Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
А обществото иска ли да плаща на полицаи и военни "достойни младини"?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:100 « Предишна Страница 4 от 5 2 3 4 5 Следваща
intel_inside
12 Ное 2010 12:41
Мнения: 8,642
От: Bulgaria
мнението си го казах и под предишната статия.
Качеството на услугите "полиция" и "армия" е под всякаква критика. Съжелявам, но всеки от нас, тези услуги ги плаща двойно и тройно и реално разчитаме на частния сектор а не на "държавната безплатна" услуга ( пояснявам - личното ви имущество се охранява от СОТ, колите от каско и "автомобилът е маркиран и т.н, от полицията максимум да получите обяснение в стил "е тя е малка кражба, нека да спестим бюрокрацията).
Огромната част от дерибеите с униформа са нискоквалифициран и непроизводителен кадър с крайно ограничени възможности за реализация. Да използвате 5, 10 или макс 15 хиляди, наистина квалифицирани кадри, работещи при тежки условия, за да оправдаете подаянията за няколко десетки хиляди дерибеи е нелогично и неприемливо.
За да запазите сегашните привилегии осигоровките трябва да се утроят. Иначе крадете от мен. Проблемът е че утроени осигуровки ще ви бръкнат в джоба най малкото понеже бюджетът е фиксиран.
Не може да се реже от основни държавни разходи като образование и здравеопазване, за да се пазят второразрядни полюции в сектор сигурност.
intel_inside
12 Ное 2010 12:48
Мнения: 8,642
От: Bulgaria
Към това добавям - нелогично е да очаквате от мен да работя до 65 (в момента за в бъдеще може би ще удари 68 или 70?) за да можете да пенсионирате дивизиония лафкаджия на 42.
Относно "да сте видяли пожарникар, военен, не-знам-какъв-рамбовец" на 70, ще ви попитам, а вие да сте видяли програмист на 60?
Да обаче програмиста вкарва пари в държавата и произвежда продукт, докато военния харчи и отнюд не се кани да произвежда.
И да плащам си всички осигуровки. Но е безкрайно нелогично пенсиониран петдесет годишен фатмак да взима пенсия като професор с 45+ години стаж (второто е баща ми, и да знам че в Абсурдистания образование и квалификация са мръсни думи - сладко наследство от комунизма).
Последно отбелязвам, под тази статия, и под агент гоцка имаме като форум доста над 200 мнения. До довечера ще са 300.
Под статията за бюджета и за това как всички в купом задлъжняваме има сума сумарно десет резултата. А българинът трябва да се научи ад гласува с портмонето си, не с душата. Такъв е и въпросът с пагонлиите - стъпили сте си на парите или напротив? Аз твърдя напротив.
Енчо
12 Ное 2010 13:12
Мнения: 1,199
От: Bulgaria
Интел Инсайд
Тук много малко са на нивото ти...
Не се ядосвай...
9101
12 Ное 2010 13:28
Мнения: 5,952
От: Bulgaria
Браво на автора.
----
За полицаите и военните - от както решиха да увеличават възрастта за пенсиониране до недостижима за обикновенния човек - започвам все повече да ги мразя. Искам да ги уважавам, но не мога. Изпълвам се с омраза към тях все повече и повече.
Perdekiriz
12 Ное 2010 13:32
Мнения: 747
От: Bulgaria
Тъжно е, но ще трябва да си признаваме: "Всички сме равни, но... някои са по-равни"! Да ми прости Е. Блеър, че го цитирам в този му вариант...

Gabara
12 Ное 2010 13:34
Мнения: 584
От: Bulgaria
Бай Драгане, и аз съм служил в района - Крумовград, по-късно от теб. Мисля, че или си бивш военен, или баща ти е такъв, защото пишеш глупости. В Момчилград, Крумовград и Ивайловград идваха само млади офицери или изгонени от други поделения. Младите се женеха там в рамките на първата година за местни момичета, с меко казано леко поведение. Другите си бяха семейни. Всички фатмаци и по-голяма част от офицерите имаха Москвичи, щото крадяха бензин от камионите. Пиеха на провала и караха с шапка на задното стъкло. На изпит за стрелби /бях артилерист/ само един лейтенат тогава можеше да управлява стрелбата по всички начини. Така че, "не нам".
генек
12 Ное 2010 13:43
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
голяма част от критикарите са млади хора

Правиш ли разлика между критикари и критикуващи?
Сравняваш ли нужното Айкю за едното и за другото? А какъв талант трябва да имаш за катаджия? Колко по-висш от даскал по математика?
И т.н., но засега няма време. По-късно.
Пи урка
12 Ное 2010 13:56
Мнения: 257
От: Bulgaria
Аман от завистливци, мързеливци и некадърници! Хората ви написаха, че мразените от вас привилегии за силовите структури ги има навсякъде по света, ама вие ще го адаптирате положението към наште условия. Дай на българина какво да мрази и си осмислил живота му. Да се храни ще спре докато не разруши предмета на омразата си. За другите народи не знам, ама нас омразата ни е съхранила като народ. Те затова още десетилетия ще цапкаме в блатото. Който не вярва, ако може да почака, ще види
b_ivanov
12 Ное 2010 14:11
Мнения: 1,708
От: Bulgaria
Пи урка,
1-во- по света силовите професии си заслужават и изкарват парите.
2-ро- много ясно, че ще адаптираме условията към нашите. То иначе и хигиенистките в чужбина, работещи с отровни препарати се водят по-особен клас труд.
3-то- изобщо не ми пука за военните, полицаите, пожарникари и т.н., че да ги мразя. До момента в който не почнат да бъркат в джоба ми и да крадат парите на децата ми.
4-то-както виждаш тук никой не пише против миньорите, които си изкарват парите и си заслужават привилегиите. Ако лентяи с униформи разни искат привилегии- да станат миньори. Ама не искат. Защо ли?
b_ivanov
12 Ное 2010 14:18
Мнения: 1,708
От: Bulgaria
5-то- ще сме в блатото до тогава, докато 40% ще носят останалите 60% от привилегировани търтеи на гърба си. Защото вместо да имам с 40-50% по-високи годишни доходи аз ги плащам за разни хемороидно заболели, цирозно болни, вечно мрънкащи мързеливи униформени лентяи! Които отгоре на всичко като им се прибави пенсия + заплата взимат повече от мен. Защото пенсията им я плащам аз, баща ми, дядоми, защото те НИКОГА НЕ СА ВКАРАЛИ И 1 ЛЕВ В ТАЗИ ДЪРЖАВА, ДОРИ И КАТОДАНЪК, ДОРИ И СЕГА КОГАТО ВЗИМАТ И ПЕНСИЯ И ЗАПЛАТА!!!
Stern
12 Ное 2010 14:22
Мнения: 10,462
От: Bulgaria
Критикарят посочва слабостите, говори с общи приказки и чака друг да посочи и реши проблемите.
Критикуващият посочва слабостите и се мъчи да намери решение.
Който не го разбира това - не заслужава повече обяснения.
.
А сетих се нещо, на което никой не ми отговори одеве - ако даскалите по математика станат катаджии, то това как ще подобри пенсионната система?
И защо, Генек, токова искаше отговор? За да ти отговоря и да се изсулиш? За да посъбереш мнения, цитати и палчета, които да постнеш? Поредната порция празнословие, незаслужаващо отделяне на внимание?
Ти на това му викаш игнориране, аз - ненужно въртене на постомера. Въпрос на разлики в интелекта. И мирогледа.
И за това отговарям избирателно; избирам пост с мисъл вътре, дори и да е контра на моята, но да е мисъл. Нищо лично.

Редактирано от - Stern на 12/11/2010 г/ 14:31:45

Manrico
12 Ное 2010 14:32
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Да обясним за пореден път, нищо че пак няма да се разбере. Пари не се дават, защото си готин, защото си умен или можещ или пък защото ти е трудно и газиш кал. Пари се дават, защото правиш за някого нещо, от което той има нужда и е готов да плати. Ако пък това "правене" е тежко, трудно или изисква особени способности и квалификация, можещите и желаещите да ги правят са по-малко, така че парите трябва да са повече, за да ги мотивират. Привилегиите, които обсъждаме (ранно пенсиониране и т.н.) също са дадени пари. Ей ви един пример с миньорите. Хората имат нужда от въглища и са готови да си платят за тях. Обаче никой не ще да ходи да копае в мината, ако не му се дадат повече пари и ранно пенсиониране. Затова въглищата струват по-скъпо и на миньорите се дават по-високи заплати и привилегии.
С военните и полицаите е същото. Обществото иска сигурност и си я плаща с данъците. Професиите са трудни и опасни - значи по-трудно се хващат хора да ги упражняват, значи се дават повече пари и привилегии. Обаче - ако произвеждат продукта "сигурност" и обществото е съгласно да си плати за продукта с предлаганото количество и качество. Ако не произвеждат достатъчно добър продукт, обществото не иска да плаща много за него.

_______________________
АБВ - Аутсайдери Бълнуват за Власт
Блогът на Манрико
KaizerSoze
12 Ное 2010 14:33
Мнения: 5,044
От: Bulgaria
Като е толкоз тежка, отговорна, мъчна таз шапкарската, що аждеба толкова се натискат да я работят ?!?
Ако наистина беше толкоз мъчна, кьорав човек нямаше да я върши. Ми най-вече кесят по канцеларийки и задяват дебели колежки да мине времето а полза за обществото - никаква. Много ясно, че хората няма да искат да плащат на разни търтеи безполезни.
Съгласен съм само, че професията им е рискова - 80% от мелиционерите ако пробягат 23 метра ще ги бутне масивен инфаркт от дебелина, ей тва им е риска.
plamenas
12 Ное 2010 14:37
Мнения: 375
От: Bulgaria
Stern, не закачай Генек, той е талисмана на форума : 4 години - 16 000 мнения !!
Ти му обясняваш, че темата е проблем на системата, а не на субектите й , той и голама част от другите - не, та не...
XYZxyz
12 Ное 2010 15:02
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Съвсем ясно е, че фуражките в България не заслужават парите и привилегиите, но както навсякъде по света и в България във властта има страх от хората с оръжие, да не би да им спретна някое превратче, ако решат да има малко повече справедливост в това отношение, така че не очаквам промяна към по-нормалното.
Stern
12 Ное 2010 15:03
Мнения: 10,462
От: Bulgaria
Обаче - ако произвеждат продукта "сигурност" и обществото е съгласно да си плати за продукта с предлаганото количество и качество. Ако не произвеждат достатъчно добър продукт, обществото не иска да плаща много за него.

Манрико, давай нататък. Как обществото да поиска преразглеждането на договора си за сигурност?
При частните договори е лесно - задейства ми СОТ-а в къщи, но не дойдоха - било само от 1 датчик, вероятно муха или паяк; вторият път - нямали свободен екип наблизо. Слава Богу и двата пъти беше технически проблем, а не нахлуване, но ги отсвирих и смених.
Но как да приложим това към обществен договор? Как да поискаме да ни пази ЮС или ЕС полиция?
Отговорът на пръв поглед е ясен - да се преразгледат изискванията към служещите във въпросните системи, да се преразгледат привилегиите, да се въведат ясни критерии. Кой да го направи? Парламентът. По-точно депутатите в него. Значи трябва тях да натискаме. Как? В приемните им, в които почти не стъпват? С протести, на които никой не обръща внимание? Чрез медиен натиск от журналисти, следващи властта? чрез омбудсмана, дето е поредната безсмислена институция?
Някой ще рипне, че чрез изборите. Глупости, това у нас избори ли са? Няма значение за кого искаш да гласуваш, няма значение колко гласуват - партийните лидери си натамъняват някакви листи и си вкарват хората, които са решили със и без значение дали, колко и за кого гласуваме.
В крайна сметка всичко опира до основата, нея трябва да оправим за да тръгнат към добро обществените системи - и на сигурността, и здравеопазването, и пенсионната и т.н. Коя е основата? Конституцията. Кои в момента са единствените, които поне говорят, че е нужна смяната й? РЗС. Какво е общественото мнение за РЗС? Напоследък вадят купища документи, а реакциите? От къде са ги взели, Алексей ли ги снабдява? И тук-там мнения, че не е толкова важно откъде са, а доколко са истински и какви ще са последствията. Е, точно авторите на тези "тук-там" мнения са хората, които могат да се борят със сбърканата основа. Но колко са?
Очевадно е, че статуквото е в интерес на достатъчна маса народ, че да се запушва всяка възможност за промяната му. И статуквото не е партийно, надпартийно е. И си е наше, никой не ни го внася и налага.
XYZxyz
12 Ное 2010 15:04
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Съгласен съм с тези дето твърдят, че някои професии са до определени години, но какво пречи след тези години тези хора да работят нещо друго, докато достигнат до пенсия. Защо фуражките трябва да претоварват пенсионната и здравната системи, които не могато да насмогнат на малкото им години работа и многото години огромни за България пенсии.
XYZxyz
12 Ное 2010 15:15
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Имам доста познати, които след като се пенсионираха от армията и МВР на по 40-50 години, си намериха все пак друга работа, но ... Защо ли пъшкат, че работата им била страшно тежка? Разбира се сега не работят като охранители - те не мрънкат. Защо мрънкат, че отпуската им от 20 дни била много малка? Да не би цял живот да са си клатили краката споделяйки на чашка в работно време с колегите си колко им е тежка службата и какъв живот си живеят онези в цивилния живот? После за компенсация поизнасят това-онова от поделението си. Единствената им грижа е била да угодничат на началниците си, за да им върви повишението и как да прецакват подчинените си, щото така и така нищо друго не правят. И тези трябвало да се пенсионират рано и да взимат огромни за България пенсии - взети разбира се от нас останалите. Ранното пенсиониране ни бърка яко в джоба, но малко хора го разбират.
widenow
12 Ное 2010 16:00
Мнения: 1,156
От: Bulgaria
Причината за тая голяма несправедливост при пенсионирането трябва да се търси в "генезиса" на прослойката шапкаджии. Както е известно истинското българско офицерство е унищожено 40те - 50те години на 20 век по савецка поръчка. На мястото на истинските български командири идват бедни и гладни селяндури на които се промиват мозъците със савецката идеология. 100% от тия маймуни идват от бедни селски семейства . Това е главното условие - никакви потомствени мераци или от интелигенски семейства. Трябвали "нови хора", но прости, които да могат да бъдат манипулирани. И тия хора стават "офицери", но всъщност алчни и прости цървули, които се интересуват само от келепира и привилегиите. Чиста проба търтеи в мундири, рожби на БКП-БСП. Второто и третото поколения естествено не падат по далеч от крушата . Те /или техните семейства/си гласуваха за кърмилницата
на всички избори само и само да не се промени статуквото с хранилката. Защото те може да са "кофти материал" като ген, но много добре знаят и помнят мизерията в която са живяли дедите им и в която още щяха да тънат ако не беше "Революцията" на 09.09.1944
noooo
12 Ное 2010 16:04
Мнения: 5,158
От: Bulgaria
Какво означава тежка и рискована работа? Например работата на шофьора да не е по-лесна? Тежка е предвид пътищата ни и опасна заради многото малоумни шофьори. Интересен факт е, че поне половината полицаи и военни след пенсиониране стават охранители, т.е. извършват подобна дейност. Разликата е, че като охранител получаваш и пенсия, а като полицай имаш възможност законно да рекетираш.
Добави мнение   Мнения:100 « Предишна Страница 4 от 5 2 3 4 5 Следваща