Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Провалената България
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:71 Предишна Страница 2 от 4 1 2 3 4 Следваща
Forza NATO
10 Мар 2012 01:49
Мнения: 11,582
От: Bulgaria
Със закъснение забелязах нещо - да ме прощава газетата, ама картината на Вешин все пак е по-известна като "На нож".
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Forza NATO
dvama_drugari
10 Мар 2012 02:35
Мнения: 563
От: Bulgaria
Със закъснение забелязах нещо - да ме прощава газетата, ама картината на Вешин все пак е по-известна като "На нож".

"Атака" е второто й име.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: dvama_drugari
dvama_drugari
10 Мар 2012 03:14
Мнения: 563
От: Bulgaria
"Форца НАТО",
Ако сме пичове... а все си мисля, че сме такива... ние следва бързичко да се разправим с онези, които ни облъчват от "синия екран". Да им спретнем една "арабска пролет"
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: dvama_drugari
Mrx++
10 Мар 2012 08:51
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Просто е. И двете войни са напразен хаос от кръв и страдания. Абсолютно ненужен. Съмнявам се, че целта на правителството стига до "чествания", но ако е така, значи ни кара да започнем да гледаме по-далеч от носа си. Да разберем, че героизъм и бляскави победи са синоними на погром и кланета.
Абе престанете да давате оценки, какво са трябвало да мислят хората отпреди 100 години. Те не са мислели като нас. Това не можахте ли да го схванете. Мисленето еволюира с времето. За България след Освобождението е бил национален приоритет да си възвърне ограбените територии от Берлинския конгрес. Българите масово са се включили във Балканската война, студентите са се връщали само и само да участват в нея. Друг е въпроса, че кликата около Фердинанд проиграва тези саможертви, като вкарва България в 2 национални катастрофи. От там започват Владайското възстание, политиката на Стамболийски, болшивизирането на социалдемокрацията, превратът 1923г., Септемврийскоти възстание насовите убийства, атентатът в Света София, държавен тероризъм с още по-мащабни убийства, убийствата 1941-445г., докато се стигне до 09.09.1944г., когато следват нови избивания, като отмъщение. Всичко това има характерана Гражданска война с по-слаба интензивност. Това е един низ от причинно-следствени събития, чийто начало е политиката на Фердинанд.
Mrx++
10 Мар 2012 08:56
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Борис беше по разумен. Автора на място отблеязва - от 5те войни печелим само тази в която се защитаваме и правото е на наша страна.
Ако Борис беше по-разумен трябваше да се откаже от престола, както направиха румънския, гръцкия и югославския крале, ние да вне сше вързваме с Германия, тогава щяхме да се водим окупирана от германците държава и нашето положение щеше да е съвсем друго.
america1332002
10 Мар 2012 09:03
Мнения: 5,137
От: Bulgaria
товa препечатка от вестник работническо дело от седмдесетте години ли е?
Гладиатор
10 Мар 2012 09:24
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
Отговорих му, че от петте войни, които сме водили в новата си история, само една завършва истински победоносно - Сръбско-българската. Всички останали, по една или друга причина, водят след себе си национални катастрофи
Туй прилича на избиване на комплекси като се правиш на оригинален. Печелим и Балканската. Междусъюзническата (Втората Балканска) и Първата световна губим. Участваме във втората световна. И добре че участвахме. Гърция искаше границата да минава по Марица. СССР ни удари едно рамо. А големия коз с който цакаха, бе участието ни в заключителния етап на Втората световна и това че Борис I, като истински държавник, устоя на натиска и не прати войници срещу СССР.
Иначе с всичко останало което казва Горанов съм съгласен. Така си е.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Гладиатор
Гладиатор
10 Мар 2012 09:48
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
И за "катастрофата" след Втората световна дето пишеш, Горанов, що винаги пропускате, мама му й стара, да споменете, че г-син Рузвелт, другаря Сталин и г-син Чърчил в Ялта си разпределиха света. Също като мафиотските босове, дето сме гледали по филмите, кога си разпределят кварталите. И че нас, Техни Величества, ни пратиха при СССР. Каква вина има народът ни. Ако не бе Георги Димитров, щеше да е друг някой - Димитър Георгиев - все тая.
И въпреки това народът ни съгради много. Като всеки строй, соца имаше нередности, народът ни използва и силните страни на соца и съгради много. А ония, дето ни пратиха при СССР, не им стигна стореното, ами започнаха студена война срещу ни. И соц строя, вместо да се обнови постепенно, подобно Китай, го разрушиха, намериха родни продажници и изменници и чрез тях ни окрадоха. И въпреки това, слава Богу, шаваме.
Това което трябва да направим веднъж завинаги е да се започнем държавническа политика на собствено поведение, а не да се лашкаме като махало на изток и на запад - люлеени от чужди с помощта на неграмотни и невежи политици.
SvSophia
10 Мар 2012 10:13
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
Марксе, с всичко, написано по-горе от тебе за основанията българите да водят Балканската война, съм абсолютно съгласна. С изключение на следното изречение:
Мисленето еволюира с времето.

Убеден ли си, че непременно еволюира? Или че по-скоро трябва да се добави едно "де-" пред глагола, що се отнася до определени исторически епохи (в някои от тях изобщо за мислене е направо некоректно да се говори)?!
пенсионеръ
10 Мар 2012 11:01
Мнения: 270
От: Bulgaria
Уважаеми госпожи и господа, това е един малък елемент от унищожаването на армията. Всички видяха строя при приемането на президента, 19.02. за В. Левски, до знамената се кипреха с многозвездните си униформи блока на на нашата ПОЛИЦИЯ, която ни пази и чак след това блока на ГЩ и армията. Пълен анекдот докато ББ и ЦЦ са на върха РБ и народа не го очаква светло бъдеще АМИН!!! ???
Polkovnik Ivan
10 Мар 2012 11:54
Мнения: 1,500
От: France
Културният, цивилизованият, европейският начин е да не се празнува войната, а се поменат жертвите - от всички страни.
Почнем ли да се хвалим с победите, неминуема ще стигнем и до пораженията.
В нито една европейска страна, която е била на страната на победителите в Първата световна война, не се чества "победата".
Празнуват Деня на Примирието - фактическият край на войната - празнуват го и във Франция, и в Германия, наследниците и на победителите, и на победените. Празничните ритуали са насочени изключително към отдаване на почит към загиналите във войната, без значение от коя страна. Фактите около войната не се премълчават, разбира се, но не се напомня унизително кой е започнал войната, чия кауза е била "справедлива", коя армия колко деца е изклала и колко жени е изнасилила, нито се натяква, че някой накрая е бил победен и унизен. Никой не празнува датата на подписване на Версайския договор, за който отдавна няма спор, че е несправедлив и полагащ основите на следващата световна война.
***
Нека празнувам достойно, да не се надуваме с победите, превзетите територии и убитите врагове (и да премълчаваме за пораженията, като се гневим на Фердинанд, ген. Савов, съюзниците-разбойници или руския Царь). Нека почетем паметта на жертвите, загинали във войните и си спомним с уважение и благодарност за върховното усилие, което народът ни, на фронта и в тила, е направил през тази война.
beagle
10 Мар 2012 12:02
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
dvama_drugari мили ,
Под това заглавие не отварям дискусия . Единият ми прадядо остана при Дойран , а другият край Владая . Наесен ще им струвам общо ...
Polkovnik Ivan
10 Мар 2012 12:13
Мнения: 1,500
От: France
Куче, нима паметта на прадядовците ти не заслужава дискусията?
gazov_posrednik
10 Мар 2012 12:20
Мнения: 1,733
От: Austria
Убаво бе авторе, убаво...Мъ какво да сторим като Боку поддържа Синода? А?
P.S. Не вам прилича по време на Възкресния пост да пишете за войни, победи и погроми...Чини ми се, че СЕГА е време за прошка и помен
Bira
10 Мар 2012 13:55
Мнения: 9,171
От: Bulgaria
като първа стъпка е добре да изравним бройката на паметниците на българската войска с тези на съветската армия-освободителка.

следващите стъпки ще дойдат по-лесно.
OLDMAD
10 Мар 2012 14:04
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
като първа стъпка е добре да изравним бройката на паметниците на българската войска с тези на съветската армия-освободителка.

Тц!
С паметниците на загиналите солдати от Руската, Румънската, Финландската, Сръбската, и проч. Армии!
invalid
10 Мар 2012 14:10
Мнения: 1,009
От: Bulgaria
Полковника е напълно прав. И на този фон липсата на един, а защо не и повече паметници на загиналите ни дядовци никак не е в наша полза. Та даже и за тези войнишки паметници, които вече са направени в не по-малко кризисни периоди няма кой да се погрижи, щото парите били кът.
Bira
10 Мар 2012 14:13
Мнения: 9,171
От: Bulgaria
не разбрах смисъла на репликата (или възражението) ви, олдмад.
beagle
10 Мар 2012 14:24
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
Полковник Иван , ,
Кучето е установило , че от нашата История остава само "личното" . Дискусията за нея не спира , но тя и винаги ще установява , продължаващото Отсъствие на Общото ни в Нея . Толкова е тягостно , че дори спира лаенето на Песа , като го държи настървен само към настоящето и обозримото НИ , бъдеще . Иначе и по самата му Метода , Подходът на кучето е надлежно Исторически ...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: beagle
toronegro
10 Мар 2012 15:12
Мнения: 3,198
От: Spain
За Полковника.Де да имаше повече мислещи като него на Балканите!
Добави мнение   Мнения:71 Предишна Страница 2 от 4 1 2 3 4 Следваща