организация с организационни и военни бази/лагери в няколко страни и клетки/звена в няколко дестки такива, не е редно да се принизява на ниво "племенна". Как се е стигнало до прерастването й в такъв мащаб се е обсъждало хиляди пъти (не само тук), като мненията са обикновено по няколко на калпак. Няколко хиляди версии демек. Но не е там въпросът. Кутията на Пандора вече е отворена. Въпросът е как да се ликвидира такава организация със стройна информационна, финансова и военно-снабдителна структура.
товарищМаузер
19 Окт 2009 09:59
Мнения: 9,625
От: Bulgaria
Въпросът е как да се ликвидира такава организация със стройна информационна, финансова и военно-снабдителна структура.

Като се ликвидират членовете на подобна организация, докато свършат. И това че не свършват бързо, не означава че трябва да се спре. Просто засега няма друг начин. Иначе става същото все едно да спираш на раковоболен химиотерапията, щото не действала на 100%.
Отделен е въпроса че отстрелването на мъченици за еднократна употреба е твърде неефикасно, усилията и ресурсите трябва да се насочат към менторите им из медресетата - те ще свършат по-бързо, това е медицински факт.
sega?
19 Окт 2009 10:12
Мнения: 862
От: Bulgaria
Абе туй същите пакита, дето риваха в оон-ето, че Израел бил стрелял по горките хамасници? Да не се изненадат на някой доклад, обвиняващ могъщият пакистан стреля по невинни деца и жени
Yantar
19 Окт 2009 10:18
Мнения: 5,304
От: Bulgaria
Ех, ако заглавието беше "Съветската армият прочиства Афганистан от талибани" и бяхме 80те години... каква ли реакция щеше да има от демократичния печат... Тез борци за свобода - сами срещу съветския окупатор...
Добре, че сега дойдоха демократични окупатори. Е, Пакистан не се бройка, ама нали там режима е удобен - 'начи е от "нашите."
*
Чакам Рамбо 5 - дето ще се върне в Афганистан, само че този път талибаните ще са лошите... все пак трябва да е в крак с конюктурата.
Пулю и Сулю
19 Окт 2009 10:19
Мнения: 830
От: Bulgaria
Маузер, те тъй де, ама като ревнат разни организации за човешките права, нали се сещаш. И не е само това. Имат си и други поддръжници по съвсем други причини. Такива, които при други обстоятелства биха се включили в ликвидацията, моментално им се явяват под една или друга форма защитници, понеже в момента на Ал Кайда приоритетните цели са Запада и неговата култура и ценности. То че "Запада" не е никак съвършен е безспорно, но до болка изтъркания принцип "врага на моя враг е мой приятел" е таралеж в гащите. Не, не в гащите - направо в .... отвърстието. Мен да питаш, врага на моя враг си е враг на моя враг, Какъв ще ми е на мен, не зависи от това какъв е на някой друг. Бе малко сложно го обясних, ма идеята май е ясна.
Пулю и Сулю
19 Окт 2009 10:22
Мнения: 830
От: Bulgaria
Yantar,
Точно това двуличие страшно ме вбесява.
товарищМаузер
19 Окт 2009 10:53
Мнения: 9,625
От: Bulgaria
П&С -
Мен да питаш, врага на моя враг си е враг на моя враг, Какъв ще ми е на мен, не зависи от това какъв е на някой друг.

абцолютно си прав. Въпроса е че именно този враг е полезен и удобен за всички от големите: засега не е достатъчно силен да направи големи проблеми, но пък със сигурност е гъзна болка за останалите. Та конкретно тази идеология (и организация, доколкото съществува като такава) се използва от "свръхсилите" като гаменче на което се дават 5 лева да отиде да счупи стъклата или да се изс.ре пред вратата на комшията с който се мразим, ама не върви да се бием, щото сме цивилизовани. И докато световните нотабили си играят на геополитическа подпецванка, на едни хора съвсем натурално им режат главите пред камера, други ги убиват с камъни, трети умират в атентати и т.н.
Dinain
19 Окт 2009 12:27
Мнения: 18,280
От: Bulgaria
Като се ликвидират членовете на подобна организация, докато свършат.

Начинанието има същите шансове за успех като ликвидирането на всички левичари по време на Студената Война, износа на революция и интернационала. Те си отмряха сами с рухването на СССР, който беше базата и главния спонсор. Наистина ли не виждаш прилика между идеологията на фундаменталистите и разните леви революционни движения из Африка и Южна Америка през миналия век? Само дето фундаменталите нямат спонсор. Няма СССР, дето като рухне и да спре поддръжката. Те идват от народа, от селата без вода и ток, от копторите, от мадрасетата. Поддръжката идва от частни лица, но и без нея ще ги има. Стига им ръждив калашник, къшей хляб на ден и мини-коранче в джеба.
Та конкретно тази идеология (и организация, доколкото съществува като такава) се използва от "свръхсилите"

Ский, много ще ми е любопитно да раздуеш по темата. Коя свръх сила използва фундаменталите като маша, освен Иран, който обаче не свръхсила?
Dinain
19 Окт 2009 12:29
Мнения: 18,280
От: Bulgaria
"Съветската армият прочиства Афганистан от талибани"

Потресаващо тъпа аналогия поради 2 причини:
1. Съветската армия нахлу в Афганистан (чужда страна), а тук става дума за пакистанската армия в собствената й страна.
2. Съветската армия не е прочиствала от никакви талибани - само дилетант бърка талибани с муджахедини.
MG42
19 Окт 2009 13:32
Мнения: 211
От: Bulgaria
Dinain, нещо не ти хващам логиката. Нали идеята е да се намали популацията. Защо премахването на резняци от съветската армия да е лошо, а премахването им от американската или пакистанската да е очень хорошо.
товарищМаузер
19 Окт 2009 13:57
Мнения: 9,625
От: Bulgaria
Наистина ли не виждаш прилика между идеологията на фундаменталистите и разните леви революционни движения из Африка и Южна Америка през миналия век? Само дето фундаменталите нямат спонсор.

Е, прилика в идеологията не знам доколко има, но приликата в начина им на действие е очевиден. Фундаменталите нямали спонсор, ама само официално. Неофициално едни мюсюлмански фондации базирани в богати на изкопаеми въглеводороди страни, съвсем редовно си спонсорират прогресивните сили. И ако тези страни не изпращат интернационалисти-мъченици официално, това е заради факта че не са от ранга на Съветския съюз. И когато контрареволюционерите вземат мерки това спонсорство да пресъхне, съчетано с продължителна офанзива, активността на прогресивните сили намалява рязко. Примери: Чечня, Салвадор, Колумбия, Перу и т.н. Естествено не изчезва, но бива сведена до приемливи нива. И така докато контрареволюционерите олабят фронта и пак отначало.
Те идват от народа, от селата без вода и ток, от копторите, от мадрасетата. Поддръжката идва от частни лица, но и без нея ще ги има. Стига им ръждив калашник, къшей хляб на ден и мини-коранче в джеба.
Това че мъчениците идват от копторите и медресетата не е нещо необичайно за каноните на партизанската война. И в Латинска Америка, и в Йемен и в Афганистан пушечното месо идва от копторите. Населението на тези коптори е базата на всяко едно партизанско движение, обаче разликата е откъде идват „лейтенантите”, не „редниците”. Тоест откъде идват моллите, не мъчениците. Та точно те трябва да станат клиенти на борбата с тероризма, не мъчениците, които на практика са еквивалентни на „умни муниции” и струват горе-долу колкото тях. Ръждивия калашник, къшея хляб и корана са достатъчни за операции срещу слаба централна власт, в тилови райнои или срещу неподготвен и немотивиран противник. Иначе ако им стигаха калашниците и корана, защо хизбуласците си купиха РПГ-29 и „Корнет”?
Достатъчно примери има (последния е срещу ФАРК в Колумбия) че достатъчно продължителна офанзива срещу партизански формирования винаги свежда активността им на практика до нула за дълъг период от време. Врътката е че срещу джип с тиловаци може да ти свърши работа калашника, ама срещу танк ще трябва да си купиш РПГ. А то не се намира толкова лесно колкото калашника.
Коя свръх сила използва фундаменталите като маша, освен Иран, който обаче не свръхсила?

1. САЩ срещу СССР, в Афганистан;
2. САЩ срещу Русия, в Чечня;
3. САЩ срещу Сърбия, в Косово;
Това са примери от последно време. Преди това - СССР подпали доста черги през съществуването си, като въобще не се свенеше да се заиграва с фундаменталистите ако се наложи. С две думи:
«Мы на горе всем буржуям,
Мировой пожар раздуем;
Мировой пожар в крови,
Господи благослови»
Всички го правят. Guilty pleasure.[/quote]
mitkog
19 Окт 2009 14:02
Мнения: 5,063
От: Bulgaria
Много ми е интересно да ви чета мненията но един вопрос ако може
едни мюсюлмански фондации базирани в богати на изкопаеми въглеводороди страни, съвсем редовно си спонсорират прогресивните сили.

Та къде викате е главЪта на змиЪтъ ?‌
Dinain
19 Окт 2009 14:58
Мнения: 18,280
От: Bulgaria
Фондациите биле базирани ненам де си. Айде грънци. Дори в Британия религиозни водачи събират подаяния, които не са ясно къде точно отиват. И в България тоже. Фондациите са безброй и практически невъзможно да се каже, че са базирани някъде, нито откъде набират и за какво харчат набраните пари. Кой може да разграничи дали даден имам събира пари за да стегне покрива на селската джамия или по незнайни пътища ще стигнат до семтекса в пояса на някой мъченик?
2. САЩ срещу Русия, в Чечня;

Това е нова партенка. Значи САЩ имал ръчичка в чеченския сепаратизъм?
3. САЩ срещу Сърбия, в Косово;

А това вече е майтап, ама не е смешен. Ислямски фундаменталисти в Косово се намират само в сръбската пропаганда, целяща да наплаши православния селяк с приказки за Торбалан преди лягане. Може да има косовски наркотрафиканти, гангстери, сутеньори, военнопрестъпници, ама фундаменталисти - разправяй на старата ми шапка.
Добави мнение   Мнения:62 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »