Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Превземана ли е Плиска от император Никифор?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:58 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
anacephal
13 Юли 2011 20:39
Мнения: 3,134
От: Bulgaria
Какво точно означава на български буквосъчетанието "кх"?!
garamel
13 Юли 2011 20:53
Мнения: 5,847
От: Bulgaria
Интересна статия този път.
dolubekape
13 Юли 2011 21:06
Мнения: 781
От: Bulgaria
статията няма да чета, но ква е тая византийска войска, не и ли се викаше римска все пак
Mrx++
13 Юли 2011 21:31
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
но ква е тая византийска войска, не и ли се викаше римска все пак
Тогава се е наричала римска (ромейска), а сега е прието да се нарича византийска. Въпрос на съгласие.
хикса
13 Юли 2011 21:39
Мнения: 5,046
От: Bulgaria
Бе то и по-големи глупости има, като съмнението в достоверността на източника, щото като бил християнин, назовал езичника Крум "безбожник", пък той не бил точно атеист . Ама има и по-сериозни неща - например, че натренираната войска изминавала максимум 30 километра на ден. Че аз, дето не съм хич натрениран, щото работата ми е главно да седя пред един компютър, преди няколко дена изминах около 25 километра за 4 часа и половина, в жегата, без от това да зависи животът ми и, съответно, без да се напрягам много. Или аз съм някакъв природен феномен и сега, на 40 години и с диабет, ако се натренирам лекичко, след 1 месец ще съм по-добър от олимпийските шампиони в леката атлетика, или войската дига повече.
doomchant
13 Юли 2011 21:47
Мнения: 5,611
От: Bulgaria
щото като бил християнин, назовал езичника Крум "безбожник", пък той не бил точно атеист


След като християнството е монотеистична религия, щом не вярваш в Господ, то си и безбожник - понеже само Господ е бог.
Данил
13 Юли 2011 21:49
Мнения: 5,850
От: Poland
Хиксе, като се облечеш в 25-30 кг броня, щит и разни оръжия , вземеш със себе си и целия си личен багаж/ римляните са имали едни специални рогатки на които са провесвали всичките си такъми и торби/ , че ако се налага и един кол за ограда да носиш / щото тогава по римските закони войската е нощувала в лагер обкръжен от здрава дървена ограда/ ..и пак пробвай колко км ще изминеш . На римските легионери прякора е бил "мулета" . А иначе, статията е доста странна . Приема се, че датите записани от летописците са верни / описания създадени 100-на години след събитията / . И на тази безуговоръчна база се наслагва поредица от предполжения . Покръстеният арабин Никифор е получил каквото си го е търсил. Доста хора в тогавашната Римска империя са се зарадвали на неговата смърт.
BGHUN
13 Юли 2011 22:45
Мнения: 3,188
От: Bulgaria
Данил


13.7.2011 г. 21:49:02 Хиксе, като се облечеш в 25-30 кг броня, щит и разни оръжия , вземеш със себе си и целия си личен багаж/Даниле!

Тия с одеждите от по 25-30 кг са били на коне, т.н. рицари, а и всеки си е имал по 10-15 оръженосци, а Хикса е прав, като си спомня 20 км марш-на скок с пълно бойно снаражение за около 4-5 часа, в ония времена и за ония хора е нищо!
Данил
13 Юли 2011 23:05
Мнения: 5,850
От: Poland
В този период тежко въоръжените конници/ катафракти/ са имали люспести брони по 25-30 кг плюс още 20-на кг за щит, копие, меч, и прочие елементи , Конете също били покрити с люспести бронирани покривала.. А пешите легионери са били с по лек багаж..само 25 кг екипировка/ броня, щит, копия, меч, шлем и т.н./ .Г-н Петрински правилно упоменава , че 20 км се счита за среден преход по онова време . Ето линк : Натиснете тук

Редактирано от - Данил на 13/7/2011 г/ 23:28:36

Vitalius
14 Юли 2011 00:32
Мнения: 361
От: Bulgaria
Абе толкова ли не може да се види има ли следи от опажаряване на Плиска по него време или няма?

Редактирано от - Vitalius на 14/7/2011 г/ 00:57:33

Vitalius
14 Юли 2011 00:38
Мнения: 361
От: Bulgaria
Anacephal, и аз съм отбелязвал този момент с "кх" в писанията Петрински. Пълна глупост на квадрат. Писали са си предците ни с гръцки букви "канасювиги" - ясно и точно. Вярно слято, кавото правило е имало през средновековието, но без други варианти за четене - просто буквата капа си е "к" и въобще не "кх", а "бета" през време на средновековието отдавна е станала "вита". И толкоз. Но сърцето Петринско не може да изневери на старите си восточни вождове и учители историчари, колкото и да е наясно днес с рухналата им несъстоятелна теза за уж тюркския произход на древните българи. От там и тази пълна глупост "кхана субиги" - видимо отглас от идиотизма "хан и бег" (на войската). Да де, ама тако и вако не може - или си признаваш, че десетилетия си говорил тюркски неистини относно произхода на древните българи в угода на съветските си таваришчи, или продължаваш да стоиш зад същата тази сгромолясала се лъжлива тюркска теза щото младостта ти е минала с нея и не можеш да признаеш, че поддържайки я, си бил в грешка. Петрински се опитава хем да е от тези, прозрели истината за индоевропейски произход на древните българи, хем с това да не обиди руските си дружки. Е, с тези си две дърпащи в противположни посоки щения, няма как да продължи. Но той видимо не иска да го разбере. Или не може. Ако можеше, щеше да му стане ясно, че в "канасювиги" има две думи и те са "канас ювиги", което значи в общи линии "княз велик". "Кана сювиги" няма как да е по простата причина, че съществителното от титлата следва да е в именителен падеж, а тогава в индевропейските древни езици за думите от мъжки род има окончание "-ус" (лат.) и "ас" (санскр. и древноиранските езици, от които е и прабългарския). В съвременните индоевропейски езици тези окончания са отпаднали. Изключение е литовския език, където това и до днес е съхранено.
Hugin
14 Юли 2011 00:52
Мнения: 8,461
От: Bulgaria
Демек "Кнез у Бога".
Ама без "кх"-то не иде добре работата.
С нарастването на циганията КХ-то ще придобива все по-големо значение.
StrikeEagle
14 Юли 2011 00:54
Мнения: 21,073
От: Bulgaria
Плиска - АУЛ! http://forum.segabg.com/img/i_butterflytwo.gif>(снимка: натиснете тук)
бонго-бонго
14 Юли 2011 02:00
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Разстоянието, което византийците би трябвало да са изминали в тоя случай надвишава 200 км - от Маркели до Плиска дори по права линия са почти 100 км, по съвременните пътища - най-малко 130. Освен това трябвало да пресекат Стара планина, което византийците винаги броят за голям успех. И накрая, да се върнат назад от Плиска до Върбишкия проход, където изглежда става прочутото сражение на 26 юли.

Да, ама не!

Първо трябва да се има предвид, че изворите ни са силно негативни към император Никифор, заради неговото иконоборство (самите извори идват от средите на църковната опозиция срещу иконоборчеството и облагането на църквата) . На това се дължат всякакви инсинуации , вкл. за мъжеложство с евнусите към двора. Учаsтието на евнуси в походите на войската никога не е било особен проблем във Византия - като се започне от Нарцес от времето на Юстиниан и стигнем до похода на император Алексий III Ангел срещу Добромир Хриз. Там военоначалниците дали един съвет, евнусите - друг. Императорът в крайна сметка послушал евнусите.
Теофан трудно би могъл да разполага с информация от първа ръка, но за нуждите на неговия поучителеен разказ е трябвало да бъде подробен. Петрински можеше да погледне поне тук и да види бележката на българските редактори на Теофан в ГИБИ, "(бел. 3) Според Ватиканския разказ катастрофата станала призори в събота на 23 юли, на 15тия ден след навлизането на византийските войски." И си е дадена посочка към Дуйчев ( Нови житийни данни за похода на император Никифор І в България през 811 г. - Списание на БАН LV. Клон Ист.-филос. и филос. общ. 27 от 1937 г., стр. 150), където тези неща са достатъчно добре обсъдени.


Сетне, дори да приемем разказа на Тофан за чиста монета от начало до край, в неговия труд императорът не напуска Маркели на 20 юли, а навлиза в България на тази дата. Поне тъй твърди Теофан. "След много обикаляне през непроходими места дръзкият страхливец (Никифор) навлязъл с безрасъдна смелост в България на 20ти юли (бил унищожителният изгрев на Кучето) ... " (превод ГИБИ текстът е тук ).
Авторът е пределно ясен, че Никифор не напуснал Маркели на 20 юли, а по-рано, преминал "през непроходими места) и чак тогава, на 20 юли, "навлязъл в България".


Редактирано от - бонго-бонго на 16/7/2011 г/ 09:10:49

Чичо Фичо
14 Юли 2011 02:14
Мнения: 24,838
От: United States
Павел Георгиев предполага, че Никифор е превзел не Плиска, а старата столица, която се намирала в околностите на така наречената Варна, или както П.Г. последно мисли, в римския военен лагер западно града, дато едно време било седалището на Юстиниановия квестор на войската (квестор екзерцитус) и на командващия диоцез Тракия (магистер милитум пер Тракиас). П.Г. развива цяла теория по въпроса с детайлно изчисляване на разстоянията в похода на Никифор Геник.

П. Мутафчиев има много интеерсни страници на ролята на Стара планина и нейните проходи за отбраната на България с/у ромеите и за местоположението на Плиска и Преслав спрямо Стара планина и Цариград. Мутафчиев подчертава трудността и да се мине на север планината от ромеите, и особено - да се върнат, ако случайно минат.

Слабо изучено обаче е населението на проходите в Източна Стара планина в 7-10 в., което имало най-важно значение за отбраната на столиците и е изнасяло основната тежест във всички войни с ромеите.

Сигурно не случайно хиляда години по-късно Източна Стара планина - от Сливен и Елена през Котел до Върбица с малко удължение на изток до Ченге, Гулица и Еркеч - е гнездото на бълг. хайдутство. П. Хитов се чувствал чужденец в Стара планина западно от Карлово.
плямпало
14 Юли 2011 06:54
Мнения: 1,090
От: Bulgaria
Петрински,
стига с този
кханасюбиги
.
Първо - за титлата на Крум няма никъде никакви сведения.
Второ - от Омуртаг до Маломир има сведения за титла но тя е KANAS BIGI или KANAZ BOGI или KANEZ Y BIGI или KANAC BIGOM. Това си e българската титла КЪНЕЗ ОТ БОГА, която при Борис вече е записана и с български букви. (Кънез е старобългарското изписване на княз). Ето една снимка на надпис KANAC BIGOM.

Редактирано от - плямпало на 14/7/2011 г/ 06:59:30

Kotka
14 Юли 2011 07:31
Мнения: 13,187
От: Aruba
Иван Петрински
ruff
14 Юли 2011 08:43
Мнения: 3,415
От: Bulgaria
нормално за Петрински е да насосва в научно популярен стил. 200 километра от Карнобат до Плиска е да се премине по маршрута Карнобат-Провадия-Плиска. защото обичайното е: Карнобат-Шумен около 100 км плюс 25 до Плиска. единствено магистралата Варна-Шумен е по ново трасе. всички останали пътища в източна България са си по древните трасета, като единствено древния път между Варна и Шумен е минавал там, където сега е жп линията между двата града. така че разчетите може спокойно да си ги направи на базата на съвременните пътища, а не да предполага разлика без да я посочи. та колко е бил дневния преход на войската е достатъчно да измерим какво е разстояниято между градовете в България, които мое мнение са на един (нормален или ускорен) преход един от друг. ако започнем от Варна, например, до Девня 25-30 км. до Провадия около 45. следват Каспичан (селото, не гарата която е строена преди 150 год.) и Шумен. та нормален преход Варна-Шумен е един ден до Девня - 30 км. 2-ри ден до Каспичан още 30 км. и трети Каспичан - Шумен. Ускореният е Варна - Провадия и Провадия - Шумен от по около 45 км. на ден.
мисля това са нармалните нормативи за онова време. този подход може да се приложи за всеки град в България и не съм намерил разминаване по-голямо от 5 км., което час преход.
та от Карнобат до Плиска за 4-5 дена е напълно нормално да се стигне по прекия път и за 5-6 дни по заобиколен.

Редактирано от - ruff на 14/7/2011 г/ 08:47:52

Baldur
14 Юли 2011 09:37
Мнения: 458
От: Bulgaria
Руф, казваш 5-6 дена, а автора "поне седмица", не е ли едно и също?
И аз съм бягал марш на скок с мешка и калашник, бих казал, че трудно ще измина 30 км в планински терен за един ден. Като дете бях на поход в Родопите, на ден изминавахме 15 км и не съм се чувствал по уморен. Според мен чисто математически автора има право.
генек
14 Юли 2011 09:42
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Гладко было на бумаге да забыли про овраги, а по ним ходить должны...
----------------------------
Блогът на Генек
Куманистан
14 Юли 2011 10:25
Мнения: 583
От: Bulgaria
Кхух, та дхрънка !
Добави мнение   Мнения:58 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща