Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Провалената България
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:71 « Предишна Страница 4 от 4 2 3 4
Цар Кубрат
14 Мар 2012 05:48
Мнения: 10
От: Bulgaria
Фаталната, НАЙ-ГОЛЯМА ГРЕШКА на българските управници, е влизането във войната на страната на Централните сили. По вина на нас, българите,вместо войната да приключи към 1916,ако бяхме подкрепили атаката на англо-френци към Истанбул,тръгваме да помагаме на явно стратегически обречената страна - Централните сили (намиращи се в стратегическа обсада). И ставаме причина за смъртта на още десетина милиона европейци.(Плюс неизчислимо множество руснаци след Окт.1917-та - но това е отделна тема.) Дори неутралитет щеше да ни донесе национално обединение и просперитет...
Ето защо ни намразват - с известно основание - французи и англичани(вкл Чърчил), и пак горе-долу леко се отърваваме.Фердинанд е главният виновник - макар и да има други безспорни заслуги към България,това решение е фатално за нашия (а и общоевропейския) просперитет.Пътят на България несъмнено е бил с Русия,Англия, Франция,Италия и др.против Турция (и косвено Центр.сили). Е,нямаше да имаме Солун,но вижте какво са ни предлагали- Беломорска+ Изт.Тракия.А ние, с удар в гърба на сърбите,разкъсваме стратегическата обсада на Центр.сили и им даваме нови територии (Сърбия,Румъния,България) и пряк излаз чрез Турция до Арабския полуостров чак. Не една, а стотици глътки въздух, които ненужно удължиха войната до 1918-та ..


Цар Кубрат
14 Мар 2012 05:55
Мнения: 10
От: Bulgaria
Не уточних, но смятам е ясно, че говоря за Първата Световна война. Междусъюзническата е тежка грешка, но истински фатално е включването ни в Първата Св.война срещу Антантата - объркахме тежко не само нашата, но и цялата европейска история! (Да не говорим пък за руската...) Милиони съвсем излишни жертви, за нищо, тежки икономически, психологически и нравствени беди за целия континент почти до края на ХХ век..
konur
14 Мар 2012 14:43
Мнения: 1,777
От: Bulgaria
Ти знаеш ли, какво са обещали на Сърбия,Гърция и Румъния империалистите,дали нямаше да е фатално обратното?Как можеше да се довери България на тези страни и Русия след Междусъюзническата война?За плановете на Русия знаеш ли?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: konur
Цар Кубрат
14 Мар 2012 16:16
Мнения: 10
От: Bulgaria
Да, знам - нищо, което противоречи на обещанието им към България. Знаете,че: 1.България е държала голямата част от Беломорска Тракия - още малко щели да и додадат.(Гърция няма сериозни претенции- над 1,5 млн.гърци от Мала Азия не са били изгонени,а и нямало да бъдат.) 2.За Източна Тракия да не говорим -след пълен разгром на Турция други нямат сериозни претенции. 3.Разбира се, основна цел на Русия е било разгром и окончателно смачкване на Турция до третостепенна сила, забутана в Мала Азия - доста съвпадаща с англо-френските намерения. Ако се опитвате да подхвърляте, че Русия щяла да ни анексира-нас,съюзници и съ-победители във войната!- това е чиста фантастика. Подхвърлянията за подобно "лакомство" са плод само на избликващ тук-там патологична русофобия.
konur
15 Мар 2012 00:48
Мнения: 1,777
От: Bulgaria
Фанатизма и патологичната туркофобия пречат на някои българи да видят реалностите.Според мен фаталното за България е патологичното русофилство особено след 1944 г.,създадено от куманизите,чрез изопачаване на историята и водене на антитурска пропаганда.Днес русофилите драстично намаляват в България.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: konur
Цар Кубрат
15 Мар 2012 02:34
Мнения: 10
От: Bulgaria
-А бе, г-не, какви комунисти,какви 5 лева - обсъждаме 1912-1915 г.! Комунисти ли са виновни за масовия ентусиазъм на българи за войната с Турция,нима те са измислили някакъв "туркофобия" (един от форумците пише:"Българите масово са се включили във Балканската война, студентите са се връщали само и само да участват в нея. Друг е въпроса, че кликата около Фердинанд проиграва тези саможертви, като вкарва България в 2 национални катастрофи" А друг:"Вече сто години коминтерновските БАН-яджии ни внушават колко било важно да леем кръв за чукарите в БЮРМ. Защо?Лично аз съм загубил там двама от прадядовците си – .." И още:"...Не Санстефанска България, а Беломорска Тракия и Пиринска Македония. Това са безспорните ни земи и това е правилната цел. Безспорните, признати и от съседите ни, и от Лондонската конференция.." Нима не разбирате, че геостратегическата посока за България е била ЮГ, а не Запад-Сърбия и Македония! Никакви комунисти - а вярна геополитика! (Разочаровате ме - с общи заклинания -по"комунистически"- а не с логични доводи...)
konur
15 Мар 2012 11:21
Мнения: 1,777
От: Bulgaria
"Въоръжен неутралитет

а на 11.09.1915 да обяви и мобилизация.

На 21.09.1915 Антантата предприема последния си опит за привличане на България. Русия официално иска от страната ни “да скъса с враговете на славянството”. Франция пък предлага изключително изгоден заем от 700 млн.лв и определено “разбиране” към българските искания. За съжаление, тези действия са закъснели.

Въпреки това, още известно време България продължава да се придържа към своя “въоръжен неутралитет”. Но не за дълго. Сръбските провокации срещу страната ни не спират. На 14.10.1915 сръбски гранични части нахлуват във Видинско и България реагира моментално, обявявайки война на западната си съседка. На 15, 16 и 20 оттомври, Великобритания, Франция, Италия и Русия, на свой ред, обявяват война на България. Страната ни отново поема по пътя към Голгота, започвайки поредната война за защита на територията си и национално обединение".

[НОВИЯТ БРОЙ] [БР.10/2000 - СЪДЪРЖАНИЕ]
Цар Кубрат,както се вижда по-нагоре,решението не е било прибързано,комунистите не са виновни за масовия ентусиязъм на българите,които с още три държави започват Балканската война,и която после преминава в Междусъюзническа война и завършва с национална катастрофа за България.Комунистите са виновни,за непълното информиране на българите,което довежда към грешни заключения.Западните сили(Антантата),са обещали Цариград и проливите на Русия,но и Гърците искат и им се обещават същите места,Гърците имат претенции и към България,сърбите и румънците също.Русия не се съобразява много с исканията на България.За да осъществи своите користни цели държи страната на Сърбия.
Редактирано: 4 пъти. Последна промяна от: konur
konur
15 Мар 2012 13:52
Мнения: 1,777
От: Bulgaria
Цар Кубрат,казваш,че Междусъюзническата е тежка грешка,да не би България да е искала Междусъюзническа война?Грешката не е на България,а на съюзниците,България е принудена да воюва срещу "приятелите" си.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: konur
Цар Кубрат
16 Мар 2012 10:25
Мнения: 10
От: Bulgaria
О, не...Знаете ли, когато ни се струва, че все нашите са супер прави, чистички, безгрешни и т.н. - трябва с двойно и тройно внимание и подозрение да се отнасяме към "обективните" си изводи.Защото е суперлесно да не обективен.Да, съюзниците са били коварни. Но: 1.с Гърция можехме да се разберем лесно (и да я извадим от съюз със Сърбия). Тя е искала само Солун - всичко друго на юг за нас. (А за Солун,честно казано, нямаме основания да претендираме,не е български град той.) 2.За спора със Сърбия бе предвиден арбитраж на руския император.Е, колкото и да ни ощети, все щеше да ни даде част от Македония-за Русия бе много важно да запази Балканския съюз (именно разпадането му поради недоволството на България, изяде до голяма степен главата на Руската империя от1017.-та нататък.) 3.Най-важно-териториални придобивки само с битки, без признание на европейските сили, нямат голяма стойност. Извод: България постъпи глупаво и показа лош характер.Нападайки съюзниците с осигури име на агресор (колкото и да ни изглежда незаслужено на нас.) Уви..
Цар Кубрат
17 Мар 2012 11:07
Мнения: 10
От: Bulgaria
Уважаеми конур, достойнството и зрелостта са да можеш да признаваш своите грешки, а не само Другите да са ти виновни, те да са все грешници. Какви сръбски "гранични провокации", съшити с бели конци - България е подписала договор с Германия, войската е мобилизирана и навлиза - осъщешествява агресия - съгласно плановете на Генщаба в Сърбия. Наистина удар в гърба на страна, която повече от година воюва на северната си граница с Австро-унгарската империя. Какво друго сме очаквали, освен, както пишете - "Великобритания, Франция, Италия и Русия, на свой ред, обявяват война на България" -ами че Антантата е съюзника на Сърбия! Нападайки Сърбия - в 1915 г - все едно нападаме Британската, Френската и Руската империи (и още няколко държави). Поведение и глупаво, и недостойно. Нека си признаем веднъж,че и ние сме били глупави и недостойни! Да, прави сме в Сръбско-българската война, в Балканската война 1912, в обявяване на независимостта 1908 и в съединението 1885. Но не и в подпалването на Междусъьзническата , нито в удара срещу Антантата 1915 г.
Добави мнение   Мнения:71 « Предишна Страница 4 от 4 2 3 4