Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Лувъри и музейни грандомании за сметка на библиотеките
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:78 Предишна Страница 2 от 4 1 2 3 4 Следваща
SvSophia
15 Ное 2011 06:39
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
Колеги-приятели-читатели (на електронни и хартиени носители - все едно, макар че не е все едно), припомнете си и Бредбъри, и Хъксли: „Има по-лоши престъпления от това да гориш книги. Едно от тях е да не ги четеш” (Рей Бредбъри, интервю, февруари 1966 г.) Хъксли се страхува, че няма да има нужда да се забраняват книги, защото вече никой няма да ги чете. В "новия свят", който ни градят просто нищожен процент от хора ("лузърите", "аутсайдерите" в манерковските термини) ще четат книги (още по-нищожен процент вероятно ще разбират какво четат). Четящите хора може в един момент и да бъдат "изгаряни", но книгите - едва ли - ще се разпадат никому ненужни по рафтовете. Който работи с ученици или студенти в момента, най-добре ще ме разбере. Уви!
Уважаеми Шломо, Дочоолу, Гочоолу и Данко Хаирсъзина няма да прочетат Алеко - ако съдим по последните избори нито са го чели, нито ги е еня
Angel Kandiloto
15 Ное 2011 06:52
Мнения: 3,829
От: Burkina Faso
От не много отдавна компютрите предлагат опция текст ту спиич и обратната спиич ту текст , четенето отдавна не е това което беше !!
SvSophia
15 Ное 2011 07:24
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
Четенето е четене, слушането - слушане, възприемането на образи - гледане. Различни сетива, различни процеси, различни резултати в човешките глави. В края на 19-ти и до последните десетилетия на 20-ти век човечеството дръпва толкова напред в научно и технологично отношение именно благодарение на масовото образование и масовото четене - най-масовото в човешката история. Процесът на четене - максимално абстрактен - развива абстрактното, аналитичното мислене и мисленето изобщо. За разлика от визуалната епоха, епохата на образите, в която живеем днес и която практически повтаря най-архаичните времена на човечеството. Оттук и толкоз примитиви - в ежедневния, обществения, политическия живот

Редактирано от - SvSophia на 15/11/2011 г/ 07:27:58

Brightman
15 Ное 2011 07:27
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
SvSophia,
ти, но не само, допускаш една грешка, като като смесваш съдържанието с формата в която то може да бъде пълноценно изразено.
-
Изнамирането на писмеността дава основата за записването на информация и идеи. За обмена им между поколенията. За проверка от времето, натрупване, коригиране, развитие.
-
Печатарската машина прави всичко това масово. Ражда манипулацията и демокрацията.
-
Компютрите и особено интернет увеличават още повече масовостта и заличават разликата между писател и читател. Обменът на информация и идеи става двустранен. Монологът се превръща в диалог. При това в реално време. Същевременно информацията става практически неунищожима. Възвръща своята безплътност. Комерсиалните модели, обаче умират.
Simplified Solutions
15 Ное 2011 07:29
Мнения: 35,462
От: Bulgaria
София, !
SvSophia
15 Ное 2011 07:30
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
Да не говорим, че четенето предполага доста по-големи усилия и формиране на умения за концентрация (в сравнение със слушането, хеле пък с гледането), които днес всички, занимаващи се с тези проблеми, отчитат като фундаментални липси. Което с ускорени темпове ще ни доведе... докъдето трябва. Ама в ранни зори не ми се занимава с антиутопии
Brightman
15 Ное 2011 07:38
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Мисълта ми, обаче бе по-базова всеобхватна - писмеността е само един канал, едно средство за предаване на информация и идеи. Киното, радиото, телевизията са също канали, при това много по широки. Дори като количество едновременно предавана и възприемана информация.
-
Ставането на видеокамерите масови и евтини, лесната компютърна обработка и монтаж, видеообмена в интернет, налагат именно видеоканала, като заместител на по-тесният писмовен.
Почти всяка книга вече има филм. Научните книги - също. Може в най-евтиният случай да са само видеолекции с малко анимация, но ги има. Отвори http://www.kolibka.com Натиснете тук и ще намериш почти всичко, което е излязло и като книги.
---
Просто информацията, записването й за поколенията, обмена й - остават постоянни. Конкретните технически начини, обаче и социални модели произхождащи от тях се променят. И ще се променят. С изчезването на доинтернет поколението ще изчезне и хартиената книга, а електронната ще е само добавъчна. Основен ще бъде видеоканала.
Brightman
15 Ное 2011 07:51
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Да не говорим, че четенето предполага доста по-големи усилия и формиране на умения за концентрация (в сравнение със слушането, хеле пък с гледането), които днес всички, занимаващи се с тези проблеми, отчитат като фундаментални липси.

Точно така. Четенето изисква много повече време и усилия за възприемане на едно и също количество информация. А това е рационален и природен аргумент на развитието и еволюцията, защо нещата ще се развият в посоката на замяната на текста от видеото.
-
Не палиш огън с триене на дървета нали, а използваш кибрит и дори запалка ? Същият резултат, но много по-лесно и бързо.
-
Ако излезеш извън набитите "романтични" клишета, то ще видиш, че всъщност призива към самоцелни усилия е просто ирационален призив за мазохизъм, който за да е "приемлив" се представя в героичната поза на емоцията потиснала разума.
Angel Kandiloto
15 Ное 2011 07:55
Мнения: 3,829
От: Burkina Faso
Между нас има и незрящи има и хора с различни увреждания които препятстват "четенето" те по-глупавчки ли са ?
Die Hexe
15 Ное 2011 09:20
Мнения: 7,841
От: Bulgaria
Четенето изисква много повече време и усилия за възприемане на едно и също количество информация.

Четенето в общия случай (има изключения, разбира се) пести не време, а мислене и въображение. Когато четеш приказка на детето си, то свиква през това време да работи с мозъка си и да си представя образите на героите, да си представя обстановката около тях. Когато тези образи са му дадени на готово, то няма нужда да си изработи механизъм, с който да си представя. В последствие това му помага и в работата с математика (която е не друго, а записани символи, зад които стои идея, но ти трябва да си я представиш), ако щеш - да разбере един чертеж или да си представи как от една пръчка може да изработи нещо. Харесвам например старите руски детски филмчета, в които образите и особено обстановката са загатнати, а не напълно (и ужасно наситено) изобразени като във филмчетата на Дисни.


Ужасно много съвременна информация вече е загубена, поради простата причина, че е записана на носител, който вече няма къде да бъде прочетен. Разсъжденията ти за вечността на цифровата информация са валидни за кратък период от време, но не и за дълъг. С това съвсем не искам да кажа, че не трябва да има такава информация. Напротив, тя е страшно необходима, но като допълнение, а не като заместите.


СвСофия, както винаги,
RumenS
15 Ное 2011 09:34
Мнения: 6,895
От: Bulgaria
Софчето и Хекси, прави сте за четенето. Четенето се учи трудно, но е най-бързия начин за възприемане на информация /естествено без картинки понякога не става/. Между другото отношението слушане/четене като време за възприемане на една и съща информация е 4-5. Който не вярва, да вземе да отиде на някой сайт дето има интервюта или някакви предавания на аудио/видео/ + същото като текстов запис. Да прочете текста /отнема 5-6 минути/, после да види колко време отнема изслушване на същия текст в "оригинал" /поне 20минути, ако не и 30/.
Manrico
15 Ное 2011 09:38
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Чудя се дали в древна Гърция, когато са започнали да записват Илиадата и Одисеята, е имало такова мрънкяне по агорите - ужас, убиват духовното, записват живото слово на бездушен папирус, поемите ще изчезнат, народът ще изпростее, държавата да спонсорира рапсодите, за да ги слушат интелигентните хора, пък простаците да си четат от свитъци

_______________________
History teaches us that men and nations behave wisely once they have exhausted all other alternatives.
Abba Eban
Блогът на Манрико
Brightman
15 Ное 2011 10:01
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Четенето се учи трудно, но е най-бързия начин за възприемане на информация

Не е така. Ако ти покажа 10 секунден клип за пътуване от Земята до Луната и нейната повърхност ти ще възприемеш всичката тази информация, която, ако трябва да ти я опиша (писмено или устно) 10 секунди ще са само едно или две начални изречения. Освен това със сигурност ще си представиш нещо твое, на базата на собствените си стари възприятия за нещата, които си видял и аналогии от тях, което със сигурност ще е далеч от точното, а и от това, което аз бих си представил, ако само го описвам по предно описание от друг без да съм го видял.
Benedict
15 Ное 2011 10:04
Мнения: 741
От: Bulgaria
Manrico,
чуди се!
Знам само, че като ми кажат - Бях на едно страхотно място.
Не търся снимка, а съм доволен и на описание.
Брайти,
прав си!
Ще останат само Ъъъъ и Ъхъъъ.
Benedict
15 Ное 2011 10:08
Мнения: 741
От: Bulgaria
Брайти,
а разбра ли спецификацията на скалите, има ли атмосфера, нива на радиация и още куп неща от филма?
Или глас зад кадъра ти говореше... `Баси к`ви умни хора.
Benedict
15 Ное 2011 10:13
Мнения: 741
От: Bulgaria
Ама другари,
да не смесваме художествената с научната литература. А?
Че батака стана още по-голям!
Че ще поискам цифри към снимките. А ако трябва да се разработва нещо...
Брайти, пожелавам ти научно-популярно филмче да гледаш и да измисляш.
От художествената се развива въображение, което МОЖЕ И да се използва по предназначение...
Brightman
15 Ное 2011 10:15
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Когато тези образи са му дадени на готово, то няма нужда да си изработи механизъм, с който да си представя.

Няма такова нещо. Представянето е комбинация от неща и елементи на неща, които си видял. Съзнателно или не. И не се учи. То е естествено свойство на мозъка, което при някой хора е по-добре изразено от други.
Дори има и полови различия. Жените например по-трудно се ориентират в географски карти и чертежи, отколкото мъжете.
-
Не знам дали си запозната с изследванията, какво всъщност представлява съня ? Нищо повече от проиграване на комбинации и налучкване на успешни решения. Най-вече за гарантиране на безопасност. За да не се губи време, ако реално възникнат. Затова и всеки сънува това, което го вълнува, но най-вече това от което се страхува и счита за опасност.
---
Алгоритъмът за обработка на информация, е генетично заложен. Способностите за това - също. Можеш да научиш, дори и куче да свързва един символ с едно или друго (Павлов за това има Нобел), но обучението трябва да е конкретно. Общи умения не се придобиват и развиват. Тях или ги има или ги няма.
RumenS
15 Ное 2011 10:15
Мнения: 6,895
От: Bulgaria
Брайти и си прав и не си. Например, изречението "пътувах от земята до Луната", се въприема напълно от грамотен човек за части от секундата. Грамотният може /АКО има нужда/, да си представи космоса, звездите, някаква ракета, безтегловност, ускорения и и т.н. защото вече много много пъти е чел за това. За неграмотния обаче и 10 секунди да изхаби да гледа клип че и 10 часа, това няма да му помогне, той няма да разбере какво е видял. Т.е. клипчето /картинката/ действително е за предпочитане в частни случаи /едно нищо и никво jpg-че съдържа информация колкото една средна книга/, в общия обаче за прехвърляне информация между грамотни хора четенето ускорява многократно работата.
Manrico
15 Ное 2011 10:30
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Тавагишчи, все пак основният спор беше задължителна ли е хартиената форма на книгата или другите форми биха могли да я заменят изцяло или отчасти. А още по-основния - трябва ли бюджетът да даде едни пари на библиотеките да изкупят залежалите книги на някои писатели.

_______________________
History teaches us that men and nations behave wisely once they have exhausted all other alternatives.
Abba Eban
Блогът на Манрико
Brightman
15 Ное 2011 10:31
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Или глас зад кадъра ти говореше...

Точно така и говореше на език който разбирам, т.е. свързвам конкретни неща, които съм видял, части от тях или производни с конкретни звукови комбинации. Дешифрирам звуците и на базата на съчетание с картината, научавам (създавам) нови понятия или прецизирам стари.
-
Всъщност писмеността е вторично кодиране. Кодиране на звуците. Кодирането на понятия (пиктографските и математически символи), е добавъчен случай, който няма как да бъде изведен от общият.
Добави мнение   Мнения:78 Предишна Страница 2 от 4 1 2 3 4 Следваща