Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Гражданите няма да плащат такси за преводи към бюджета
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:66 Предишна Страница 3 от 4 1 2 3 4 Следваща
Zmeja
10 Мар 2012 21:24
Мнения: 35,948
От: Bulgaria
Когато си плащам осигуровките в НОИ, таксата за делото в съда и глобата за превишена скорост в КАТ на съответните гишета без надценка за превод, това не е опосредстване, както твърди колегата по-горе. Това е същото както плащането на покупките на касата в супермаркета или на келнера за консумацията в ресторанта. Освен това три касиерки в съда ще вземат обща 1500 лв + охрана, инкасо и режийни, а не примерно 1,5 милиона, както сега вземат банките. При това - точно определени банки! Някой може ли да посочи какви са истинските суми, превеждани от гражданите и фирмите за държавни вземания, които събират допълнително банките, клоновете им и изнесените банкови гишета във ведомствата?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Zmeja
popangelov
10 Мар 2012 22:10
Мнения: 18,928
От: Bulgaria
Да бе, Хийт.
Не искат да я предлагат тази услуга и затова са нацвъкали гишета във всеки клон на КАТ, НОИ, съдилища и т.н., и т.н. и т.н.
щото не искат да я предлагат тази услуга...
popangelov
10 Мар 2012 22:14
Мнения: 18,928
От: Bulgaria
Динайн, това, което предлагаш вероятно е бъдещето.
Това обаче няма как да стане изведнъж, най-малкото има поколенчески проблем и недостатъчно разпространена компютърна грамотност и до9стъп до интернет.
Пък и да не говорим, че с нашите банки кожодери такова нещо е адски опасно.
Докато не бъдат приклещени с някакви адски регулации и наказания при тяхното нарушаване, трябва да ги държим колкото се може по-далеч от такъв тип плащания.
Бих приел твоето решение за вярно, но само при свръхбрутални регулации за банките, и то такива, че при нарушение от тяхна страна да се национализират или нещо такова.
popangelov
10 Мар 2012 22:16
Мнения: 18,928
От: Bulgaria
Защото иначе, особено при нашата слаба компютърна и финансова грамотност разните Хампарцумяновци ще ни одерат кожите от такси и комисионни, които ще могат да вдигат както им скимне.
И това ще бъде написано с микроскопичен шрифт във всички договори на всички банки, та да не можеш да избягаш.
Heat
10 Мар 2012 22:20
Мнения: 13,716
От: Bulgaria
1.5 милиона лева са да кажем грубо 500 000 превода по 3 лв парчето. Елементарни сметки за производителност показват, че това се осъществява за 1 година не от 3 а от около 75 (седемдесет и пет) касиерки, които заради липса на икономии от мащаб (като при банките) ще "струват" пак около 1.5 млн лв годишно. Ако по характерната за администрацията ни ориенталщина вместо 75 се назначат 100 или 150....Дали този 1.5 млн лв ще отидат в банките или в неоказани държавни "услуги" е практически едно и също, само дето първото е видимо с просто око, второто не. Истинският проблем е в ефективността на услугата. Ако себестойността на 1 превод стане да кажем 50 стотинки, нещо напълно реално и постижимо веднага, ще имаме 1.25 млн за харчене по полезни пера.
А как точно ще се осчетоводи цената на транзакцията всъщност е второстепенен въпрос. Няма никакъв проблем гражданинът формално "да не плаща нищо" за превода.
Heat
10 Мар 2012 22:23
Мнения: 13,716
От: Bulgaria
Не искат да я предлагат тази услуга и затова са нацвъкали гишета във всеки клон на КАТ, НОИ, съдилища и т.н., и т.н. и т.н.

Тези банки с 10-12 лв за превод за които ти говоря ги няма на тези места. Има ги само в медийните разкази за "цената" на превода.
П.С. За разлика например от превод с и-пей на цена от 1 лв, който го има в реалността, но в медиите го няма.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Heat
Dinain
10 Мар 2012 23:06
Мнения: 18,280
От: Bulgaria
Таксите за преводи трябва да са в стотинки, не в левове. Такса 3лв е твърде нагла за българския пазар и който и да е друг всъщност. Наскоро плащах глоба за паркиране, която получих в Амстердам. Банков превод, нямаше друг начин - за 70 евро плащане платих още 25 евро такса за валутен превод. Тя е % от сумата, но мин. 25 евро. Това е друг абсурд, но как да е.
Dinain,
Колко струва преиздаването на лична карта и шофьорска книжка в Израел и как се прави новата снимка?

Преиздаването доколкото си спомням струваше тогава 145 шекела или 58 лв по днешния обменен курс. Нова снимка не се иска, ако имаш актуална такава в системата (дигитализирана, естествено). Отново, доколкото си спомням, до 8 или 10 години можеш да ползваш същата снимка. Още една фантастика - всички системи на ведомствата са свързани в мрежа, проверява се по ЕГН коя е най-новата снимка, която си подавал и се взема тя - независимо дали си я подавал за шофьорска книжка, лична карта, паспорт или някакъв друг документ, тя съществува в базата данни с дата, на която е добавена.
Dinain
10 Мар 2012 23:09
Мнения: 18,280
От: Bulgaria
Просто хората отдавна са се сетили, че е по-изгодно да инвестираш в IT технологии, отколкото в армия от лелки... не и в България.
popangelov
11 Мар 2012 00:49
Мнения: 18,928
От: Bulgaria
О, затова си безкрайно прав.
За жалост, има твърде хора на които дигитализираната администрация не им е по вкуса - няма назначения за "наши хора", няма сладка гарантирана лапачка за банките, няма сладки подкупчета, няма изнервени граждани, които са готови да дадат някой лев, няма и никакво взаимодействие с гражданина, та да му поискаш.
Въобще, криво нещо са това компютрите.
Обаче пък ги въвеждаме.
Харчим вече милиарди за компютри, и все става така, че всяка служба си има база данни, ама тя си е за нея си и изобщо не си "говори" с другата база данни, няма интерфейс за гражданите и т.н. и т.н. и т.н.
Ама пък какви обществени поръчки падат, бедна ти е фантазията...
popangelov
11 Мар 2012 00:51
Мнения: 18,928
От: Bulgaria
Хийт, тия последните ти цифри дори не ми се коментират, толкова са имагинерни...
popangelov
11 Мар 2012 00:51
Мнения: 18,928
От: Bulgaria
Пардон, числа.
Че ей сега ще изскочи някой да ме обвини в неграмотност.
popangelov
11 Мар 2012 01:00
Мнения: 18,928
От: Bulgaria
Динайн, според мен обаче ти твърде сляпо вярваш в една от догмите на глобалистите - че за всичко има технологично решение.
Всъщност, май вярваш и в другата - че свободният пазар ще се възцари и ще урегулира всичко справедливо и точно.
Нямам впечатление да вярваш и в третата - че човек има само права и едно единствено задължение - да се самореализира, при това по възможност чрез консумация.
Няма технологично решение, което да компенсира липсата на морални устои.
Няма свободен пазар, който да не изисква ежедневно да бъде поддържан, настройван подпомаган чрез създаване и промяна на законите за защита на потребителите, защита на личните данни, срещу лихварството, срещу монополите и т.н. и т.н.-
И не, човек има изначален дълг - да бъде читав човек и да осмисли съществуването си.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: popangelov
popangelov
11 Мар 2012 01:01
Мнения: 18,928
От: Bulgaria
Толкоз от мен по темата!
atanakata
11 Мар 2012 10:02
Мнения: 1,577
От: Bulgaria
emacs 09 Март 2012 22:12
А защо просто не се ползват таксови марки за всички разплащания към държавни органи? Напълно безплатно е и няма никакви банки в цялата схема.

emacs, , но сигурно ще те обвинят в антисемитизъм.
popangelov,
Dinain
11 Мар 2012 10:34
Мнения: 18,280
От: Bulgaria
Не знам защо зави към моралните устои, аз си говоря само за технологичните решения. 80-90% от услугите могат да се автоматизират. Винаги ще има особени случаи, или възрастни хора, които просто предпочитат живия контакт (или пък искат да запълнят деня си с нещо) - но това ще са 10-20%. Голямата част от услугите могат да се извършат дистанционно или много по-ефективно, по този начин редуцирайки времето, което всички губим в омразното ходене, редене на опашка, попълване на формуляри, чакане и пр. - дейност, която е загуба както за клиента, така и за администрацията, която харчи пари за лелки. И от 10 гишета, ще останат 1-2. Въпросът е някой по горните етажи да си смени чипа и да започне да иска тази модернизация да се случи (не само да приказва за нея) - защото от долните етажи естествено няма да как да дойде такава инициатива.
Не искам да отварям дума за митницата до Централна Гара - наскоро вземах оттам колет и нарочно преброих колко служителки ме обслужват в процеса. Ами, 5 (пет) - комично, смешно, абсурдно, но вземането на един колет изисква участие на 5 лелки. България, 21 век.
Heat
11 Мар 2012 11:04
Мнения: 13,716
От: Bulgaria
И моралните устои са важни Дино. Не виждаш ли че и тук при хора над средното ниво като ум, масово властва андрешковщината как да се прекара системата а не да се реши проблема по ефективен начин. При такъв манталитет мародерски банки са нещо съвсем естествено, ако не е така щеше да е учудващо. И не само банки естествено и не само за този проблем.
Manrico
11 Мар 2012 11:08
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Диньо, спомням си какъв вой се нададе тук във форума, когато се заговори за оптимизация и евентуална приватизация на пощите - че може пощенските клонове във всяко село и паланка да се заменят например с пощенски микробус, който да ги посещава веднъж-дваж седмично. Стигаше се и до "Пощата - символ и пазител на държавността и българщината".
Mitev
11 Мар 2012 12:52
Мнения: 20,056
От: Bulgaria
За постингите на Тодор Бойчев и Попангелов под тази статия -

За мненията на Хийт и за почти всички на Динаин -

ПП.
Обикновено около празници или по време на туристическия сезон се правят масирани акции срещу търговците спекуланти, които надуват цените. А всъщност те са бледи копия на банковите обирджии, които в таксите за банковите преводи надуват многократно повече от търговците цената за превода спрямо неговата себестойност. Нормата на печалбата стига хиляди проценти.
Само че силните на деня никой не ги закача. Виж дребния търговец на сергийката или в кварталното магазинче - за него прошка няма. А той, повтарям, е мини, дори микро спекулантче в сравнение с банкерите и техните такси за преводи.
Mitev
11 Мар 2012 13:07
Мнения: 20,056
От: Bulgaria
И моралните устои са важни Дино. Не виждаш ли че и тук при хора над средното ниво като ум, масово властва андрешковщината как да се прекара системата а не да се реши проблема по ефективен начин.


Хийте,
масата хора тук осъзнават, че системата, която ти защитаваш, игнорира в повечето случаи обикновените хора, мнозинството от народа и служи предимно на върхушката, на политическата мафия. Та когато Андрешко защитава обикновения човек, според теб това е неморално. Друго е да защитаваш банкери, олигарси и прочие "сметана" на обществото. Чел си Елин Пелин както дяволът чете евангелието.

Dinain
11 Мар 2012 13:51
Мнения: 18,280
От: Bulgaria
Митев, не разбрах защо ме громиш. Какво лошо съм казал? Или си против оптимизацията по принцип, за да не останат без работа горките хорица?
Добави мнение   Мнения:66 Предишна Страница 3 от 4 1 2 3 4 Следваща