Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Израел убеди набързо Борисов да свали ДДС
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:94 Предишна Страница 3 от 5 1 2 3 4 5 Следваща
hamel
12 Яну 2010 10:37
Мнения: 65,681
От: Bulgaria
След едночасов разговор, ББ кандисал! Ако беше една жена... Както и да е. За намаляването на ДДС-то и диференцираното му прилагане - точно такива неща се съдържаха и в прочутия доклад на икономистите от БАН през есента, Дянков ги нарече "малоумни":
Министърът каза още, че за радост тези неща няма да намерят реализация. Той заяви, че се надява частта за данъчните реформи да не е писана от икономисти и отново я определи като "малоумна".

Зех да се обърквам - какви фундаментални фактори са се променили радикално за изминалите 4 месеца?
И по-важният въпрос - Защо с такава готовност се приемат съвети отвън и с още по-голяма готовност и пренебрежение се отхвърлят съвети отвътре?


Редактирано от - hamel на 12/1/2010 г/ 10:41:39

popangelov
12 Яну 2010 10:38
Мнения: 18,928
От: Bulgaria
Капитанот, две неща:
1. Свалянето на ДДС не облекчава особено бизнеса. Поне не пряко. ДДС го плаща основно крайният потребител - физическо лице. Бизнесът плаща нещо, но и му приспадат доста, заради закупеното, пак с ДДС.
popangelov
12 Яну 2010 10:45
Мнения: 18,928
От: Bulgaria
Освен това, по отношение на приемането на съвети от чужд държавен ръководител за данъчната политика - ми представи си австрийският, швейцарският, хърватският, чешкият, китайският, британският, турският, руският или който и да е премиер на уважаваща себе си държава да отиде в Израел и да получи съвет какво да си прави данъците. Моментално ще произлезе грандиозен дипломатически скандал. Не, защото е от Израел, а защото е неуважителна намеса във вътрешните дела на е една суверенна държава и израз на съмнение в компетентността на премиера и да си върши работата.
Dinain
12 Яну 2010 10:49
Мнения: 18,280
От: Bulgaria
Айде глупости - искал е съвет, получил е съвет - никой никого не задължава с нищо. Когато МВФ даде заем на Румъния и постави стриктни изисквания за монетарната политика на страната, не ревахте за намеса в чуждите работи, нали?
hamel
12 Яну 2010 11:00
Мнения: 65,681
От: Bulgaria
Аве никой не рвве, че Бибито е дал съвет, той е известен като никакъв дипломат. МВФ-то дава акъл и пари на страни членки. България не членува в Израел и Израел не ни дава пари. Да ма прощаваш за глупавата аналогия, но тя директно следва от примера ти за Румъния. И стига си пробутвал Израел като връхта на сладоледа! Не е.

Редактирано от - hamel на 12/1/2010 г/ 11:06:22

popangelov
12 Яну 2010 11:03
Мнения: 18,928
От: Bulgaria
Е, Динайн, ти съвсем леко искаш да ме бутнеш, за да тръгна по пързалката. Все пак МВФ и Израел поне формално не са едно и също нещо. Едното е държава, другото - международна финансова организация.
BOLGAR
12 Яну 2010 11:07
Мнения: 5,074
От: Bulgaria
letec55, точно за балансът на Държавната намеса иде реч. Всяко залитане в крайност е вредно - въпреки че за кратък период може да има полза по отношение на въвеждане на необходим ред. Без Държавна намеса не може, но прекомерната такава е вредна. Затова функциите на Държавата са:
- създава правилата (те обаче трябва да са естествени, разумни и стимулиращи развитието);
- следи за тяхното спазване;
- наказва нарушителите.
Държавите които са постигнали такъв баланс се радват на стабилна икономика, растеж, инвестиции, развитие на науката, финансиите, туризма и пр. Другите - като нас - се радват на изказванията на Татяна Дончева например
letec55
12 Яну 2010 11:28
Мнения: 10,701
От: Bulgaria
Болгар,
вчера ставаше дума за "минимум", днес за "баланс". Това от днес мисля, че е по-правилното...
Естествено, че трябва да има баланс. Макар че понятия като "естествени" и "разумни" са абстрактни. Правилата трябва да съответстват на ситуацията. Ако се поитересуваш за правилата /разбирай законите/, създадени от Ф.Д. Рузвелт, и които правила изведоха САЩ от кризата в началото на 30-те год. и доведоха да икономическия растеж през втората половина на 30-те, както и от ролята на държата в тези правила, ще ти фръкне шапката! А какво се случи, когато тези правила бяха премахнати най-вече от Бушовците / а тези правила, особено в сектора на публичните услуги, бяха действащи.../, цял свят го изпитва на гърба си в момента.
А за спазването на правилата и за наказването на "грешниците" две мнения не може да има.
Kapitanot
12 Яну 2010 11:39
Мнения: 2,271
От: Burundi
Освен това, по отношение на приемането на съвети от чужд държавен ръководител за данъчната политика

popangelov, с решение на правителството, ДДС трябва да се свали с 2% през 2011. Съвета на чуждия държавен ръководител бе, да започне поетапното сваляне на данъка, със стъпла 0, 5%, така че не е оказвал натиск. А съвета му НИКАК НЕ е глупав, просто никой от правителството не се е сетил за това.
Лунатик
12 Яну 2010 11:42
Мнения: 2,959
От: Bulgaria
Не били компютри , а били компоти. и не сме ги изнесли, ами са ни ги върнали.



Ма карай да върви, нали заглавието е бомбастично и има повод да се пише от всеки многословен знайко.
Kapitanot
12 Яну 2010 11:48
Мнения: 2,271
От: Burundi
А ДРУГ Е ВЪПРОСЪТ, че ЗАГЛАВИЕТО НА СТАТИЯТА Е МАНИПУЛАТИВНО!
Първо се говори, че ИЗРАЕЛ Е УБЕДИЛ Борисов да свали ДДС, а едва след това се уточнява МЪГЛЯВО, че свалянето на ДДС е решение на самия Борисов, обявено много преди това. Как Израел е "убедил" Борисов да сваля данъка, след като той самия е "обявил" переди това, че ще го направи?
*
Израел убеди (?) набързо Борисов да свали ДДС...

*
Преди три седмици пред Американската търговска камара в София Борисов обяви(!), че ДДС ще падне с 3% от 2011 г.

Комунизма-ислямизма явно набира сили...
hamel
12 Яну 2010 12:14
Мнения: 65,681
От: Bulgaria
Е, хубу, като всичко е толкоз последователно и логично, пак да попитам: защо през септември Дянков обяви това за малоумие? Хайде, едната причина е ясна - допълнителни аргументи за атаката в/у БАН. А другите причини, ако изобщо е имал причини и съображения и не си е приказвал наизуст? И ако Дянков е в първите топ-100 на икономистите, къде е Нетаняху? По-назад ли е, по-напред ли е? Ако е по-назад, интересно, дали Дянков изобщо ще му обърне фнимание
BOLGAR
12 Яну 2010 12:24
Мнения: 5,074
От: Bulgaria
letec55, вчера също идеше реч за баланс - въпреки че самото понятие е Limited Government - чукни го в google ...
Обратната страна на монетата:
Натиснете тук
ни е двърде добре позната, нали щото тая попара я лапахме до 1889г и още не можем да си прочистим менталитета от глупостите.
Точно за това и говорим - когато се злоупотреби в едната посока стават проблемите, а стегнатата финансова политика по принцип не може да се държи затегната за много дълго - трябва от време на време да се поотпуска малко, но разумно (хич и не е абстрактно нещо което е естествено или разумно - ако някой е безумен, той не може да е разумен )

Редактирано от - BOLGAR на 12/1/2010 г/ 12:28:12

Чок觧
12 Яну 2010 12:29
Мнения: 7,337
От: Israel
hamel
[Златен]
от Bulgaria

Общо мнения: 9704
Скрий: Име, IP

Аве никой не рвве, че Бибито е дал съвет, той е известен като никакъв дипломат.

И пак от същия форумец:
И ако Дянков е в първите топ-100 на икономистите, къде е Нетаняху?

Интересно , че като кажеш : "Натанияху" по света всички се сещат за кого става дума , а като кажеш "Дянков" освен в България знае ли го някой другаде ?
А какъв дипломат е Натанияху ще разбереш , като прочетеш каква "совалка" правеше Мадлин Олбрайт , за да го кандардисва да подписва неизгодни споразумения в Уай Плентейшън и накрая пак не успя , какво разиграване пада сега на американският пратеник за Близкият Изток - Джон Митчел и тнт.
Прочети малко повече за него , пък тогава пиши ! Натиснете тук

Редактирано от - Чок觧 на 12/1/2010 г/ 12:43:05

simo
12 Яну 2010 12:30
Мнения: 8,455
От: Jamaica
защо през септември Дянков обяви това за малоумие?


защото през септември никой не е говорил за постепенно намаляване на данъци. ако си спомням добре (мързи ме да ровичкам нета), в доклада на гоце идеше реч да се махне плоския данък, да се въведат диференцирани ставки за ДДС и некви големи данъци наследство, все малоумни идеи с благородната задна мисъл да нямало имотно разслоение.

а за намаляване като това, за което иде реч в статията в тоя доклад май не пишеше.
hamel
12 Яну 2010 12:41
Мнения: 65,681
От: Bulgaria
Това, че не се е говорило за постепенно намаляване на данъци, нищо не означава. Идеята не е в начина на намаляването, а в намаляването. Начинът е въпрос, който може да се обсъди. Те са два: плавно или неплавно, не са безброй много. Дянков отхвърля идеята за обсъждане на данъчната политика:
Финансовият министър отбеляза, че не може да се играе с данъчната политика по време на криза и така да се обрича държавата на минимален или отрицателен растеж още година-две.

И още:
За предлаганото в доклада премахване на ДДС върху лекарствата, Дянков коментира, че претенции може да има и за други стоки, например книги на чужди езици.

И още:
Не смятам, че идеята за диференцирани ставки по ДДС е добра, коментира шефът на бюджетната комисия на парламента Менда Стоянова.

И т.н.
Не е работата в постепенността, а в предвзетото отношение към местните експерти. Което не е добре. Един учен, за какъвто се драска Дянков, не може да има предвзето отношение.
foo
12 Яну 2010 12:43
Мнения: 293
От: Bulgaria
Съжалявам ги двамата заблудили се да емигрират в Израел, ама с приказки факти не се оборват. И да не ви чуе Обама как секретарите на САЩ са правили совалки около Израел (как не му писна на света да се занимава с шепа камънаци и да ги размирява араби и евреи там) да не доде до Израел пак некой като секретарката на Буш и да бутате с булдозерите пак новопостроени квартали.
mitkog
12 Яну 2010 12:46
Мнения: 5,063
От: Bulgaria
Това дянков и "учен" е оксиморон .
А иначе - ДДС в Бг е прекалено високо, лично за мен е ясно че е необходимо намаляване на ставката но не и по начинът описан тук.
Между другото,
Колко време му давате на Бойко да обясни че не е бил разбран / цииран правилно и тази уйдурма няма да се случи? 24 часа? 48?
Или просто ще оставят "новината" да умрЕ от самосебе си, по моделът "всяко чудо за 3 дни"?
hamel
12 Яну 2010 12:48
Мнения: 65,681
От: Bulgaria
а за намаляване като това, за което иде реч в статията в тоя доклад май не пишеше.
Е тва е! Супер! "Хорошо там, где нас нет". Естествено, че нашите експерти не са се досетили за постепенността, това само човек от MIT може да го измисли и то в една полупротоколна беседа. А да допуснем, че нашите хора са обсъждали и са моделирали и плавното и неплавното и различните ефекти, произтичащи от това, тцъ! Те са малоумници!
yuni
12 Яну 2010 12:59
Мнения: 730
От: Bulgaria
Капитанот, няма нищо манипулативно в заглавието!
Борисов обяви, че ще свали наведнъж ДДС с 3 процентни пункта, а сега Нетаняху го вдъхновил да сваля данъка с половин пункт на всеки 6 месеца. Има разбика, нали? Друг въпрос е, че такова мижаво понижение едва ли има смисъл, само ще обърка и без друго обърканите кадри на НАП и събираемостта.
Добави мнение   Мнения:94 Предишна Страница 3 от 5 1 2 3 4 5 Следваща