Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
А обществото иска ли да плаща на полицаи и военни "достойни младини"?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:100 Предишна Страница 3 от 5 1 2 3 4 5 Следваща
Бай Драган
12 Ное 2010 09:55
Мнения: 12,047
От: Bulgaria
Имам познат пожарникар, пенсионер в САЩ.
Преди пенсия заплатата му е била съпоставима с тази на президента. След пенсиониране /преди около 15 години/ взе на куп $1000 000 . Построи си къща , ама къща , купи си малка яхта и сега си гледа старините. Риболов и удоволствие.
XYZxyz
12 Ное 2010 09:58
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Привилегиите на МВР и МО отдавна трябваше да бъдат отнети, защото те не само че не поддържат държавността в България, а активно работят против държавността.
XYZxyz
12 Ное 2010 10:00
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Всеки, който е минал две години през казармата, много добре знае, че "труда" на кадровите военнослужещи е в пъти по-лек и по-малко стресиращ, отколкото е е труда в истинския живот.
noooo
12 Ное 2010 10:16
Мнения: 5,158
От: Bulgaria
Браво за статията Задължително и драстично намаляване на щата (поне 50 %), както и поне с 10 години увеличаване на пенсионния стаж.
todortk
12 Ное 2010 10:17
Мнения: 265
От: Bulgaria
Това с осигуровките е все тая от моя гледна точка - няма никакво значение дали ги плащат или държавата ги плаща - парите и в двата случая идват от данъците които плащат работещите извън държавните структури. Така че тези проценти за осигуровки, пенсии и т.н. са абсолютно безмислени.
Това което е важно за мен е тези структури да са оптимизирани и да работят в мой интерес. Да ме пезят мен и собствеността ми и да ми осигуряват нормални условия за живот работа и забавление.
А пък нека им се плаща добре за тази работа.
генек
12 Ное 2010 10:29
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Проблемът наистина е този - искат да им се плаща, не щат да работят.
Що се отнася до Щерна - подозирам, че при него съм на "игнор" и удобно не забелязва неудобни въпроси - аман от елементарното манипулативно въпросче: ами вие защо не станете?
Ние бихме могли - сега или навремето. Обаче, тия дето са станали дали биха могли на нашите места?
Така че - стига с наивно-глуповати "доводи", а?
БирникЪ
12 Ное 2010 10:37
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
Balgarophil,
писането на Български език с латински букви е като да пишеш с лайна по стена.
Чете се, но е неприятно !!!
Сибил, къде гледаш, трий го тоя !
geo_19
12 Ное 2010 10:42
Мнения: 2,273
От: Bulgaria
Проблемът не е в привилегите.. Проблемът е, че много маймунки са се нацвъкали на клона и той трудно ще издържи без да се прекърши.

По специалните закони за МВР, МО и съдебната власт държавата осигурява над 83 000 души на година. При това тези осигуровки не стигат и за половината от необходимите над половин милиард лева за изплащането на над 90 000 ранни пенсии.


83 000 са твърде много за размерите на България. Пропорционално на броя на жителите (1:40) САЩ трябва да имат 3 320 000 осигурявани по специалните закони и 3 600 000 млади пенсионери. Не вярвам да е в сила тази пропорция... На такова натоварване не може да издържи финансовата система на най-великата държава - нищо, че при тях е легалната печатница на доларите - оня ден на майтап си напечатаха 600 милиарда...
гледна точка
12 Ное 2010 10:49
Мнения: 336
От: Aruba
В случая става дума за привилегии, които са за сметка на цялото общество, т.е. плащат се от всички. В никакъв случай въпросът не се свежда до това дали ми харесва дадена професионална група или не. Не се свежда и до преценката ми трудна или лека е била тази професия, а до това склонен ли съм аз да плащам за тези привилегии.
Комунистическият режим измисли тези привилегии, защото имаше полза от тези прослойки, но сега... Продължаването им само ще досъсипе пенсионната система и финансите на държавата.
Това е тема за референдум, а не щуротиите за нова конституция и новини на турски по тв.
Stern
12 Ное 2010 11:08
Мнения: 10,462
От: Bulgaria
Никой не ми е на игнор, Геник, но физически не мога да отговарям на всичко. Затова подбирам тези, в които има мисъл, а не лозунги...общо казано.
Но щом толкова те интересува - това, че ние с теб можехме да сме на тяхно място, а те на наше е аксиома и не си струва да се коментира. Минало бешало. Можеше ли навремето да влезеш във военно у-ще и сега да си или полковник с 2 бона заплата или 50 год. пенсионер със 700 пенсия? Ако си здрав физически - да, можеше. Защо не се възползва? Не знам, имал си си причини. Някои са имали други причини и са се възползвали. Знаел ли си, че така ще се извъртят нещата? Знаели ли са те същото? Едва ли. Е, след всичко това защо ти и други като теб нападат ХОРАТА в тези системи? Бих ви разбрал, ако някой полицай или военен ви е избутал и заел ваше завоювано място навремето, но така ли е?
И в предната дискусия се придържах към една теза - не плюйте хората, бийте по системата. Тя е законна и хората там легално ползват това, което е предвидено да ползват. Проблемът е, както се опитах да намекна на Мечо сдъвкано, като на военен е, че привилегиите не съответстват на актуалното състояние и тежести в тези системи. Затова и ми харесва тази статия - бие по проблема, а не по субектите му.
Виждам, че те боде въпроса ми защо не се възползвате. Мислех, че имаш повече мисъл в главата си - не говоря конкретно за теб или за мен или за немалка част от форумците; ние сме на години, когато по закон нямаме място там тепърва. Но голяма част от критикарите са млади хора и щом толкова искат привилегиите, да заповядат - кеф им военно училище, кеф им войнишки длъжности - наскоро ме привикаха за нещо във военното окръжие - пълно с плакати за набиране на войници, подпитах - над 600 лв. стартова, 2% за всяка прослужена година, 15% за държ. служба, пари за квартира, за храна, 30+ дни дом. отпуск, 1 категория. За полицаи как е нямам идея, но едва ли е по-различно да се заеме място там. В Пазарджик няма ли вече полицейско у-ще?
geo_19
12 Ное 2010 11:16
Мнения: 2,273
От: Bulgaria
Никой не коментира позаглавието на статията:
Парадокс на прехода - изключителните права на работещите в силовите ведомства никога не са поставяни под въпрос
За правителството на ББ е ясно защо не го поставя и няма да го постави... Но за преходните правителства които не бяха чак толкова обвързани с тези силови ведомства?
ba_ra_ba
12 Ное 2010 11:16
Мнения: 1,384
От: Bulgaria
Еееех, пак за шапката пари заядоха "зелените чорапи". Ми давайте бе, има бол свободни щатове, въпреки съкращенията! Грабвайте я пустата шапка, че някой друг ще превари! Включително авторката, сега жените в униформа не са вече рядкост!
Някой умник ще ме светне ли как му се вижда полицай в патрулката на 62? Или пожарникар на стълбата на 60? А пилот-изтребител на 63? Командир на взвод на полето с бинокъла на 64? (То не може всички да станат полковници и генерали, някои ще си дослужват до пенсия на ниските длъжности.)
Ааа, да, разбрах! Ясно, всички шапкари вънка от чадъра. Не ни трябва армия, ни полиция, ни пожарна! Той Генек ще гаси пожарите, като ги залива с водопади от думи чрез блога си! И ще отегчава противника, че и престъпниците до смърт, пак с блога!
Роки Балбоа
12 Ное 2010 11:20
Мнения: 880
От: Bulgaria
Да, въпросът наистина не е (толкова) в привилегиите - ако са ги заслужили със здраве да си ги ползват. Ама не са, там е проблема! Защо има 200 хиляди частни охранители? Ами това е огромна загуба на ресурси. Защо ако имам по-нова кола задължително трябва да плащам солена застраховка срещу кражба ако искам да спя малко по-спокойно? Защо почти всяка фирма трябва да плаща на частен СОТ за охрана? Ами защото МВР просто не си върши работата - това е главния и основния въпрос. Но като стане дума за привилегиите им - сакън на тях се крепяла държавата. Ами как ще се крепи на тях като частните охранители са 5 пъти повече от тях?!

Що се отнася до пълзенето в калта и "като е толкова хубаво елате вие в армията", то и аз мога да кажа - ами хайде вие пък елате на строежите, в пек и студ, или на полето, или във фабриките да опъвате по цял ден, пет дни в седмицата, зад някоя машина да видим дали е по-лесно! Някои хора предпочитат едното, други другото. Някои хора са РОДЕНИ за едното, други за другото. И без едното не може и без другото не може. Но едните имат привилегии, които другите нямат. Просто защото досега обществото е толерирало това по един или друг начин. Е, времето на тези привилегии изтича.
b_ivanov
12 Ное 2010 11:31
Мнения: 1,708
От: Bulgaria
МИТКОМ написа:
"А да ви кажа на вас аз съм офицер от резерва с 25 год стаж от които сигурно 6- 7 съм бил по занятия, по границата и полигони не броя нарядите, децата си не можах да взема от родилния дом, на съпругата си не можах да помогна, но съм горд, че дадох всичко от себе си за доброто на БЪЛГАРИЯ."


И с какво точно ходенето по занятия допринесе за благото на ЦЯЛОТО общество!? Картофи ли садихте, копахте ниви ли, градихте мостове, нещо смислено останало за обществото? С какво точно Вие г-да военни си заработихте заплатите!? От 45 години БГ армия не е влизала в битка за своя територия. Просто едни лентяи. Всеки като мен, който е ходил в казармата знае за каква простотия и безсмилица става въпрос- офицерите- пияни, охраняват се някакви стари складове пълни с браклувани столове и маси.
duch
12 Ное 2010 11:31
Мнения: 973
От: Bulgaria
привилегиите са кофти нещо нека поне държавата им изплаща N-те на брой заплати при навършване на пенсионна възраст като всички останали или ако си ги искат толкова да се откажат от пенсия до навършване на годините за 3 категория, да си изберат така "доблесните" служители ще имат право на избор: капитал за бизнес или живуркане като пенсионери
b_ivanov
12 Ное 2010 11:42
Мнения: 1,708
От: Bulgaria
Me4o,

И теб ще попитам- изпулняването на заповеди и търчането за спорта в калта с какво допринася за касата на държавата. Защото ако ще даваме за пример други държави (най-вече САЩ) и привилегиите на специалните служби там, то може да кажем следното- 1-во- за военните- прочети колко е печалбата от войната в Ирак за икономиката на САЩ ( не отчет за похарчените заплати, а от спечеленото от петрол, оръжия, влияние); 2-ро - пожарникарите в САЩ изпълняват няколко дейности едновременно- бърза помощ, гражданска защита и т.н. Спасяването на горяща къща се поема от застрахователя. а ако къщата не е- спасената къща спестява държавни пари за помощ при бедствия; 3-то- полицията реално се бори с престъпността- финансова, криминалана, а не както у нас да събира на едно място злато и платина, за да могат престъпниците по-лесно наведнъж да си го вземат от митницата.

От време оно се знаеше, кои стават военни и полицаи- онези лентяи и връзкари, които не могат друго. То сега като са във властта си личи.
товарищМаузер
12 Ное 2010 11:44
Мнения: 9,625
От: Bulgaria
Милюцинерите съкратени с 60%, основно за сметка на чантаджии и дармояди, останалите по патрули. На всеки патрулен му се заприходяват поне 5 СОТ-аджийски глупака, на всеки оперативен - поне петнадесет подобни. Да носят отговорност за битовите престъпления в поверения им район.
Военните - аутсорсване на всичко и всички, което не изисква работа с военна техника и изграждане на нормална професионална армия. Задължително условие за кариерно развитие - участие в мисия зад граница, при това такива където се стреля. Добавки и привилегии за участвалите в такива мисии.
И на милюцинерите и на военните при това положение ще има пари за удвояване на заплати и привилегии. Алал да им и е ранното пенсиониране и всички добавки в такъв случай.
Това е толкоз просто и логично, ама тогаз откъдя ще краднат другарьете?
OLDMAD
12 Ное 2010 12:07
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
...Задължително условие за кариерно развитие - участие в мисия зад граница, при това такива където се стреля. Добавки и привилегии за участвалите в такива мисии.

И в момента е така.
Друг е въпросът, трябва ли да се харчат пари от местния Бюджет, или НАТО да си поеме разходите за мисиите.
А относно категоризацията и ранното пенсиониране, само един въпрос - вие виждали ли сте в какви мъки гасне животът на миньор-подземник от силикоза?
danysto
12 Ное 2010 12:12
Мнения: 1
От: Bulgaria
До Българофил (или rocky), защото адреса, с който се е регистрирал е невалиден или може би ...

Здравейте Българофил (или rocky),

"... И да завърша с въпросите – знаеш ли ти, “Офицерино от резерва” колко пъти ми е идвало да заредя един пълнител с 30 бойни патрона в АК-47 когато се връщах от наряд – за мое, а И за ваше (на офицерите като теб) щастие, като шофьор бях в наряд само 10-на пати… Но всичките тези 10-на пати като се врещахме от наряд минавахме с автоматите И сумките с 2 пълнителя x 30 бойни патрона зад гърба на целия сутрешен строи на офицерите от баталиона – може би ти си бил един от офицерите които тогава не застрелях???... Не ми стигна куража ли, още ми се живееше ли – дявол знае…"

Казвам се Данчо Стоянов, кадрови военнослужащ съм.
Аз обичам своята професия не заради превилегиите, които ползвам!
Защо цитирах твоя постинг ли? - Защото мое мило момче АЗ ИМАМ КУРАЖА ДА ЗАСТАНА СРЕЩУ ТАКИВА МОМЧЕТА, КАТО ТЕБ (готови да ме разтрелят) и заедно с тях (теб) да изпълня това, за което съм учил и да те накарам да правиш неща, които не приемаш, ЗАЩОТО МОГА! Защото докато ти си осигурявал гориво за самолети ГОРЕ В САМОЛЕТА Е БИЛ ДРУГ ОФИЦЕР С КУРАЖ ДА ЛЕТИ С НЕГО, да не мислиш, че неговия самолет е бил по-здрав от твоя камион!
И най-вече, цитирах горния постинг, защото от теб ОЧАКВАМ ДА КАРАШ ПО 20 И ПОВЕЧЕ ЧАСА твоя камион ако се наложи, ЗАЩОТО МНОГО ТЕ ОБИЧАМ и с ЖЕЛАНИЕ съм пушил с теб (не точно с теб, аз не съм от ВВС) по цигарка през време на почивките! Където съм бил, СМЕ БИЛИ ЗАЕДНО - и в хубавите и в напрегнатите и изнервени моменти, ЗАЩОТО СМЕ РАЗЧИТАЛИ ЕДИН НА ДРУГ!
Сигурем съм, че имаш и много добри спомени от казармата, че познаваш оттогава много хора, и че не всички офицери са те разочаровали.
Да оставим превилегийте, казах не ме блазнят! Може би имаш основание да се чувстваш обиден, но живота в казармата и(или) извън нея е един и същ - ти ОСТАВИ ОМРАЗАТА, МОЛЯ ТЕ!
Можеш да ме намериш във Facebook (или на настоящия E-Mail), въпреки, че си "...щял да ме застреляш..." някога, аз бих бил твой приятел!

С уважение за твърдото изказано мнение и искреност!
Данчо Стоянов

... или ако искаш да сме на дистанция: майор Стоянов
калибардавърченцето
12 Ное 2010 12:12
Мнения: 1,036
От: Bulgaria
Експлоатацията на хората способни да създават БВП няма да остане ненаказана. Бантустана ще бъде съсипан за поколения. От едната страна са мафиотските организации, от друга така наречените държавни служители. Единствения логичен избор за нормалния човек си остава емиграцията.
Добави мнение   Мнения:100 Предишна Страница 3 от 5 1 2 3 4 5 Следваща