Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Лувъри и музейни грандомании за сметка на библиотеките
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:78 « Предишна Страница 4 от 4 2 3 4
Brightman
15 Ное 2011 12:16
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
А ако наистина искаме да помогнем на книгите да бъдат четени (независимо от носителя), то трябва да премахнем оценката по литература и я заменим със зачьот за присъствие и участие в дискусия. Трябва да забраним и въпроса "Какво искал да каже автора", а ролята на учителя по литература да сведем до неутрален председател на дискусия. Защото ви е бедна фантазията, какви плоски клишета се опитват да налагат, често породени от собствената им простотия и фрустрация.
Brightman
15 Ное 2011 12:21
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Ако изходим не от интереса на издателите и писателите за гарантиран пазар на застояла стока, то макар и неуточнена ползата от Лувъра ще е много по-голяма от това купчини никому ненужни книги да събират прах из читалищата непотърсени от никого.
Д-р Тормозчиян
15 Ное 2011 13:04
Мнения: 8,152
От: Botswana
Библиотеките купуваха залежали книги само по време на реалния и зрял социализъм, но не и сега. В последните години те винаги са имали много малко пари и са купували само ценни и интересни за читателите си книги. Направо съм се учудвал колко добър подбор (не знам дали сами или с помощта на читателите си) правят сред иначе хилядите заглавия, които се появяват всяка година. Съжалявам, че не съм запазил подобни заявки, за да ги покажа тук.

А издателите и писателите нямат особен интерес от това книгите им да бъдат купувани от библиотеки. В библиотеката един екземпляр, купен за 10 лв., може да бъде прочетен от поне 100 души. Това са все загубени купувачи. Ако я нямаше там книгата, поне 20 щяха да си я купят (200 лева за издателя, от които 15 % за писателя). Изобщо издател, който разчита на субсидии, било то държавни, или по линия на разни посолства, фондации и пр., го чака полугладно съществуване, ако не фалит. Така бизнес не се прави. Знам много подобни примери, тъй като все пак 20 години съм бил в тоя бранш и знам нещата отвътре, а не си приказвам наизуст като някои универсални разбирачи.
HBK
15 Ное 2011 13:10
Мнения: 2,896
От: United States
Brightman
" ...макар и неуточнена ползата от Лувъра ще е много по-голяма от това купчини никому ненужни книги ..."

Съгласен. Ама говорим за "Лувъра", нали, а не примерно за "Музея на соцалистическото "изкуство".
hamer
15 Ное 2011 14:07
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
Горещо препоръчвам "Кафка на плажа" от Харуки Мураками. Библиотеката, описана там и явяваща се основно място на действието е сякаш реализирана моя мечта.
генек
15 Ное 2011 14:21
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Трябва да забраним и въпроса "Какво искал да каже автора", а ролята на учителя по литература да сведем до неутрален председател на дискусия. Защото ви е бедна фантазията, какви плоски клишета се опитват да налагат, често породени от собствената им простотия и фрустрация.

Ако някои хора бяха завършили нормално училището, а не "удостоени" като политикани, щяха да знаят, че подобни неща отдавна няма там.
------------------------------- ------------------------------- ---------------
Блогът на Генек




The Spy
15 Ное 2011 14:35
Мнения: 7,400
От: United Kingdom
Библиотеките в България са станали излишни и стоят полупразни, докато при соца на Бае Тодора Живкава - беха препълнени с четцИ и четкИ.
На народа дека е останал (да кажем на 90%) му е през оная работа за бумаги и библиотеки, тъй като ЧАЛГА концепцията и масовото оглупяване са превърнати в в модерен вариант на ерзац-наука с не малката помощ на "интелектуалците" с купените дипломи за вишУ убразуванье и солидните вратове у парламанта.
Забравете за бибилиотеките и за книгите и слушайте Зайко Кукурайко.
Д-р Тормозчиян
15 Ное 2011 14:48
Мнения: 8,152
От: Botswana
Никаква полза няма да има от т.нар. Български Лувър, дори и да се ограничим само до финансовата страна на нещата. Който е ходил в истинския Лувър, знае, че тълпите туристи там се концентрират на две места - пред Джокондата и пред Венера Милоска. В другите зали на картините и скултурите се дивят далеч по-малко ентусиасти. Та, при положение, че не разполага с произведения от подобна величина, как точно иже нарицаемият Български Лувър ще привлече туристи. С ефектни гостуващи изложби, може би? Че те само застраховката не могат да платят.
И в този случай пак се търси пропагандистки ефект -"предишните рушаха, ние градим". Няма нищо лошо в граденето, само да не е за сметка на рушенето на други видими постройки и невидими социални структури.
ve
15 Ное 2011 15:02
Мнения: 3,195
От: Bulgaria
Кьосев изхожда от абстрактни съображения, когато иска повече пари за библиотеките. Днес хората имат много повече възможности да живеят общностен живот през книгите. Всъщност човек чете предимно книги от неговата социална среда и хората си намират начин да си менкат книги. Библиотеките в читалищния им вид са нехайни.
Съгласен съм, че трябва да има специализирани библиотеки и по една в град, в която да има всичко, за този, който ще работи специална работа свързана с книгите. Всичко друго е загуба.
С което не казвам, че мошеникът Рашидов е прав да харчоти народна пара за глупости.
ve
15 Ное 2011 15:12
Мнения: 3,195
От: Bulgaria
Извинявайте, The Spy, ама нищо друго освен съжаление не събудиха в мен сникмите от "Партенона" в Нашвил. Това е и смешно поради своята неуместност - освен ако не е някакъв декор за филм.
Изобщо теоритиците на културата все още дължат много, много на хората за да оправдаят парите похарчени за тях. Никога не са преставали да се държат като историци, а така и не успяват да навлязат в прагматиско отношение и да произведат свястна идея, от която да произтече овладяно действие.
Извинете, но се вгледайте и в академичната ипостас на теория на културата в България и ще видите специалност Културология. Неясна доктрина за специалността, идваща от неясния профил на "култура" изобщо.
mumla
15 Ное 2011 15:39
Мнения: 22
От: Bulgaria
"Пенчо бе, чети! Пенчо не чете! "

Специално за "Пенчовците" задължително четиво:
"Това не е краят на книгите" Умберто Еко, Жан-Клод Кариер, издателство "Ентусиаст" 2011г.[/b]
HBK
15 Ное 2011 15:45
Мнения: 2,896
От: United States
Смея да отбележа, че поне за мен, отношението ми към университетската Библиотека зависеше не толкова от състоянието на „Духа” ми, колкото от състоянието на „джоба” ми. За кратко време след получаването на студенската стипендия джобът ми настойчиво ме повеждаше към шкембеджийницата на „Петте кьошета”, а в най-добрите моменти – към пиано-барът на последните етажи на хотелите „Хемус” или „Плиска”. Уви, в по-голямата част от месеца състоянието на джоба диктуваше да се насоча към усамотението на университетската Библиотека. За хубаво или за лошо.
P.S. Хора, не се вземайте на сериозно, бре. Повярвайте ми - не е здравословно.
Meat
15 Ное 2011 16:10
Мнения: 10,675
От: Bulgaria
На първо време Дянков трябва да въведе акцизи - книгата е луксозна стока, а може да има идеологически внушения, философски течения и опити за пропаганда, агитация и индоктриниране.
А на книгите за мутри, охранители, пожарникари и обикновени мафиоти, ДДС трябва да се повиши поне двойно!
Пенчо бре
15 Ное 2011 16:27
Мнения: 20,364
От: Bulgaria
mumla, mumla, Пенчо, за когото е това обръщение е чел, да не говорим, че даже е писал. Та какви са тези пенчовци, mumla, mumla?
Ама какъв ти хубав nick-name, mumla, mumla. Не мога да не го напиша два пъти, mumla, mumla.
mumla
15 Ное 2011 16:57
Мнения: 22
От: Bulgaria
Пенчо бре,
Този, дето не е чел е лирическия Пенчо, а не автора му.
А за mumla също се иска четене: Туве Янсон, поредицата за муминтролите, ма кой да чете, ние сме все писатели...
Lee
15 Ное 2011 16:58
Мнения: 104
От: Bulgaria
Д-р Тормозчиян,

съгласен съм с казаното от вас. Ще възразя само на твърдението ви, че творците нямали полза от попадането на книгите им в библиотеките: поне в Западна Европа нещата са уредени на държавно ниво така, че за всяка заета в библиотеката книга писателите И преводачите получават определен процент - минимален наистина, но в края на годината все пак се натрупва, в зависимост от книгата, нелоша сума.
Angel Kandiloto
15 Ное 2011 19:32
Мнения: 3,829
От: Burkina Faso
Четене , сметане и два часа преметане !!
Така е , на една крачка сме от телепатията , която ще ни направи нови хора , дотогава ще трабва да се ровим във символи и за да става това нормално са необходими Библиотеки !!
До 1939 година горе долу го докарвахме в първата редица на Балканите , оттогава надойдоха разни Патриоти и сме последнички , но има светлина , трябва обаче яко Четене , така де като няма ламби може и на свещи !
Добави мнение   Мнения:78 « Предишна Страница 4 от 4 2 3 4