Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Ти! Знаеш ли кой съм аз!
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:124 Страница 1 от 7 1 2 3 Следваща »
Manrico
02 Юни 2010 22:55
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Тук възникват два въпроса:

има ли право Манджукова да говори така

и полезно ли е Цачева да действа по този начин

1. Не, няма, докато е служител на държавата - има основен принцип за лоялност. Първо си подаваш оставката, после плюеш по работодателя си.
2. Да, полезно е. Управлението (на държава, фирма или каквото и да е) трябва да е екипно, с взаимна лоялност отгоре надолу и отдолу нагоре. Който не е част и не действа като част от екипа, трябва да бъде отстранен максимално бързо. Крупен недостатък на Боковаците е, че не се освободиха бързо от старите кадри и не сформираха екип на средното ниво от единомишленици - дали ги е страх от резки промени, дали нямат кадри за подмяна, не знам.

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоце), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
Drug
02 Юни 2010 23:06
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
Отговора на въпроса в заглавието си е повече от ясен. За да избегна една баналност и евентуално отбиване на заслужено форумно наказание ви го спетявам. Сал ша ви намекна - че зависи от вашето положение. Преди време една позната, която помолих да ми помогне в издирването на мой стар приятел в България чрез ориентация в мистерията на българските телефонни номера възхитена ме запита: "Ми той да не е рода на д-р еди-кой си депутата (бивш компроментиран колега)?" Бе, викам той ако му беше рода, нямаше да ми е приятел. Та, така...
hamel
02 Юни 2010 23:07
Мнения: 65,681
От: Bulgaria
Де го тоя принцип, черно на бяло, Манрико? В длъжностната й характеристика? Разбирам, че 'плюене" ти е любима дума, но критичността и самокритичността, нямат нищо общо с нея - това не е плюене. Ако нарече ББ по някакъв начин - това би било плюене. Тя, Манджукова, а и всеки държавен служител, трябва да са лоялни към РБългария, а не към някаква персона. Той да не е монарх, а тя да е полагала клетва за вярност към Него? В усърдието си започвате да дрънчите на кухо.
Старшината
02 Юни 2010 23:09
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
.... тая вечер Манрико е малко пообъркан, ама може и от водката да е ... до утре ще му мине ...
Drug
02 Юни 2010 23:14
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
Manrico, позволи ми да не съм съгласен с теб. Ти говориш за едни други държави въвели едни "тарикатски" правила, които спазват по формулата на двойния стандарт. Аз лично на бесарабската българка и свалям шапка въпреки, че може и да е била незапозната с балканските игри или просто наивна.
***
За пример ще ти дам една среща с първия демократичен президент Желю във Вашингтон. Освен че ръси банални фрази, като му зададоха един два въпроса на място първо замънка, после се ядоса, че накрая се и нацупи.
***
В кратце: И какъв е келпира на българите в чужбина да си губят времето слушайки протоколните глупости на всякакви далавераджии?
Manrico
02 Юни 2010 23:22
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Де го тоя принцип, черно на бяло, Манрико? В длъжностната й характеристика?
Този принцип си го има в цивилизацията - когато си в договорни отношения с някого, вътрешните противоречия си ги изяснявате вътрешно, публично проявявате взаимна лоялност и коректност. Чак като развалите отношенията, може да си вадите кирливите ризи!

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоце), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
dinia7
02 Юни 2010 23:29
Мнения: 773
От: Bulgaria
Исторята се повтаря , очевидно никои не е пророк в собствената си страна.Трябваше някой "външен" да каже тази обществена тайна, ясно е че този "външен " за съжаление е най безпристрастен и обективен т.е. не покварен от родното бездушие.
Апостола
02 Юни 2010 23:56
Мнения: 799
От: Bulgaria
Евалла, на момичето!
Кво да приказваш на мушмороци, довчера близали задника на БКП-то.
На Манрико пък Гоце му бил виновен.
Не виждаш ли бре, аланкоолу, че всичките са от една манджа, наречена БКП.
Намери се една млада жена да каже голата истина: Ерго - трябвало да бъде лоялна.
Ми, тя е лоялна бе, към Българите, дали са в чужбина или са в родината /бог да я прости - родината/.
Какво значи да си лоялен? Ми, да възстановим чл.1 от Конституцията и ... , коментарите нататък са излишни.
Апропо: Мънри, предполагам, че поне 30 % от хамериканците мразят Обама /поне защото е черен/, но всички хамериканци се кълнат в него, защото е ИЗБРАН ПРЕЗИДЕНТ. Аз също не харесвам Първанов, /възпитанието изисква да се обръщаме по име/, но чакам следващите избори. Така, че приеми статуквото или си намери друга държава, това се нарича демокрация.
chedomir
03 Юни 2010 00:34
Мнения: 124
От: Bulgaria
И все пак прави впечатление скоростта, с която бе уволнена Манджукова.
Особено ако я сравним със сагата Желева, която ни направи за резил пред Европа.Изводът се налага сам-кадърните и мотивирани служители, които си вършат работата неформално, са в пъти по уязвими от послушните лоялни недоразумения, обвързани политически.А за мадам Народно събрание направо нямам думи.Не знам какво точно е казала Манджукова, но светкавичните действия цецкини говорят за дребнодушие, злост и наи-обикновена женска отмъстителност.
lubomir.gavrilov
03 Юни 2010 01:19
Мнения: 760
От: France
Тук възникват два въпроса:
има ли право Манджукова да говори така
и полезно ли е Цачева да действа по този начин

Естествено, че има право. Аз съм държавен служител във Франция и знам за какво говоря. Така нареченото "droit de reserve" може и да съществува в САЩ, но не и в Европа. Напротив, във Франция според закона "La liberté d’opinion est garantie aux fonctionnaires." : "На държавните служители се гарантира правото на мнение". Е, в Азия не знам как е ... А сега по темата, какво всъшност казва Манджукова. Цитирам нейното интервю пред БНР : "Правителството няма стратегия към българите в чужбина. Затова и ДАБЧ не може да им бъде полезна". Това, че няма координация между институциите е очевидно, няма нужда от Райна Манджукова за да го знаем. Цецка Цачева ще я запомним повече с това уволнение от колкото с друго. То и това е нещо, повечето гербери с нищо няма да ги запомним.
Свежарков
03 Юни 2010 01:22
Мнения: 2,583
От: Bulgaria
Парламентарната шефка е уредила съпруга си като експерт по приватизацията на "Булгартабак", писаха вчера в „Дума”. И припомнят едни думи на Цецка от юли 2009 година: "Ние веднага дадохме да се разбере, че работим по нов стил." Още през октомври е тикнала съпружника си, архитект в областта на гробищните и църковните паркове, да става тютюнджия и да приватизира холдинга.
Ами това са тези хора! Ами от бивша партийна БКП секретарка? Що да не уволни Манджукова за назидание на другите неправоверни в правителството? Патриотка била... айде да патриотства другаде!
lubomir.gavrilov
03 Юни 2010 01:22
Мнения: 760
От: France
За франкофоните, ето тема за размисъл : трябва ли чиновника да е с преклонена глава (както се възмути наскоро Deutsche Welle) ?
http://fr.wikipedia.org/wiki/Devoir_de_r% C3%A9serve_dans_la_fonction_publique_fran %C3%A7aise
bibian
03 Юни 2010 01:46
Мнения: 568
От: Bulgaria
Да, Манджукова има право да говори така, да Цачевица правилно я е отсвирила (за неадекватност).

24 май, празник е, най-светлият - чехите са направили адски много за БГ култура след освобождението в градоустройство, историята, археология, стенография и какво ли не, че и част от Великоморавия е в днешна Чехия, ако щеш. Ами дръпни една реч като хората та да се разчуе, дай да се разбере, че тези хора са важни, че българите в Прага са нашите посланници, че са важни и те и затова обяви новите инициативи на агенцията си, на правителството, които ги засягат конкретно, дай да се разбере, че нещата се размърдват, кажи какво ВЕЧЕ си направил. Създай простор на подчинените и "клиентите" си, покажи, че мислиш на едро, покажи им нови територии, проектирай се в бъдещето, открий възможности и нека всеки види, че може да участва; ти си шефът, ти задаваш тона, празник е мама му стара, проблеми винаги има и ще има, точно сега ли ще ги решавате?! Хайде, хората се оплакали, казали си проблемите - няма лошо и сега какво, ти като голям началник ще цивриш насреща ли? Добре бе, емигрантите научават за лошия синхрон и какво правят - проблема ли ти решават? Нанайки, оправдавала се е каката като някаква тъпа ученичка, няма право да прави това - тази кифла очевидно не става, добре са я махнали.

И не е проблемът какво е казала, дори не толкова това, че нито е времето, нито е мястото да го прави. Ако не я бяха махнали нямаше и да научим. Проблемът е, че ще се върне в София и ПАК нищо няма да направи и ПАК ще мрънка и ще се оправдава наред, защото няма качествата. Правилна смяна, според мен, няма начин да няма някой способен.

И ало, автора, Скобелев и командирите му са безпомощни пред Осман паша, затова генщабът командирова генерала от инженерни войски Тотлебен да поеме командването. Тотлебен планира блокадата и води боевете, за да бъде постигната тя и тези после тези на края. Свършва работа за 3 седмици, а градът пада след повече от 4 месеца отбрана.

Т.к. заканата на Цачевица, подобно на тази на Тотлебен е сработила бързо, то сравнението трябва да е с него, а не със Скоболев. Все е добре да се поназнайва историята, ако ще се позоваваме на нея в статиите си.

Anastass
03 Юни 2010 01:47
Мнения: 1,357
От: Bulgaria
Първи въпрос: Дали това, което е казала жената, е истина? - отговорът е ДА!
Втори въпрос: Дали това, което е казала, е държавна тайна? - Не само не е, а е добре известно на всички.
Трети въпрос: Можела ли е нещо друго да каже? - Да, можела е да излъже, или да се опита да го замаже с някое неубедително обяснение, но в случая вредата е по-голяма от ползата.
Четвърти въпрос: Можела ли е да го каже, но в по-мека форма? - Да, можела е. Например вместо "Няма взаимодействие", да каже "Все още няма взаимодействие, но се полагат усилия и в най-скоро време.... и т.н.... и т.н" - С други думи - Чакайте писмо от умрелия! А тя предпочела - Право, куме, в очите!
Сега питам само Манрико - Толкова ли е голяма разликата между двете, че само заради това човек да бъде уволнен. И какво ще си помислят нашите българи в чужбина, като научат за това?
paragraph39
03 Юни 2010 01:55
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
Ейй, доживях с "MANRICO" да сме на едно мнение!
Тънката лайсна
03 Юни 2010 02:01
Мнения: 7,756
От: Bulgaria
Забраната на право на мнение е пагубно за всяка една демокрация.
Що се касае до уволнението на Манджукова, трябва да се отбележи, че в случая все пак иде реч за скандал между българи. А ние сме омесени от по-различно тесто. Това което важи за другите културни нации, тук, в България не върви. Ние обичаме да демонстрираме кой е началникът, с когото останалите непременно трябва да се съобразяват. Ако не му правиш мили очи, ако не му се докарваш, спукана ти е работата. Това правило важи не само при държавните служители, но и в частния бизнес. Много неокапиталисти се държат като истински господари, непрекъснато припомнят на подчинените си кой им дава хляба, карат ги да вършат унизителни неща.
Къде се крие причината, която кара българите често да се обръщат един към друг именно по този начин? Вероятно във вечната ни сиромашия и избиването на комплекси, когато се издигнем малко над нея.
Руританец
03 Юни 2010 02:03
Мнения: 3,941
От: Bulgaria
И аз доживях да видя как Манрико и Параграфа са на едно мнение.
Гербери и атакисти от всички форуми, съединявайте се
Геновева
03 Юни 2010 02:08
Мнения: 24,361
От: Bulgaria
селската чест на началниците

Бравос, Спахийски!
Anastass
03 Юни 2010 02:13
Мнения: 1,357
От: Bulgaria
bibian казва: ....ами дръпни една реч като хората та да се разчуе, дай да се разбере......


Bibian-e, добре си го казал Само че има още Един, който е казал същото много преди теб и то много по-добре. Ха сега прочети го и се сети кой е: "Даскале, кажи и ти нещо, бе, нека им покажем кои сме, сега му е времето, кажи нещо я за Филип Тотя, я за Крума Страшний, или изпей някоя песен".....
lubomir.gavrilov
03 Юни 2010 02:49
Мнения: 760
От: France
Българите в чужбина нямаме никаква нужда да "ни дръпват по някоя реч" още по-малко имаме нужда от блъскане в гърдите и "булгар-булгар". Миналата година зам-министърката на правосъдието "лиши" от българско гражданство българите в САЩ по закон от 30те години на миналия век ... никой дори не разбра в България. Манджукова като "не е лоялна", защо не си гласувате едно законче въобще нелоялните българи в чужбина да им се затвори устата. Само срамят Родината, не плащат данъци, няма да гласуват ... това е положението. Така Цачева и компания като ходят в Прага ще се виждат само с лоялните си роднини.
Чичо Фичо
03 Юни 2010 02:56
Мнения: 24,838
От: United States
Винаги съм си мислил, че Манрико и Круела са били партийни секретари.
Добави мнение   Мнения:124 Страница 1 от 7 1 2 3 Следваща »